BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 4 1234 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 36

"Beli Orlovi" - 15 godina poslije

Erstellt von Bosanderos, 18.08.2006, 13:24 Uhr · 35 Antworten · 5.657 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Bosanderos

  Registriert seit
  05.05.2006
  Beiträge
  249

  "Beli Orlovi" - 15 godina poslije  TRIJUMFALAN početak srpske nogometne povijesti, jer od jučer momčad sa dvoglavim orlom na državnom grbu igra bez dobrovoljno amputiranog "drugog oka", započeo je slavljem na gostovanju protiv Čeha. Nekoliko je razloga zbog kojih je ovaj meč doista povijesni; prvi susret Srbije, pobjeda odmah na početku, oproštaj velikana Nedveda na suprotnoj strani i promocija "službenog" nadimka srpske reprezentacije; "Beli Orlovi".

  Osim što to ime već nosi i klub srpskih iseljenika u Kanadi, postoji još barem jedna asocijacija na ime koje su oduševljeno prihvatili ljubitelji nogometa u Srbiji. Ta se ne odnosi na bijelog dvoglavog grabežljivca koji krasi grb susjedne zemlje, nego na zloglasnu koljačku postrojbu srpskih četnika, koja je svoj krvavi trag ostavila od istočne i zapadne Slavonije, do Korduna i Banije, a naročito su se efikasnima pokazali u bosanskom Podrinju, gdje su u suradnji sa Arkanovcima na najbrutalniji način očistili cijelu istočnu Bosnu.

  "Beli Orlovi" je bio borbeni naziv jedinica Srpskog četničkog pokreta koje su zvjerski mučile i likvidirale zarobljene civile i vojnike u slavonskom Voćinu, koje su ubijale i silovale muslimane u Višegradu i Bijeljini. Pripadnici "Belih Orlova" su se iživljavali u zarobljeničkom logoru nad hrvatskim zarobljenicima u Staroj Gradiški, njihovih metoda se prisjećaju i rijetki preživjeli iz logora Batkovići.

  Zločinima su se istakli i pri okupaciji Vukovara i sarajevske Grbavice, kao i napadu na Foču, jednoj od najstrašnijjih i najkrvavijih epizoda u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije. Egzekucije, mučenja, etniko čišćenje, pljačke, silovanja bile su odlike njihovog ratnog puta i omiljene metode njihovog djelovanja, još od kad je Šešeljeva Radikalna stranka, s početkom rata u Hrvatskoj počela novačiti dobrovoljce, koji su se u centru Beograda, na trgu ispred crkve sv. Marka okupljali i odlazili u Hrvatsku na vikend koljačke i pljačkaške pogode, kao što je bio već spomenuti masakr u Voćinu 1991, kada su pripadnici formacije koju su zvali isto kao što i danas od milja zovu srpsku nogometnu reprezentaciju, masakrirali 45 civila.

  "Bravo B92 za nadimak Beli orlovi", "Napred Beli Orlovi", kliču sada razgaljeni navijači na forumu uglednog portala, kao što su vjerojatno suborci u travnju 1992. bodrili "Orlove" dok su Hrvate kod Bosanskog Broda strijeljali i bacali u Savu. Dragoslav Bokan, ratni zločinac i zapovjednik "Belih Orlova" tada je izjavljivao u intervjuima: "Žao mi je mladih ustaša dok ih vodim na strijeljanje. Inače, kad vidim svoje protivnike kako mrtvi padaju, javlja mi se osjećaj sreće..."

  Ekstatično i sretno reagiraju i navijači na pojavu "Belih Orlova" u crvenim dresovima, a vjerojatno im ne bi bilo mrsko da se nazovu "Srpska garda" kao paravojne formacije SPO-a Vuka Draškovića, koje su imale dosta sličnosti s ništarijama iz "Belih Orlova".

  Probudio se patriotski zanos kod ljubitelja nogometa u Srbiji nakon katastrofe koju su doživjeli na SP-u u Njemačkoj, pa riješeni crnogorskog balasta koji im je donosio nesreću slave novo-staro ime "Beli Orlovi" pod kojim je u lipnju 1992. u Višegradu preko 130 muslimanskih žena, djece i staraca potrpano u kuće i zapaljeno.

  "Arkanovci", "Crvene beretke", "Leva supoderica", "Štitovi" "Šešeljevci", "Hermani", "Knindže", još su neka od slavnih imena koja su se, kao i "Beli Orlovi" istakli u bližoj prošlosti, a da nije nezgodnih političkih konotacija koje neka od tih imena nose, vjerojatno navijačima ne bi smetali ni ti "borbeni nazivi".

