BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 6 von 6

Borba za Istinu - SADAAAAA !!! Lazne Optuzbe protiv Kep-a

Erstellt von , 04.01.2006, 02:28 Uhr · 5 Antworten · 1.317 Aufrufe

 1. #1

  Borba za Istinu - SADAAAAA !!! Lazne Optuzbe protiv Kep-a

  Pozivam sve Srbe da procitaju ovo, ovo nije samo Draganova Borba nego je NASA Borba, borba protiv neistine, Demonizacije i Satanizacije naseg Naroda. Satanizacija naseg Naroda traje vec 15 Godina i koja ce trajati sve dok se mi ne probudimo i organizujemo protiv takvih laznih i sramotnih optuzbi koje imaju jedinu nameru da blate nas Narod, nase poreklo, nas koren, nase pravoslavlje i nasu Drzavu.
  Doprinite i vi u borbi za Istinu, borbi protiv lazi, i borbi za nas Narod i dajte donaciju od nekoliko €vra, necete osiromasiti kad odcepite par Evra.
  Ovo je velika Sansa za sve nas, dosta smo sansi propustili u proteklih 15 godina, 15 godina su nas Demonizirali, a mi smo svi tih 15 godina cutali, vreme je za ISTINU i OSVETU.Razmislite malo o tome i vreme je da se SLOZIMO  News
  Archived Posts from this Category


  Uvod
  PODIGNUTA OPTUZNICA
  OPTUZNICA-klikni


  Reci Njegove Svetosti Patrijaha Srpskog Gospodina Pavla, Kapetanu Draganu.
  20/9/2005 u Srpskoj Patrijasiji-Beograd

  “Ne smemo cekati kao ovce za klanje” “Svi smo pozvani da se borimo za Istinu – jer će Istina pobediti svet!“ „Bog ne nagrađuje rezultat, već trud koji pokažemo u borbi za Istinu Boga naseg Hrischanskog“. “Na tom putu za istinu ne smemo se ogresiti” .  Kapetan Dragan je pokrenuo sudske procese protiv THE Australian-a i drugih medija koje su prenele ove lazi.

  U ovim procesima Kapetan Dragan NE MORA nista da dokazuje, niti da se pravda, vec ce mediji MORATI da dokazuju svoje tvrdnje.

  ICTY, Ministarstvo pravde Hrvatske i BH su dali javnu izjavu da se protiv kapetana Dragana Nikad nije pokrenuo postupak niti postoje bilo kakvi dokazi o gore navedenim “zlocinima.”

  Naravno, mi svi znamo da je ovo samo jedan u nizu neistinitih clanaka koji se pojavio u medijima u poslednjih 15 godina a funkciji satanizacije Srba, ali ovog puta Srbi nisu ostali pasivni. U svim drzavama Australije Srbi su krenuli sa organizacijom u cilju kaznjavanja autora i izdavaca neistinitog pisanja protiv Srba.

  I nije ovo samo napad na Srbe i na kapetna Dragana, vec je ovo napad na Australiju i njene gradjane, njene sluzbe bezbednosti, Federalnu Policiju i Ministarstvo Pravosudja. Jer, putem ovog clanka, Autori predstavljaju Australiju u svetu kao zemlju koja “stiti” ratne zlocince a njene sluzbe i ministarstva kao “ne-sposobne.”

  Bez obzira dali se osecamo kao Srbi ili gradjani. Bez obzira dali smo ucestvovali u ratu ili ne. Svima nama je dosta lazi i decenijskog pravdanja pred nasom decom, susedima i kolegama da Srbi nisu “ruzni prljavi i zli.”

  Svako moze dati svoj doprinos ovoj borbi i u ovom slucaju ovoj sigurnoj pobedi jer sigurno Mediji ovog puta ne mogu dokazati da je: kapetan cinio zlocine u Bosni 1991god (svi znamo da je te godine u Bosni jos uvek vladalo “bratstvo i jedinstvo”)
  A ostale navedene “zlocine” cak i tadasnji neprijatelji kao ni ICTY nisu mogli da dokazu pa sigurno to nece poci za rukom ni medijima.

  Ovo je velika sansa da se dusmanima uzvrati udarac i to njihovim oruzjem! U sudu pravde i tad ce ta presuda uci u istoriju zajedno sa njihovim javnim izvinjenjem a ne lazni, propagandni clanci.

  Ovo je poziv svim Srbima sveta da nam se pridruze i da zajedno sa nama ucestvuju u ovoj istorijski vaznoj pobedi.

  Interviju sa Kapetanom Draganom te razgovor sa advokatom Martinom Benetom.

  Analiza sudskog procesa - uzroci, povodi i cilj

  Ovaj dokumentarni zapis je nastao početkom novembra 2005. godine.

  Ako Kapetan Dragan nije počinio zločine koji su navedeni u članku i sa punim pravom uživa gradjansku slobodu, onda izdavač mora da obrazloži ovo bezočno dezavujsanje javnosti, podpirivanje i širenje etničkih mržnji i ugrožavanje života.

  U opštem je interesu da se ova užasna manipulacija životima i leševima jednom zauvek prekine.

  Nudimo vam interviju u dva formata, s prvog linka mozete skinuti interviju na vas kompjuter i snimiti ga na CD ili DVD, fajl je velicine 62mb.

  Kliknite ovde da skinete interviju
  (kliknite desnim misom pa idite na “save target as …”)

  Ili ga odmah mozete pogledati na ovom linku ispod, preporuceno za posetioce sa brzom adsl ili cable internet konekcijom.

  Kliknite ovde da pogledate snimak odmah
  (zavisno od brzine vase konekcije, potrebno je oko 10-tak sekundi da se fajl otvori)

  Interviju

  Pogledajte video snimak intervijua sa Kapetanom Draganom i razgovor sa advokatom Martinom Benetom u kojem su objasnjeni uzroci, povodi i cilj sudskog procesa i njegova analiza.

  Intervju sa Kep-om i njegovim Advokatom

  [video width=400 height=350:6680075d48]http://www.medijskirat.com/interview.ram[/video:6680075d48]

  Procesi po drzavama, QLD
  Koordinator: Mladen Pando
  mal.pendo@raywhite.com
  0402821590
  Za sve informacije mozete se obratiti koordinatoru.

