BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 11

BH Politika

Erstellt von edinko, 20.11.2006, 22:17 Uhr · 10 Antworten · 772 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von edinko

  Registriert seit
  09.11.2006
  Beiträge
  44

  BH Politika

  hier mach ich mal nen theard auf über die politik in bih, in welcher ihr auch die der rs rein tun könnt. währe gut wenn jemand auch einen theard über die serbien und kroatien politik auf machen würde damit nicht alles durch ein ander ist. einfach täglich das neuste posten. und bitte die theards nicht ferwüsten. danke.

  Sjećanje učesnika pregovora u američkoj vojnoj bazi prije 11 godina


  Dejtonski sporazum je donio mir, ali nije uspostavio pravdu

  Bilo je narušeno čak i pravo na odbranu života zbog nametanja embarga od međunarodne zajednice, kaže Haris Silajdžić

  Dejtonski sporazum koji je 21. novembra 1995. godine sklopljen u američkoj vojnoj bazi u Dejtonu pozitivan je događaj koje je zaustavio rat i stradanja u našoj zemlji, slažu se neki od učesnika višednevnih pregovora prije 11 godina, ali dodaju da su određena rješenja blokirala brži napredak i razvoj BiH.
  Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra, a glavni učesnici su bili predsjednici BiH, Srbije i Hrvatske Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, te američki posrednik Ričard Holbruk (Richard Holbrooke).

  Kršenje prava

  Dr. Haris Silajdžić, jedan od glavnih pregovarača bh. strane, prisjećajući se tog vremena, kaže da je sporazum nastao kao posljedica masovnog kršenja svih ljudskih prava.
  - Bilo je narušeno čak i pravo na odbranu života zbog nametanja embarga odmeđunarodne zajednice, što je u velikoj mjeri olakšalo postizanje ciljeva agresora, a drugoj strani onemogućilo samoodbranu. Dakle, Dejtonski sporazum nije uspostavio pravdu, nego mir. Taj cilj je postignut što je tada bilo i najvažnije. Naravno, ovim su narušeni principi na kojima počiva međunarodno-pravni poredak. Zbog toga je u BiH potrebno uspostaviti poredak koji ne kompromitira principe na kojima počiva međunarodna zajednica, odnosno ne ozakonjuje genocid i etničko čišćenje - kaže Silajdžić.
  Ivo Komšić, jedan od članova bh. delegacije, kaže da je sada mnogo lakše tumačiti Dejtonski sporazum nego iz tadašnje ratne perspektive.
  - Sve što se dešavalo tamo doživljavali smo na drugačiji način, pa se moglo pretrpjeti ono što u normalnim uvjetima čovjek ne bi uradio, jer smo očekivali da će taj sporazum donijeti mir. Kada smo došli u Dejton, u BiH je bjesnio rat, ljudi nisu imali šta da jedu, nije bilo komunikacija, struje, plina, vode i bili smo na granici izdržljivosti. Ali, kada gledam iz današnje perspektive, dejtonski pregovori su bili jedna obična farsa koju je vrlo vješto režirao Holbruk, jer je većina stvari već ranije bila dogovorena - kaže Komšić.

  Bio sumnjičav

  Krešimir Zubak kaže da se nije slagao sa svim rješenjima, ali da je kod izbora između rata i mira, druga opcija bila prihvatljivija.
  - Nisam se slagao oko podjele BiH na dva entiteta, ali to nisam mogao promijeniti jer su te stvari već ranije dogovorene - kaže Zubak.
  Dodaje da je u to vrijeme bio sumnjičav da li će sporazum uopće zaživjeti.
  - Vrlo brzo sporazum je dao rezultate i u BiH je uspostavljen mir. Međutim, pokazalo se da rješenja kao što je Ustav BiH, predstavljaju kočnicu razvoja BiH - kaže Zubak.

  A. MALAGIĆ  Lazović: Politička realnost

  I Miro Lazović slaže se da je najslabija karika sporazuma njegov Aneks 4. Dodaje da je taj Ustav pravljen po vojnoj i političkoj realnosti iz tog perioda, ali da taj dokument ne treba ostati trajna vrijednost u BiH.
  - Sazrelo je vrijeme da se donese novi Ustav i nikakve kozmetičke promjene ne mogu doprinijeti boljitku BiH i njenih građana - smatra Lazović.

  Holbruk priznao grešku

  Ričard Holbruk (Richard Holbrooke) priznao je da se kaje zbog jednog velikog propusta u Dejtonskom sporazumu.
  - Najveća greška Dejtonskog sporazuma je to što smo dozvolili RS da zadrži pridjev Republika. Mislili smo da ta riječ nema ništa veće značenje nego Republika Teksas. Nismo shvatali historijske konotacije te riječi za balkansku stvarnost - kazao je Holbruk.

  Sudbina mirovnih sporazuma

  Komšić smatra da Dejton treba doživjeti sudbinu svih ostalih mirovnih sporazuma.
  - Cijela Evropa je nastala na mirovnim sporazumima, ali su oni imali ograničen vijek trajanja i nakon normalizacije stanja ostavljani su po strani. Političke snage kod nas nisu svjesne toga, pa su se priključile međunarodnom lobiju koji želi produžiti entitetsku podjelu i legitimirati je u Parlamentu BiH kroz ustavne amandmane - kaže Komšić.

  Potreban novi Ustav

  Novi član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić smatra da je BiH potreban novi Ustav.
  - Međunarodna zajednica je rezolucijama Vijeća Evrope i američkog Senata zacrtala osnovne linije novog Ustava, i govore o ponovnoj uspostavi multietničkog društva na osnovama moderne demokratije. Dakle, BiH koja se može što prije i što čvršće vezati za evroatlantske integracije - zaključuje Silajdžić. H.R


  Nakon inicijative Bože Ljubića za sastanak kod ambasadora SAD


  Halilović: Ništa protiv, ali na liderima je da odluče

  Svi kontakti mogu pomoći bržem uspostavljanju vlasti, kaže potpredsjednik SBiH * Portparol HDZ-a Mišo Relota smatra to "običnim trikom"

  Za multilateralni sastanak stranaka o formiranju vlasti na državnom nivou koji je najavio predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić za sutra, jučer ni iz jedne stranke nisu mogli dati odgovor da li će se i održati.
  Ljubić je namjeravao organizirati ovaj sastanak s američkim ambasadorom Daglasom Meklhenijem, nakon svečanost u povodu godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a kojem bi uz njega prisustvovali predsjednici Stranke za BiH, SDA i SNSD, dr. Haris Silajdžić, Sulejman Tihić i Milorad Dodik.

