BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 11

Boris Tadics Neuformierung in der Politik

Erstellt von Mastakilla, 13.12.2011, 18:30 Uhr · 10 Antworten · 1.208 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Boris Tadics Neuformierung in der Politik

  Also mir ist aufgefallen, dass Boris Tadic in den letzten Tagen und Wochen seinen politischen Kurs (zum Glück größtenteils in die richtige Richtung) ändert, weg von dem üblichen Demokratie- und EU- Romantikgeraspel und hin zu mehr direkter und konkreter Politik wie sie einem Staatsmann würdig sein sollte

  Als erstes steht da natürlich die Bekanntgabe, dass man Serbien mit dem EU Beitritt erpressen wollte, sodass das Kosovo anerkannt wird, was er aber ablehnte, er hat das Kind beim Namen genannt

  Tadić: Zahtev da priznamo KiM iznet u poslednjim trenucima pregovora, Srbija ga nije prihvatila
  KRAGUJEVAC – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Kragujevcu da je zahtev da Srbija prizna nezavisnost Kosova iznet u poslednjim trenucima pregovora o statusu kandidata za članstvo u EU, ali da ga Srbija nije prihvatila.
  Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da je priznanje Kosova uslov da Srbija dobije kandidaturu za EU, Tadić je novinarima rekao da je taj zahtev iznet, ali ne na takav način, u poslednjim trenucima pregovora o statusu kandidata.
  „Mi nismo takav zahtev prihvatili, niti ćemo ga prihvatiti”, rekao je Tadić i dodao da se sada radi o jednoj političkoj borbi i da je uveren da će Srbija ubediti svoje evropske partnere da je to nemoguće.
  „Nastavićemo našu borbu na jedan miran diplomatski način, ubeđujući naše partnere, i siguran sam da će oni na kraju razumeti da bez Srbije kao centralno postavljene zemlje na Balkanu nema mirnog i stabilnog Balkana, a da je to u interesu svih evropskih zemalja kako ne bi plaćali strahovito veliku cenu kao što je to bilo 90-tih godina”, rekao je Tadić.
  Osvrhući se na sukobe u bivšoj Jugoslaviji tokom poslednje decenije 20. veka, Tadić je rekao da su mir i ljudski životi mogli biti sačuvani da je bilo „preventivnog ponašanja u sferi politike”.
  „Verujem da ćemo posle jedne nove diplomatske ofanzive uspeti da ubedimo naše evropske partnere, ako ne ovu generaciju ubedićemo sledeću, uostalom i u Evropi se dešavaju izbori kao i ovde, jer su argumenti na našoj strani”, rekao je Tadić.
  Tadić je ponovio da Srbija neće odustati od Rezolucije UN 1244.
  „Ona (Rezolucija) je donela mir na prostoru Kosova i Metohije i sačuvala je ljudske živote. Ona je garancija zaštite ljudskih prava nezavisno od toga koliko koja nacija ima pripadnika na Kosovu i Metohiji”, smatra Tadić.
  Prema njegovim rečima, Rezolucija UN 1244 o Kosovu je i pravni osnov iz koga se može pronaći rešenje za problem Kosova i Metohije. Tadić je rekao da ima jasan politički plan kako to rešenje treba da izgleda i da će ako razgovori o tome budu privedeni kraju izaći u javnost.
  U svakom slučaju, rekao je Tadić, „ne treba izlaziti u javnost pre vremena da bi čitav plan bio efektivan i dao rezultat”.
  „Mi smo svi i naša diplomatija i svi koji su se bavili evrointegracijama potrošili svu ljudsku energiju da odbranimo naš integritet i da dobijemo status kandidata (za EU)”, rekao je Tadić.
  „Ogromna energija je izlivena. Nije nam žao i nećemo da odustanemo. Mi jasno znamo da je to put. Srbija mora da uđe u EU zato što nemamo bolje rešenje. Kada bismo ga imali rado bismo zaokrenuli u ovim okolnostima jer se i Evropa suočavaju sa problemima, a s druge strane Srbija ne može da odustane od elementarnih interesa”, rekao je Tadić.
  Kako je predsednik naveo aktuelna vlast zbog politike prema Kosovu „trpi strašne optužbe” da je izdajnička iako se, prema Tadićevim rečima, sada vidi da to nije tačno.
  „Ne može niko da me ubedi da odustanem od Rezolucije UN 1244 i učiniću sve da ubedim svoje sagovornike EU da je to model koji treba da primenimo”, rekao je Tadić.
  Tadić je rekao i da Srbija mora da pronađe rešenje za problem Kosova.
  Zahvalivši ruskoj vladi na humanitarnoj pomoći Srbima na Kosovu, Tadić je rekao da nijedan humanitarni konvoj „ne sme da bude zaustavljen pogotovu za Srbe na Kosovu koji su stvarno najugroženija etnička skupina na prostoru Evrope danas”.

