BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 8 12345 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 73

bitte um übersetzung von serben

Erstellt von De_La_GreCo, 27.12.2009, 18:50 Uhr · 72 Antworten · 3.769 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von De_La_GreCo

  Registriert seit
  17.08.2008
  Beiträge
  25.156

  bitte um übersetzung von serben

  Velika Albanija 2016. godine!?
  Piše:Aleksandar Palić
  Stogodišnja ideja o stvaranju "velike Albanije", na kratko realizovana uz pomoć fašista 1941. godine, prema svemu sudeći mogla bi da se „povampiri“ u bliskoj budućnosti. Prema analizi nezavisnog i uglednog "Global risrč" političkog instituta iz Kanade (Centar za istraživanje globalizacije) , NATO i Sjedinjene Američke Države, u saradnji sa Turskom, rade na stvaranju velike albanske države na Balkanu, koja bi mogla da ugleda svetlost dana do 2016. godine!
  "NATO bez sumnje pomaže stvaranju "velike Albanije". Vašington i Brisel su za ovaj cilj već potrošili mnogo novca i definitivno ne misle da su ga bacili uzalud. Projekat velike albanske države je živ, a posle priznanja nezavisnosti Kosova možda i življi nego što je bio početkom Drugog svetskog rata", navodi Rik Rozif, analitičar kanadskog Centra za istraživanje globalizacije.
  Rozih apostrofira i zastavu Kosova, na kojoj se nalazi slika kosovske teritorije, a iznad nje šest zvezdica. Iz sasvim očiglednih i prećutnih razloga, te zvezdice su simbol šest teritorija na kojima sada žive Albanci - Kosovu, Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Grčkoj. U analizi se navodi i to da je kosovski predsednik Fatmir Sejdiju u nedavnom razgovoru sa novim generalnim sekretarom NATO Andre Fog Rasmusenom izrazio želju da pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga učestvuju u mirovnim operacija u Iraku i Avganistanu, a sve u cilju da steknu iskustvo prave borbene zone, kako bi posle povratka bile spremne za rat u blizini svoje matične zemlje.
  "To znači da će nekoliko hiljada albanskih vojnika sa Kosova i Albanije, posle povratka iz misije u Avganistanu, biti spremni za buduće konflikte na Balkanu", navodi se u studiji Gglobal risrča".
  Rik Rozif naglašava i da je Albanija od aprila ove godine i punopravna članica NATO i da kao takva, po ugovoru o Alijansi, može biti pozvana da reaguje ako vlasti na Kosovu isprovociraju sukob sa susedima, kao što su Srbija, Crna Gora ili Makedonija, jer Albanija insistira da ove države za njih "nisu strane zemlje". On upozorava da je policija Srbije nedavno otkrila veliku količinu naoružanja u Preševu, uključujući automatsko naoružanje, bombe, raketne bacače i više od 20 mina, kao i da je početkom oktobra makedonska policija napadnuta automatskim naoružanjem raznog kalibra, tokom rutinske patrole duž granice sa Kosovom. Ako se u obzir uzme i podatak da je NATO naoružao, obučio i pružio logističku podršku OVK u ratu sa vojnicima SR Jugoslavije, dolazi se do zaključka da su novi sukobi i tekako mogući, kao i novo prekrajanje granica.
  U stvaranju "velike Albanije" značajnu ulogu bi trebalo da ima Turska, koja sve češće najavljuje svoj povratak na Balkan, a cela priča mogla bi da bude izvedena do 2016. godine.
  Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator smatra da je ova analiza "Global risrč" instituta veoma realna i da će je njena realizacija zapravo već počela.
  - Takozvana država Kosovo je proglasila nezavisnost, ali uz preduslov da nema pravo ujedinjenja sa nekom drugom državom. Ipak, svima je jasno da će se to uskoro promeniti i da je samo pitanje vremena kada će se južna srpska pokrajna spojiti sa Albanijom. Znači, imamo jednu naciju u dve susedne zemlje i velike sile kao pokrovitelje ujedinjenja. Pa, već sada praktično ne postoji granica između Kosova i Albanije. Prelazi je kako ko želi, a počela je i izgradnja tunela, koji će Prištinu sa Dračom da poveže za samo nekih dva sata vožnje. Samim tim, Priština dobija i izlaz na more - objašnjava Lazanski za „Reviju92“.
  Naš sagovornik podseća i da je predsednik Albanije Bamir Topi nedavno vrlo direktno govorio o potrebi ujedinjenja Albanaca na teritoriji Balkana, što je jasan znak da je projekat "velike Albanije" već u toku.
  - Ono što meni nije jasno, zašto niko od srpskih zvaničnika nije reagovao na njegove skandalozne izjave. Nije čak ni upućen ni diplomatski protest, niti je zatraženo objašnjenje od ambasadora Albanije u Beogradu - pita se Lazanski. - Posle ujedinjenja sa Kosovom, scenario je jasan. Prvo će se pokrenuti pitanje zapadne Makedonije, a zatim i ostalih delova Balkana sa albanskim stanovništvom.
  Lazanski je saglasan sa ocenom da veliku ulogu u stvaranju "velike Albanije" ima Turska.
