BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 9 12345 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 86

Bitka za Sandzak - Intervju Sulejman Ugljanin (SDA Sandzaka) 1992

Erstellt von Bushido, 17.05.2010, 23:34 Uhr · 85 Antworten · 7.710 Aufrufe

 1. #1
  Bushido

  Bitka za Sandzak - Intervju Sulejman Ugljanin (SDA Sandzaka) 1992

  | Glas islama | Broj 190 | Piše: Dr. Admir Muratović |
  „Budućnost Sandžaka kakvu mi vidimo je u totalnoj samostalnosti i potpunoj nezavisnosti od Srbije i Crne Gore." Tako je nekada govorio Suljo.


  Od samog početka svog političkog djelovanja Ugljanin je pokazivao znake konfuznosti, nedorečenosti, što je najzanimljivije, kada to posmatramo iz ove perspektive, veliku dozu kontradiktornosti u svojim stavovima. Tada se je mislilo da je u pitanju početno nesnalaženje, no, kasnije će se ispostaviti da je to ozbiljno planirani retorički nastup.

  U danima totalnog haosa, kada je Miloševićev režim tražio samo izgovor da usmjeri svoju rušilačku i zločinačku politiku prema bošnjačkom narodu i Sandžaku, Ugljanin je bio „razlog“ koji se nije mogao ispustiti.
  Nezavisna revija „Sandžak“, br. 1-2, od 1992. godine, na strani 14, donosi intervju sa Ugljaninom pod naslovom: „Bitka za Sandžak“, u kojem govori o Ugljaninovom viđenju „sandžačke perspektive“.

  Sandžak: Na poziv gospodina lorda Karingtona, zajedno sa Rasimom Ljajićem, sekretarom SDA Sandžaka, boravili ste u Londonu. Šta je suština Vaših razgovora, obzirom da je riječ o daljoj sudbini Sandžaka?
  Ugljanin: Ovo je jedan od vrlo značajnih naših sastanaka koji smo postigli sa predsjednikom Mirovne konferencije o Jugoslaviji. Lord Karington je naglasio da će prihvatiti svako rješenje sandžačkog pitanja koje je u skladu sa načelima nepovredivosti granica i poštovanja ljudskih prava, ali se zakleo da će u potpunosti podržati sva ona prava koja muslimanskom narodu pripadaju po Haškim dokumentima. Načeli smo temu o potpunoj teritorijalnoj i političkoj autonomiji Sandžaka, koju ćemo završiti i dogovoriti nekom drugom prilikom...
  Deklaracija o položaju sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji

  2. Država Srbija i njene organizacije i ustanove u prethodnih nekoliko godina uložili su značajne napore na poboljšanju i unaprjeđenju položaja i prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji.
  BNVS, Esad Džudžević, predsjednik Izvršnog odbora
  Za razliku od sada kada BNV predstavlja kao jednu instituciju koja „nije u poziciji da se nešto posebno pita“, tada je za Muslimansko nacionalno vijeće govorio da je krovna organizacija bošnjačkog naroda, maltene „država u državi, pa i država za sebe“:
  „Cilj MNVS je da duhovno i teritorijalno objedini narod u etničkim granicama Sandžaka. Zatim da realizuje volju muslimanskog naroda iskazano na oktobarskom Referendumu od prošle godine za političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka. Pored toga MNVS se zalaže za kulturni, socijalni, politički i ekonomski prosperitet svih građana Sandžaka. Naravno, sva naša demokratska akcija se temelji u duhu međunarodnih konvencija i Haškog dokumenta o ljudskim pravima. Muslimani su kroz Nacionalno vijeće s punim pravom shvatili da više neće dozvoliti da ostanu na pustom raskršću, ili nekom neodređenom cjedilu za krvavo potkusurivanje. Ukoliko dođe do bilo kakvog prekrajanja Jugoslavije, koje nema, muslimani neće ostati skrštenih ruku. Drugo, ako dođe do rata na ovim prostorima MNVS bit će aktivirano, stupiće na snagu, a samim tim će se suspendovati svaka vlast srpsko-crnogorske provinijencije. U tom slučaju muslimanski narod će uspostaviti svoju vlast...“

  Budućnost Sandžaka po Ugljaninu je tada izgledala ovako:

  „Budućnost Sandžaka kakvu mi vidimo je u totalnoj samostalnosti i potpunoj nezavisnosti od Srbije i Crne Gore. A pogotovo u nezavisnosti od ove nove Jugoslavije o kojoj se govori.“

  Na konstataciju novinara da nas „prošlost uči da muslimanima nema života u nekoj Jugoslaviji kakvu je „kroje“ Srbi i poturice, Ugljanin odgovara:
  „Upravo zbog takvih krvavih 'znakova' iz prošlosti muslimani će se boriti za suverenu samostalnost. Kao prvo, muslimani će prihvatiti u potpunosti Haški dokument. A u slučaju prekrajanja granica, ili spajanja Srbije i Crne Gore, MNVS i bez ovoga traži potpunu samostalnost Sandžaka. SDA će morati zastupati nepovredivost granica i pridržavati se Haškog dokumenta? Dok MNVS traži potpuno odriješene ruke, u prvom redu Sandžak mora imati svoju Skupštinu, mora imati svoje sudstvo, svoju policiju, svoje obrazovanje i zdravstvo, kao i političko-kulturni, ekonomski i obrazovni status. Ostvarenje autonomije Sandžaka ujedno je zaštita od četništva.“
  U istom intervjuu gdje bezuslovno konstatuje da će Sandžak biti samostalan i da neće prihvatiti da uđe u sastav „krnje Jugoslavije“, Ugljanin nogovještava i „druga rješenja“:

