BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 3 von 5 ErsteErste 12345 LetzteLetzte
Ergebnis 21 bis 30 von 44

Belgrad beschuldigt Sali Berisha des Waffenhandels

Erstellt von Gentos, 27.12.2010, 12:53 Uhr · 43 Antworten · 3.032 Aufrufe

 1. #21

  Registriert seit
  07.12.2007
  Beiträge
  13.527
  aber eier die CIA zu beschuldigen haben sie nicht

 2. #22

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Es gibt offenbar 4 Albaner die ausgesagt haben, dass sie bei ihm Waffen gekauft hatten, also verstehe ich den Aufruhr hier nicht, dass diese Anschuldigungen aus der Luft gegriffen seien
  Premijer Albanije trgovao oružjem
  Srpsko tužilaštvo raspolaže sa izjavama četvorice kosovskih Albanaca koji tvrde da su kupovali oružje u kući Salija Beriše u mestu Prifč kod Tropoje na severu ove zemlje  Sali Beriša vrši smotru Bezbednosnih snaga Kosova (Foto AFP)
  Sali Beriša, aktuelni premijer Albanije, bio je jedan od glavnih trgovaca oružjem u vreme oružanih sukoba na Kosmetu, saznaje „Politika”. Berišino ime kao trgovca oružjem spominju četvorica Albanaca sa Kosmeta čija svedočenja su sastavni deo dokumentacije Tužilaštva za ratne zločine u istrazi o trgovini ljudskim organima.

  U predmetu nazvanom „33-08” Tužilaštva za ratne zločine Srbije kaže se da se centar za kupovinu naoružanja nalazio u kući Salija Beriše u selu Prifč kod Tropoje, na severu Albanije blizu linije razgraničenja sa Kosmetom. U to vreme, Beriša je bio opozicioni političar, bivši predsednik Albanije za čijeg mandata su opljačkane vojne kasarne u ovoj zemlji, iz kojih je nestalo više stotina hiljada komada pešadijskog naoružanja i municije. Kao što je poznato, najveći deo tog naoružanja završio je u rukama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Četvorica Albanaca koji terete Berišu za trgovinu oružjem su bivši pripadnici OVK koji su uhapšeni od strane srpskih snaga bezbednosti tokom sukoba na Kosmetu.

  Prvo svedočenje o Beriši je dao izvesni Albanac iz okoline Đakovice koji je bio pripadnik grupe OVK koju je predvodio Ramuš Haradinaj, bivši premijer Kosova. Ovaj svedok je kazao da je po naređenju Haradinaja u martu 1998. godine otišao ilegalno u Albaniju kako bi doneo oružje.

  – Granicu smo prešli kod graničnog kamena C-7, a u selu Prifč kod Tropoje, u kuću Salija Beriše stigli smo oko tri sata ujutru. Tamo smo se zadržali osam dana. Jedan od članova štaba sa nadimkom „Tigar” podelio nam je oružje. Svaki od nas tridesetorice je dobio po dve poluautomatske puške i jednu automatsku sa 300 metaka – kazao je bivši pripadnik OVK.

  On je dodao da je nakon 15 dana krenula još jedna grupa od 35 ljudi za Albaniju u novu nabavku oružja. U istoj kući su ovog puta boravili sedam dana, jer oružja nije bilo, pa se čekalo da stigne iz južnog dela Albanije. Ovog puta su im takođe podeljene po dve poluautomatske puške, jedna automatska sa 300 metaka, ali i po dve ručne bombe.

  – Kao i prvi put, oružje smo dobili besplatno, jer je novac obezbedio centralni štab u Švajcarskoj preko fonda „Domovina zove” – izjavio je ovaj svedok.

  Drugi svedok je iz Dečana, takođe bivši pripadnik OVK. On je izjavio da je nakon obuke pod nadzorom Ramuša Haradinaja organizovan odlazak grupe od 10 članova u nabavku oružja u Albaniju.

