BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 5 von 5

BiH će se raspasti ako se nastave pritisci

Erstellt von Hrvat4you, 12.10.2009, 20:03 Uhr · 4 Antworten · 398 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  09.10.2009
  Beiträge
  302

  BiH će se raspasti ako se nastave pritisci

  BiH će se raspasti ako se nastave pritisci

  Premijer Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je u intervjuima za beogradski tisak kako bi se Bosna i Hercegovina mogla raspasti ako međunarodna zajednica nastavi pritiske na njene institucije, javlja jutros RTRS. Milorad Dodik je rekao kako međunarodna zajednica "konstantno radi na urušavanju suverenosti BiH i dva entiteta, kao i njihovih institucija".
  "BiH ima međunarodni subjektivitet i legitimitet, ali unutrašnji nema. Ako nastave sa ovim pritiscima, BiH će se raspasti jer njene institucije neće moći izdržati taj teret", rekao je Dodik za dnevni list Danas.
  U intervjuu za Večernje novosti, Dodik je rekao kako više nije siguran da su moguće čak i minimalne promene Ustava BiH.
  "Ukoliko je sastanak u Butmiru sa švedskim šefom diplomacije Carlom Bildtom, zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom i europskim komesarom za proširenje Olli Rehnom napravljen kako bi se samo udovoljilo Bošnjacima, onda je to još jedna greška međunarodne zajednice i mi u tome ne želim sudjelovati", naveo
  je premijer RS.
  Dodik je rekao kako to ne znači da će se predstavnici RS povući iz pregovora, naglašavajući kako je "pitanje što se može napraviti" i kako o tome treba razgovarati.
  Prema njegovim rečima, BiH je duboko podijeljena zemlja i stranci trebaju odgovoriti na pitanje je li netko pitao narode BiH žele li živjeti u BiH.
  "Daytonski sporazum su potpisale Srbija, Hrvatska i nekakvi organi BiH, koje je predstavljao Alija Izetbegović. Aneks 4 Daytonskog sporazuma, odnosno Ustav BiH je potpisala RS, Federacija BiH, nekakvi zajednički organi u BiH, Hrvatska i Srbija. To znači da se Ustav BiH može menjati samo u ovom sastavu, sve ostalo je neozbiljno i neodrživo", naglasio je Dodik.
  Dodik je rekao kako je RS strana potpisnica, bez čije suglasnosti nema nikakvog dogovora.
  Premijer RS je ocijenio i kako je kompromis sa Bošnjacima i Hrvatima moguć, "ali samo ako nije na štetu Republike Srpske".
  "Ako sam rekao da su moguće minimalne promene Ustava BiH, sada više nisam ni u to siguran", kazao je on.
  Dodik je rekao i kako je na sastanku s europskim dužnosnicima prenio kako RS nema interesa i potrebe za promjenama ustava i kako se neće odreći svojih nadležnosti.
  Dodik je rekao kako mu je predsjednik Srbije Boris Tadić "iznio već poznate stavove - da Srbija čvrsto podržava Daytonski sporazum i dvoentitetsko uređenje i kako će prihvatiti svaki dogovor tri konstitutivna naroda".


  BiH ?e se raspasti ako se nastave pritisci

 2. #2

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  Zitat Zitat von Hrvat4you Beitrag anzeigen
  BiH...blabla...raspad...blabla
  Kolegij Vijeća naroda RS-a
  Priznata nadležnost Ustavnog suda BiH

  U zaključcima koje je danas jednoslagno usvojio Kolegij Vijeća naroda RS-a po prvi put se od strane predstavnika RS-a potvrđuje nadležnost Ustavnog suda BiH .  (FENA)

 3. #3
  Avatar von Vjecna Vatra

  Registriert seit
  18.06.2008
  Beiträge
  1.449
  Zitat Zitat von corvus Beitrag anzeigen
  Kolegij Vijeća naroda RS-a
  Priznata nadležnost Ustavnog suda BiH

  U zaključcima koje je danas jednoslagno usvojio Kolegij Vijeća naroda RS-a po prvi put se od strane predstavnika RS-a potvrđuje nadležnost Ustavnog suda BiH .  (FENA)
  Glaub ichs?? Endlich mal was gutes aus der RS!