  Prva poseta Queenslandu 15/11/2005 Gold Coast
  Uz pomoc Oca Dusana i istaknutih Srba u Gold Goastu, Koordinator je uspeo okupiti i organizovati srpsku zajednicu u Gold Coastu.
  Formirana je operativna Grupa koja ima za cilj obezbedjenje logisticke podrske i sirenje opste podrske za ove procese medu srpskom zajednicom u Queenslandu.
  Vec je sakupljena ozbiljna svota novca koja je predata kapetanu za potrebe pokrivanja procesnih ptroskova. detaljan izvestaj posete sledi.

  Aktivnosti: U pripremi je podizanje optuznice protv SUNDAY MAIL
  Kapetan je trenutno u radnoj poseti NSW-u. Obisao je Gold Coast ( QLD ) Gde je postavljen koordinator za QLD (Mladen Pendo)
  U sredu 23/11/2205 Provesce jedan dan u Kanberi gde ce se sastati sa Vladikom Milutinom i vidjenim Srbima u ACT. Istog dana se vraca u Sidnej. U sidneju ce ostati do 28/11/2005 a nakon toga nastavlja put za Adelaide. Izvestaj posete uskoro sledi.
  Koordinator

  George Bubalo
  0418661702
  alpineinn@bigpond.com

  Za donacije:

  National Bank
  Daniel Snedden
  acc No: 086420579960229

  Ili

  Trust fund
  Bennett & Co
  FRS MLB 8961
  Level 6, 89 St Georges Terrace
  WA 6000

  Obezbedzena su financijska sredstva i izdat nalog za pokretanje optuznice. Ocekuje se podizanje civilne optuznice protiv “THE Australian” pre 04 /11/2005 (u pripremi podizanje i Krivicne Optuznice)
  Obrazlozenje:
  The Australian je pokretac pisanja clannka.
  Najveci tiraz je u NSW
  Najjaca Srpska zajednica je u NSW
  Najveca isplata u istoriji Zakona o Defamaciji je upravo isplacena u NSW-u

  Za sve informacije, aktivnosti i akcije u NSW-u kontaktirajete koordinatora

  SKENIRANI TEKST THE AUSTRALIAN 8/9/2005  Procesi po drzavama, SA
  ADELAIDE : 4/11/2005

  7 oktobra, Kapetan Dragan posjetio crkvenoskolsku opstinu Hajmars .
  Sastao se sa presednikom Misom Tepavcevic,clanovima uprave kluba,Vaskom Vukojom i svestenikom Slavkom Kasikovicom,u prisustvu srba iste crkvenoskolske opstine.
  Po iznosenju svog plana vezanih za pokretanje optuznica, dobio je punu podrsku uprave i prisutnih srba.
  Istog dana prikupljena suma novaca koja ce biti potrosena za potrebe sudskih troskova
  ( namerno smo izostavili cifru iz izvestaja jer smatramo da dusmani ne moraju da znaju sa kojim sredstvima raspolazemo. Financijski izvestaj je prosledjen koordinatorima u svim drzavama)
  8 oktobra sastanak Kapetana Dragana sa srbima Centra Srbije i Crne Gore na celu sa presednikom Momirom Dacicem i gostima iz Melburna Klub Vojvodina.
  Uprava kluba je kapetanu urucila cek iz sopstvenog budzeta i obecala daljnu redovnu financijsku pomoc za svo vreme dok process traje.

  20 oktobra Kapetan je ponovo stigao u Adelaide nakon posete Sydney-u i sastao u crkvenoskolskoj opstini sa srbima i upravom kluba na celu sa Milutinom Dimicem, svestenikom Miloradom Jovicicem .Uprava i srbi koji su bili prisutni pozdravili napore Kapetana Dragana i skupili ozbiljnu svotu novaca i obecali daljnu redovnu pomoc za svo vreme trajanja procesa.
  Na istom skupu bili su prisutni clanovi uprave sa presednikom Topavcevicem i svestenikom Kasikovicem.

  U naknadnom kontaktu sa presednicima sva tri kluba dobio obecanje da ce svi klubovi izdvajati mjesecno od svojih prihoda sumu od 10% .

  Presednik kluba Srbija i Crna Gora Momir Dacic obecao da ce organizirati zabavu do Nove Godine sa muzikom i vecerom .Kompletan prihod bice uplacen na racun iz kojega ce se financirat prestojeci sudski postupci.

  Predstavnici hajmarsa i Kilkenija spremni su organizirati veliki piknik na terenu nogometnog kluba Beograd. Za isto je zainteresiran cetnicki pokret Ravna gora .Kompletan piknik bice financiran od sponzora. Vec imamo nekoliko ljudi koji su obecali financisku podrsku u tu svrhu. Kompletan prihod bice uplacen na racun iz kojeg ce se financirati prestojeci sudski postupak.
  Ovaj piknik mozemo organizirati tek u Februaru posto u ovom momentu dolazi velika post a iza Bozica slave ;Sveti Stefan i Sveti Jovan.
  Za ovaj piknik bice izvrsena promocija preko srpskog radia koji vodi Vladan Tanasijevic.
  Bice izvrseno plakatiranje klubova sa kompletnom informacijom i datumom odrzavanja piknika.U medju vremenu moguc jos jedan interviju uzivo podsredstvom srpskog radia.

  Sve u svemu, aktivnosti i rezultat u Adelaidu su prevazisli sva ocekivanja i mogu vam reci da mozda po prvi put smo uspeli da ujedinimo SVE Srbe u Juznoj Australiji iza ovog svima nama vaznog projekta. Danas je izuzetno lep osecaj biti Srbin u Juznoj Australiji!

  Data nam je sansa i mi smo je iskoristili da pokazemo svima da se mozemo ujediniti kad nam se postavi jasan cilj.

