BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 7 12345 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 61

Bosnische Politiker spasten ab

Erstellt von Mastakilla, 05.10.2010, 00:15 Uhr · 60 Antworten · 5.450 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Bosnische Politiker spasten ab


  Ubedljiv poraz Harisa Silajdžića nagoveštaj želje za kompromisom


  Silajdžić: pobedio ga je sin Alije Izetbegovića (Foto Tanjug)  Sarajevo, Banjaluka – Ubedljiv izborni poraz dosadašnjeg člana Predsedništva BiH i predsednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića izazvao je najviše reagovanja posle šestih izbora od okončanja rata 1995.
  Prema procenama analitičara iz Sarajeva, Silajdžićev loš izborni rezultat i dobar rezultat kandidata Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića dokaz su da su se Bošnjaci opredelili za jednu mekšu politiku.
  Sličnog mišljenja je i novi predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji za „Politiku” kaže:
  „Silajdžić je oduvek vodio ’inat politiku’. Bošnjaci su konačno shvatili da njegova politika dogovaranja sa samim sobom slabi BiH i da, što je nama išlo na ruku, jača RS. Zato su mu ukazali manji stepen poverenja nego ranijih godina. Silajdžićev izborni krah govori da i kod Bošnjaka sve više sazreva svest da samo dogovor i kompromis dva entiteta i tri naroda može da obezbedi napredak i opstanak BiH.”
  ----------------------------------------------
  Sarajevo nije iznenađeno Dodikovim trijumfom
  Od našeg dopisnika
  Sarajevo, 4. oktobra – Ovdašnji posmatrači očekivali su da će na izborima Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika (SNSD) potvrditi dominaciju u srpskom glasačkom korpusu.
  Izborni trijumf SNSD-a u Republici Srpskoj ne predstavlja iznenađenje za čelnike Hrvatske demokratske stranke BiH (HDZ). Portparol ove stranke Mišo Relota izjavio je za „Politiku” da je „HDZ od početka isticao da je, što se srpskog biračkog tela tiče, pobeda SNSD neupitna”, kao što je „za nas bila neupitna i pobeda HDZ-a”.
  „Bez ove dve stranke nema vlasti na nivou BiH”, tvrdi on i podseća da je HDZ sa SNSD-om pre dva meseca sklopio jedan džentlmenski dogovor zbog kojeg su, kako kaže, „trpeli udarce od svojih političkih konkurencija”.
  „Taj dogovor nije potpisan, ali data je reč koja je ponekad važnija od potpisa”, napominje Relota.
  Srećko Latal, analitičar Međunarodne krizne grupe, takođe nije iznenađen Dodikovom „neprikosnovenom pobedom“:
  „Pobeda SNSD-a definitivno se očekivala. Da li je došlo do porasta popularnosti SNSD-a, da li je ostao na istom nivou, ili je, eventualno, izgubio neke pozicije, to ostaje da se vidi. Trebasačekati konačne rezultate, kako u Narodnoj skupštini RS, tako i u Parlamentu BiH”, kaže Latal.
  On smatra da se situacija na političkoj sceni BiH nakon izbora nije bitnije promenila. „Više-manje sve je kako je i bilo, sem izbora za bošnjačkog člana Predsedništva BiH.”
  Prema njegovim procenama, loš izborni rezultat kandidata „Stranke za BiH” Harisa Silajdžića za Predsedništvo BiH i dobar rezultat kandidata SDA Bakira Izetbegovića dokaz su da su se Bošnjaci opredelili za jednu mekšu politiku.
  „Jedna od ključnih razlika u predizbornoj kampanji i debatama između Izetbegovića i Silajdžića bila je upravo u tome što je Izetbegović od početka bio zagovornik politike kompromisa sa predstavnicima vlasti iz RS, dok se Silajdžić držao politike bez kompromisa.”