  - Otišli smo do sela Vokše, opština Dečane, gde je bio sabirni punkt članova OVK koji idu u Tropoju po oružje. Nas je bilo 10, a u Vokši smo sreli oko 650 pripadnika OVK iz više sela u opštini Dečane i Peć. Kompletnu grupu iz Vokše predvodio je izvesni Rasim. Odseli smo u kući Salija Beriše, u Prifču, gde nas je sačekao njegov brat Dem Beriša sa svojim sinom Gzimom. Tamo smo zatekli još tri osobe koje su donele 130.000 nemačkih maraka za kupovinu oružja. Novac su sakupili od radnika na privremenom radu u Švajcarskoj – ispričao je ovaj svedok, dodavši da je tom prilikom iz Albanije dopremljeno četiri puškomitraljeza, dva ručna bacača, 20 automata, 20 snajperskih pušaka, 20 poluautomatskih pušaka i 500 komada ručnih bombi kineske proizvodnje.

  Sledeći svedok je izvesni kosovski Albanac iz Prizrena koji je dugo radio u Nemačkoj, da bi se 1998. godine vratio na Kosmet kako bi se pridružio OVK. On je naveo da je u februaru 1998. godine skupio 5.800 nemačkih maraka kako bi kupio 10 automatskih pušaka, 10 poluautomatskih, dva sanduka mina, sanduk ručnih bombi, dva puškomitraljeza sa dobošem i šest sanduka municije (svaki sanduk sa po 720 metaka).

  – Prvo sam svratio u štab OVK koji je u to vreme bio smešten u selu Prifč, u kući Salija Beriše, sa namerom da tu kupim oružje. Tamo su me obavestili da štab trenutno ne raspolaže oružjem za prodaju, te da pored nas, još najmanje 200 pripadnika OVK čeka na preuzimanje oružja – ispričao je ovaj Albanac.

  Poslednji dokument u kojem se spominje Beriša je svedočenje Albanca iz sela Glođane, opština Dečani. On je prisustvovao sastanku na kojem je Ramuš Haradinaj rekao meštanima ovog sela da moraju da se organizuju odlasci u Albaniju radi dopremanja oružja i da se mora otpočeti sa organizovanim napadima na policiju Srbije.

  – Nakon sedam-osam dana od sastanka, oformljena je grupa od 150 pripadnika OVK radi odlaska u Albaniju. Vođa grupe bio je Daut Haradinaj i izvesni Toger. U kući Salija Beriše nabavili smo oko 300 automatskih i poluautomatskih pušaka, veću količinu municije i ručnih bombi. Budući da je ovom prilikom dopremljeno lako pešadijsko naoružanje, organizovani su brojni drugi odlasci u Albaniju radi nabavke raznog težeg naoružanja, minobacača, bestrzajnih topova, ručnih bacača, teških mitraljeza, municije... – ispričao je ovaj svedok.

  --------------------------------------------------------------

  Uništavanje dokumentacije?

  U predmetu srpskog tužilaštva o trgovini organima, ime Salija Beriše, premijera Albanije, spominje se i u dokumentu koji je napravio MUP Srbije, a tiče se posete Vladimira Vukčevića Albaniji radi saradnje u istrazi. U ovom dokumentu se navodi da je oko 15. septembra 2008. godine u Albaniji boravio Ramuš Haradinaj, nakon što je u medijima čuo navode o istrazi o trgovini organima.

  – Haradinaj je bio u poseti premijeru Saliji Beriši, bez prisustva saradnika. Haradinaj se sastao i sa mladim princom Lek Zoguom, na koga je, prema navodima, vršio uticaj da ubedi premijera Salija Berišu da naloži bezbednosnim službama da unište svu dokumentaciju koju poseduju, a odnosi se na kidnapovanje i prebacivanje na teritoriju Albanije – navodi se u ovom dokumentu.

  Tu se i dodaje da je neposredno nakon toga i upućen dopis snagama bezbednosti „sa nalogom da se unište dokumenta, koja imaju bilo kakvu vezu sa prebacivanjem kidnapovanih, ubistvima i prodajom ljudskim organima, jer se očekuje poseta Vukčevića”.