 4. #4
  Apache
  [QUOTE=Hrvat4you;1360081]BiH će se raspasti ako se nastave pritisci


  Inckova pretnja Dodiku: Sankcije sa odloženim dejstvom

  12. oktobar 2009. | 15:37 | Izvor: Tanjug  Test verzija. U saradnji FTN i firmom AlfaNum.

  BERLIN - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko je u intervjuu nemačkom nedeljniku "Špigl" danas rekao da se više neće tolerisati nedostatak volje među Srbima, Bošnjacima i Hrvatima za sprovođenje reformi i da će se o sankcijama protiv šefa vlade Republike Srpske Milorada Dodika odlučivati kasnije.

  "Tako je", odgovorio je Incko na pitanje "Špigla" da li je strpljenje međunarodne zajednice na kraju i, naglašavajući da se više neće tolerisati blokade i nedostatak volje među Bosancima, Hrvatima i Srbima za sprovođenje reformi, najavio ponovni sastanak 19. oktobra.
  Na pitanje da li Dodik, koji se zalaže za autonomiju, mora računati na sankcije, Incko je rekao da će oni o tome "odlučivati kasnije" i upozorio da međunarodna zajednica neće više dopustiti da je neko "sluđuje".
  Incko je rekao da njima pomaže da se susedi, uključujući, kako je naveo, Srbiju, pokažu konstruktivnim u zaštiti suvereniteta Bosne.
  Povodom ocene "Špigla" da mediji u Sarajevu špekulišu o tome da bi konflikt između Bošnjaka i Srba mogao ponovo dovesti do rata, on je rekao da bi te špekulacije trebalo hitno da se obustave i da su mnogi ratovi počeli-rečima.
  "Reči deluju ponekad kao strelice i pogadaju u dušu", rekao je Incko i dodao da rane iz poslednjeg rata nisu zalečene.
  Na pitanje "Špigla" o izborima u Bosni 2010. godine i mogućnosti trijumfa srpskih i bosanskih stranaka nacionalističkim parolama, koje ugrožavaju proces ujedinjenja, Incko je odgovorio da je to, na žalost, tačno i upozorio da u narodu raste nezadovoljstvo i da bi bilo dobro, kada bi do tada bio učinjen napredak, kao što je ukidanje viza za putovanje u Evropu.
  "Mi polazimo od toga da ćemo do sredine 2010. godine moći da dostignemo rešenje. Bosna mora ići evropskim putem", rekao je Incko, koji je "proročanstva" bivšeg američkog ambasadora Viljema Montgomerija o raspadu BiH ocenio neodgovornim.
  "Ja protestujem protiv neodgovornosti jednog tako viskog diplomate", rekao je Incko i, povodom planova da Evropska unija krajem godine u Sarajevu preuzme odgovornost, ukazao na to da je međunarodno prisustvo u Bosni i dalje potrebno.
  "Međunarodno prisustvo u Bosni je i dalje potrebno, ali EU-opunomoćenik tada ne bi imao pravo da smenjuje domaće političare....ili da preuzima odlučujući uticaj za zemlju-ali, on, naravno, neće biti bez moći delovanja", rekao je Incko i, na pitanje da li će se i novi opunomoćenik EU i dalje zvati "Incko" - odgovorio da bi ga to radovalo.

 5. #5
  Avatar von Singidunum

  Registriert seit
  05.07.2009
  Beiträge
  10.185
  Noch ein Bosnien-wird-sich-Auflösen Thread

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 43
  Letzter Beitrag: 09.01.2012, 15:57
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 10.08.2010, 13:30
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 07.08.2010, 09:00
 4. Petri?: Mom?ad se nakon ovoga ne?e raspasti
  Von GodAdmin im Forum News
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 30.04.2010, 12:30
 5. Pritisci na medije u Srbiji
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 29.05.2009, 20:30