BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 15 von 26 ErsteErste ... 511121314151617181925 ... LetzteLetzte
Ergebnis 141 bis 150 von 254

Bosnien bald geteilt?

Erstellt von alba_mafia, 28.02.2009, 16:18 Uhr · 253 Antworten · 11.716 Aufrufe

 1. #141
  Dzek Danijels
  Zitat Zitat von Emir88 Beitrag anzeigen
  Selbst bei einer unabhängigkeit müsstet Ihr durch bosnisches und Kroatisches Terretorium. Gunja, Brcko und der rest ist ja bekannt
  und meinst du das würden wir nicht in kauf nehmen, um unabhängig zu sein???

 2. #142
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.507
  Ima ona stara poznata "divide et impera", sto znaci u prijevodu, podjeli pa vladaj, staro rimsko geslo, primjenjeno na balkanu. Republika Srpska je okruzena sa svih strana, njena linija snabdevanja ide samo preko Srbije, koju amerikanci kontrolisu. Tako da se scenario iz 90-tih tesko moze ponoviti, jer vlada sasvim drukcija situacija.

 3. #143
  Dzek Danijels
  jetzt mal ganz ehrlich, ihr hasst uns..........
  warum lässt ihr uns nicht einfach in ruhe unserer land abspalten, dann könnt ihr auch in einem zentralstaat leben........

 4. #144
  Avatar von Urban Legend

  Registriert seit
  30.04.2008
  Beiträge
  1.613
  Ws schreibzt ihr denn immernoch über die RS.
  Was soll denn das???

  Teilen wird sich gar nichts und die User die mit Mülleimer und den 30 Jährigen Zigeuner darüber schreiben solltes was sinnvolles machen.

  Tzz ihr seht doch selber wie lächerlich so was ist.Vor einem Jahr haben Haris und Mile auch so ne Scheisse gedreht...

  Wacht auf!!!!!!!!!!

 5. #145
  Avatar von Urban Legend

  Registriert seit
  30.04.2008
  Beiträge
  1.613
  Zitat Zitat von Semberac Beitrag anzeigen
  jetzt mal ganz ehrlich, ihr hasst uns..........
  warum lässt ihr uns nicht einfach in ruhe unserer land abspalten, dann könnt ihr auch in einem zentralstaat leben........
  Die meisten Bosniaken hassen die Serben nicht und möchten zusammen mit den Koaten und Serben in Bosnien und Herzegovina leben.
  Und die die ein Muslimisches Bosnien wollen haben keinen Plan und sind genau so schlimm wie die Rechten Vixer...

  Tko je to,Nur die Cetniks mögen wir nicht.
  Oder wie würdes du reagieren wenn jemand Jasenovac bejubelt????
  Wie viele hier Srebrenica????

  Einen Zentralstaat wollen die meisten e nicht Föderal könnte mann die sache auch regeln...

 6. #146
  Avatar von alba_mafia

  Registriert seit
  20.01.2008
  Beiträge
  1.854
  Zitat Zitat von Semberac Beitrag anzeigen
  jetzt mal ganz ehrlich, ihr hasst uns..........
  warum lässt ihr uns nicht einfach in ruhe unserer land abspalten, dann könnt ihr auch in einem zentralstaat leben........
  damit ist dann aber auch die kosovo frage gegessen wenn sich RS abspaltet

 7. #147
  sky
  Avatar von sky

  Registriert seit
  21.10.2008
  Beiträge
  1.360
  Sve više ekstremista je u prorokovoj petoj koloni

  Autor: CDC/DM | 01.03.2009. - 00:02

  U Sarajevu, nekada hvaljenom kao „balkanski Jerusalim“ u usponu su islamisti. Uz pomoć arapskih pokrovitelja i stabilnih mreža kojima raspolažu, verski fanatici regrutuju nove pristalice.