  - Pogledajte samo kakve su izjave izneli turski političari u poslednje vreme. Od toga da je Bosna i Hercegovina unutrašnje političko pitanje zvanične Ankare, do toga da je Balkan bio najstabilniji dok su oni ovde gazdovali. Turska ponovo ima jasne imperijalne ambicije prema Balkanu i bilo bi dobro da svi što pre toga postanemo svesni - konkretan je Lazanski.
  Postavlja se i pitanje, zbog čega je onda Srbija u poslednje vreme prilično "zbližila" sa zvaničnom Ankarom?
  - Potpuno sam zadivljen našim strateškim partnerstvom sa Turskom - ironičan je Lazanski. - Nije mi jasno zbog čega se približavamo Turcima, kada ni mi njima, ni oni nama, ne mogu da pomognu u bržoj integraciji u Evropsku uniju.
  Inače, uočljiva je i agresivnija spoljna politika zvanične Ankare i prema ostalim muslimanskim državama i namera da postane lider muslimanskih zemalja.
  Dragan Todorović, predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije, takođe upozorava da projekat stavaranja "velika Albanije" predstavlja novu pretnju za Srbiju.
  - Analiza, prema kojoj će Amerika i Turska za nekoliko godina stvoriti veliku albansku državu na teritoriji Balkana nije nikako za potcenjivanje i mi ne smemo olako da pređemo preko takvih najava, koje ne samo da su alarm za Srbiju, već i za Crnu Goru i Makedoniju - kaže Todorović.
  Sagovornik „Revije92“ ističe da se o povratku Turske na Balkan sve više priča i da planovi zvanične Ankare, prema mišljenju mnogih stručnjaka, druge po snazi vojne sile u Evropi, polako počinju da se ostvaruju.
  - Nedavno sam postavio pitanje Ministarstvu inostranih poslova šta predstavlja zbližavanje Srbije sa Turskom, ali nažalost odgovor nisam dobio. Da li je moguće da smo zaboravili istoriju? Turci će narednih godina sigurno pokušati da se vrate na Balkan i imaće podršku Amerike u toj nameri. S druge strane, plan neće moći da sprovedu baš tako lako kako su zamislili, jer će na putu imati Rusiju, koja je ponovo moćna država i bez čije saglasnosti odluke kao s kraja prošle decenije, više neće moći da se donose. Zato je i interes Srbije što veće strateško partnetstvo sa Rusijom. Dolazimo u situaciju da se istorija ponavlja na ovim prostorima, ali bi ovog puta iz nje morali da izvučemo neke pouke - upozorava Todorović.
  Stručnjaci "Global risrč" instituta iz Kanade upozoravaju da "velika Albanija" možda ne postoji formalno, ali da pravno i praktično već funkcioniše, jer granica između Kosova i Albanije kao da ne postoji, a i između Kosova i Makedonije je više imaginarna, nego stvarna.
  Govoreći o projektu "velike Albanije", ruski politički analitičar Pjotr Iskenderov, izjavio je da proglašenje nezavisnosti Kosova i priznanje ovog čina od SAD i većine država EU, predstavlja katalizator za stvaranje velike albanske države. U prilog činjenici da postoji saradnja Kosova i Albanije idu i izveštaji da je Tirana nedavno ustupila Prištini luku na Jadranskom moru Šenđin, kako bi nova "nezavisna država" imala izlaz na more. Čak je i premijer Albanije Sali Beriša izjavio da "ideja ujedinjenja treba da bude zvezda vodilja svih albanskih političara".
  Centar za globalna istraživanja podseća da se zbog ove izjave, oglasio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dok su SAD, Amerika, pa čak i zvanična Srbija ostali nemi.
  "Vrlo sam zabrinut zbog izjave albanskog premijera. Ubeđeni smo da je trebalo da bude adekvatnog odgovora, prvo iz EU, a kasnije i iz NATO. Taj odogovor još nismo videli. Nadam se da se, uprkos činjenici da nije bilo javne reakcije iz evropskih prestonica, vode razgovori sa albanskim vlastima. Moskva izražava zabrinutost zbog izjava zvanične Tirane da je neizbežno ujedinjenje svih Albanaca", stoji u saopštenju Sergeja Lavrova.
  Pored sadašnje teritorije Albanije u veliku šiptarsku državu, trebalo bi da uđu i Kosovo i Metohija, dolina Preševa u južnoj Srbiji (opštine Preševo, Bujanovac, deo Medveđe), zapadni deo Makedonije, južni i istočni delovi Crne Gore sa Ulcinjom i delovima opštine Plav i Rožaje, kao i grčki južni Epir, s tim da Grci već duže vreme igraju na kartu asimilacije albanske nacionalne manjine. S druge strane, Ali Ahmeti, osnivač i komadant terorističkih albanskih u Makedoniji (ONA) svojevremeno se hvalio i postojanjem "Oslobodilačke armije Kamerija" u severozapadnom grčkom regionu Epiru, opremljenoj i imspresivnim arsenalom naoružanja. Šta li će biti izgovor za ovaj pokušaj prekrajanja granica, hoće li Grci „trovati“ Albance ili će Makedonci sprovesti „etničko čišćenje“. Hoće li Ričar Holbruk u čarapama posećivati i Albance u Epiru ili će Vilijem Voker komandovati pokraj Podgorice. Srbi neće biti dežurni krivci, ko će biti nova žrtva?