  Bez novih detalja

  Safet Halilović, potpredsjednik SBiH, kaže da je ovo još inicijativa, ali da generalno ima podršku njegove stranke.
  - Svi kontakti mogu samo poslužiti bržem uspostavljanju vlasti i interesu građana. Prema tome, nemamo ništa protiv sastanka, ali odluka je na liderima da li će realizirati tu inicijativu - kaže Halilović.
  U SDA, čiji je predsjednik Tihić direktno razgovarao sa Ljubićem, jučer nisu imali novih detalja. Potpredsjednik stranke Šefik Džaferović kaže da nije prisustvovao sastanku kada se to dogovaralo, ali da ni posljednjih dana nije čuo informacije da li će biti i o čemu će se razgovarati na eventualnom sastanku kod američkog ambasadora.
  Mi smo pobjednici

  Mišo Relota, portparol HDZ-a, stranke koja je također spominjana kao mogući učesnik razgovora, kaže da je to "obični trik", te da mu "ne pada napamet komentirati ideje Bože Ljubića".
  - Mi ćemo nastaviti kontakte sa čelnicima vodećih stranaka iz FBiH i RS i očekujemo da će naš kandidat Niko Lozančić biti izabran u rukovodstvo Parlamenta BiH, a u FBiH Mato Franjičević. Mi smo pobjednici i bit ćemo u poziciji, a ne u opoziciji. A Ljubić se ponaša kao da je njegova stranka pobijedila - kaže Relota. H.R


  Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, za "Dnevni avaz"


  U nama će BiH imati dobronamjernog susjeda

  Otvorenih pitanja između dvije države ima, ali se ona mogu i moraju rješavati sporazumima

  Otvorenih pitanja između Crne Gore i BiH ima, ali se ona mogu i moraju rješavati sporazumima, s konačnim ciljem da vaša zemlja u nama prepozna istinskog prijatelja i dobronamjernog susjeda, kazao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović u razgovoru za "Dnevni avaz".

  Međunarodne obaveze

  Komentirajući pitanje tužbe BiH protiv SCG, Vujanović je naglasio da se nakon raspada državne zajednice SCG, "Srbija proglasila nasljednikom svih međunarodnih obaveza i sukcesorom u međunarodnim organizacijama". Na pitanje da li to vidi kao način amnestije Crne Gore od tužbe, Vujanović je izbjegao dati konkretan odgovor. - Crna Gora je iskazala državni odnos izvinjenja za sve što se desilo u Hrvatskoj i BiH. Naš stav je da zločini moraju biti individualno tretirani, odnosno ne smiju biti kolektivno adresirani - kazao je Vujanović.

  Ekonomska saradnja

  Saradnju u oblasti turizma, crnogorski predsjednik vidi kao zajedničku šansu BiH i Crne Gore koju treba maksimalno iskoristiti.
  - Na tom putu moramo uložiti napore da poboljšamo međusobnu saobraćajnu strukturu. Prije svega mislim na izgradnju puta Herceg-Novi - Trebinje, te Sarajevo - Podgorica - Tirana, što bi bio temelj jače ekonomske suradnje - zaključuje Vujanović.

  S. ŠKULETIĆ  Prva posjeta i prvi akreditivi

  - Veoma me raduje da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u svoju prvu zvaničnu posjetu doputovao upravo u Crnu Goru. Također, raduje me i činjenica da je prve akreditive preuzeo upravo od našeg ambasadora Ramiza Bašića. To, po svojoj simbolici, potvrđuje da ćemo nastaviti i jačati saradnju - rekao je Vujanović. H.R


  Lider Dejton projekta za "Dnevni avaz"


  Hičner: Treba rješavati problem nedostatka nacionalne svijesti

  Uprkos krupnim reformama koje su provedene nakon 1995. godine, BiH ostaje izrazito fragmentirana i decentralizirana država skrpljena Dejtonskim sporazumom

  Ponovno glasanje o paketu amandmana na Ustav BiH, koji su dogovoreni početkom ove godine, u sebi donosi i rizik, ali i dobitak za ovu zemlju. Ono će jednom zauvijek pokazati stajalište novoizabranog Parlamenta BiH o ovom pitanju, ocjenjuje Brus Hičner (Bruce Hitchner), prvi čovjek nevladine ogranizacije Dejton projekt. U razgovoru za "Dnevni avaz" on ističe da je rasprava o promjenama Ustava BiH pokazala "još jednom žalosnu istinu o BiH i dok se ona ne riješi, teško da će se moći napraviti istinski i bitan napredak u promjenama Ustava".

  Nacionalni konsenzus

  - Ta istina glasi: ne postoji istinski nacionalni konsenzus o tome šta znači biti građanin BiH. Narodi BiH i dalje nemaju zajednički osjećaj značenja, svrhe i identiteta koji poštuje, ali i nadilazi etno-regionalne interese u zemlji. Usprkos krupnim reformama koje su provedene nakon 1995. godine, BiH ostaje izrazito fragmentirana i decentralizirana država skrpljena Dejtonskim sporazumom - navodi Hičner.
  On upozorava i da je prošlo vrijeme kada su simboličke akcije međunarodne zajednice - poput uvođenja jedinstvenih tablica bile dovoljne. Sada su potrebne akcije koje će "taj obnovljeni stambeni objekat, opremljen udobnim namještajem učiniti udobnim domom".
  - Došlo je vrijeme da politički lideri BiH, ali i stanovnici počnu rješavati problem nedostatka nacionalne svjesnosti i svrsishodnosti. Hrvati, Srbi i Bošnjaci, te svi drugi Bosanci i Hercegovci trebaju se zapitati - ko su oni, kakvo je njihovo državljanstvo i kakvu državu žele imati. Čak 11 godina nakon potpisivanja Dejtona BiH je i dalje daleko od toga da je to država koja funkcionira u potpunosti i koju podržavaju njeni građani - veli Hičner.

  Javna debata

  On se zalaže za javnu debatu o ovom pitanju koju treba provoditi kroz posebno formiranu Komisiju koju bi izabrali vlada i parlament. To tijelo imalo bi mandat da radi i provede promjene Ustava BiH.
  Hičner se zalaže i za to da se neke od promjena dogovorene tokom pregovora o amandmanima na Ustav BiH već sada primijene. Posebno se tu osvrće na pozicije u Vijeću ministara, te Predsjedništvu BiH. Premijer bi trebao biti ojačan, a Predsjedništvo bi moglo bolje funkcionirati.
  Upitan da li je Dejton projekt odustao od ideje da pozove bh. političare u SAD na razgovore o daljim koracima u reformama, on odgovara negativno. Ne samo da nismo odustali, nego smo spremni da pomognemo svima kojima treba, ističe on.