  Pozdrav od Sinise Medaka

  Koordinator:

  Sinisa Medak
  040 3492753
  smedak@bigpond.net.au

  Advokat
  Vasko Vukoje
  0407548262
  vucko5@tpg.com.au

  Za donacije:

  National Bank
  Daniel Snedden
  acc No: 0086420579960229

  Ili

  Trust fund
  Bennett & Co
  FRS MLB 8961
  Level 6, 89 St Georges Terrace
  WA 6000

  Planirana sledeca poseta Kapetana Dragana SA je oko 10tog Januara 200 (blize informacije mozete dobiti preko koordinatora)

  U pripremi je podizanje optuznice protiv “THE Advertiser”

  War crimes suspect still confident
  By Holly Nott
  12sep05 “The Advertiser”

  A PERTH man who led a Serbian paramilitary unit during the Balkans conflict is confident the Australian Government will reject any application for his extradition to Croatia on suspicion of war crimes.

  Croatia’s Justice Minister, Vesna Skare-Ozbolt, said Dragan Vasiljkovic, a dual Australian-Serbian citizen, was suspected of “most serious war crimes”.
  “The request for extradition (of Mr Vasiljkovic) for the most serious war crimes will be soon sent to Australia,” Ms Skare-Ozbolt said to the HINA news agency.
  “Now when we know where he is, we will review the whole case, in co-operation with the state attorney’s office.”
  Ms Skare-Ozbolt did not elaborate on the allegations.

  A spokesman for Attorney-General Philip Ruddock’s department could not confirm whether a request had been received from Croatia, saying it was against policy to comment on extradition matters.
  Mr Vasiljkovic, known during the war as Captain Dragan, is a former commander of Serb paramilitaries who fought in Croatia and Bosnia in the 1990s.
  Mr Vasiljkovic, a 50-year-old golf coach who denies he is a war criminal, said today he was proud of his war service and had nothing to hide.
  Mr Vasiljkovic, who also goes by the name Daniel Snedden, said he was confident the Federal Government would reject any extradition request from Croatia.
  “I am absolutely certain that they won’t even consider it because the Australian Government knows everything about me that they need to know,” he said.
  Mr Vasiljkovic said he contacted the Australian Security Intelligence Organisation (ASIO) when he first became involved in the Balkans war, and “I left the line open to them throughout all these years”.
  “When I arrived back in Australia (in December 2004), the first thing I have done again is contact ASIO and I said ‘listen guys, I am back here’.
  “I think that I have acted in the most responsible manner that anybody can expect from an Australian citizen.
  “Throughout this time I kept contact with my intelligence organisation because I thought it was my duty.”
  Mr Vasiljkovic said he did not go looking for war, but he was living in the former Yugoslavia when conflict began and felt it was his patriotic duty to take part.
  In 2003, he testified for the prosecution at the war crimes trial of former Yugoslav president Slobodan Milosevic.
  “When I was a witness against Milosevic in 2003, I was offered immunity, which I have rejected, saying ‘listen guys, I do not need for immunity and if there is any claims I would like to hear them and I would like to defend them’,” he said.

  Za sve informacije, aktivnosti i akcije u SA kontaktirajete koordinatora.

  Procesi po drzavama, VIC
  Koordinator: (Jos nije postavljen)

  Kapetan ce boraviti u Melbourne-u 9/12/05 - 16/12/05
  Gde ce postaviti koordinatora za Viktoriju

  Za informacije oko posete mozete se obratiti Ocu Bori na (03) 93674444

  ili na:
  daniel_snedden@yahoo.com  --------------------

  Procesi po drzavama, WA
  Koordinator:

  Ljubisko Tomasevic
  O421891071
  acogoca@hotmail.com

  Advokat:
  Bennett & Co

  Za donacije:

  National Bank
  Daniel Snedden
  acc No: 0086420579960229

  Ili

  Trust fund
  Bennett & Co
  FRS MLB 8961
  Level 6, 89 St Georges Terrace
  WA 6000

  Izdat nalog za podizanje optuznice protiv “WEST Australian”

  -------------

  Povodom “optuzbi”
  Petak, 16. septembar 2005. - Objavljeno 11:38 GMT
  Skandal zvani Kapetan Dragan

  Maroje Mihovilović
  Dopisnik BBC-ja iz Zagreba
  Slučaj Dragana Vasiljkovića, poznatog za vreme rata u Hrvatskoj 1991. godine po nadimku Kapetan Dragan, pretvara se u Hrvatskoj u neugodan skandal po vladu i pravosuđe.

  Nakon što je otkriveno da on živi u Australiji, hrvatske vlasti su odmah obznanile da će zbog zločina koje je navodno počinio nad Hrvatima u Lici i Baniji, zatražiti njegovo izručenje.

  Sada je međutim, ustanovljeno da to ne mogu da urade, jer hrvatsko pravosuđe protiv njega nikada nije pokrenulo nikakav kazneni postupak.

  Skandal je prilično neugodan, jer otkriva da je hrvatsko pravosuđe napravilo neobičnu grešku.

  Verujući da pokreće postupak protiv Kapetana Dragana Vasiljkovića, ono je pokrenulo postupak protiv čoveka pod imenom Dragan Vasiljević, koji je učestvovao 1991. godine u ratu na sasvim drugom području Hrvatske.

  Dotični Dragan Vasiljević je učestvovao u napadu na Dubrovnik, tako da su ga hrvatske vlasti optužile zbog zločina nad pritvorenicima u zatvoru u hercegovačkom mestu Bileći.

  Ni taj postupak nisu vodile posebno ažurno, jer kada su tog čoveka svojevremeno snage SFOR-a na neko vreme pritvorile u Bosni, hrvatske vlasti nisu reagovale i nisu zatražile izručenje.

  Umro?

  Taj Dragan Vasiljević je u međuvremenu umro, pa su hrvatski pravnici slučaj protiv njega zaključili sa uverenjem da zatvaraju postupak protiv kapetana Dragana.

  Kada trebalo uručiti zahtev za izručenje Kapetana Dragana iz Australije ustanovljeno je da se Kapetan Dragan zapravo zove Dragan Vasiljković, da protiv njega hrvatsko pravosuđe nije pokrenulo nikakav postupak, a da preminuli Dragan Vasiljević za kojeg se smatralo da je Kapetan Dragan, s njim nema nikakve veze.