  LAZANSKI
  Nema "štita" na Kosovu

  Najave pojedinih stranih i domaćih analitičara, da bi NATO i Amerika mogli da jedan od stubova antiraktnog štita postave i na Kosovu i Metohiji (u blizini Brezovice), Miroslav Lazanski odbacuje kao neosnovane.
  - Amerikanci su planirali da postave štit u Poljskoj i Češkoj, koje su ozbiljne i uređene države. Takvi projekti se ne realizuju u nebezbednim zonama kao što je Kosovo i gde postoji velika opasnost od novih sukoba, napada bandi, ali i terorista. Štit će pre biti postavljen u Turskoj i Izraelu - poručuje Lazanski.

  SRBIJA
  „Trojanski konj"
  Dmitri Sajms, direktor Niksonovog instituta i stručnjak za Istočnu Evropu i Rusiju, nedavno je izjavio da među ljudima u američkim institucijama o Srbiji postoje dve škole mišljenja.
  "Jedna je da je Srbija ruski trojanski konj, i druga proističe iz činjenice da Srbija nije sledila američku politiku devedesetih godina", objasnio je Sajms.
  Takođe, u SAD postoji snažan lobi, koji promoviše "veliku Albaniju". Lobi je formirao bivši američki kongresmen Džozef Diogardi, koji je etnički Albanac.

  was steht da????

 2. #2

  Registriert seit
  13.01.2009
  Beiträge
  844
  De La Greco
  was steht da????
  auf jedenfall zu viel um es zu übersetzen...

 3. #3
  Avatar von De_La_GreCo

  Registriert seit
  17.08.2008
  Beiträge
  25.156
  Zitat Zitat von Munja Beitrag anzeigen
  auf jedenfall zu viel um es zu übersetzen...
  kurzfassung

 4. #4

  Registriert seit
  16.11.2009
  Beiträge
  150
  Da steht, dass Alexander kein Grieche sondern Makedone war.
  Und dass die Türkei das beste Land der Welt ist

 5. #5

  Registriert seit
  18.02.2009
  Beiträge
  1.867
  Zitat Zitat von Since1453 Beitrag anzeigen
  Da steht, dass Alexander kein Grieche sondern Makedone war.
  Und dass die Türkei das beste Land der Welt ist
 6. #6
  Avatar von De_La_GreCo

  Registriert seit
  17.08.2008
  Beiträge
  25.156
  Zitat Zitat von Since1453 Beitrag anzeigen
  Da steht, dass Alexander kein Grieche sondern Makedone war.
  Und dass die Türkei das beste Land der Welt ist
  so der bauer hat auch sein senf dazu gegeben jetzt kannste wieder die fliege machen

 7. #7
  Avatar von Bambi

  Registriert seit
  16.06.2008
  Beiträge
  37.047
  Es geht um eine Realisierung Großalbaniens bis 2016.
  Ein kanadischer Experte sagt, durch die Unabhängigkeit des Kosovo sei dies nun realistischer als je zuvor. Hab aber nich alles gelesen.
  PS: Diese Sprache verstehn nicht nur Serben

 8. #8
  Avatar von De_La_GreCo

  Registriert seit
  17.08.2008
  Beiträge
  25.156
  Zitat Zitat von Bambi Beitrag anzeigen
  Es geht um eine Realisierung Großalbaniens bis 2016.
  Ein kanadischer Experte sagt, durch die Unabhängigkeit des Kosovo sei dies nun realistischer als je zuvor. Hab aber nich alles gelesen.
  PS: Diese Sprache verstehn nicht nur Serben

  dann an die jugos xD

 9. #9
  Avatar von Palladino

  Registriert seit
  25.02.2008
  Beiträge
  19.255
  oh man Grossalbanien, bin dagegen, würde es besser finden wenn der Kosovo ein eigenständiger Staat bleibt und Albanien ebenso

 10. #10

  Registriert seit
  16.11.2009
  Beiträge
  150
  Zitat Zitat von De_La_GreCo Beitrag anzeigen
  so der bauer hat auch sein senf dazu gegeben jetzt kannste wieder die fliege machen
  Tut die Wahrheit weh?

Seite 1 von 8 12345 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. bitte um übersetzung
  Von KraljEvo im Forum Rakija
  Antworten: 21
  Letzter Beitrag: 28.07.2007, 04:10
 2. Bitte nicht sauer werden liebe Serben!
  Von Albanesi im Forum Humor - Vicevi
  Antworten: 7
  Letzter Beitrag: 01.11.2005, 19:59
 3. bitte um kurze übersetzung dieses textes über milosh kopiliq
  Von MIC SOKOLI im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 13
  Letzter Beitrag: 09.09.2005, 14:16
 4. Antworten: 18
  Letzter Beitrag: 13.08.2005, 18:58