  Beta
  objavljeno: 13.12.2011.
  Normalerweise wurde das ja immer vor sich hergeschoben und man sprach diese offene Geheimnis nie aus

  Weiter, Tadic macht bei seinem Besuch der neuen Automobilfabrik in Kragujevac der Bevölkerung öffentlich klar, dass man ohne große Unternehmen die Wirtschaft nicht auf die Beine kriegen wird und das man deswegen alles daran setzen muss Investoren in Form von Unternehmen nach Serbien zu bringen, um Arbeitsplätze zu schaffen.

  Zur Erinnerung, die neuen Fiat-Zastava Modelle, die in Kragujevac gebaut werden, sollen wie einst der Yugo im großen Maß auch in die USA exportiert werden.
  Tadić: Ne možemo ozdraviti privredu bez velikih kompanija
  KRAGUJEVAC – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas, posle posete kompaniji „Fijat automobili Srbija”, da je državu nemoguće industrijalizovati bez privlačenja velikih kompanija, a da će proizvodnja automobila u Kragujevcu, zajedno s kooperantskim firmama, ozdraviti srpsku privredu.
  Potrebno je nastaviti i dovođenje malih i srednjih preduzeća kako bi se omogućilo otvaranje radnih mesta u svim delovima zemlje, dodao je Tadić.
  „Ovo je jedini način da rešimo hroničnu bolest srpske privrede, a to je spoljnotrgovinski deficit, jer u Fijatu će se proizvoditi nekoliko stotina hiljada automobila, možda stignemo i do 300.000, što će zavisiti od razvoja tržišta po okončanju ekonomske krize”, rekao je Tadić u izjavi Tanjugu nakon obilaska pogona u kojem se montira probna serija novog Fijatovog modela..
  Predsednik Srbije je građanima poručio i da je potrebno značajno vreme da bi se dovele velike kompanije i podsetio da je u slučaju Fijata i Benetona bilo potrebno pet godina da se te kompanije dovedu u Srbiju.
  „Niko ne treba da obmanjuje građane Srbije da je sam doveo Fijat, ni gospodin Dinkić, ni gospodin Cvetković, niti ja, samo timski Srbija može da rešava probleme. Timski rad i atmosfera, a to znači da su svi stali iza jednog projekta, obezbeđuje da kompanije pa i države budu konkurentne u ovim vrlo teškim okolnostima”, objasnio je Tadić.
  Prema njegovim rečima, dolaskom Fijata u Srbiju je dovedena nova tehnologija, a radnici će dobiti priliku da se takmiče sa najboljom konkurencijom iz čitavog sveta.
  „Ova fabrika je umetničko delo imajući u vidu robotizaciju, kompjuterizaciju i visok nivo organizacije proizvodnje. Tu dolazimo do nove vrednosti - poboljšanja kvaliteta naše industrije”, kazao je Tadić.
  Izrazivši zadovoljstvo zbog toga što će novi Fijatov model iz Srbije biti izvožen i na američko tržište, Tadić je rekao da „jugo-florida” ili „jugo-amerika” sada dobijaju realističku formu”.
  Tadić je izrazio uverenje da će početak masovne proizvodnje automobila u Kragujevcu biti samo prvi korak i da će u narednim godinama biti postignuto novo ubrzanje srpske privrede.
  „U nekim segmentima radimo jako dobro, u nekim imamo velike greške, i to ne treba kriti od građana, ali mislim da ovakvim radom i konkretnim delima kao što su Fijat i Boš možemo da izvučemo zemlju iz ekonomske krize koja je jako duboka i traje decenijama”, zaključio je Tadić.
  ------------------------------------------
  Cvetković: „Fijat” privukao i druge investitore u Srbiju
  KRAGUJEVAC – Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da je značaj investicije „Fijata” u Srbiju izuzetan ne samo zbog njene vrednosti, već i zbog toga što je u našu zemlju privukla čitav niz drugih proizvođača autokomponenti. Investicija „Fijata” je značajna i zbog toga što će se vozila iz Srbije ponovo pojaviti na svetskim putevima, istakao je Cvetković je u izjavi Tanjugu, nakon što je predsedniku Srbije Borisu Tadiću i njemu predstavljena probna serija novog modela „Fijata” u Srbiji.