  S. NUMANOVIĆ  Brine me nerazumijevanje Brisela i Vašingtona

  - Moram istaći i da sam jako zabrinut neumoljivim smanjenjem angažmana EU i SAD u BiH. To će dovesti do vakuuma u liderstvu u BiH zbog čega će dalje reforme biti zaustavljene. To će dovesti do političke krize.
  Jako je teško razumjeti zašto bilo ko u Briselu ili Vašingtonu, bez obzira na to koliko njihova pažnja može biti fokusirana na neka druga, globalna pitanja, može misliti da je BiH došla u situaciju u kojoj su političari spremni i(li) sposobni da rade za dobro cijele zemlje.

  BiH nema veza s Kosovom

  - Neprestano sam zabavljen vezama koje se spominju između Kosova i BiH... Međunarodna zajednica neće napustiti 11 godina napornog rada i milijarde dolara koje je investirala u jedinstvo i integritet BiH. Očekujem da nastave ohrabrivati političare da se obavežu da će raditi na tome da BiH postane funkcionalna i država u kojoj vrijedi živjeti.
  Da budem jasan - Kosovo i njegov budući status ni u kom slučaji i ni u kakvom smislu nemaju veze s prilikama u BiH. H.R


  Nema većine za formiranje vlasti
  M. Čubro

  20.11.2006 20:59

  SARAJEVO - Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je jučer na zahtjev poslanika SNSD-a, koji su zatražili da se prvo dogovori vladajuća koalicija, pa da se tek onda bira rukovodstvo parlamenta.


  "Naš zahtjev ide u pravcu boljeg i efikasnijeg rada državnog parlamenta. Moglo se desiti da danas izaberemo rukovodstvo parlamenta koje neće odgovarati sastavu buduće parlamentarne većine koja će imenovati Savjet ministara BiH. Time bismo napravili problem u funkcioniranju ove dvije insitucije, zbog čega smo tražili da se prvo dogovori parlamentarna većina, pa da se tek onda bira rukovodstvo parlamenta, ali i Savjet ministara BiH. Stoga predsjednici stranaka treba da sjednu i do srijede dogovore parlamentarnu većinu", pojasnio je Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu.

  Ekrem Ajanović, poslanik Stranke za BiH, koji je kao najstariji zastupnik vodio konstituirajuću sjednicu, prekinuo je jučerašnje zasjedanje, te nastavak zakazao za četvrtak.

  "Iz razgovora s predstavnicima stranaka zaključio sam da danas nećemo moći izabrati predsjedavajućeg, prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg ovog doma, zbog čega sam prekinuo sjednicu te nastavak zakazao za četvrtak", rekao je Ajanović.

  Poslanici SDA, Stranke za BiH, SDS-a i SDP-a nisu podržali zahtjev SNSD-a da se prekine konstituirajuća sjednica. Međutim, predstavnici ovih stranaka istakli su kako SNSD ima dovoljno poslanika da blokira dalji rad, te su zatražili da se što prije dogovore koalicije kako bi parlament nastavio s radom.

  "Ranije smo dogovorili dnevni red ove sjednice. Nažalost, neke stranke to nisu spremne ispoštovati. Nadam se da je ovaj zahtjev SNSD-a dobronamjeran i da će ubrzati formiranje vlasti. Od izbora su prošla 52 dana, a vlast još nije formirana. To nije dobro, jer imamo potpuni zastoj u reformama u BiH", rekao je Šefik Džaferović, poslanik SDA.

  Beriz Belkić, poslanik Stranke za BiH, naglasio je da konstituirajuću sjednicu nije trebalo ni zakazivati ako je SNSD imao namjeru inicirati odgodu izbora rukovodstva.

  "Nije ni trebalo da dolazimo ako nećemo ništa uraditi. Dovedeni smo pred svršen čin, zbog čega izražavam žaljenje", istakao je Belkić.

  Konstituirajuća sjednica prekinuta je nakon što su poslanici položili svečanu zakletvu, a prije izbora predsjedavajućeg, prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg, te komisije za provjeru kandidata za izbor Vijeća ministara BiH. H.R


  Američki ambasador u BiH Daglas Meklhejni
  Piše: Redakcija
  20/11/06

  Daglas Meklhejni: američka vlada vjeruje u BiHNeusvojeni paket ustavnih promjena još je na stolu

  Američka ambasada u BiH planira narednih dana organizacijom niza događaja obilježiti 11. godišnjicu Daytonskog sporazuma jer vlada SAD vjeruje u BiH, izjavio je u nedjelju u razgovoru za agencije Fena i Srna američki ambasador u BiH Douglas McElhaney.

  - Sjedinjene Države su uložile ogromna sredstva u građane ove zemlje i nećemo to napustiti, poručio je McElhaney.

  Upitan da li rezultati nedavnih izbora za Zastupnički dom i Senat Kongresa SAD, gdje je došlo do velikog zaokreta pobjedom Demokratske stranke, mogu uticati na američku politiku u BiH, ambasador McElhaney je naglasio da je kod glavnih američkih stranaka uvijek postojala podrška za jaku BiH, kao evropsku državu na putu ka evroatlantskim integracijama i zato ne vidi nikakvu promjenu u američkoj politici prema BiH.

  Obilježavanje 11. godišnice Daytona predstavlja mogućnost da se i bh. političari ponovo okupe na jednom mjestu i pokušaju ponovo praviti kompromise.

  Ambasador McElhaney kaže da je Daytonski ustav bio dio sporazuma koji je donio mir i pokazao da se o svemu mora pregovarati.

  - Možete davati bilo kakve izjave o referendumima i ukidanju entiteta, ali se sve to mora uraditi kroz pregovore, kazao je McElhaney, naglašavajući da fokus mora biti na praktičnim stvarima, a ne na neodmjerenim izjavama.

  Za Sjedinjene Države je prvi paket dogovorenih, ali neusvojenih ustavnih promjena još na stolu jer je to bio rezultat dugotrajnih pregovora i SAD podržavaju ljude koji su konstruktivno pokušali dogovoriti promjene.

  McElhaney je naglasio da ovaj paket predstavlja dobru osnovu na kojoj treba početi raditi jer bez toga cijeli proces mora početi ispočetka. On se nada da će ovaj paket biti usvojen, ali i da je na bh. vlastima da to učine.

  Upitan da prokomentira mogućnost dogovora dvije stranke koje su nakon proteklih izbora izašle znatno ojačane, Stranke za BiH i SNSD, a koje su u tokom kampanje davale međusobno isključive izjave, McElhaney je kazao da su obje ove stranke konstruktivno učestvovale u razgovorima o ustavnim promjenama, posebno predstavnik SBiH Beriz Belkić, te očekuje da će se takav pristup nastaviti.

  Sjedinje Države, zajedno sa evropskim partnerima, nastavit će igrati ulogu u reformi policije, kazao je McElhaney.

  Odgovarajući na pitanje da li to znači ukidanje MUP-a RS, a u konačnici i same RS, američki ambasador je odgovorio da je u budućnosti potreban koherentniji sistem jer je nemoguće imati dva mjesta sa toliko različitim sistemima. On naglašava da ne treba razmišljati na takav način, ali da je međunarodnoj zajednici na državnom nivou potreban sagovornik koji može uraditi konkretne stvari.