  Nastao je skandal, pa je zbog toga prozvana ministar pravosuđa Vesna Škare Ožbolt:

  “Ja ću se sad koncentrirati na rješavanje tekućih stvari, a manje na ono što se dogodilo prije deset godina. Od toga mislim da niko nema koristi,”izjavila je Vesna Škare Ožbolt.

  Dragan Vasiljković - Kapetan Dragan iz Australije je ministarki Ožbolt poslao pismo u kojem kaže da on “nije ni za šta kriv, i da je zato spreman, ako se protiv njega podigne optužnica, da dodje u Hrvatsku ukoliko mu hrvatska vlada izda vizu i plati avionsku kartu”.

  Ministarka Škare-Ožbolt je izjavila da prihvata njegovu ponudu.

  Do danasnjeg dana karta jos nije stigla.


  --------------------------------------------------------------------------------

  Nacional

  VELIKA OBMANA, Hrvatske vlasti ne traže Kapetana Dragana. Hrvatska nije raspisala nikakvu međunarodnu tjeralicu protiv Dragana Vasiljkovića, zvanog Kapetan Dragan, zapovjednika srpskih paravojnih postrojbi ‘knindži’ s početka 90-ih, niti protiv njega postoji optužnica, a u MUP-u ne znaju ni za što bi ga teretili

  Piše: Eduard ŠoštarićRepublika Hrvatska nije raspisala nikakvu međunarodnu tjeralicu za Draganom Vasiljkovićem alias Kapetanom Draganom, bivšim zapovjednikom paravojnih srpskih postrojbi tzv. knindži, jednim od utemeljitelja “crvenih beretki” i zapovjednikom srpskih vojnih kampova 1991. u Golubiću i 1993. u Bruški kod Benkovca. Da stvar bude skandaloznija, ne postoji niti podignuta optužnica protiv Vasiljkovića pred hrvatskim sudovima, a kontradiktorne izjave dužnosnika hrvatskog Ministarstva pravosuđa i MUP-a proteklih dana o stvarnom identitetu osobe koja se traži govore o neozbiljnosti i potpunoj konfuziji državnog aparata da odbaci ili potvrdi spekulacije oko zahtjeva za izručenje kapetana Dragana, doznaje Nacional iz izvora bliskih hrvatskom MUP-u.

  http://www.nacional.hr/articles/view/20389/
  --------------------------------------------------------------------------------  14/9/2005 BETA

  ARTMAN: HAG ODUSTAO OD KAPETANA DRAGANA

  Novi Sad: Potparol Haskog tribunala Florens Artman izjavila da Dragan Vasiljkovic zvani Kapetan Dragan “nema status” pred sudom. Beta 14:30  --------------------------------------------------------------------------------  SLOBODNA DALMACIJA
  srijeda, 14.9.2005.

  Nikica Barić s Instituta za povijest doktorirao je na temu tzv. Republike Srpske Krajine i temeljito je proučavao civilnu i vojnu strukturu te paradržavne tvorevine. U kratkom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju objasnio je da nije naišao na konkretne poveznice Kapetana Dragana i njegovih jedinica s ratnim zločinima nad Hrvatima. Kaže da se Kapetana Dragana spominjalo u vezi Tovarnika, Gline i Struga, ali da nikakve konkretne dokaze za zločine nije pronašao.  --------------------------------------------------------------------------------  SLOBODNA BOSNA

  Utorak, 20 Septembar 2005

  “KAPETAN DRAGAN” može u BiH !  MOSTAR - Dragan Vasiljković, poznatiji kao “kapetan Dragan”, zapovjednik tzv. Knindži, bez straha od hapšenja mogao bi doći u BiH. Protiv njega ne postoji optužnica za ratni zločin, potvrdila nam je glasnogovornica posebnog Odjela za ratne zločine Suda BiH Edita Pejović. Sigurno je da ne postoji potvrđena optužnica od Suda BiH - kazala je Pejović.

  To praktički znači da Državna granična služba, policija ili druga tjela gonjenja ne bi mogli uhapsiti kapetana Dragana ako bi on u BiH ušao s urednim dokumentima.  --------------------------------------------------------------------------------  ILISTROVANA POLITIKA

  NAJTEŽA BITKA KAPETANA DRAGANA

  Istina je moje oružje

  U času kada je verovao da su ratovi u bivšoj Jugoslaviji zauvek prošlost, kada se posvetio svom poslu učitelja i promotera golfa u Pertu, u najtiražnijem australijskom dnevnom listu pojavio se tekst zbog kojeg je spreman opet da se bori, ali na terenu koji nije njegova specijalnost, i da se iz te bitke vrati ili sa štitom ili na njemu. Trećeg rešenja nema

  To sunčano i toplo jutro koje je 8. septembra osvanulo u australijskom gradu Pertu, smeštenom na zapadnoj obali kontinenta, označilo je novu prekretnicu u životu Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, tvorca i vođe “knindži” u Kninskoj krajini tokom rata u Hrvatskoj 1991. godine.
  U kući gde živi u Pertu zazvonio je telefon.
  - Uzmi današnji “Australijan” - prepoznao je uzbuđeni glas jednog od svojih prijatelja - i šokiraćeš se šta su ti učinili. Tako surov i bezočan napad na nekog do sada još nisam video.
  Samo što je spustio slušalicu, telefon je opet zazvonio. Drugi prijatelj mu javlja istu vest.
  Kapetan Dragan koji je napustio Srbiju i Crnu Goru i vratio se u Australiju, čiji je državljanin, gde živi pod svojim australijskim imenom Danijel Senden, i radi kao učitelj i promoter golfa u Pertu, ni posle tog drugog, pa ni trećeg poziva nije shvatao šta se, zapravo, događa.