  Cvetković je naglasio da je ulaganje italijanske kompanije najveća grinfild investicija u Srbiju u poslednjih 20 godina. „Značaj ove investicije je veliki ne samo zbog cifre, koja jeste najveća do sada, već i zbog čitavog klastera drugih proizvođača koji su povezani i koji predstavljaju bilo komponentaše ili inpute za komponentaše”, istakao je premijer.
  Prema rečima Cvetkovića, za našu ekonomiju to će značiti izvoz od jednu i po do dve milijarde evra kada se podigne kapacitet proizvodnje, a takođe i značajan način da se smanji minus tekućeg računa platnog bilansa Srbije. Premijer je istakao da je tokom obilaska fabrike bio zaista impresioniran izgledom pogona, stepenom automatizacije i najsavremenijom svetskom tehnologijom koja se u njemu primenjuju.
  ----------------------------------------------
  Altavila: Ništa ne može zaustaviti ovaj projekat
  KRAGUJEVAC – Direktor za poslovni razvoj „Fiat-Krajslera” i generalni direktor „Iveka” Alfredo Altavila izjavio je danas da ne postoji šansa da nova ekonomska kriza u evrozoni ugrozi realizaciju „Fiatove” investicije u Srbiji.
  „Sada je projekat u zamahu i u procesu smo završetka investicije od 940 milona evra. Fabrika će biti na svetskom nivou i među najboljim Fiatovim fabrikama. Takođe nastavljamo zapošljavanje ljudi i plan je da dođemo do 2.400 radnika do kraja 2012. godine i u ovoj fazi verujem da ništa ne može zaustaviti ovaj projekat”, rekao je Altavila agenciji Tanjug.
  Altavila je, posle posete proizvodnom pogonu u Kragujevcu u kojem se sklapa probna serija Fiatovog novog modela, rekao da će broj proizvedenih vozila, nakon što proizvodnja u Kragujevcu sledeće godine uđe u serijsku fazu, zavisiti od trendova na tržištima zapadne Evrope.
  „Plan je da počnemo od 50 automobila dnevno a posle ćemo videti”, precizirao je Altavila, dodavši da će se novi model, čija je radna oznaka L-Zero, izvoziti širom Evrope i u SAD, gde će biti jedan od stubova „Fiatovog” brenda.
  „Ovo je bio san jednog čoveka - Borisa Tadića - i postao je stvarnost. Suština vladanja je zapravo da imate viziju. Čitava vlada Srbije dala nam je veliku podršku od premijera do sadašnjeg i bivšeg ministra ekonomije”, rekao je Altavila.
  Prema njegovim rečima, isključivo zahvaljujući svesrdnoj podršci Vlade Srbije bilo je moguće za 18 meseci izgraditi moderan proizvodni kompleks u Kragujevcu kao i park za proizvođače komponenti u Grošnici.
  ------------------------------------------------
  Ferara: Serijska proizvodnja počinje krajem maja
  KRAGUJEVAC – Generalni direktor kompanije „Fiat automobili Srbija” Antonio Ćezare Ferara izjavio je danas da će serijska proizvodnja novog „Fiatovog” modela u Kragujevcu početi krajem maja sledeće godine.
  „Prvo ćemo proizvoditi model sa pet sedišta i serijska proizvodnja će početi krajem maja sledeće godine. Model od sedam sedišta ćemo početi da proizvodimo verovatno početkom 2013. godine”, rekao je Ferara agenciji Tanjug posle posete proizvodnom pogonu u Kragujevcu u kojem se sklapaju automobili probne serije modela L-Zero.
  Prema njegovim rečima, još je nemoguće govoriti o ceni automobila koji će biti proizveden u Kragujevcu, ali će ona verovatno biti definisana posle sajma automobila u Ženevi, na kojem će u martu zvanično biti predstavljen novi Fiatov model.
  U ovom trenutku se u Kragujevcu, prema njegvim rečima, proizvodi pet automobila dnevno, a probnu seriju će činiti između 200 i 300 automobila koji treba da budu proizvedeni do sajma u Ženevi.
  „Ponosni smo na ovaj događaj jer su ovo prvi automobili koji su sišli sa proizvodne linije i plod su višemesečnog vrednog rada svih ljudi uključenih u ovaj projekat”, kazao je Ferara.

