Čelnici pregovaračkog tima za Kosovo

Pregovarački tim o Kosmetu bez Lekića

~Bivši ambasador SCG u Rimu Miodrag Lekić, iako je trebalo da se nađe u pregovaračkom timu, nije prošao “proceduru” u Savjetu ministara SCG, tako da ga nema među ljudima koje je imenovala Vlada Srbije

Predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica biće kopredsjednici i glavni pregovarači u delegaciji Beograda u pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije - odlučila je juče Vlada Srbije a, kako “Dan” saznaje, ovoj odluci su prethodile duže večernje konsultacije Tadića i Koštunice. Nakon razgovora predsjednika i premijera u Vladu Srbije je poslat Tadićev predlog plana za Kosmet a iz kabineta predsjednika Srbije tokom noći saopšten i njegov pregovarački tim.
Na osnovu odluke Vlade Srbije u državnom timu će biti i ministar inostranih poslova SCG Vuk Drašković. Operativni, stručni dio tima čine Leon Koen, savjetnik predsjednika republike koji će direktno odgovarati Tadiću i Slobodan Samardžić premijerov savjetnik koji će biti direktno odgovoran Koštunici. Ekspertski dio čine i savjetnik predsjednika Srbije Dušan Bataković, savjetnik premijera Aleksandar Simić, član kabineta predsjednika državne zajednice SCG, Radomir Diklić, ambasador SCG u Parizu Predrag Simić, predsjednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić, član srpske liste za Kosovo i Metohiju i bivši ministar u kosovskoj vladi Goran Bogdanović i predsjednik zajednice srpskih opština na Kosmetu Marko Jakšić. Stalni savjetnik tima je Tomas Flajner, profesor Pravnog fakulteta univerziteta u Friburu i direktor švajcarskog Instituta za federalizam, čije je prisustvo u timu “Dan” prvi najavio.
Bivši ambasador SCG u Rimu Miodrag Lekić, iako je trebalo da se nađe u pregovaračkom timu, nije prošao “proceduru” u Savjetu ministara SCG, tako da ga nema među ljudima koje je imenovala Vlada Srbije. Kako “Dan” saznaje, Lekić nije prošao zahvaljujući intervenciji šefa diplomatije SCG Vuka Draškovića koji je na sjednici Savjeta ministara bio protiv a zapravo, kako tvrde upućeni, izašao je u susret pritisku zamjenika ministra Predraga Boškovića koji je izvršavao nalog svog šefa Mila Đukanovića. Naš izvor tvrdi da Đukanoviću nije ni u kom slučaju odgovarao ovakav način Lekićevog eksponiranja.
Poslije objavljivanja pregovaračkog tima savjetnik srpskog premijera Slobodan Samardžić je saopštio da je predlog predsjednika Borisa Tadića o entitetima na Kosovu u skladu sa planom Vlade za političko rješenje na Kosovu, usvojenog prošle godine u Skupštini Srbije. Predlog o kome je Tadić nedavno u Moskvi razgovarao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, predviđa, između ostalog, stvaranje dva entiteta u pokrajini - albanskog i srpskog.
- Budući da će u predstojećim razgovorima o budućem statusu Kosova i Metohije, položaj Srba i drugih nealbanskih zajednica biti jedno od glavnih tema, ovaj dokument potvrđuje odgovarajući dio naše državne platforme za razgovore - rekao je Samardžić agenciji Beta.
U Beogradu je juče boravio specijalni izaslanik UN za Kosovo i Metohiju Marti Ahtisari koji je susretom sa srbijanskim premijerom Vojilsavom Koštunicom otvorio razgovore o konačnom statusu južne srpske pokrajine sa zvaničnicima vlasti u Beogradu. Koštunica je Ahtisariju predao Rezoluciju Skupštine Srbije o mandatu za razgovore. Specijalni izaslanik je izložio osnovne principe za vođenje razgovora koje je nedavno usvojila Kontakt grupa, i naglasio da se proces odvija pod okriljem UN, a ne pojedinih zemalja. Istakao je da se standardi na Kosovu i Metohiji moraju ispunjavati uporedo sa razgovorima o njegovom budućem statusu.
M.Borozan

M.Njeguš

I Kina se uključuje u odlučivanje

Predsjednik koalicije srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović tvrdi da su predstavnici kosmetskih Srba obavijestili specijalnog izaslanika za Kosovo i Metohiju Martija Ahtisarija da će svi Srbi napustiti južnu srpsku pokrajinu ako Kosmet bude nezavisan.
- Ahtisariju smo rekli da se ne bi završilo na tome. Oko 100.000 kosmetskih Srba, koji žive u Srbiji, bili bi atomska bomba i učinili bi sve da se vrate na Kosmet - istakao je Ivanović u izjavi za “Dan”. On je dodao da je Ahtisari najavio da će osim četiri stalne članice SB UN i Kina biti uključena u proces odlučivanja o statusu Kosmeta.

Ahtisari danas u Podgorici

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari danas će se sastati sa patrijarhom Pavlom, predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i predstavnicima zemalja članica Kontakt grupe. On će danas popodne u okviru balkanske turneje doputovati u posjetu Podgorici. Ahtisari će večeras u Vili “Gorica” razgovarati sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, a planirano je da se susretne i sa predstavnicima Ministarstva inostranih poslova.

Nikolić: Čekaćemo ih na ulicama i trgovima

Zamjenik predsjednika SRS-a Tomislav Nikolić kaže da je Koštunica mogao da izbjegne da se u pregovaračkom timu za Kosovo i Metohiju nađu Boris Tadić i Vuk Drašković.
- Radikali će članove pregovaračkog tima čekati da podnesu izještaj Skupštini, a ako to ne učine čekaće ih na ulicama i trgovima gradova - naglasio je Nikolić.