  Prva reakcija mu je bila: “Ma to su moji prijatelji rešili da se našale sa mnom, pa su odštampali jedan primerak “specijalnog izdanja”, koji na vašarima u Australiji može da se odštampa sa bilo kojim imenom i bilo kakvim tekstom.” Nije mogao da veruje da je uopšte moguće da u toj najtiražnijoj nacionalnoj novini objave tako nešto o njemu.
  Izašao je napolje i na prvom kiosku ugledao “Australijan” sa svojom fotografijom , u uniformi, visoko gore, na prvoj strani, odmah ispod imena lista. Naslov preko cele strane.
  Bio je zaista vest dana.
  Strašne optužbe
  Kada je počeo da čita, shvatio je da od prijateljske šale nema ništa i da autor uopšte i ne pokušava da bude duhovit. Tekst je vrcao od kvalifikacija, odisao nekim zlonamernim tonom, koji je Kapetan Dragan odmah prepoznao kao opasno dizanje tenzije među zajednicama Srba, Hrvata i Muslimana iz bivše Jugoslavije koje ovde u Australiji pokušavaju da prebole sve ratne rane, i žive svoje normalne živote. Ovaj tekst imao je snagu nove buktinje rata, koja, činilo mu se dok je čitao, može lako da se prenese i ovde, na tlo Australije. Jer, u Australiji živi zvanično oko sto šezdeset hiljada Srba, s tim što ih je pedesetak hiljada stiglo ovamo posle rata u Jugoslaviji.
  Novine su pisale o njemu optužujući ga, bez ikakve ograde ili navođenje bilo kakvog svedoka ili dokaza, za “ratna silovanja žena i devojčica” na ratnom području, za “pokolj Muslimana u Bosni 1991″, za ” ubistva stotina civila” i “organizovanje etničkog čišćenja”.
  Nikada pre nije osetio takav bes. Ali i nemoć. Ovde u Pertu su mu majka, sestra brat, prijatelji. Svi će ovo pročitati. Šta da preduzme? Kako da sa sebe skine te užasne klevete za najmostruoznije zločine?
  U tom tekstu nepoznatog autora okrivljuje se za nešto za šta ga nisu optužili ni Hrvati, ni Bosanci, ni Haški tribunal, niti bilo ko drugi tokom svih ovih poratnih godina.
  - Tada sam shvatio da rat za mene još nije završen - priča Kapetan Dragan dok razgovaramo u beogradskom ambijentu Kalemegdana, u kome se, eto, neplanirano ponovo našao. - I da ću opet morati da se borim. Ovoga puta sa neprijateljem, bez uniforme, perfidnim i spremnim na sve, neprijateljem bez lica i duše, jer samo je bolesni um mogao da mi prišije sve te bljuvotine koje su o meni napisane.
  Kapetan Dragan kaže da odluku da se bori protiv tog podmuklog neprijatelja, koji mu je zadao udarac iz potaje, nije doneo sam.

  - Posle jedine reakcije sa naše strane od Srpske pravoslavne crkve i njegovog preosveštenstva vladike Milutina, počeli su da me zovu mnogi prijatelji i poznanici iz Australije, ali i iz raznih delova sveta. I svi su mi isto govorili: isteraj to na čistac. Idi do kraja. To ne sme da ostane nekažnjeno.
  Ti ljudi koji su ga zvali su, kaže Kapatan Dragan, sasvim obični porodični ljudi.
  - Rekli su mi da su crveneli dok su čitali te bljuvotine. Jedan mi je kazao da je sakrio tekst od sinova, radi sopstvenog obraza i obraza naroda kome pripada, jer je napad na mene osetio kao veliki šamar i Srbima koji se uvek prozivaju kao dežurni krivci za sve ratne prljavštine. Govorili su mi: ne dozvoli da ovo prođe bez prave reakcije. Jer su srpski čitaoci “Australijana” odmah prepoznali o čemu je reč. Zato u ovom napadu nije samo reč o nekom Kapetanu Draganu već o časti i obrazu srpskog naroda, o obrazu njihove dece. Jer, kako da drukčije shvate tu priču o lošim, zlim i prljavim Srbima, kroz ove “novootkrivene srpske zločine”, nego kao laž serviranu da ostavi trajni pečat na njihovom obrazu, i dušama njihove dece, koja, eto, pripadaju narodu koji čini takva užasna dela. Zato su mi svi prijatelji rekli: idi i bori se za istinu.
  Reči patrijarha Pavla
  Tih prvih nekoliko dana posle objavljivanja teksta, dok su mu prijatelji predlagali šta sve treba da preduzme, Kapetan Dragan je tada, kaže, shvatio da mora žestoko da uzvrati “Australijanu”, ne zbog sebe, već zbog istine.
  - Istina je moj najjači motiv - objašnjava pomalo uzbuđeno s onim svojim karakterističnim žarom. - Toliko je izobličena i isparcelisana u prošlom ratu na srpsku, hrvatsku, bošnjačku, evropsku i američku istinu, da ona sama postaje polako neprepoznatljiva. Kao da jedina i prava istina više nikoga ne zanima. Ona više ne interesuje ni sukobljene strane, pa čak ni njihove međunarodne sudije. E, zbog te prave istine se ja borim. I ona će biti moje jedino oružje. Zato sam se i vratio ovamo.
  Kep, kako su Kapetana Dragana svi zvali, kaže da je tu smernicu za traganje za istinom dobio od samog patrijarha Pavla kome je izneo šta mu se u Australiji dogodilo.
  - Patrijarh Pavle mi je rekao da Bog ne nagrađuje rezultat, nego trud. Jer smo svi mi, pred Bogom, pozvani da se borimo za istinu. I da se na tom putu do istine ne smemo ogrešiti i da samo pratimo put jedine istine, a to je istina Boga našeg hrišćanskog. Te njegove reči su mi bile dovoljne da samom sebi objasnim i opravdam ovaj moj dolazak u Srbiju.
  Kada se pojavio u Kninu na početku rata u Hrvatskoj, mnogi su se pitali: ko je zapravo taj Kapetan Dragan? Tada je duhovito i s osmehom svima marketinški odgovarao: “Ako vam kažem, moraću da vas ubijem.”