  Tanjug
  objavljeno: 13.12.2011.
  Als letztes weise ich noch auf Tadics Aussage hin, dass Serbien die Arbeit feiern soll und dass man die nächsten zwei Jahre ernsthaft mit den Folgen der Krise zu kämpfen haben wird und man erst ab 2014 eine Verbesserung des Lebensstandards erwarten könne

  Tadić: Srbija treba da slavi rad

  Izvor: Beta, Tanjug Beograd -- Treba da budemo spremni za drugi udar krize, kaže Boris Tadić dodajući da će sledeće dve godine biti veoma teške. Bolji život tek od 2014. godine


  Predsednik Srbije osim o ekonomskim teškoćama ukazao je i kako Srbija može da ide napred. On je na prvom Forumu studenata i privrednika poručio da Srbija treba da slavi rad i znanje, a ne snalaženje.
  "Pitam i ja vas da li učite samo da biste dobili ocenu ili da biste saznali, jer ako učite samo za ocenu, onda postoji problem. Razmislite i sami šta možete da uradite i kako da doprinesete društvu", rekao je Tadić.

  On je dodao da studenti svojim zahtevima da školovanje bude za sve besplatno na određeni način usporavaju razvoj društva.

  "Ja taj vaš zahtev razumem, ali tako nešto u svetu ne postoji. Ne postoje idealne okolnosti", dodao je on.

  Tadić je takođe pozvao studente da ne razmišljaju o stvarima imajući u vidu predrasude i da u svakom trenutku budu svesni činjenice da je Srbija bila razorena zemlja, a da se nijedna država ne može preko noći oporaviti.

  Ističući da Srbija nije društvo koje ima vremena, jer je vreme potrošeno devedesetih, delom i posle 2000. godine, Tadić je upozorio da se mora reagovati brzo.

  U diskusiji sa studentima Tadić je apelovao na one koje je zanimalo da li je država svesna da treba da menja sistem vrednosti i kako će to da učini, da i sami malo sebe preispitaju.

  "Moramo da promenimo sebe. Zato vas molim da razmislite šta možete da uradite kako biste promenili sebe. Jer ako vam uvek bude neko drugi kriv, onda to govori da nešto i s vama nije u redu", zaključio je Tadić.

