BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 37 von 37 ErsteErste ... 273334353637
Ergebnis 361 bis 366 von 366

Bosnien versagt total

Erstellt von Hrvat4you, 10.10.2009, 15:40 Uhr · 365 Antworten · 17.069 Aufrufe

 1. #361

  Registriert seit
  09.10.2009
  Beiträge
  302
  POSLOVNI.HR Daytonski ustroj ekonomski uništava BiH

  Jedan američki diplomat je na pitanje što bi bilo sa SAD-om da ima 15 godina daytonski ustroj poručio da bi i Sjedinjene Države propale.

  Bosna i Hercegovina je po BDP-u, nezaposlenosti, vanjskotrgovinskom deficitu, konkurentnosti i drugim ekonomskim pokazateljima na samom dnu europske ljestvice. Iza nje je samo Albanija. To što je u bivšoj Jugoslaviji ova država bila “sirovinska baza” za prerađivačke kapacitete u drugim republikama bivše Jugoslavije nije ključan razlog njezina ekonomskog nazadovanja.
  Ekonomiju BiH guši državni ustroj postavljen u Daytonu 1995. godine, slažu se ekonomski stručnjaci.


  Čelnici bosanskohercegovačkih stranaka bili su na sastanku s visokim predstavnicima SAD-a i EU
  Kozmetičke promjene
  Visoki dužnosnici SAD-a i EU James Steinberg, Carl Blitd i Olli Rehn okupili su u petak u vojnoj bazi Butmir u Sarajevu čelnike bosanskohercegovačkih političkih stranaka kako bi zajednički pronašli rješenja da BiH učine funkcionalnijom državom.
  No rješenja koja su predložili, ako od domaćih političara i budu prihvaćana, neće bitnije poboljšati uvjete za razvoj biznisa. Jedan predsjednik i dva dopredsjednika umjesto postojećega kolektivnog šefa države, Vlada s jednim ili dva ministarstva više (najvjerojatnije ministarstvom poljoprivrede), umjesto Vijeća ministara parlament sa 80 umjesto 42 zastupnika te uspostava Vrhovnog suda, ne otklanjaju glavne zapreke ekonomskog razvoja BiH – preglomazan i rastrošan državni aparat i nepostojanje jedinstvenog tržišta u svim elementima.
  BiH, naime, prema daytonskom ustavu je labava asimetrična federacija dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH. I dok je RS organizirana kao unitarna federalna jedinica, drugi entitet – Federacija BiH, sastavljena je od deset federalnih jedinica, kantona, koje su države u malom: imaju vlade, parlamente te određene autonomne nadležnosti.
  Za poduzetnike zajednički tržišni elementi u oba entiteta su ista stopa PDV-a te identične carinske stope, no sve drugo je različito.
  Želi li poslovati na cijelom tržištu BiH, poduzetnik će morati osnovati dvije kompanije – jednu u Federaciji BiH, a drugu u Republici Srpskoj, primjenjivati različito zakonodavstvo i različite propise entitetskih regulatora. Tako u svim sektorima: bankarstvu, osiguranju, trgovini i dr. Strani investitori, primjerice, imaju registriranu jednu kompaniju u Sarajevu ili Mostaru, a drugu u Banjoj Luci.
  Troškovi poslovanja tvrtki koje određuje entiteti su različiti. Stopa doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje u RS (30,6%) niža je jer taj entitet nema srednje razine vlasti te mu je potrebno manje novca za državni aparat i fondove. Federacija BiH pak na entitetskoj i županijskoj razini ima ukupno 11 vlada, jedanaest parlamenata, s više od 160 ministarstava.
  FBiH također ima 11 zavoda za zdravstveno osiguranje i 11 mirovinskih fondova. Zbog toga su stope doprinosa u ovom entitetu (41,5%) znatno veće od onih u RS, ali i objašnjenje zbog čega dvije trećine BDP-a FBiH (oko milijardu KM) ide u javnu potrošnju.
  Zbog preglomaznoga državnog aparata te zloupotreba u stjecanju prva na socijalnu pomoć ovaj je entitet neprestano na rubu bankrota.