  Biografija za roman

  Inače, njegova prava biografija jeste za roman. Ukratko: Beograđanin sa Vračara, iz Šumatovačke ulice, gde je rođen. U ranom detinjstvu on i sestra smešteni su u Dom za nezbrinutu decu bez roditelja, jer majka nije mogla da podiže troje, živeći u pukoj sirotinji. Iz tog doba dobro je zapamtio dan kada su on i sestra smešteni u Dom, a najmlađi brat ostao da živi sa majkom. Kao što je zauvek zapamtio Ljubinku Žikić, upravnicu Doma, koja mu je zamenjivala majku, i kasnije bila siva eminencija njegovog Fonda koji je pomogao desetinama hiljada ranjenih kao i deci bez roditelja, i koji još nije ugašen. Zapamtio je dobro i dan kada je majka ponovo došla u Dom po njega i sestru, da svi zajedno odu u daleku Australiju, i opet budu porodica. Tamo je Dragan, ali sada kao Danijel Sneden, australijski državljanin, naučio ratne veštine u australijskoj vojci, i na zvuk ratnih truba došao u svoju zemlju, da se sa svojim narodom bori rame uz rame. Odmah je i osnovao Fond “Kapetan Dragan”, kojim se uporno bavio sve do svog povratka u Australiju. Tamo se vratio normalnom životu kao učitelj golfa u Pertu, i mirno radio sve do 8. septembra i pojave teksta u “Australijanu” koji će ga naterati na još jednu, kako sam kaže, “poslednju ali odlučnu bitku”.
  - Ovde u Beogradu sam uradio sve što je bilo u mojoj moći za ovih nekoliko dana koliko ostajem - kaže Kep. - Razovarao sam sa mnogim prijateljima, sa raznim stručnjacima, napisao nekoliko otvorenih pisama najvažnijim ličnostima u Srbiji u kojima sam objasnio šta mi se događa, i da na mom primeru, jer sam apsolutno čist, Srbija može da zaustavi taj lažni imidž o Srbima kao najvećim ratnim zlikovcima, koji se i dalje uporno širi po svetu. Verujem da će oni to razumeti i pomoći mi da dobijem ovu bitku, zarad jedine istine koja postoji. Susret sa patrijarhom Pavlom me je uverio da sam na dobrom putu.

  Advokati kažu: Dobićeš proces

  Što se tiče najkonkretnijih koraka koje je preduzeo, Kapetan Dragan kaže:
  - Pre dolaska u Srbiju ja sam se u Australiji već sreo sa advokatima iz čuvene kancelarije “Benet i kompanija”, koji su specijalisti za zakon o deformacijama, i koji su tražili da im dam podatke o ratnim dejstvima u Krajini i Bosni. I posle sagledavanja svega, zaključili da sam apsolutno nevin, i da ću sigurno dobiti proces protiv “Australijana”, uz, naravno, moralnu i materijalnu nadoknadu, kao i sve troškove ovog procesa, koje će platiti taj list. Za mene je, međutim, bilo najvažnije da su oni pristali da me zastupaju, jer time je praktično obavljeno pola posla. Jer, po australijskom zakonu, ti novinari će pred sudom morati da dokazuju svoje tvrdnje i klevete, a ne ja svoju nevinost. Ja sam prošao već tu čitavu komplikovanu proceduru dokazivanja nevinosti, kada su u pitanju ratna dejstva početkom devedesetih. Ni u Hagu, ni u Hrvatskoj, ni u Bosni nema procesa koji se vodi protiv mene. Doduše, sad Hrvati izjavljuju kako, ipak, vode kao neke istrage protiv mene, ali neće da kažu ni o čemu, ni gde ih vode, pa mi je time jasniji tekst koji se pojavio u australijskim novinama. Ja znam da oni nikada neće smoći snage da priznaju da je Kapetan Dragan bio častan i viteški borac koji je u ratu učestvovao vojnički, bez mržnje i strasti. Ali isto tako znam da mi je savest apsolutno mirna i da ni zbog čega ne treba da strepim. Naprotiv, dokazaću na sudu da postoji druga strana medalje i da njihova istina nije ona jedina i prava za kojom treba tragati. To će kad-tad, makar i nevoljno, morati da priznaju.
  Jovan ANTONIJEVIĆ

  Nedelja, 2. 3. 2003
  Intervju:

  Kapetan Dragan optužuje Tužilaštvo Haškog tribunala
  Bacaju ljagu na Sud i UN
  Lepo je što su počeli da se brane, ali treba pokrenuti istragu i protiv Najsa, po komandnoj odgovornosti - kaže Vasiljković
  Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, poslao je ovih dana pismo gospođi Tore Soldal, iz službe za svedoke Haškog tribunala, u kojem je obaveštava da se odriče (ali ne prašta) duga prema njemu u korist dece poginulih i ranjenih boraca i moli je da iznos od 2.400 dolara koji mu duguju, uplate na žiro račun Fonda “Kapetan Dragan”, namenski sa naznakom: za isplatu stipendija deci ranjenih i poginulih boraca. Novac još nije legao na žiro račun.

  Najavljuje krivičnu prijavu

  - Optužuju moju zemlju i Vladu moje države da neće da sarađuje s Haškim tribunalom. Ja sam se odazvao pozivu Tužilaštva i na njihovu molbu iz svog džepa platio povratku kartu, otputovao u Hag i svedočio, a oni mi sada ne vraćaju pare koje mi duguju - kaže kapetan Dragan i najavljuje da će, ukoliko mu bezuslovno ne vrate novac koji mu duguju, razmotriti mogućnost oko podizanja krivične prijave protiv istražitelja Tribunala Gari Sekstona za prevaru.

  Istragu o ovoj i ostalim optužbama koje je na račun službenika Tužilaštva MKSJ na suđenju Slobodanu Miloševiću izneo kapetan Dragan, koji se u sudnici pojavio kao svedok optužbe, najavio je i zamenik tužioca Džefri Najs.

  Komandna odgovornost

  - Ja ne napadam ni Sud, ni UN, već Tužilaštvo. Tužilac Džefri Najs bi trebalo da odgovara po komandnoj odgovornosti jer štiti ratne zločince. Imam moralno pravo da to kažem jer ja nisam opraštao ni šamar zarobljeniku, a kriminalac i zločinac je onaj ko dozvoli da ratni zločinac dođe u sudnicu i lažno svedoči. Mene plaši dokument koji svedoci treba da potpišu, a koji se odnosi na to ono što kažu neće biti upotrebljeno protiv njih. To govori o selektivnoj pravdi. U tom slučaju pravde nema, jer se time štite zločinci - tvrdi kapetan Dragan.