  Ubacivanje radikala u IZ

  McElhaney je izrazio zabrinutost zbog određenih radikalnih elemenata koji u posljednje vrijeme pokušavaju “infiltraciju u strukture Islamske zajednice u BiH, i ljudi iz IZ BiH znaju za to”.

  Ako postoje ljudi koji žele stvarati haos i vršiti kriminalne aktivnosti, onda to ima svoj pravni, sudski i međunarodni aspekt, kao u slučaju osoba kojima se pred Sudom BiH vodi postupak za terorizam, a koji su imali “poprilično neprijateljske namjere”, naglasio je McElhaney.

  Međutim, potrebno je mnogo napora i novca da se izrade kapaciteti za prikupljanje informacija i otkrivanje ljudi koji su možda odgovorni za takve stvari.

  - Većina ljudi u Islamskoj zajednici to ne želi, nego žele religiji prakticirati kao u prošlosti i ne žele radikale, naglasio je McElhaney, poručivši kako je izgradio odlične odnose sa IZ i Medresom i kako će nastaviti tu saradnju. H.R


  Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatske
  Piše: Redakcija
  17/11/06

  Stjepan Mesić: Hrvatska i BiH imaju sve bolje odnoseNe vidim razloga da se Komšiću prigovara što je bio u Armiji BiH

  ZAGREB - Na izborima u BiH bošnjačko i hrvatsko stanovništvo prestalo se opredjeljivati za nacionalne stranke i počelo birati prema političkim opcijama, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te dodao kako ne vidi razloge da se hrvatskom članu predsjedništva BiH Ivi Komšiću prigovara što je bio u Armiji BiH.

  “Pokazao je da se borio za Bosnu i Hercegovinu, ali time se borio i za ravnopravnost svih naroda u BiH, i ja vjerujem da će on takav biti i ubuduće”, rekao je Mesić u razgovoru za Radio Slobodna Europa.

  Hrvatska i BiH imaju sve bolje odnose, ocijenio je, među ostalim, Mesić, javila je Fena.

  “Dejtonski sporazum je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, ali nije omogućio funkcioniranje institucija države. Tako da se entiteti često ponašaju kao države, a oni to nisu. I u tom smislu sada treba doraditi Ustav, da bi BiH funkcionirala kao i svaka dobro pravno uređena zemlja i da bi se usmjerila prema euroatlantskim integracijama”, odgovorio je Mesić na pitanje o stanju u BiH.

  Po njegovim riječima, bilo bi dobro pozvati srbijanskog predsjednika Borisa Tadića na obilježavanje 15. godišnjice stradanja Vukovara kako bi se zajedno poklonili vukovarskim žrtvama i poslali poruku da se takvo što više ne smije dogoditi.

  “Ne znam je li sazrelo vrijeme, ali to bi bilo dobro. Jer, radi se o velikom zločinu, radi se čak i o zločinu genocida. Grad je napadan, razaran, samo zato da bi ga se uništilo, da bi se Hrvatska prisilila na kapitulaciju i da bi Slobodan Milošević mogao ostvariti svoj ratni plan, a to znači stvaranje velike Srbije. Mislim da je već vrijeme da na svakoj strani priznamo tu činjenicu i da se prema tome što se dogodilo u Vukovaru tako i odnosimo. Da se evociraju uspomene, da se poklonimo žrtvama, uz jednu poruku da se to više nikad ne dogodi”, odgovorio je Mesić u razgovoru za RFE. H.R


  U Sarajevu se jučer sastali pregovarački timovi SBiH i SNSD
  Piše: A. OMERAGIĆ (Foto: Dž. KRIJEŠTORAC)
  17/11/06

  Potvrđen dogovor Silajdžić - DodikDogovoreno formiranje vlasti, čeka se odluka Hrvata

  Pregovarački timovi Stranke za BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata jučer su u Sarajevu potvrdili raniji dogovor lidera SBiH Harisa Silajdžića i SNSD Milorada Dodika o zajedničkom formiranju izvršne i zakonodavne vlasti.

  Iako je SBiH na sastanak pozvala i pregovarački tim koalicionog partnera SDA, zvaničnici ove stranke nisu sudjelovali u razgovoru. Vrh SDA je dan ranije ovlastio lidera Sulejmana Tihića da sazove sastanak predsjednika najvažnijih stranaka i razgovora o novoj vlasti, na temelju plaftome SDA.

  Ponudili tri, očekuju dva

  Na sastanku predstavnika SBiH i SNSD ponovljen je Dodikov zahtjev za mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i dva ministarstva.

  Dopredsjednik SNSD i vođa pregovaračkog tima ove stranke Krstan Simić kazao je da je SNSD predložio tri ministarstva, te da će u ovisnosti od toga koja mjesta dobije, ponuditi i kandidate. Ova stranka je, saznajemo, tražila mjesto ministra transporta i komunikacija, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i civilnih poslova.

  “Mi smo ponudili tri ministarstva, a očekujemo dva mjesta”, kazao je Simić.

  SNSD bi, kao stranka s najvećim brojem glasova u RS trebao dobiti i mjesto dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma, čije je zasjedanje zakazano za ponedjeljak, no Simić kaže da još nije odlučio ko će biti na ovoj poziciji.

  Dopredsjednik i član tima SBiH Beriz Belkić kazao je da se ova stranka nije izjasnila o mjestima koja želi, ali da očekuje da će Bošnjacima pripasti mjesto ministra vanjskih poslova. SBiH, dodao je, nije pristala da SNSD dobije prvu poziciju u VM, ali nije ni isključila tu mogućnost.

  “O tome ćemo još razgovarati”, kaže Belkić.

  Kao partnere u budućoj vlasti SBiH i SNSD vide SDA, HDZ i HDZ 1990. Belkić je kazao da se SNSD slaže da HDZ 1990 bude partner u novoj vlasti, a Simić je, podsjećajući da sva tri naroda trebaju imati na državnoj razini jednaka prava, izrazio zabrinutost zbog “podjele u hrvatskom korpusu”. On je kazao da bi SNSD bio najsrećniji kada bi dvije hrvatske stranke - HDZ i HDZ 1990 postigle dogovor u učešću u vlasti.

  “Ako budemo morali birati, odlučivaćemo prema ponuđenim kandidatima, ali bismo voljeli da Hrvati imaju jedinstven stav kako bi mogli zauzeti poziciju koja ima pripada”, kazao je Simić.

  Dvije stranke razgovarale su i o stranačkim stavovima i ciljevima. Belkić kaže da SBiH i SNSD mogu imati i neku vrstu zajedničkog programa.