  U istom dokumentu se dodaje da postoje saznanja da su sa istim ciljem u periodu od 15. do 25. septembra 2008. godine, u poseti Beriši boravili i Hašim Tači, Hafer Haljiti i generali Sami Ljuštaku i Sulejman Selimi.

  -----------------------------------------------------------------

  Berišin bankovni račun

  Tokom istrage na predmetu trgovine organima, Tužilaštvo za ratne zločine prikupilo je i podatke o bankovnim računima koji su korišćeni za finansiranje i opremanje OVK, a postoje i indicije da su neki od ovih računa korišćeni za novčane transakcije u vezi sa trgovinom organima. U delu predmeta Tužilaštva o transakcijama, navodi se i račun na ime Salija Beriše i izvesnog Andreasa Šulca u jednoj nemačkoj banci. Njegov račun je, kako navodi Tužilaštvo, korišćen za prikupljanje novčanih sredstava za Kosovo i razne druge transakcije.

  Berišin račun je, prema saznanjima Tužilaštva za ratne zločine: International wieder zu Spanden auf das Konto Nr. 2643 bei der Sparkasse Lunen, Bankleitzahl 441 523 70, mit dem Stichwort „Kosovo” auf gez. Sali Berisha, gez. Andreas Schulze.

 3. #23

  Registriert seit
  15.01.2006
  Beiträge
  12.080
  Langsam wird es wirklich lächerlich. Ok die ganze Welt weiss nun dass Serbien absolut keine Schuld an den Balkankriegen trägt.

  ^^

 4. #24

  Registriert seit
  16.12.2010
  Beiträge
  1.136
  Zitat Zitat von peer_vers Beitrag anzeigen
  Langsam wird es wirklich lächerlich. Ok die ganze Welt weiss nun dass Serbien absolut keine Schuld an den Balkankriegen trägt.

  ^^
  Es wird so viel gelogen, dass sich der Balkan biegt

 5. #25
  Avatar von El Malesor

  Registriert seit
  23.10.2008
  Beiträge
  5.438
  "Kush po jau qin nanen?"


 6. #26

  Registriert seit
  05.09.2004
  Beiträge
  7.890
  Zitat Zitat von Mastakilla Beitrag anzeigen
  Es gibt offenbar 4 Albaner die ausgesagt haben, dass sie bei ihm Waffen gekauft hatten, also verstehe ich den Aufruhr hier nicht, dass diese Anschuldigungen aus der Luft gegriffen seien
  Berisha selber steht voll und ganz zur UCK.

 7. #27

  Registriert seit
  05.09.2004
  Beiträge
  7.890
  Zitat Zitat von Gjergj Fishta Beitrag anzeigen
  "Kush po jau qin nanen?"

  Oh moj Serbi murin ta prishaaa mu po me thojn ohh Sali Berishaaa

  Gezuar 2011

 8. #28
  Shan De Lin
  als nächstes kommt dann sicher dass in den kellern albaniens massenvernichtungswaffen existieren.

 9. #29
  Albo-One
  Belgrad will Aufmerksamkeit!


  Mit freundlichen Grüßen,
  Albo Perry

 10. #30

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  17.122
  Zitat Zitat von Gentleman Beitrag anzeigen
  Oh moj Serbi murin ta prishaaa mu po me thojn ohh Sali Berishaaa

  Gezuar 2011
  Geiler Song.

  Und sowas kommt bei euch in irgendwelchen Shows? Krank.

Seite 3 von 5 ErsteErste 12345 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Sali Berisha
  Von Bloody im Forum Politik
  Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 15.10.2013, 17:58
 2. Sali (Raki) Berisha
  Von Robert im Forum Politik
  Antworten: 84
  Letzter Beitrag: 19.10.2010, 23:00
 3. Joe Biden und Sali Berisha
  Von Jehona_e_Rahovecit im Forum Kosovo
  Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 06.02.2009, 18:18
 4. Interview mit Sali Berisha
  Von Crane im Forum Politik
  Antworten: 21
  Letzter Beitrag: 19.05.2008, 09:49
 5. Sali Berisha
  Von acttm im Forum Politik
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 21.03.2008, 12:18