  Quelle

 2. #2
  Gast829627
  verurteilt ihr erstmal euren dudakovic und naser oric und die anderen muddaheddins in bosnien bevor ihr mit dem finger auf serbien zeigt

 3. #3
  Gast829627
  Srpska Vlada zahteva hapšenje Dudakovića

  Vlada Srbije je saopštila da "Atif Dudaković i drugi ratni zlikovci koji su počinili zločine nad Srbima moraju odmah biti uhapšeni" i odgovarati pred sudom za svoje zločine. "Snimci, koji van sumnje svedoče o zlodelima Dudakovića, za svaku državu moraju predstavljati osnov za neodložnu akciju policije i pravosudnih organa. U najkraćem roku moraju delovati nadležni organi Bosne i Hercegovine i ove ratne zločince privesti pravdi", kaže se u saoštenju.

  Radio televizija Srbije prikazala je sinoć snimke na kojima se vidi kako komandant V korpusa Armije BiH Atif Dudaković svojim vojnicima naređuje da pale srpska sela u Bosanskoj Krajini, u nastavku akcije Oluja, 16. i 17. septembra 1995. Na snimcima se vide zapaljene kuće, objekti i druga privatna imovina kako gore.

  Dudaković: Montaža i laži

  Penzionisani general Armije Bosne i Hrecegovine Atif Dudaković nazvao je "montažom i lažima" tvrdnje po kojima je on lično naredio izvršenje ratnih zločina. Dudaković, koji živi u Bihaću, danas je u razgovoru sa lokalnim novinarima u tom gradu rekao da je jedino tačno da je on vodio akciju prikazanu na snimku koju je emitovala Televizija Srbije, a koja ga je optužila za paljenje srpskih sela u Bosanskoj krajini.

  "Tačno je da sam ja vodio akciju, ali nije tačno da je bilo zločina", rekao je Dudaković, prenela je TV Unsko-sanske županije.

  "U zoni odgovornosti V korupsa oni za koje se utvrdilo da su počinili krivično delo su osuđivani. Najveći zločini desili su se 1992, kada su etnički čistili teritorije u BiH, i 1995, kada se desila Srebrenica, najveći masovni zločin koji su počinili Srbi", rekao je Dudaković.

  Kako prenose hrvatski meidji, on smatra da ceo slučaj ima političku konotaciju, odnosno da se njime pokušava uticati na ishod procesa po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid.

  RS najavljuje krivične prijave

  Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić je rekao da video snimak koji dokumentuje zločin na području nekadašnje Republike Srpske Krajine potvrđuje da postoji diskriminacija tužilaštava i sudova prema ratnim zločinima počinjenim nad Srbima.

  On je kazao da postoji potpuni nesrazmer prema počinjenim ratnim zločinima u regionu, kao i da se to mora promeniti: "Tragično je to što ratni zločin koji su počinile jedinice Hamze i Crne mambe nije dobio dimenizije kakve je dobio video zapis o zločinima koji su počinili pripadnici Škorpiona".

  Premijer Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u naredna dva dana zajedno sa predsednikom RS Draganom Čavićem podneti krivične prijave tužilaštvima BiH i Hrvatske protiv odgovornih za zločine u akciji "Oluja". Kako je saopštio Biro za odnose sa javnošću vlade RS, krivične prijave biće podnete protiv Atifa Dudakovića i drugih lica koja su učestvovala u zličinima koje su počinile jedinice "Hamze" i "Crne mambe" u vojnoj akciji "Oluja".

  Dodik je zatražio od domaćih i medjunarodnih pravosudnih institucija da sprovedu istragu o zločinima hrvatskih snaga i jedinica Armije BiH nad srpskim vojnicima i civilima. "Sve osim brze istrage i hapšenja svih osoba odgovornih za počinjene zločine biće dokaz više da se zločini počinjeni za vreme rata u BiH mere dvostrukim aršinima", ocenio je premijer RS.

 4. #4
  Gast829627
  DODIK NAJAVIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV DUDAKOVIĆA
  DRUŠTVO - SUĐENJA - Sreda, Avgust 09, 2006 18:54 RTS
  Premijer Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da će tužilaštvima BiH i Hrvatske sutra biti podnesena krivična prijava protiv Atifa Dudakovića i drugih odgovornih za zločine hrvatske paravojne jedinice 'Crne mambe' i odreda 'Hamze' Armije BiH.

  U premijerovom saopštenju ocenjeno je da će sve osim brze istrage i hapšenja svih osumnjičenih za ratne zločine biti dokaz više da se zločini počinjeni za vreme rata u BiH mere dvostrukim aršinima.

  Dodik je oštro osudio način na koji su predsedavajući Predsedništva BiH Sulejman Tihić i Atif Dudaković komentarisali video snimke zločina počinjenih nad srpskim vojnicima i civilima u akciji 'Oluja' i neposredno nakon nje, koji su emitovale RTS i B92.