  Propala bi i Amerika
  Kada je nedavno jednoga američkog diplomata, jedan poznati bosanskohercegovački ekonomist upitao što bi se dogodilo kada bi Amerika imala daytonski ustroj 15 godina, on je odgovorio da bi propala.
  Promjena daytonskog ustroja u BiH je nužna kako BiH ne bi ekonomski propala jer takav ustroj generira i političke te međunacionlane sukobe, koji dodatno odvraćaju strane ulagače. No to se u ovom trenutku čini nemogućim.
  Ukidanje kantona nije prihvatljivo hrvatskim političarima jer bi svu vlast onda imalo Sarajevo, odnosno FBiH, gdje su hrvatski zastupnici u manjini i stalno preglasavani. Bilo bi im prihvatljivo ako bi umjesto kantona bila uspostavljena treća federalna jedinica, no to ne prihvaćaju bošnjački političari koji u tome vide podjelu BiH.
  Zahtjevi bošnjačkih političara za ukidanjem entiteta i uspostavom unitarne države sa 4-5 ekonomskih regija neprihvatljivo je pak i Srbima i Hrvatima, koji se boje majorizacije od većinskog naroda.
  BiH je tako Daytonskim sporazumom dovedena u pat-poziciju jer je za promjenu daytonskog uređenja potrebna dvotrećinska većina u parlamentu BiH, koju je nemoguće osigurati s obzirom na različitosti u političkim gledištima političkih predstavnika triju naroda.

 2. #362

  Registriert seit
  09.10.2009
  Beiträge
  302
  Bevanda: Sjednica Vlade F BiH lakrdija


  SARAJEVO – Na današnjoj sjednici u Sarajevu Vlada Federacije BiH razmotrila je Informaciju o stanju u kompaniji Elektroprijenos BiH a.d. Banja Luka, čije je normalno poslovanje dovedeno u pitanje.

  Nakon rasprave, Vlada FBiH naložila je članovima Upravnog odbora Elektroprijenosa BiH iz Federacije BiH da u nastavku sjednice Upravnog odbora, zakazane za 14.10.2009., postupe u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH koji je donio visoki predstavnik 18.9.2009. godine.
  Sredstva za beneficirane mirovine

  Razmotrivši problem s isplatom beneficiranih mirovina za rujan 2009. godine, Vlada FBiH danas je naložila Federalnom ministarstvu finanscija da Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje doznači nedostajuća sredstva za ove namjene.

  Federalnom zavodu Vlada je naložila da joj, u roku od sedam dana, dostavi ranije traženu analizu o svim korisnicima beneficiranih mirovina s detaljnim prikazom prava ostvarenih po osnovu radnog staža i uplaćivanih doprinosa.
  U istom roku treba dostaviti i izvještaj o radu menadžmenta Federalnog zavoda MIO kako bi Vlada imala osnovu za ocjenu njegove uspješnosti.
  Naftni terminali
  Vlada Federacije BiH danas je razmatrala nekoliko dokumenata u vezi Terminala Federacije d.o.o. Sarajevo.

  Nadzornom odboru Terminala Federacije Vlada FBiH dala je predhodnu suglasnost za imenovanje Ibrahima Bećirbegovića na mjesto vršitelja dužnosti generalnog direktora.

  Danas je donesena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o odobravanju utroška sredstava planiranih u Proračunu FBiH za 2008. godinu u razdjelu 1601 ekonomski kod 614800 - Transfer Terminala Federacije d.o.o. Sarajevo. Na ovaj način je Terminalima Federacije dana suglasnost da dio sredstava, od 2,8 milijuna konvertibilnih maraka, upotrijebi kao pozajmnicu za deblokadu računa NTF Ploče.

  Vlada se danas, na temelju Informacije Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, upoznala s imovinsko-pravnim stanjem društva Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče, a o čemu će zaključke Vlada usvojiti sutra na nastavku sjednice, koji će biti održan u pauzi zasjedanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

  Zbog neslaganja s uvrštavanjem u dnevni red davanja suglasnosti na imenovanje v.d. direktora Terminala, HDZ-ov federalni ministar pravde Feliks Vidović napustio je sjednicu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.