  On je ukazao i na to da se s problemom odliva mozgova suočavaju i zemlje poput Francuske i Nemačke, a ne samo Srbija.


  Tadić je naveo da niko ne zna kako će se svet u budućnosti razvijati, ali da će znanje sve više biti ključni činilac za postizanje više konkurentnosti u ekonomijama i privredama.

  "Moramo i više da ulažemo u obrazovanje. Svi nivoi obrazovanja, od predškolskog do visokog obrazovanja, treba da ponude nove takmičare, koji će moći da izdrže pritisak te internacionalne utakmice", rekao je Tadić.

  On isitče da su glavni resursi Srbije voda, energija i poljoprivredno i šumsko zemljište, ali da nam nedostaju ljudski resursi.

  "Ali veoma nedostajući resurs jeste stanovništvo. Srbija u prošlosti nije bila društvo koje je integrisalo druge narode, već ih je odbijala. Srbija, međutim, ne može da se razvija ako ne deluje integrativno prema narodima u okruženju. Nedostatak stanovništva, to je naš najveći hronični problem, na koji nemamo odgovor", rekao je Tadić.

  Kako je naglasio, za obezbeđivanje daljeg razvoja veoma je bitno uspostavljanje veze sa našim ljudima koji rade u institutima i univerzitetima u svetu.

  "I nepostojanje takve veze predstavlja neiskorišćeni resurs", rekao Tadić.

  Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji iluzija da u EU ljudi žive nekakvim rajskim životom, ali to nije tačno.

  "Svet je u velikom problemu, a mi treba da se prilagođavamo takvim okolnostima. Ako neracionalno budemo koristili naše resurse, zaostajaćemo", poručio je Tadić.
  Was haltet ihr davon?

 2. #2
  Avatar von Dukagjin

  Registriert seit
  17.12.2008
  Beiträge
  1.776
  Nichts.

 3. #3
  Avatar von драгињо

  Registriert seit
  14.05.2009
  Beiträge
  3.478
  @Mastakilla

  ich wette Drkagjin hat nur:

  "Tadic"  und  "was haltet Ihr davon "!?

  gelesen

 4. #4
  Avatar von Josip Frank

  Registriert seit
  14.02.2011
  Beiträge
  9.778
  der gute Tadic sollte sich verstärkt diesem Problem widmen, bevor er von Aufschwung spricht.

  Privatisierungen auf serbisch - Wirtschaftsraum CEE - derStandard.at

 5. #5

  Registriert seit
  19.09.2008
  Beiträge
  16.602
  nicht zu vergessen, die Ernennung von ihm persönlich zum General der serbischen Armee den Kriegspropheten (und zugleich Verbrecher) des serbischen "Helden" Slbomo Milo, Ljubisha Dikovic, der im Gebiet Drenica im Kosovo tätig war also das nenn' ich Fortschritt.

  B92 - Vesti - Dikovi postavljen na elo VS

 6. #6

  Registriert seit
  27.10.2011
  Beiträge
  2.572
  Zitat Zitat von Mastakilla Beitrag anzeigen
  Was haltet ihr davon?
  Er will Investoren ins Land holen, ist aber nicht Bereit Kosovo für die EU 'aufzugeben'.

  Wenn er es hinbekommt, große Investoren, ohne EU-Beitritt ins Land zu holen, dann alle Achtung.

  Es ist natürlich möglich aber um einiges schwerer. Die Mitgliedschaft in der EU ist ein gutes Startkabel für den eigenen Wirtschaftsmotor. Man sollte es weder unterschätzen, noch überschätzen.

 7. #7
  Avatar von Schiptar

  Registriert seit
  30.04.2005
  Beiträge
  14.116
  Zitat Zitat von Mastakilla Beitrag anzeigen
  Was haltet ihr davon?
  Ich finde das durchaus unterhaltsam. Nicht unbedingt originell, aber mit dem Humor ist es ein bisschen wie mit dem Essen: manchmal tut's auch altbekannte Hausmannskost...