  Zajednički program

  “Postoje stvari u kojima se slažemo: poštivanje ljudskih prava, povećanje standarda građana ili infrastrukturnog razvoja, o kojima bismo mogli napraviti neku vrstu zajedničkog dnevnog reda”, kazao je Belkić i napomenuo da su ključne razlike i dalje ustavne promjene, te policijska reforma.

  Simić je kazao da što prije treba formirati vlast koja će biti odgovorna prema ustavno-pravnom poretku i predizbornim ciljevima. On smatra da različiti stavovi nisu prepreka i da ih treba rješavati u Parlamentu, ali i razgovorom.

  “Trebamo razgovarati i tražiti rješenja koja će uvažavati princip postojanja RS, a RS će uvažavati postojanje BiH. Za to trebati usaglašavanje, ali BiH je država kompromisa. Kazali smo, a mislim da se u SBiH slažu da ključnu odgovornost imaju Bošnjaci, kao većinski narod, koji treba da omogući da ne bude straha od zajedničkog života”, kazao je Simić nakon sastanka.

  Nadmetanje za hrvatsko mjesto

  Kandidat HDZ Lozančić, HDZ 1990 Raguž

  HDZ 1990 očekuje da će sudjelovati u budućoj vlasti zajedno sa HDZBiH, kojem je već nudio razgovore, no raniji je stav HDZ da sa ovom strankom ne žele biti zajedno u vlasti. U ponedjeljak bi se moglo dogoditi da i HDZ i HDZ 1990 ponude kandidata za mjesto (do)predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Kako nezvanično saznajemo, kandidat HDZ 1990 je Martin Raguž.

  Raguž to nije mogao ni potvrditi, ni demantirati, no kazao je da će HDZ 1990 ponuditi svog kandidata, te da očekuje da će sudjelovati u vlasti.

  Komentirajući pozive drugih stranaka Hrvatima da usaglase stavove, Raguž je podsjetio da se HDZ 1990 ranije izjasnio da to želi, ali da iz HDZBiH nema odgovora.

  “Dakle, nije do nas. Legitimitet HDZ i HDZ 1990 je otprilike isti i bilo bi nelogično da mi ne budemo dio ukupne odgovornosti. Računamo da će i druge stranke uvažiti ovaj argument, ali kako će se sve posložiti, vidjećemo u ponedjeljak”, kazao je Raguž.

  Kandidata Niku Lozančića ponudiće HDZBiH. Komentirajući mogućnost da dvije stranke postignu dogovor, glasnogovornik HDZ Mišo Relota kazao je da ova stranka nije promijenila mišljenje.

  “Naše je stajalište jasno. Mi ne pregovaramo sa Božom Ljubićem. On nema legitimitet”, kazao je Relota. H.R

 2. #2
  Avatar von TigerS

  Registriert seit
  04.11.2005
  Beiträge
  7.474

 3. #3

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.544
  Italija snažno podržava ulazak BiH u NATO i EU

  SARAJEVO, 20. NOVEMBRA /SRNA/ - Član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ambasador Italije u BiH Alesandro Falavolita konstatovali su da bi saradnja dvije zemlje, naročito u oblasti ekonomije i kulture, trebalo da bude unaprijeđena.

  U saopštenju iz Predsjedništva BiH navodi se da je tokom susreta bilo riječi o daljem putu BiH ka evroatlantskim integracijama, pri čemu je istaknuto da Italija snažno podržava ulazak BiH u EU i NATO.

  Italijanski ambasador čestitao je Komšiću na inauguralnom govoru, u kome je naglasio potrebu jačanja obrazovnog sistema, školovanja i budućnosti mladih.

  Sagovornici su razmijenili mišljenja i o potrebi priliva stranih investicija u BiH.

 4. #4

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.544
  Nović: Cilj je da SIPA sve više sama obučava vlastiti kadar

  BANJALUKA, 20. NOVEMBRA /SRNA/ - Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ Sredoje Nović rekao je danas da je cilj obuke kadeta da Sipa u budućnosti sve više sama obučava vlastiti kadar, a sve manje uzima ljude iz drugih policijskih struktura.

  Nović je rekao u obraćanju kadetima prve klase obuke koja će u Policijskoj akademiji MUP-a RS u Banjaluci trajati 15 nedjelja, da je namjera Sipe školovanje mladih kadrova koji će moći da nose problematiku bezbjednosti narednih godina u BiH.

  ''Ovo je odlučujući dan za Sipu, jer znači novi pristup kadrovskoj politici i popunu unutar ove agencije'', rekao je Nović.

  On je dodao da je u Sipi danas oko 1.000 zaposlenih i da je to postala ozbiljna policijska agencija koja se može porediti sa svim modernim svjetskim policijskim agencijama.

  Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izrazio je zadovoljstvo što će se budući radnici Sipe obučavati na Policijskoj akademiji u Banjaluci, gdje se primjenjuju najsavremenije pedagoške metode.

  ''Izabrali ste zvanje sa brojnim rizicima i brojnim odricanjima, ali časno zvanje kojim svako treba da se ponosi. U ovom poslu nema nedodirljivih, za nas postoje oni koji poštuju i oni koji ne poštuju zakon, a zakon je iznad svih i nadam se da ćete svoju ulogu shvatiti na taj način'', istakao je Čađo.

  Glavni savjetnik EUPM-a Dejvid Hamilton rekao je da se danas otvara novo poglavlje u Sipi i poručio kadetima da grade među sobom dobre odnose, povjerenje i prijeteljstvo, jer će im to biti potrebno kada jednog dana budu radili u odjeljenima Sipe.

  U prvu klasu od 272 zainteresovanih kandidata iz svih krajeva BiH primljeno 26 polaznika, među kojima i deset žena.

 5. #5
  Avatar von edinko

  Registriert seit
  09.11.2006
  Beiträge
  44
  Švarc-Šiling: NEMA VREMENA ZA GUBLJENJE


  Brzo formiranje Vlade BiH i okretanje Zastupničkog doma BiH ka reformskom programu moraju biti prioriteti za ovu zemlju

  Građani Bosne i Hercegovine od političkih stranaka s pravom očekuju da veoma brzo počnu djelovati i krenu naprijed. Nema vremena za gubljenje. Nova Vlada i novoizabrani Zastupnički dom moraju brzo početi raditi i ispunjavati obećanja.
  To je visoki predstavnik za BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) kazao jučer, prisustvujući inauguralnoj sjednici novog Zastupničkog doma Parlamenta BiH, želeći iskazati podršku radu te institucije, saopćeno je iz OHR-a.
  Visoki predstavnik smatra da težište treba staviti na formiranje Vlade. U vezi s tim izrazio je žaljenje što je inauguracija Zastupničkog doma obilježena kašnjenjem.
  - Brzo formiranje Vlade BiH i okretanje Zastupničkog doma BiH ka reformskom programu moraju biti prioriteti za ovu zemlju - kazao je Švarc-Šiling.
  On je naglasio da su OHR i Ured specijalnog predstavnika EU spremni sarađivati s novim članovima Parlamenta u realizaciji zakonodavnog programa koji će dovesti ovu zemlju na željenu destinaciju, odnosno u euroatlantske integracije. Međutim, teret odgovornosti pada ravnomjerno na ramena izabranih zvaničnika, koji su jučer položili zakletvu, dodao je.

