Ističe rok za izmjenu entitetskih simbola
Piše: Az. KALAMUJIĆ
21/11/06

Dodik i Hadžipašić još nisu proveli odluku Ustavnog suda BiHDodik i Hadžipašić mogli bi krivično odgovarati

Premijeri Milorad Dodik i Ahmet Hadžipašić biće krivično odgovorni ukoliko do 20. decembra grb i himna Republike Srpske, te grb i zastava Federacije BiH ne budu usklađeni sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH je 31. marta ove godine presudio da su Zakon o zastavi, grbu i himni RS i Zakon o zastavi i grbu FBiH u suprotnosti sa ustavnim principom o ravnopravnosti konstitutivnih naroda, građana i ostalih. Ocijenjeno je da su dvoglavi orao Nemanjića i himna “Bože, pravde” diskriminirajući za bošnjački i hrvatski narod u RS, dok je federalna trobojnica sa grbom u kojem se nalaze isključivo obilježja Bošnjaka i Hrvata diskriminirajuća za Srbe. Stoga je entitetskim vlastima naloženo da zakone izmijene u roku od šest mjeseci od objavljivanja odluke Ustavnog suda u Službenim novinama (20. juni).

Ravnodušni Radojičić

Mjesec prije isteka roka entitetske vlade nisu čak raspisale ni javni konkurs za izmjenu grba, zastave i himne. Predsjedavajući Narodne skupštine RS Igor Radojičić tvrdi da grb i himna tog entiteta sigurno neće biti promijenjeni u roku koji im je postavio Ustavni sud BiH. Za razliku od Radojičića, koji je očigledno ravnodušan što premijer i njegov stranački šef Dodik u ovih pet mjeseci nije ništa uradio da ispoštuje odluku Ustavnog suda, predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH Muhamed Ibrahimović ne miri se sa činjenicom da ni Hadžipašić u istom vremenu nije učinio ništa. Ibrahimagić kaže da je prije izvjesnog vremena podsjetio federalnu Vladu na obavezu prema Ustavnom sudu BiH, no ni nakon toga im nije upućen prijedlog za izmjenu i dopunu Zakona o zastavi i grbu FBiH.

Predstavnički dom FBiH, međutim, nije morao čekati Vladu, već je i sam mogao napraviti prijedlog za izmjenu spomenutog zakona. Ibrahimović tvrdi da je premijer FBiH nadležan za provođenje odluka Ustavnog suda BiH, a ističe i kako je Vlada FBiH bila predlagač prvobitnog zakona, te je logično da napravi i njegovu izmjenu.

Ustavni sud BiH neće reagirati prije isteka roka za provođenje njegove odluke, a registrar najviše pravosudne institucije u državi Faris Vehabović najavljuje da će se Sud o nepoštivanju njegove odluke odrediti na prvoj plenarnoj sjednici krajem januara naredne godine.

Vehabović nije želio prejudicirati odluku Suda, no istaknuo je da su u ranijoj praksi u sličnim situacijama sudije obraćale državnom tužiocu, budući da je neizvršavanje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo.

Najduži rok

Iako ističe da je ogromna većina odluka Ustavnog suda izvršena, Vehabović priznaje da postoje i one koje nisu ispoštovane, poput odluke o staroj deviznoj štednji ili odluka o nestalim osobama. On, međutim, podsjeća da su postojali sistemski problemi za provođenje dviju spomenutih odluka, što se ne može reći za odluku o neustavnosti grba i himne RS i grba i zastave FBiH.

Vehabović podsjeća da je šestomjesečni rok za provođenje odluka najduži koji Ustavni sud može odrediti prema svojim pravilima. Vlade entiteta su imale na raspolaganju i dodatna dva i po mjeseca od donošenja odluke do njenog objavljivanja u Službenim novinama.

Lokalno omladinsko vijeće regije Zenica

Vratiti ljiljane i himnu “Jedna si jedina”

Povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom se prihvataju argumenti Narodne skupštine RS da zastava ovog entiteta ne predstavlja samo srpski narod, Lokalno omladinsko vijeće regije Zenica uputilo je poziv novoizabranim poslanicima u Parlamentu BiH da na najbolji način štite interese i pozicije BiH.

U saopćenju te organizacije se od novoizabranih zastupnika traži da uskoro donesu novi, funkcionalni evropski ustav. Također se navodi kako Lokalno omladinsko vijeće očekuje da se BiH vrati grb i zastava s ljiljanima, s kojima se mogu historijski identifikovati svi građani i konstitutivni narodi.

“Tražimo i da nam vratite himnu Jedna si jedina koja u svakom pogledu, a posebno tekstom, predstavlja sve građane i narode koji ovdje žive”, stoji u saopćenju Lokalnog omladinskog vijeća regije Zenica.