 8. #8
  Kingovic
  Was hier noch in der Liste fehlt aber sehr wichtig ist... Tadic hört sehr gerne Dino Merlin...

  Als erstes steht da natürlich die Bekanntgabe, dass man Serbien mit dem EU Beitritt erpressen wollte, sodass das Kosovo anerkannt wird, was er aber ablehnte, er hat das Kind beim Namen genannt
  Richtig so! Nicht drumherum reden sondern einfach eiskalt und knallhart!

 9. #9
  Avatar von Dukagjin

  Registriert seit
  17.12.2008
  Beiträge
  1.776
  Zitat Zitat von draginho Beitrag anzeigen
  @Mastakilla

  ich wette Drkagjin hat nur:

  "Tadic"  und  "was haltet Ihr davon "!?

  gelesen
  Ich hatte mir die News bezüglich diesem Thema schon davor gelesen, dennoch halte von dieser verzweifelten Strategie nichts. Ich halte nichts von Volksverarsche und Katz&Maus-Spielen.

 10. #10
  Avatar von Schiptar

  Registriert seit
  30.04.2005
  Beiträge
  14.116
  Zitat Zitat von Mastakilla Beitrag anzeigen
  Weiter, Tadic macht bei seinem Besuch der neuen Automobilfabrik in Kragujevac der Bevölkerung öffentlich klar, dass man ohne große Unternehmen die Wirtschaft nicht auf die Beine kriegen wird und das man deswegen alles daran setzen muss Investoren in Form von Unternehmen nach Serbien zu bringen, um Arbeitsplätze zu schaffen.
  Große Unternehmen? Du bist mir ein lustiger "Kommunist"...
  Warum erinnert mich das an das Gezeter um Nokia in Bochum?
  Ich hoffe jedenfalls für den serbischen Steuerzahler, Tadic macht nicht dieselben Fehler wie die deutsche Politik und wirft Großunternehmen Unsummen an Subventionen in den Rachen, nur damit sie bei Auslaufen dieser Fördermaßnahmen ihre Sachen packen und sich den nächsten Dummen suchen...

  Kleine Erinnerung, wer ausbildet und Arbeitsplätze schafft:

  Der Mittelstand in der Bundesrepublik Deutschland umfasst nach quantitativer Definition
  • rund 99,7 % aller umsatzsteuerpflichtigen Unternehmen, in denen knapp
  • 65,9 % aller sozialversicherungspflichtigen Beschäftigten angestellt sind,
  • rund 38,3 % aller Umsätze erwirtschaftet werden sowie
  • rund 83,0 % aller Auszubildenden ausgebildet werden.[3] [4]

  Betrachtet man hingegen nur die Familienunternehmen, zeigt sich die volkswirtschaftliche Bedeutung anhand folgender Zahlen:

  • Etwa 95 Prozent der in Deutschland ansässigen Betriebe und Unternehmen werden als Familienunternehmen geführt.
  • Sie tragen etwa 41,5 Prozent zum Umsatz aller Unternehmen bei und
  • sie stellen 57 Prozent der Arbeitsplätze.[5]

  Der Mittelstand in Deutschland gerät im Zuge weiter fortschreitender Globalisierung und weltweit tätiger Kapitalgesellschaften zunehmend unter Wettbewerbsdruck.

  Quelle: Mittelstand

Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Boris Tadic (BF-Umfrage)
  Von Zurich im Forum Politik
  Antworten: 65
  Letzter Beitrag: 07.07.2011, 17:58
 2. Antworten: 27
  Letzter Beitrag: 17.09.2010, 16:36
 3. Boris Tadić
  Von Kada im Forum Politik
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 29.06.2009, 19:41
 4. Die Politik ist....
  Von Tihomir im Forum Politik
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 06.06.2007, 13:12