 6. #6
  Avatar von edinko

  Registriert seit
  09.11.2006
  Beiträge
  44
  Prekinuta konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma BiH


  Prijedlog Nikole Špirića zaustavio uspostavu vlasti


  Nije postignut dogovor o izboru članova Kolegija * Za hrvatskog člana Kolegija kandidati Lozančić i Raguž


  Jučerašnja konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma BiH prekinuta je zbog nepostojanja dovoljno čvrstog dogovora stranaka o izboru tri člana rukovodstva, odnosno Kolegija Doma.
  - Predlažem da izbor rukovodstva Doma odgodimo za četvrtak. Do tada se stranke, odnosno njihovi lideri, trebaju dogovoriti o izboru rukovodstva Doma, ali tako da se zna da će stranke koje daju kandidate, u Kolegiju činiti i parlamentarnu većinu i većinu u Vijeću ministara - kazao je Nikola Špirić i naglasio da govori u ime SNSD-a.

  Brojne špekulacije

  Šefik Džaferović iz SDA konstatirao je kako se još 8. novembra znalo šta će biti dnevni red konstituirajuće sjednice.
  - Uprkos toj činjenici, mi danas čujemo ovaj Špirićev prijedlog. Trebamo izabrati rukovodstvo Doma, jer nam je vlast što prije potrebna. Uz to, izbor rukovodstva Doma nije usko vezan s izvršnom vlašću, odnosno većinom u Vijeću ministara. U ime SDA plediram da uspostavimo ovaj dom - istaknuo je Džaferović.
  Slično stajalište iznio je Beriz Belkić, smatrajući da su zastupnici dovedeni pred svršen čin.
  Ekrem Ajanović, privremeni predsjedavajući novog saziva Zastupničkog doma BiH, koji je na tu poziciju imenovan jer je najstariji zastupnik, dao je pauzu, na kojoj je sa predstavnicima stranaka pokušao iznaći izlaz iz situacije u koju je Špirićevim prijedlogom doveden Dom.
  Ajanović je nakon pauze konstatirao da dogovor nije postignut i proglasio prekid zasjedanja, a nastavak zakazao za dva dana.
  Niko od zastupnika nije bio voljan odgovarati na novinarska pitanja o tome šta se zapravo događa, što je otvorilo silan prostor špekulacijama.
  U kuloarima se govorilo da Dodik preko Špirićevog prijedloga želi znati ko s kim koalira u FBiH, koliko je čvrst savez SDA i Stranke za BiH, s obzirom na to da su prvi za koaliranje s HDZ -om BiH, a drugi s HDZ-om 1990...

  Podjela pozicija

  Čulo se i to da će neko od zastupnika SDA u Kolegij predložiti Džaferovića, čijim bi se izborom onemogućio izbor Sulejmana Tihića u Kolegij Doma naroda, jer je dogovor SDA i SBiH da "podijele" pozicije u rukovodstvu domova. A, zna se da je čelništvo SDA Tihića već kandidiralo za poziciju u vrh Doma naroda, dok je Belkić kandidat SBiH za člana Kolegija Zastupničkog doma.
  Ni dva HDZ-a nisu uspjela postići dogovor. HDZ BiH će za člana Kolegija Doma kandidirati Niku Lozančića, a HDZ 1990 Martina Raguža. Sudeći prema neslužbenim najavama, za tu poziciju kandidirat će se i Jerko Ivanković-Lijanović.

  H. ORAHOVAC  Među gostima i više ambasadora

  Konstituirajućoj sjednici prisustvovao je veliki broj gostiju. Pored visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga (Christian Schwarz-Schilling), prisutni su bili predstavnici ambasada SAD, Kine, Njemačke, Hrvatske, Norveške, Mađarske, Turske, Rumunije, Danske, Misije OSCE-a u BiH...
  Zasjedanju su prisustvovali predstavnici Centralne izborne komisije, koji su prije sjednice uručili certifikate novim zastupnicima, kao i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.
  Pored Adnana Terzića i većine članova Vijeća ministara, na sjednici je bio i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.
  Bez fotografiranja i signala za mobitele

  Kako su fotoreportere novinskih kuća izvijestili uposlenici Protokola Parlamentarne skupštine BiH, prilikom dodjeljivanja certifikata novim zastupnicima nije bilo dozvoljeno fotografiranje. Navodno, zabrana je uslijedila jer je službeni fotograf Parlamenta BiH morao izraditi oficijelne fotografije svih zastupnika, a "dodatno blicanje" uništilo bi mu rad.
  Tokom sjednice u sali nije bilo signala za mobilnu mrežu. To se prvi put dogodilo otkako zasjeda Zastupnički dom BiH, ali za "ovaj slučaj" nije bilo službenog pojašnjenja.

 7. #7
  Avatar von edinko

  Registriert seit
  09.11.2006
  Beiträge
  44
  Međureligijsko vijeće BiH uskoro obilježava 10. godišnjicu rada


  Reis Cerić: Boreći se za druge, borimo se i za svoja prava


  Stavovi Vijeća imat će samo moralnu težinu * Ključna uloga i bh. institucija * Gubimo donatore ako država uzima porez

  Međureligijsko vijeće BiH će u narednom periodu intenzivirati rad, te, između ostalog, razmatrati i iznositi stavove o svim napadima na vjerske objekte i službenike, kao i druge incidente i probleme na terenu. Ovo je najavljeno na jučerašnjoj pres-konferenciji, održanoj nakon sjednice MRV-a u Sarajevu, na kojoj su govorili kardinal Vinko Puljić, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci, te protojerej Vanja Jovanović.
  Konferencija za novinare organizirana je i povodom skorog obilježavanja 10. godišnjice od osnivanja MRV-a.

  Pritužbe sa terena

  - Vjerski službenici, kada primijete da se ugrožavaju ljudska prava ili neko napada mezarje, odnosno groblje, džamiju ili crkvu, treba da javi MRV-u i mi ćemo zauzeti stav o tome. Na taj način želimo da uspostavimo monitoring za poštivanje vjerskih prava u BiH, imajući na umu da boreći se za druge, ustvari, borimo se za svoja prava - kazao je ef. Cerić.
  Istaknuto je da će MRV biti otvoreno za sve pritužbe sa terena, pa i pitanja kao što su problemi vjerskih objekata izgrađenih na spornim lokacijama, kao što je crkva u Konjević- Polju, križ na Humu, neke džamije...
  Međutim, istaknuto je da su bh. institucije nadležne za rješavanje ovih problema, odnosno da će stavovi Vijeća imati samo moralnu težinu. Uskoro će biti organizirana donatorska konferencija, na kojoj će se prikupljati novac za finansiranje rada i novih projekata MRV.
  S obzirom na to da je uskoro obilježavanje 10. godišnjice rada MRV-a, naglašeno je da su, uprkos određenim poteškoćama, postignuti značajni rezultati.