  „Ako srpsko-crnogorsko rukovodstvo, odnosno "dva oka u glavi" prihvate Sandžak kao ravnopravnog partnera, moguć je kompromis u vidu specijalnog statusa za Sandžak. Uostalom, zašto Sandžak ne bi dobio sličan status kao i Krajina? Gospodin Karington u Londonu nam je rekao da je problem muslimana koji žive u Krajini istovjetan sa problemima Srba u Hrvatskoj, pa ga na isti način treba tretirati i rješavati.“

  Ova retorika će obilježiti njegovu politiku do današnjih dana. Isto to su njegovi poslanici učinili prilikom glasanja za kontraverznu Deklaraciju o Srebrenici, kada su prvo kazali da neće glasati za istu ako se nedvosmisleno ne osudi genocid, a onda za dva sata glasali.
  Rekao pa porekao

  Na pitanje novinara jagodinske TV Palma, da, eto, Ugljanina su optuživali da hoće da ocijepi Sandžak, u svojstvu gradonačelnik Novog Pazara, 2005. Godine, Sulejman Ugljanin odgovara:
  „ Kako da se ocijepi“ Nikada da se ocijepi“ Kako može Sandžak da se ocijepi, kada mi znamo, da su tu najstariji srpski i pravoslavni spomenici...“


  Godine 2010., zajedno sa svojim resornim kolegom, Rasimom Ljajićem bio je prisutan kada je Vojska Srbije izvodila vježbe na Pešteri, dok je 1992. godine o toj istoj vojsci imao sasvim drugačiji stav:

  „Mi znamo kako je počeo rat i sa kojih pozicija, kao i cilj tog krvavog rata u kojem stradaju i nevine duše. Znamo dobro kako ta srpska tzv. JNA gleda na nas u Sandžaku, posebno nakon uspjelog referenduma o autonomiji. Srećom, Evropska zajednica, Ujedinjene nacije i svi međunarodni faktori imaju tačnu dijagnozu te skaradne prosrpske 'bolesti' kojoj će se naći lijeka (ilača) i ona će morati da položi 'račune' za krvave orgije na našim jugoslovenskim prostorima od Kosova do Slovenije.“
  Ugljanin je u tom periodu bio „pun iznenađenja“, kada je u pitanju rješavanje statusa Sandžaka:
  Sandžak: Šta u prvom redu zahtijevate od Haškog dokumenta?
  Ugljanin: Prvo da se izvrši demilitarizacija Sandžaka i da Sandžak bude pod direktnim nadzorom Evrope i Amerike, odnosno mirovnih komisija koje su predviđene za ovu uralnu tačku na Balkanu. Mi uporno radimo na tome. Ovih dana smo obišli Evropu i Novi kontinent. Istina, kažu da daleka vatra ne grije. Međutim, jedino se na ovakav način možemo suprotstaviti velikosrpskom i četničkom teroru. Čitava budućnost Sandžaka gleda se kroz Hašku deklaraciju.“
  Nastavit će se...
  Od nacionalnog heroja do niľerazrednog poltrona-Meąihat Islamske zajednice u Srbiji

  Dieser elende bastard soll in der hölle schmoren, dieser lügner...

 2. #2
  Emir
  Sandzak je Srbija

 3. #3
  PašAga
  Kann jemand EmirHH aus dem Thread blockieren und seinen Spamm auch danke .

 4. #4
  Avatar von aakii__SanDZAKlijA

  Registriert seit
  26.05.2009
  Beiträge
  970
  Zitat Zitat von Emir88 Beitrag anzeigen
  Sandzak je Srbija
  jeste i sta ?? hast nichts anderes zu melden

 5. #5
  Avatar von aakii__SanDZAKlijA

  Registriert seit
  26.05.2009
  Beiträge
  970
  Zitat Zitat von Ali Pasa Beitrag anzeigen
  Kann jemand EmirHH aus dem Thread blockieren und seinen Spamm auch danke .
  jbg brate bosanci na mrze i tako ce uvijek biti haha

 6. #6
  Emir
  Zitat Zitat von Ali Pasa Beitrag anzeigen
  Kann jemand EmirHH aus dem Thread blockieren und seinen Spamm auch danke .
  Zitat Zitat von aakii__MAxiMus Beitrag anzeigen
  jeste i sta ?? hast nichts anderes zu melden

  Wie die sich gleich aufregen ^^  Novi Pazar oder?

 7. #7
  PašAga
  Zitat Zitat von aakii__MAxiMus Beitrag anzeigen
  jbg brate bosanci na mrze i tako ce uvijek biti haha
  On je Crnogorce ali glumi Bosanca

 8. #8
  Avatar von Singidunum

  Registriert seit
  05.07.2009
  Beiträge
  10.187
  Ist doch schön wenn sich jemand zum Positiven wandelt.

 9. #9
  Emir
  Zitat Zitat von aakii__MAxiMus Beitrag anzeigen
  jbg brate bosanci na mrze i tako ce uvijek biti haha


  Legendo! Der war richtig gut!!!!

 10. #10
  Emir
  Zitat Zitat von Ali Pasa Beitrag anzeigen
  On je Crnogorce ali glumi Bosanca

  Ti si Srbin a glumis Albanca

Seite 1 von 9 12345 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 36
  Letzter Beitrag: 02.07.2012, 17:48
 2. Sulejman Pacariz
  Von PašAga im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 10
  Letzter Beitrag: 07.05.2011, 21:29
 3. Sulejman Bugari
  Von DerTherapeut im Forum Peoples - Stars & Stories
  Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 27.04.2011, 21:32
 4. Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 27.01.2011, 01:35
 5. Sulejman Tihic
  Von Zmaj im Forum Rakija
  Antworten: 26
  Letzter Beitrag: 29.05.2009, 13:01