  Džamija Kralja Fahda, kockasta mermerna građevina u monumentalnom saudijskom stilu, sa svojom kupolom, minaretom i antenama, među višespratnicama u predgrađu Sarajeva deluje kao odnekud zalutali NLO. Velika grupa vernika u ovoj džamiji moli se drugačije od ostalih: sede raširenih nogu, u tesno zbijenim redovima, „da đavo ne može da se provuče“. Drugim učesnicima u molitvi uskraćuju ritualni mirovni pozdrav „selam“ koji se izgovara na kraju, ne progovaraju ni reč i ne žele da budu deo Džamaata, opšte islamske verske zajednice. Džamiju napuštaju zajedno, odvojeni od drugih. Na molitvi petkom imam Nezim Halilović zagovara uništenje Izraela. On grmi o „cionističkim teororistima“ o „zverima u ljudskom obličju“ koje su pojas Gaze pretvorile u „koncentracioni logor“ i najavljuje „početak kraja“ jevrejske „pseudodržave“.
  U pitanju su pripadnici ultrakonzervativne sekte sunitskog islama poznati kao vahabiti, odnosno vehabije, dok sami sebe nazivaju salafitima. Džamija Kralja Fahda, najveća islamska bogomolja na Balkanu, podignuta milionima iz Saudijske Arabije važi za stecište muslimanskih fundamentalista u Bosni i Hercegovini, a imam Halilović je poznat kao pokrovitelj vehabija. U ratu je bio komandant 4. muslimanske brigade. Uobičajeni model razmišljanja, koji vehabije povezuje sa Al-Kaidom i međunarodnim terorizmom, Halilović odbacuje, baš kao i sumnje vezane za džamiju Kralja Fahda: „Zapad iritira to što se puno muslimana sad vraća svojoj veri, umesto da kao ranije zaobilaze džamiju i odlaze u kafane, da piju alkohol i jedu svinjetinu“, smatra on.
  U očima mnogih Bosanaca “Zapad“ je pogrdna reč još od 1992, jer je OUN u to vreme svojim embargom na uvoz oružja otežao oružani otpor muslimana. Ova trauma je među tradicionalno svetovno nastrojenim bosanskim muslimanima i dalje vrlo prisutna i duboka. To umnogome olakšava posao islamistima, koji napade Srba i Hrvata hrišćanske vere opisuju kao „krstaški pohod“ nevernika, a sebe same kao zaštitnike bosanskih muslimana.
  Prestonica Sarajevo još uvek je metropola sa lepo opremljenim restoranima, koncertnim dvoranama i upadljivim reklamama za erotski veš. Muškarci u kratkim pantalonama i sa dugim bradama i potpuno pokrivene žene na ulicama predstavljaju izuzetak. Poslednja intervencija šerijatskih milicija zabeležena je pre dve godine. Ankete sprovedene 2006. pokazuju, međutim, da se oko 3% građana izjasnilo kao pristalice vahabizma, dok je njih 10 % izrazilo simpatije za muslimanske čuvare morala. Od kako su se radikalni islamisti i njihovi arapski pokrovitelji nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. našli pod strožom prismotrom ovakva gledišta se, međutim, mahom ne iznose javno. Na molitvama radnim danima u Fahdovoj džamiji, kada navala ostalih vernika nije velika, pripadnici Prorokove pete kolone osećaju se, međutim, slobodno. Stari Sarajevljani su često prinuđeni da od bradatih „misionara“ slušaju pridike o tome šta je „halal“i „haram“ – ispravno i pogrešno. Sukob kultura potajno besni i na internet-forumima sajtova, kao što je „Studio Din“:Potomci zvanično ateističke, socijalističke Jugoslavije ovde se upoznaju sa spasonosnim učenjem vehabija. Postavljaju pitanja o svakodnevnim stvarima – muzici, pušenju, zarađivnaju novca – ali i o propisima u oblasti odevanja i morala. Odgovori su nedvosmisleni: „Muzika je u islamu zabranjena. Slušanje instrumenata je greh“ – „Ako neko radi kao čistačica u banci koja naplaćuje kamatu od klijenata, saučesnik je u grehu. Jednako kao i čistačic au kafani ili bordelu“. Tragovi sa ovog sajta, na kom se otvoreno diskutuje i o džihadu kao o direktnom putu do Alaha, uvek nedvosmisleno vode do posetilaca „Vahabitske džamije Kralja Fahda“.
  Preti li u muslimanskom delu još uvek podeljene republike Bosne i Hercegovine, osam meseci nakon potpisivanja sporazuma o priduživanju sa EU, opasnost od nastanka jednog radikalnog paralelnog društva?
  Profesor islamskog fakulteta Resid Hafizović smatra da ima znakova koji ukazuju na to. Šef policije Federacije priznaje da postoji opasnost od terorizma sa islamističkim predznakom, i kaže da su prema njegovim saznanjima potencijalni atenetatori samoubice već počeli da se opremaju pojasevima sa eksplozivom. „Imaju sve što im je potrebno da sebe dignu u vazduh“, kaže on. „hoće li to zaista i učiniti zavisi od naređenja njihovih vođa“.
  Mada su 2002, nakon međunarodnog pritiska na bosansku vladu, saudijske fondacije zatvorene, a veterani Al- Kaide kao što su Abu Hamza i Ali Ahmad se našli u zatvoru, islamisti se lagano ali postojano infiltriraju u tle na kom je nekad počivalo multietničko društvo Sarajeva. Političari svih tabora pritom stvaraju pogodnu atmosferu za radikalizaciju, koja ne potkopava samo sekularni karakter, već i državno jedinstvo Bosne. Lokalni političari zahtevaju strogo konfesionalno podeljene razrede još u osnovnim školama – a u decembru 2008. u sarajevskim državnim obdaništima po prvi put je zabranjen pristup hrišćanskom Božić Bati, koga su i muslimanska deca volela i radovala mu se kao Deda Mrazu.
  Haris Silajdžić, ministar inostranih poslova i premijer u ratnom periodu, a sadašnji predsednik, neće ni da razgovara o tome da je u Sarajevu, pa i u čitavoj Bosni, prisutna islamizacija. Prema njegovom mišljenju, mnogo je važnije da muslimani nakon „genocida“ iz 90-tih godina dožive pravdu. Kao „ubeđeni Evropljanina“ on se nada da Zapad shvata šta je ovde u igri, jer je Bosna „mala zemlja, ali veliki simbol“.
  Za razliku od njega, poglavar bosanskih muslimana Mustafa Cerić raguje nervozno: „Pre nego što uopšte počnemo,da li zapravo znamo o čemu ovde govorimo?“ pita on. Nervoza glavnog muftije je razumljiva. Podrška koju uživa na Zapadu zasnovana je na cilju utvrđenom Dejtonskim sporazumom, a to je opstanak Bosne i Hercegovine kao multietničke, a ne islamske države. Cerić ne ostavlja nikakve sumnje u svoju duboku privrženost liberalnom bosanskom islamu, a kritike zbog održavanja bliskih kontakata sa vahabitskim taborom opisuje kao „potpuno neosnovane“. Mi samo hoćemo da kao islamska zajednica budemo otvoreni“, zaključuje on.