  Humanitarne organizacije

  Na pitanje koliko su zadovoljni stanjem vjerskih sloboda u BiH, protojerej Jovanović je odgovorio da "stanje nije sjajno, ali je daleko bolje nego prije deset godina". Finci je dodao da su postignuti značajni rezultati kod slobode ispovijedanja religije, za što se zalaže i MRV, ali da "uvijek može biti bolje".
  Puljić je podsjetio da postoji Zakon o vjerskim slobodama, ali da ima određenih poteškoća kod njegovog provođenja.
  - Jedna od tih stvari je i pitanje donacija koje dobivaju naše humanitarne organizacije, a donatori koji trenutno plaćaju PDV. Gubimo donatore ako država uzima porez, naprimjer za pomoć narodnim kuhinjama, deminiranje... - kaže Puljić.

  A. MALAGIĆ  Bitka za povratak

  Cerić također smatra da vjerske slobode više nisu upitne u BiH.
  - Ali, u slobodu spadaju i uvjeti da oni koji se vrate odakle su protjerani, mogu tamo i ostati. A tih uvjeta nema. Samim tim se postavlja i pitanje slobode vjere i općenito poštivanja ljudskih prava. Bojimo se da će vremenom izgubiti bitka oko povratka, što bi bilo jako opasno za BiH kao multietničku i multireligijsku zajednicu - kazao je Cerić.

  Nadoknada štete

  Mitropolit dabrobosanski Nikolaj, iako je predsjedavao sastankom, nije prisustvovao konferenciji za novinare, zbog putovanja u Banju Luku.
  Jovanović, koji je govorio u ime SPC, saopćio je da je MRV pozvalo međunarodne institucije i zemlje čiji su vojnici upali u Parohijski dom na Palama da utvrde odgovornost za povređivanje sveštenika Jeremije Starovlaha i njegovog sina Aleksandra, te omogući pravičnu nadoknadu štete.

 8. #8
  Avatar von edinko

  Registriert seit
  09.11.2006
  Beiträge
  44

  ja

  Međureligijsko vijeće BiH uskoro obilježava 10. godišnjicu rada


  Reis Cerić: Boreći se za druge, borimo se i za svoja prava


  Stavovi Vijeća imat će samo moralnu težinu * Ključna uloga i bh. institucija * Gubimo donatore ako država uzima porez

  Međureligijsko vijeće BiH će u narednom periodu intenzivirati rad, te, između ostalog, razmatrati i iznositi stavove o svim napadima na vjerske objekte i službenike, kao i druge incidente i probleme na terenu. Ovo je najavljeno na jučerašnjoj pres-konferenciji, održanoj nakon sjednice MRV-a u Sarajevu, na kojoj su govorili kardinal Vinko Puljić, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci, te protojerej Vanja Jovanović.
  Konferencija za novinare organizirana je i povodom skorog obilježavanja 10. godišnjice od osnivanja MRV-a.

  Pritužbe sa terena

  - Vjerski službenici, kada primijete da se ugrožavaju ljudska prava ili neko napada mezarje, odnosno groblje, džamiju ili crkvu, treba da javi MRV-u i mi ćemo zauzeti stav o tome. Na taj način želimo da uspostavimo monitoring za poštivanje vjerskih prava u BiH, imajući na umu da boreći se za druge, ustvari, borimo se za svoja prava - kazao je ef. Cerić.
  Istaknuto je da će MRV biti otvoreno za sve pritužbe sa terena, pa i pitanja kao što su problemi vjerskih objekata izgrađenih na spornim lokacijama, kao što je crkva u Konjević- Polju, križ na Humu, neke džamije...
  Međutim, istaknuto je da su bh. institucije nadležne za rješavanje ovih problema, odnosno da će stavovi Vijeća imati samo moralnu težinu. Uskoro će biti organizirana donatorska konferencija, na kojoj će se prikupljati novac za finansiranje rada i novih projekata MRV.
  S obzirom na to da je uskoro obilježavanje 10. godišnjice rada MRV-a, naglašeno je da su, uprkos određenim poteškoćama, postignuti značajni rezultati.

  Humanitarne organizacije

  Na pitanje koliko su zadovoljni stanjem vjerskih sloboda u BiH, protojerej Jovanović je odgovorio da "stanje nije sjajno, ali je daleko bolje nego prije deset godina". Finci je dodao da su postignuti značajni rezultati kod slobode ispovijedanja religije, za što se zalaže i MRV, ali da "uvijek može biti bolje".
  Puljić je podsjetio da postoji Zakon o vjerskim slobodama, ali da ima određenih poteškoća kod njegovog provođenja.
  - Jedna od tih stvari je i pitanje donacija koje dobivaju naše humanitarne organizacije, a donatori koji trenutno plaćaju PDV. Gubimo donatore ako država uzima porez, naprimjer za pomoć narodnim kuhinjama, deminiranje... - kaže Puljić.

  A. MALAGIĆ  Bitka za povratak

  Cerić također smatra da vjerske slobode više nisu upitne u BiH.
  - Ali, u slobodu spadaju i uvjeti da oni koji se vrate odakle su protjerani, mogu tamo i ostati. A tih uvjeta nema. Samim tim se postavlja i pitanje slobode vjere i općenito poštivanja ljudskih prava. Bojimo se da će vremenom izgubiti bitka oko povratka, što bi bilo jako opasno za BiH kao multietničku i multireligijsku zajednicu - kazao je Cerić.

  Nadoknada štete

  Mitropolit dabrobosanski Nikolaj, iako je predsjedavao sastankom, nije prisustvovao konferenciji za novinare, zbog putovanja u Banju Luku.
  Jovanović, koji je govorio u ime SPC, saopćio je da je MRV pozvalo međunarodne institucije i zemlje čiji su vojnici upali u Parohijski dom na Palama da utvrde odgovornost za povređivanje sveštenika Jeremije Starovlaha i njegovog sina Aleksandra, te omogući pravičnu nadoknadu štete.