  Bevanda: Sjednica zakazana bez konzultacija

  Dopredsjednik Vlade Federacije BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da je održavanje današnje sjednica Vlade FBiH obična lakrdija i da je zakazana bez ikakvih konzultacija.

  - Netko se preko noći dogovara i zakazuje sjednice bez ikakvih konzultacija. Znali su da iz objektivnih razloga ne mogu prisustvovati sjednici Vlade FBiH na kojoj se donose odluke s financijskom težinom bez ikakvih konzultacija s resornim ministarstvom, rekao je Bevanda, koji je i federalni ministar financija.  On je istakao da se na taj način legaliziraju sve nelegalnosti koje se, između ostalog, odnose i na Terminale FBiH i napomenuo da nitko od ministara iz HDZ-a BiH nije sudjelovao na današnjoj sjednici Vlade FBiH.
  12.10.2009.
  Pincom.info


  Pincom info - BH Internet Dnevnik - najnovije vijesti iz BiH i svijeta

 3. #363

  Registriert seit
  09.10.2009
  Beiträge
  302
  Kad je dobivao nagrade na "fašističkom" Mediteran film festivalu Šabiću je Široki valjao

  Da je Džemal Šabić nekakva bosanska fukara koja dalje od Hadžića nije provirila ne bi se čovjek ni čudio otkud takvog rudimentalnog debila na FTV-u no isti taj čovjek ne tako davno u "fašističkom" Širokom odnio je grand prix festivala. Tada mu je Široki bio ok. Bio čovjek pun hvale...
  Licemjerno , licemjernije, Džemal Šabić.

  U normalnim društvima koja su BIH uzor da ovo kaže bilo kakav ravnatelj bilo koje normalne TV kuće isti dan bi bio suspendiran i za blaže izjave. Pogledajte samo slučaj Tarika Filipovića, no na FTV-u koja je navodno moderna, građanska, antifašistička, prosvjetiteljsko humana i nadasve progresivna sasvim je normalno da taj čovjek i bez isprike, i bez ikakvog upozorenja upravljačle strukture ostane dobivati plaću, pa i od građana Hercegovine, za ono što je kazao.
  Licemjerju nikad kraja.
  Nego šta rade ombudsmani? OHR? Pizde materine?


  Kad je dobivao nagrade na "fa?isti?kom" Mediteran film festivalu ?abi?u je ?iroki valjao

 4. #364

  Registriert seit
  09.10.2009
  Beiträge
  302
  NE MIRIŠE NA DOBRO: Krizna skupina ponovno otvara svoj ured u BiH!


  SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Međunarodna krizna skupina (ICG) ponovno će uspostaviti svoje prisustvo u BiH, izjavio je u četvrtak za Fenu Srećko Latal, koji će od 1. studenog preuzeti položaj analitičara ICG-a za BiH.


  Međunarodna krizna skupina je zatvorila svoj ured u BiH 2004. godine i od tada je područje BiH pokrivala iz svog ureda u Beogradu.


  Latal, koji je ranije bio na položaju glasnogovornika Ureda Svjetske banke u BiH, naveo je da je u zadnjih nekoliko mjeseci u BiH bio prisutan ravnatelj ICG-a za Balkan Marko Prelec.


  Međunarodna krizna skupina je nezavisna, neprofitna, nevladina organizacija s oko 130 članova osoblja na pet kontinenata, koja radi na temelju analiza na terenu i na visokoj razini zastupa sprječavanje i rješavanje opasnih konflikata.


  http://pincom.info/index.php?p=opsirnije&s=70838

 5. #365

  Registriert seit
  09.10.2009
  Beiträge
  302
  PRIJETNJA BOSANSKIH SRBA alarmira Europu i SAD


  Utjecajni briatnski list The Guardian u četvrtak piše da "prijetnja bosanskih Srba alarmira Europu i SAD", i objašnjava da je Milorad Dodik, premijer RS-a, u srijedu tražio pravo da podijeli BiH u okviru ustavnih reformi koje nastoje da proguraju EU i SAD.