  'Nazvati ironičnim, kako kaže Atif Dudaković, vapaj nad jednim ubijenim srpskim vojnikom, dovoljno govori o njegovom odnosu prema zločinima koje su počinile snage pod njegovom komandom', navedeno je u Dodikovom saopštenju.

  Premijer RS je istakao da je Dudakovićeva izjava, koju je današnjim saopštenjem podržao i Tihić, još jedan pokušaj umanjivanja činjenice da su tokom rata u BiH počinjeni zločini i nad Srbima. 'Tihićevo i Dudakovićevo odbacivanje odgovornosti za očigledan zločin nad ratnim zarobljenicima, samo govori o njihovoj nespremnosti da se suoče sa činjenicama i da njihova podrška procesuiranju odgovornih za ratne zločine nije iskrena', stoji u Dodikovom saopštenju.

  Premijer RS kaže da je nedopustivo meriti i pravdati ratni zločin brojem žrtava, kao što je nedopustivo paljenje sela, proterivanje i ubijanje civila i zarobljenih vojnika. Dodik je istakao da je RS jasno opredeljena da hapšenjem svih optuženih za ratne zločine, medju kojima Radovana Karadzića i Ratka Mladića, u potpunosti ispuni tu medjunarodnu obavezu i da je, s tim ciljem, u policiji RS napravljena struktura koja se svakodnevno bavi ovim pitanjem.

  'Podsetiću na opštepoznatu činjenicu da se RS suočila sa zločinima, koji su činjeni u njeno ime, posebno kada se radi o Srebrenici, i poručujem Tihiću, Dudakoviću i svima koji misle i rade kao oni, da se na isti način suoče sa činjenicama, koje govore o zločinima počinjenim nad Srbima', napomenuo je Dodik.

 5. #5
  Gast829627
  Festgenommen und sofort hingerichtet
  Video über Kriegsverbrechen von Kroaten und Bosniaken an Serben 1995 löst in Serbien heftige Reaktionen aus

  BELGRAD taz Ein serbischer Zivilist kniet, die Arme über dem Kopf. Ein bewaffneter, uniformierter Mann tritt ihn mit dem Fuß in den Bauch. "So macht man das", sagt der Soldat und schießt ihn nieder. Andere Mitglieder einer bosniakischen Milizeneinheit schauen zu. Diese Videoaufnahme sendete der Belgrader TV-Sender "B 92" vor wenigen Tagen. Das Filmmaterial vom August 1995 zeigt, wie in Kroatien während der Militäraktion "Oluja" (Sturm) zur Rückeroberung der Krajina kroatische und bosniakische Soldaten serbische Flüchtlinge quälen und verlassene serbische Dörfer in Brand setzen. Laut Augenzeugenberichten und wie auf dem Video zu sehen hätten die kroatische paramilitärische Einheit "Schwarze Mambas" und die Einheit der bosnischen Armee "Hamze" Dutzende Männer aus serbischen Flüchtlingskolonnen festgenommen und an Ort und Stelle hingerichtet.

 6. #6

  Registriert seit
  08.07.2006
  Beiträge
  562
  Zitat Zitat von Legija
  verurteilt ihr erstmal euren dudakovic und naser oric und die anderen muddaheddins in bosnien bevor ihr mit dem finger auf serbien zeigt
  wo sind karadzic und mladic du beschissener fascho nein mal ehrlich dabogda ti crko

 7. #7

  Registriert seit
  04.06.2005
  Beiträge
  7.678
  Die Kriege haben uns alle schon psychisch durchgefickt. :?

 8. #8
  Grasdackel
  Die Fußballnationalmannschaft nach einer Verbrechertruppe zu benennen ist mal wieder typisch serbisch.

 9. #9

  Registriert seit
  21.05.2006
  Beiträge
  2.195
  Zitat Zitat von AK47
  Die Fußballnationalmannschaft nach einer Verbrechertruppe zu benennen ist mal wieder typisch serbisch.
  Verbrechertruppe? Was lallst du da für ein Gekotze :?

 10. #10

  Registriert seit
  15.03.2006
  Beiträge
  1.142
  @Princip die in deinem Avater ist ja süß =)

Seite 1 von 4 1234 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 18.08.2010, 21:00
 2. Dve nagrade filmu "Beli beli svet"
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.08.2010, 16:30
 3. FIFA urgira - "Orlovi" da promene nadimak!
  Von Serbian Eagle im Forum Sport
  Antworten: 27
  Letzter Beitrag: 08.04.2010, 22:46
 4. 'Orlovi': "Teška grupa, jasan cilj"
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.12.2009, 20:30
 5. Kosovo ne želi "srpski beli šengen"
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 07.07.2009, 01:48