 9. #9
  Avatar von edinko

  Registriert seit
  09.11.2006
  Beiträge
  44
  Međureligijsko vijeće BiH uskoro obilježava 10. godišnjicu rada


  Reis Cerić: Boreći se za druge, borimo se i za svoja prava


  Stavovi Vijeća imat će samo moralnu težinu * Ključna uloga i bh. institucija * Gubimo donatore ako država uzima porez

  Međureligijsko vijeće BiH će u narednom periodu intenzivirati rad, te, između ostalog, razmatrati i iznositi stavove o svim napadima na vjerske objekte i službenike, kao i druge incidente i probleme na terenu. Ovo je najavljeno na jučerašnjoj pres-konferenciji, održanoj nakon sjednice MRV-a u Sarajevu, na kojoj su govorili kardinal Vinko Puljić, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci, te protojerej Vanja Jovanović.
  Konferencija za novinare organizirana je i povodom skorog obilježavanja 10. godišnjice od osnivanja MRV-a.

  Pritužbe sa terena

  - Vjerski službenici, kada primijete da se ugrožavaju ljudska prava ili neko napada mezarje, odnosno groblje, džamiju ili crkvu, treba da javi MRV-u i mi ćemo zauzeti stav o tome. Na taj način želimo da uspostavimo monitoring za poštivanje vjerskih prava u BiH, imajući na umu da boreći se za druge, ustvari, borimo se za svoja prava - kazao je ef. Cerić.
  Istaknuto je da će MRV biti otvoreno za sve pritužbe sa terena, pa i pitanja kao što su problemi vjerskih objekata izgrađenih na spornim lokacijama, kao što je crkva u Konjević- Polju, križ na Humu, neke džamije...
  Međutim, istaknuto je da su bh. institucije nadležne za rješavanje ovih problema, odnosno da će stavovi Vijeća imati samo moralnu težinu. Uskoro će biti organizirana donatorska konferencija, na kojoj će se prikupljati novac za finansiranje rada i novih projekata MRV.
  S obzirom na to da je uskoro obilježavanje 10. godišnjice rada MRV-a, naglašeno je da su, uprkos određenim poteškoćama, postignuti značajni rezultati.

  Humanitarne organizacije

  Na pitanje koliko su zadovoljni stanjem vjerskih sloboda u BiH, protojerej Jovanović je odgovorio da "stanje nije sjajno, ali je daleko bolje nego prije deset godina". Finci je dodao da su postignuti značajni rezultati kod slobode ispovijedanja religije, za što se zalaže i MRV, ali da "uvijek može biti bolje".
  Puljić je podsjetio da postoji Zakon o vjerskim slobodama, ali da ima određenih poteškoća kod njegovog provođenja.
  - Jedna od tih stvari je i pitanje donacija koje dobivaju naše humanitarne organizacije, a donatori koji trenutno plaćaju PDV. Gubimo donatore ako država uzima porez, naprimjer za pomoć narodnim kuhinjama, deminiranje... - kaže Puljić.

  A. MALAGIĆ  Bitka za povratak

  Cerić također smatra da vjerske slobode više nisu upitne u BiH.
  - Ali, u slobodu spadaju i uvjeti da oni koji se vrate odakle su protjerani, mogu tamo i ostati. A tih uvjeta nema. Samim tim se postavlja i pitanje slobode vjere i općenito poštivanja ljudskih prava. Bojimo se da će vremenom izgubiti bitka oko povratka, što bi bilo jako opasno za BiH kao multietničku i multireligijsku zajednicu - kazao je Cerić.

  Nadoknada štete

  Mitropolit dabrobosanski Nikolaj, iako je predsjedavao sastankom, nije prisustvovao konferenciji za novinare, zbog putovanja u Banju Luku.
  Jovanović, koji je govorio u ime SPC, saopćio je da je MRV pozvalo međunarodne institucije i zemlje čiji su vojnici upali u Parohijski dom na Palama da utvrde odgovornost za povređivanje sveštenika Jeremije Starovlaha i njegovog sina Aleksandra, te omogući pravičnu nadoknadu štete.

 10. #10
  Avatar von edinko

  Registriert seit
  09.11.2006
  Beiträge
  44
  Danas sastanak u Državnom predsjedništvu


  Lideri šest stranaka odlučuju o bh. vlasti


  Da li će razgovorima prisustvovati i američki ambasador * Očekuju se konkretni koraci ka formiranju državne vlasti

  Lideri Stranke za BiH, SDA, SNSD-a, HDZ 1990 i HDZ-a BiH, dr. Haris Silajdžić, Sulejman Tihić, Milorad Dodik, Božo Ljubić i v.d. predsjednika Niko Lozančić, sastat će se danas u Sarajevu kako bi razgovarali o konkretnim koracima u konstituiranju vlasti, potvrdio je "Dnevnom avazu" dr. Safet Halilović, potpredsjednik Stranke za BiH.
  Prema nezvaničnim informacijama, moguće je da se petorici lidera pridruži i Mladen Ivanić, prvi čovjek PDP-a. Na sastanak nije pozvan Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH.
  U razgovoru za "Dnevni avaz" Halilović kaže da SDA i SBiH imaju "različite simulacije paketa ministarskih pozicija".

  Adekvatan odgovor

  - Ne želim prejudicirati o kojim pozicijama se radi, s obzirom na to da će se o tome govoriti na sastanku lidera stranaka. No, sigurno se neće desiti da Bošnjaci budu neadekvatno zastupljeni u Vijeću ministara, kao što je to bio slučaj u prethodnom sastavu, kazao je Halilović.
  HDZ BiH potvrdio je spremnost da prisustvuje tom sastanku.
  - Nemamo zvaničnog poziva, ali ako stigne, predstavnici HDZ-a BiH učestvovat će u razgovorima, kazao je Mišo Relota, portparol ove stranke.
  Sastanak lidera političkih stranaka bit će održan danas u kasnim poslijepodnevnim satima u zgradi Predsjedništva BiH.
  - Očekujemo da ćemo na sastanku postići adekvatan dogovor kako bi konačno napravili korak ka uspostavi vlasti - kazao je za naš list Božo Ljubić.

  Međusobni kontakti

  Ljubić kaže kako je sigurno da će razgovorima prisustvovati stranački lideri, ali da se za sada ne zna hoće li učešće na sastanku uzeti predstavnici međunarodne zajednice, odnosno američki ambasador Daglas Meklheni (Douglas McElhaney). No, on poručuje, "vrata su svima otvorena".
  Prvi čovjek HDZ 1990 nam je pojasnio da je današnji sastanak organiziran tokom razgovora u međusobnim telefonskim kontaktima lidera stranaka, tako da nekih oficijelnih poziva nije ni bilo.

Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Politika: Zakon ?uva funkcije
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 22.05.2010, 01:30
 2. Film, fudbal, politika
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 21.03.2010, 20:00
 3. Politika: Vo?ni sokovi bez vo?a
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 10.12.2009, 02:00
 4. NS: Pristrasna medijska politika
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 01.11.2009, 13:00
 5. Politika: Draža streljan na Adi
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 17.04.2009, 01:41