BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Ergebnis 1 bis 2 von 2

Bez svedocenja Skorpiona

Erstellt von BitterSweet, 13.12.2005, 18:56 Uhr · 1 Antwort · 257 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von BitterSweet

  Registriert seit
  25.11.2005
  Beiträge
  984

  Bez svedocenja Skorpiona

  Bez svedočenja Škorpiona
  Hag -- Sudsko veće Haškog tribunala neće dozvoliti Tužilaštvu da ponovo otvori "slučaj Bosna i Kosovo" na suđenju Miloševiću.  Ipak jedinstveno: Milošević u Hagu

  Veće je odbacilo zahtev Tužilaštva da im bude omogućeno da pred sudije, bez odlaganja, izvedu nove svedoke i dokaze po optužnicama za Bosnu i Kosovo. Tužilaštvo je predlagalo da ti svedoci i dokazi, koji se odnose na Srebrenicu i Račak, budu saslušani i prezentovani čim Milošević završi sa izvođenjem dokaza po optužnici za Kosovo.

  U zahtevu Tužilaštva za uvođenje dodatnih dokaza bilo je predloženo da sudije saslušaju šest novih svedoka i uzmu u razmatranje više desetina dokumenata od kojih se neki odnose i na video traku na kojoj su snimljeni pripadnici paravojne formacije "Škorpioni" kako ubijaju Muslimane u selu Trnovu, u julu 1995. godine. Ta traka, koja je na suđenju Miloševiću prikazana na desetogodišnjicu zločina u Srebrenici, kada je u Hagu svedočio policijski general Obrad Stevanović, nije prihvaćena kao dokazni materijal već je obeležena kao dokument o čijoj će autentičnosti i prihvatljivosti biti reči u nastavku suđenja. Nedugo zatim Tužilaštvo je tražilo da svedoci koji će potvrditi verodostojnost trake dođu u Hag što pre i da se pred sudskim većem pojave po vanrednoj proceduri koja bi podrazumevala prekid izvođenja dokaza i svedoka Odbrane.

  Među predloženim svedocima Tužilaštva našli se pripadnici Škorpiona Goran Stoparić i Slobodan Stojković, koji je navodno snimio egzekuciju kod Trnova. Na listi se nalazi i zaštićeni svedoka TA 378 za koga se navodi da je čuo za ubistvo šestorice Muslimana i učestvovao u uklanjanju njihovih tela. O video snimku, prikazanom u julu ove godine u sudnici, prema zamisli Tužilaštva trebalo je da govori i zaštićeni svedok B345. Osim ova četiri svedoka Tužilaštvo je predložilo i vanredni dolazak dvojice oficira Vojske Jugoslavije od kojih bi jedan govorio o Račku.

  Sudsko veće ocenilo je da većina ponuđenih dokaza i svodečenja ima "određenu vrednost" za navode iz optužnice ali da "nijedan nije suštinski važan za konačno pravno pitanje da li je Milošević odgovoran za zločine navedene u optužnici". Sudije smatraju da ništa od predloženog materijala neće biti značajan dodatak postojećim dokazima o individualnoj odgovornosti optuženog. Sudije su takođe skrenule pažnju da je neke od ponuđenih dokaza Tužilaštvo posedovalo i pre nego što je u februaru 2004. godine završilo svoj dokazni postupak na suđenju Miloševiću i da zato o njima ne može govoriti kao o novim dokazima.
  Bez razdvajanja optužnica


  I u nastavku procesa u Hagu Slobodanu Miloševiću sudiće sa po objedinjenoj optužnici za Kosovo, Bosnu i Hrvatsku.

  Sudsko veće Haškog tribunala odustalo je od ideje da optužnica za Kosovo bude odvojena i da se, po završetku svedočenja Miloševićevih svedoka koji govore o događajima na Kosovu, predmet proglasi završenim te da se saopšti presuda samo po toj optužnici. Pošto je saslušalo protivljenje i Tužilaštva i MIloševića, sudsko veće zaključilo je da ne treba razdvajati optužnice.Istovremeno sudsko veće odbacilo je Miloševićev zahtev da mu bude omogućeno da svoju odbranu produži za još oko 100 radnih dana. Računica veća pokazala je da je Milošević do sada potrošio 75,35 odsto vremena koje mu je dato da ispita svedoke odbrane i izvede svoje dokaze.

  Da je to vreme Milošević koristio baveći se samo kosovskim delom objedinjene optužnice i da se oglušio o više puta ponovljene sugestije sudskog veća da počne da izvodi dokaze o Bosni i Hrvatskoj. Sudije zameraju Miloševiću i što je zanemario predlog sudija da neka svedočenja svojih svedoka priloži u pisanoj formi, čime bi proces bio ubrzan.

  Veće je ocenilo da je Milošević "namerno koristio raspoloživo vreme tako da dovede do situacije da mu za izvođenje dokaza po optužnici za Bosnu i Hrvatsku preostane malo ili nimalo vremena". Sudije su zaključile da je Miloševićeva namera bila da na taj način stvori osnov za zahtev da dobije više vremena za svoju odbranu. Takvo ponašanje optuženog sudije su ocenile kao "nerazuman pristup izvođenju odbrane".

  Sudije su i u najnovijoj odluci istakle da je njihova obaveza da osiguraju "fer i brzo suđenje". Oni procenjuju da će, bez dodatnog produžavanja, proces trajati do sredine 2006. godine, s tim što bi Milošević morao da završi odbranu do kraja marta.

  U odluci sudskog veća stoji poziv Miloševiću da se posveti bosanskoj i hrvatskoj optužnici ali se navodi i da će sudije biti spremne da razmotre novi zahtev Miloševića za dodatno vreme za odbranu, samo ukoliko on bude "jasno pokazao da na pravilan i efikasan način koristi vreme u sudnici".

  Konačno, sudsko veće je današnjom odlukom i pismeno objasnilo zašto je u procesu proglašena pauza od gotovo mesec i po dana. Odluka o produženju zimskog odmora doneta je na Miloševićev zahtev da mu se omogući vreme za odmor i stabilizovanje zdravstvenog stanja, pošto su ga podržali lekari čije je mišljenje zatražilo sudsko veće.

  Suđenje se nastavlja 23. januara 2006. godine.

 2. #2
  Avatar von BitterSweet

  Registriert seit
  25.11.2005
  Beiträge
  984
  Ovo mu je poslednji "mini raspust". Sledeci ce kanda da traje 20-30 godina...