  s njima da zivimo nema sanse!!

 8. #148
  Avatar von specialForces

  Registriert seit
  06.10.2008
  Beiträge
  1.759
  Zitat Zitat von alba_mafia Beitrag anzeigen
  damit ist dann aber auch die kosovo frage gegessen wenn sich RS abspaltet
  Dann müsstet ihr ja dafür sein.

 9. #149

  Registriert seit
  30.12.2005
  Beiträge
  2.438
  Ich bin gegen alles was die serben gut finden.

 10. #150

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  17.122
  Zitat Zitat von Gjakova Beitrag anzeigen
  Ich bin gegen alles was die serben gut finden.
  Du bist ein toller Typ.
  Tja, was soll man machen... Leute wie dich gibt's überall.

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 89
  Letzter Beitrag: 28.01.2011, 20:00
 2. Bosnien wird Kosovo bald anerkennen
  Von Adem im Forum Kosovo
  Antworten: 85
  Letzter Beitrag: 05.06.2010, 18:33
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 28.05.2009, 16:42
 4. Antworten: 78
  Letzter Beitrag: 09.04.2009, 21:26
 5. Bosnien soll in fünf Regionen geteilt werden
  Von Popeye im Forum Politik
  Antworten: 43
  Letzter Beitrag: 21.11.2007, 21:39