  - U delu naše javnosti i pojedinim medijima je pogrešno protumačeno da sam ja pod istragom,a razlog je da se budući svedoci zaplaše. Nisam ja pod istragom, već je Tužilaštvo to koje treba da bude pod istragom, ali istragu ne treba da vodi Najs - smatra kapetan Dragan.

  - Reagujući na najavu Tužilaštva da sada hoće da pokrene istragu nad samim sobom, Vasiljković kaže da je lepo što su počeli da se brane, ali ne treba da misle da smo glupi. On očekuje da će jednoga dana neko pokrenuti istragu i protiv Najsa i Tužilaštva za koje kaže da su kriminalci. Ovakvim ponašanjem službenici Tužilaštva samo su sebi naneli štetu. I, smatra naš sagovornik, samo maloumni svedoci će pristati da im pomognu. Ja sam hteo da sarađujem s Tribunalom, a oni su ovakvim ponašanjem narušili ne samo ugled Suda, koji su pretvorili u lakrdiju, već i UN. Vasiljković samo ne zna ko će ih braniti.

  Pretnje, prisluškivanje…

  - Spisak optužbi, koje je po povratku iz Haga kapetan Dragan izneo protiv Tužilaštva, počev od one da mu duguju novac, preko njihovog zahteva da im dostavi podatke o svojim kretanjima, do prisluškivanja telefonskih razgovora, je dugačak.

  - Gotovo sam siguran da su mi par dana pred odlazak u Hag poslali preteće poruke, što su hteli da iskoriste kao opravdanje da moj slučaj stave pod “zaštitu”. To im je poslužilo kao opravdanje da Miloševiću uskrate vreme za pripremu odbrane. Perfidno, zar ne? Kasnije sam otkrio da su pretnje upućene sa telefona koji pripada ženi na čije ime je registrovano 58 brojeva, što govori da nije reč o privatnom licu, već velikoj organizaciji koja liči na Tužilaštvo. Osim toga, sa kojim pravom i po kom pravilniku su tražili od mene da im dostavim podatke o svojim kretanjima? Zar, posle krivičnih dela koja je počinilo Tužilaštvo, očekuju da ih informišem o tome - pita kapetan Dragan.

  - Vasiljković naglašava da su prisluškivanjem njegovih telefonskih razgovora, u kojima ničim nije narušio pravila Tribunala i ugrozio svoj iskaz, službenici Tužilaštva počinili invaziju njegove privatnosti i zloupotrebili njegovo poverenje.

  - Zar bi mi Frenki, koji je moj porodični prijatelj, rekao da mu se ne javljam? Glupo bi bilo da se ne javljamo jedan drugom 20 dana. Razgovarali smo 20 sekundi i ja sam ga pitao da li gleda prenos suđenja, a on mi je odgovorio da sam rekao samo ono što je istina i zakazao sam večeru - objašnjava kapetan Dragan.

  - Za vreme svedočenja, u jednom trenutku su se pojavile “dve izjave” svedoka. Vasiljković kaže da je i to obmana. Istražiteljima je pod zakletvom dao jednu izjavu. Ona druga u stvari nije izjava, već njihova interpretacija onoga što je rekao i kao takvu je i potpisao.

  - Kapetan Dragan se u sudnici Haškog tribunala pojavio kao svedok optužbe, ali je svojim svedočenjem u korist optuženog, razočarao tužioca. Pri tom je i jedan od osumnjičenih za učešće u “zajedničkom zločinačkom poduhvatu” u slučajevima Milošević i Šešelj. Očekuje li da se ponovo pojavi u sudnici, ali kao optuženi?

  - Mogu samo da me uhvate za verbalni delikt. Zaista se ne bojim te njihove istrage, jer nisam počinio nikakve zločine. Ja nisam mogao nigde da mrdnem u Krajini bez 50 ljudi oko sebe. Čist sam i svima koji su bili u Krajini poznato je da nisam tolerisao ni ako bi neko opalio šamar zarobljeniku.

  Ljiljana Staletović


  www.medijskirat.com

 2. #2
  Avatar von BalkanSurfer

  Registriert seit
  04.09.2004
  Beiträge
  3.018
  a sto si siguran da nije kriv?

 3. #3

  Registriert seit
  01.01.2006
  Beiträge
  2.357
  Zitat Zitat von BalkanSurfer
  a sto si siguran da nije kriv?
  Kapetan Dragan Vasiljevic! war nur Ausbilder Serbischer Kämpfer kein Freischärler oder Mörder oder sonst ein Schwachsinn 8)

 4. #4
  Zitat Zitat von Srpski-Cedo
  Zitat Zitat von BalkanSurfer
  a sto si siguran da nije kriv?
  Kapetan Dragan Vasiljevic! war nur Ausbilder Serbischer Kämpfer kein Freischärler oder Mörder oder sonst ein Schwachsinn 8)
  polako mislim stvarno da si ti neki ujko....

  Povodom “optuzbi”
  Petak, 16. septembar 2005. - Objavljeno 11:38 GMT
  Skandal zvani Kapetan Dragan

  Maroje Mihovilović
  Dopisnik BBC-ja iz Zagreba
  Slučaj Dragana Vasiljkovića, poznatog za vreme rata u Hrvatskoj 1991. godine po nadimku Kapetan Dragan, pretvara se u Hrvatskoj u neugodan skandal po vladu i pravosuđe.

  Nakon što je otkriveno da on živi u Australiji, hrvatske vlasti su odmah obznanile da će zbog zločina koje je navodno počinio nad Hrvatima u Lici i Baniji, zatražiti njegovo izručenje.

  Sada je međutim, ustanovljeno da to ne mogu da urade, jer hrvatsko pravosuđe protiv njega nikada nije pokrenulo nikakav kazneni postupak.

  Skandal je prilično neugodan, jer otkriva da je hrvatsko pravosuđe napravilo neobičnu grešku.