  Dodikov zahtjev da RS dobije pravo da se otcijepi od BiH je u suprotnosti s ultimatumom koji je Bruxelles postavio posvađanim liderima: da se dogovore o reformama kako bi disfunkcionalna BiH postala efikasnija - ili da zaborave na izglede za članstvo u EU.


  Amerika i Europa su odjednom postale aktivni na Balkanu u ozračju rastućeg međunarodnog strahovanja da bi BiH mogla da se vrati sukobima ako se bosanski Srbi mobiliziraju, smatra Guardian.


  List dalje opisuje kao ultimatum, poruku povjerenika za proširenje EU, Ollija Rehna, koji je u srijedu rekao su "potrebne izvjesne ustavne reforme u BiH".


  Međutim, službenici u Bruxellesu i Sarajevu gledaju s velikim pesimizmom na mogućnost da ova inicijativa doživi uspjeh - jer Dodik želi da se otarasi „međunarodnog guvernera“ a Federacija nasuprot tome traži više centralne vlasti u BiH, piše Guardian.


  Istovremeno, i službenici SAD-a i EU-a se razlikuju u stavovima jer su Amerikanci manje zainteresovani za gašenje Ureda visokog predstavnika u BiH, zaključuje Guardian, a prenosi BBC.


  http://pincom.info/index.php?p=opsirnije&s=70842

 6. #366

  Registriert seit
  09.10.2009
  Beiträge
  302
  Bljesak.info

  http://poskok.info/index.php?option=...ijeg&Itemid=51

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/u...ac/455348.aspx

  [VIDEO] Uhićen policajac iz Ljubuškog osumnjičen za ubojstvo Vedrana Puljića

  P
  olicajac iz Ljubuškog D. V. uhićen je jer je osumnjičen za ubojstvo navijača Sarajeva Vedrana Puljića 4. listopada u Širokom Brijegu i na temelju zahtjeva Županijskog tužiteljstva određen mu je tridesetodnevni pritvor, potvrdila Dragica Šimić, predsjednica Županijskog suda u Širokom Brijegu.

  Tužiteljica Vesna Ćavar kazala je da su od Federalne uprave policije u Tužiteljstvo ZHŽ-a do sada stigle i kaznene prijave protiv četiri osobe iz Sarajeva koje su sudjelovale u neredima u Širokom Brijegu 4. listopada

  Glasnogovornik Federalne uprave policije Robert Cvrtak izjavio je za Fenu kako je Federalna uprava policije do sada saslušala 50-ak osoba i županijskom Tužiteljstvu u Širokom Brijegu i podnijela 11 kaznenih prijava, a da se već danas može očekivati i povećanje te brojke.

  Neslužbeno se doznaje kako je policajac, Dragan Vukojević, tvrdio kako nije pucao tijekom nereda u Širokom Birjegu, no na njegovim su rukama pronađeni tragovi baruta. Vukojević se po neslužbenim informacijama branio tijekom kriminalističke obrade da barut na njegovim rukama potječe od zapaljenih baklji s kojima je toga dana tijekom trajanja nereda stalno bio u doticaju.

Seite 37 von 37 ErsteErste ... 273334353637

Ähnliche Themen

 1. Hat Emir als Mod. versagt!!!
  Von DZEKO im Forum Rakija
  Antworten: 3
  Letzter Beitrag: 01.01.2010, 19:04
 2. EULEX hat versagt
  Von Carinius im Forum Kosovo
  Antworten: 3
  Letzter Beitrag: 24.07.2009, 12:55
 3. Antworten: 23
  Letzter Beitrag: 30.06.2009, 18:29
 4. Versagt Europa in Bosnien? 05.02.2009
  Von Emir im Forum Politik
  Antworten: 18
  Letzter Beitrag: 05.02.2009, 22:23