Kardinal Puljić: Hrvatska zaboravila na svoju ustavnu obvezu prema bh. Hrvatima

Uzoriti kardinal Vinko Puljić sastao se u ponedjeljak, 18. siječnja 2010. godine, s članom Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davorom Čordašem i zamjenikom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Slavkom Marinom, u sjedištu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, priopćeno je iz HDZ BiH.

Član Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš istaknuo je kardinalu Puljiću da donošenje novog Zakona o prebivalištu u Republici Hrvatskoj, sa sadržajem koji je ponuđen može donijeti velike probleme potencijalnim povratnicima koji bi zbog toga mogli odustati od povratka i obnove u BiH.

Gospodin Čordaš je rekao da nije optimista, ako Hrvati koji su prognani iz BiH još 1992., budu prinuđeni birati između prebivališta u Republici Hrvatskoj ili BiH, neće donijeti odluku o trajnom iseljavanju iz BiH. Već imamo slično iskustvo iz 2001 godine kada su se povratnici zbog zdravstvenog osiguranja masovno odjavljivali sa svojih adresa u BiH i ponovno vraćali u Hrvatsku.

Donošenjem takvog zakona takođe bi se stvorili problemi prognanim Hrvatima u procesu registriranja i samom glasovanju u ovogodišnjim izborima u BiH na državnoj i entitetskoj razini.

U sličnoj situaciji naći će se i branitelji koji su ostvarili prava u RH, ali i radnici koji iz BiH trenutno rade u Republici Hrvatskoj. Smatramo da ovo pitanje treba ostaviti otvoreno do ulaska BiH u EU ili barem do 2 014 godine do kada se planira završiti povratak, barem u kapacitetu u kojem je sada otvoren, iako će taj proces ostati otvoren za Hrvate do god se i zadnji Hrvat želi vratiti na svoje ognjište u BIH.

Uzoriti kardinal Vinko Puljić za navedeni zakon kaže da je Vlada Republike Hrvatske očito zaboravila na svoju Ustavnu obvezu o Hrvatima izvan RH, te izrazio svoju veliku zabrinutost povodom ovog prijedloga zakona koji je pušten u saborsku proceduru. Također je istaknuo i svoje žaljenje što se nije ni pokušalo konzultirati s Katoličkom crkvom u BIH, a koliko je upoznat ni s predstavnicima Hrvata u Saboru RH iz 11. izborne jedinice. Smatra da je nužno otvoriti dijalog s Vladom RH I to sa svih razina I institucija iz BiH, jer je to jedini način kako se ne bi donijelo rješenje koje bi moglo imati nesagledive posljedice za položaj i opstojnost Hrvata u BiH, stoji u priopćenju HDZ BiH.

Na sastanku se razgovaralo o problemima povratka izbjeglih i raseljenih, a osobito zanimanje kardinal Puljić je izrazio za usvojenu Strategiju o rješavanju pitanja izbjeglih i raseljenih osoba.

Čordaš i Marin, upoznali su kardinala s detaljima Strategije i rješenjima koja su usvojena. Oblasti koje Strategija obuhvaća su povratak, nadoknada štete i izbor mjesta prebivališta. Marin je istakao značaj realizacije Zaključka Parlamenta BiH prema kojem je Vijeće ministara zaduženo da iznađe kreditna sredstva za povratak do 2014. godine u iznosu od 400 milijuna KM , što je i predviđeno Strategijom. Kardinal je upoznat i s planovima i financiranjem projekata obnove od sredstava za 2010. godinu putem Fonda za povratak BiH, jer je u okviru tih sredstava uz obnovu kuća, planirana i obnova vjerskih objekata, stoji na kraju priopćenja Ureda za informiranje HDZ BiH..

QUELLE

Kurz zusammengefasst: Der Oberhirte der katholischen Bevölkerung Bosniens regt sich über die Republik Kroatien auf. Dort wird nämlich gerade das Aufenthaltsrecht reformiert, was u.a. dazu führt das Kroaten aus BiH keine zwei Wohnsitze mehr angeben können, sich auf einen festlegen muessen und somit auch das mögliche Doppelwählen entfällt.

Natuerlich werden hier wieder die armen Flüchtlinge bestiegen, in dem man sie als Opferargumente gegen dieses Vorhaben schmeisst. Allen voran von kath. Oberhirten in BiH, Herr Puljic, persönlich.

Wo aber war Puljic als es darum ging konsequent die Rückkehr der Kroaten in BiH zu fordern, sowohl in die Gebiete der Föderation, als ich in jene der RS (Derventa, Brod...weite Teile der Posavina)?. Wo war der Puljic eigentlich, als es darum ging die Führung der HDZ in BiH zu kritisieren, als sich diese kroatischer Steuergelder bediente, die ursprünglich für kroatische HVO-Veteranen gedacht waren?

Zu guter Letzt: Weshalb regt sich Puljic eigentlich so auf? Gerade er liess von den Kirchenkanzeln immer wieder dazu aufrufen, die HDZ BiH zu wählen. Genau letztere ist seit 1996 in der Föderation BiH in der Regierungskoalition mit der muslimischen SDA und somit verantwortlich für den desolaten Zustand der Kroaten in BiH, die seit langem nur noch durch Jammerei auffallen. ?

Vlt. liefert ja eines der Schäfchen hier mal ´ne plausible Erklärung zu Puljic ?