  Verujući da pokreće postupak protiv Kapetana Dragana Vasiljkovića, ono je pokrenulo postupak protiv čoveka pod imenom Dragan Vasiljević, koji je učestvovao 1991. godine u ratu na sasvim drugom području Hrvatske.

  Dotični Dragan Vasiljević je učestvovao u napadu na Dubrovnik, tako da su ga hrvatske vlasti optužile zbog zločina nad pritvorenicima u zatvoru u hercegovačkom mestu Bileći.

  Ni taj postupak nisu vodile posebno ažurno, jer kada su tog čoveka svojevremeno snage SFOR-a na neko vreme pritvorile u Bosni, hrvatske vlasti nisu reagovale i nisu zatražile izručenje.

  Umro?

  Taj Dragan Vasiljević je u međuvremenu umro, pa su hrvatski pravnici slučaj protiv njega zaključili sa uverenjem da zatvaraju postupak protiv kapetana Dragana.

  Kada trebalo uručiti zahtev za izručenje Kapetana Dragana iz Australije ustanovljeno je da se Kapetan Dragan zapravo zove Dragan Vasiljković, da protiv njega hrvatsko pravosuđe nije pokrenulo nikakav postupak, a da preminuli Dragan Vasiljević za kojeg se smatralo da je Kapetan Dragan, s njim nema nikakve veze.

  Nastao je skandal, pa je zbog toga prozvana ministar pravosuđa Vesna Škare Ožbolt:

  “Ja ću se sad koncentrirati na rješavanje tekućih stvari, a manje na ono što se dogodilo prije deset godina. Od toga mislim da niko nema koristi,”izjavila je Vesna Škare Ožbolt.

  Dragan Vasiljković - Kapetan Dragan iz Australije je ministarki Ožbolt poslao pismo u kojem kaže da on “nije ni za šta kriv, i da je zato spreman, ako se protiv njega podigne optužnica, da dodje u Hrvatsku ukoliko mu hrvatska vlada izda vizu i plati avionsku kartu”.

  Ministarka Škare-Ožbolt je izjavila da prihvata njegovu ponudu.

  Do danasnjeg dana karta jos nije stigla.

 5. #5

  Registriert seit
  01.01.2006
  Beiträge
  2.357
  Zitat Zitat von Shvaler
  Zitat Zitat von Srpski-Cedo
  Zitat Zitat von BalkanSurfer
  a sto si siguran da nije kriv?
  Kapetan Dragan Vasiljevic! war nur Ausbilder Serbischer Kämpfer kein Freischärler oder Mörder oder sonst ein Schwachsinn 8)
  polako mislim stvarno da si ti neki ujko....

  Povodom “optuzbi”
  Petak, 16. septembar 2005. - Objavljeno 11:38 GMT
  Skandal zvani Kapetan Dragan

  Maroje Mihovilović
  Dopisnik BBC-ja iz Zagreba
  Slučaj Dragana Vasiljkovića, poznatog za vreme rata u Hrvatskoj 1991. godine po nadimku Kapetan Dragan, pretvara se u Hrvatskoj u neugodan skandal po vladu i pravosuđe.

  Nakon što je otkriveno da on živi u Australiji, hrvatske vlasti su odmah obznanile da će zbog zločina koje je navodno počinio nad Hrvatima u Lici i Baniji, zatražiti njegovo izručenje.

  Sada je međutim, ustanovljeno da to ne mogu da urade, jer hrvatsko pravosuđe protiv njega nikada nije pokrenulo nikakav kazneni postupak.

  Skandal je prilično neugodan, jer otkriva da je hrvatsko pravosuđe napravilo neobičnu grešku.

  Verujući da pokreće postupak protiv Kapetana Dragana Vasiljkovića, ono je pokrenulo postupak protiv čoveka pod imenom Dragan Vasiljević, koji je učestvovao 1991. godine u ratu na sasvim drugom području Hrvatske.

  Dotični Dragan Vasiljević je učestvovao u napadu na Dubrovnik, tako da su ga hrvatske vlasti optužile zbog zločina nad pritvorenicima u zatvoru u hercegovačkom mestu Bileći.

  Ni taj postupak nisu vodile posebno ažurno, jer kada su tog čoveka svojevremeno snage SFOR-a na neko vreme pritvorile u Bosni, hrvatske vlasti nisu reagovale i nisu zatražile izručenje.

  Umro?

  Taj Dragan Vasiljević je u međuvremenu umro, pa su hrvatski pravnici slučaj protiv njega zaključili sa uverenjem da zatvaraju postupak protiv kapetana Dragana.

  Kada trebalo uručiti zahtev za izručenje Kapetana Dragana iz Australije ustanovljeno je da se Kapetan Dragan zapravo zove Dragan Vasiljković, da protiv njega hrvatsko pravosuđe nije pokrenulo nikakav postupak, a da preminuli Dragan Vasiljević za kojeg se smatralo da je Kapetan Dragan, s njim nema nikakve veze.

  Nastao je skandal, pa je zbog toga prozvana ministar pravosuđa Vesna Škare Ožbolt:

  “Ja ću se sad koncentrirati na rješavanje tekućih stvari, a manje na ono što se dogodilo prije deset godina. Od toga mislim da niko nema koristi,”izjavila je Vesna Škare Ožbolt.

  Dragan Vasiljković - Kapetan Dragan iz Australije je ministarki Ožbolt poslao pismo u kojem kaže da on “nije ni za šta kriv, i da je zato spreman, ako se protiv njega podigne optužnica, da dodje u Hrvatsku ukoliko mu hrvatska vlada izda vizu i plati avionsku kartu”.

  Ministarka Škare-Ožbolt je izjavila da prihvata njegovu ponudu.

  Do danasnjeg dana karta jos nije stigla.
  Du täuschst dich ich bin selber von ujkas vertrieben worden

 6. #6  Slazem se Kapetane !

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 07.06.2010, 12:30
 2. NS: Ja?a borba protiv nasilja
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 06.04.2010, 19:30
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 19.03.2010, 18:00
 4. Borba protiv poplava
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.03.2009, 01:00
 5. Po?ela borba protiv dopinga na OI
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 12.11.2007, 12:10