  Socijaldemokratska partija BiH izvesno napušta opoziciju i prelazi u poziciju. Na ulogu ove stranke u formiranju postoktobarske vlasti u BiH, te mogućem komplikovanju situacije, „s obzirom na činjenicu da je lider SNSD-a Milorad Dodik” izričito naglasio da koalicija sa SDP-om ne dolazi u obzir”, upozorava naš sagovornik.
  Koliko je SDP ojačao pokazaće konačni rezultati, kao što će pokazati i to da li je ova stranka u Parlamentu BiH osvojila više mesta nego SDA, te kako su prošle druge dve bošnjačke stranke, Stranka za BiH i Savez za bolju budućnost, objašnjava Latal i upozorava da „do komplikacija može doći u slučaju da SDP osvoji bitno veći broj mesta u parlamentima BiH i FBiH”.
  Dušanka Stanišić
  ----------------------------------------------
  Dodikov uspeh na četiri fronta
  Od našeg stalnog dopisnika
  Banjaluka, 4. oktobra – Pobedu Saveza nezavisnih socijaldemokrata na opštim izborima, održanim u nedelju, tumačim kao pobedu Republike Srpske, odnosno srpskog naroda koji je u nama prepoznao ozbiljnu i odgovornu političku snagu sposobnu da zaštiti Dejtonski sporazum, a time i RS, izjavio je „Politici“ lider SNSD-a, budući predsednik RS Milorad Dodik.
  SNSD je ubedljivo dobio izbore za poslanička mesta u republičkoj Narodnoj skupštini, Parlamentarnoj skupštini BiH, a trijumfovao je i u trci za predsednika RS i njenog člana Predsedništva BiH. Prema još uvek nezvaničnim rezultatima, SNSD će u novom sazivu republičkog parlamenta imati natpolovičnu većinu, kao i u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
  „Mi ćemo nastaviti saradnju sa našim dosadašnjim partnerima – Socijalističkom partijom i Demokratskim narodnim savezom. Voljni smo da sarađujemo i sa Srpskom demokratskom strankom, koja je, ako se izuzmu neki pojedinci, vodila korektnu kampanju. Naš uslov za eventualnu saradnju sa SDS-om biće da u nju ne budu uključeni oni koji su u kampanji, bez ijednog argumenta, blatili SNSD i mene. Sa Partijom demokratskog progresa nećemo sarađivati, jer je ona jedna spekulantska stranka”, kazao je Dodik.
  On je dodao da SNSD neće sarađivati sa Socijaldemokratskom partijom BiH Zlatka Lagumdžije. „Hrvatska demokratska zajednica BiH je legitimni predstavnik hrvatskog naroda i za nas je saradnja s njom neminovna. Uostalom, lider HDZ BiH Dragan Čović i ja odranije imamo vrlo korektnu saradnju i nema nijednog razloga da je ne nastavimo”, rekao je Dodik.
  Nameru HDZ BiH da se u ustavnim promenama izbori za hrvatsku federalnu jedinicu Dodik je ocenio kao legitimno pravo hrvatskog naroda. „Unutrašnje preuređenje Federacije BiH treba da bude rezultat dogovora Bošnjaka i Hrvata. Mi ćemo podržati njihov dogovor, pod uslovom da u ustavnopravnom i teritorijalnom pogledu ne bude na štetu RS”.
  Boro Marić
  ----------------------------------------------
  Das ist ja alles schön und gut, aber jetzt kommt der Hammer  HDZ najavljuje hrvatski entitet
  Od našeg dopisnika
  Sarajevo, 4. oktobra – Lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović najavio je formiranje trećeg entiteta s hrvatskom većinom kojem će glavni grad biti Mostar.
  Čovićeva najava, prvi put izgovorena jasno i bez zadrške, i to baš u Mostaru, otvara potpuno novu stranicu na političkoj sceni u BiH, a analitičari već upozoravaju „da je ne treba shvatiti neozbiljno”.
  Predsednik HDZ-a BiH smatra da je neophodan dogovor o ustavnim promenama „odmah nakon izbora” i procenjuje da je „realno da se za dve godine ponovo održe opšti izbori u BiH”.
  „Moramo svu svoju snagu usmeriti da građanima BiH kažemo kako je treći entitet ili treća federalna jedinica sa hrvatskom većinom jedina realnost naše zemlje“, rekao je Čović novinarima posle objavljivanja prvih neslužbenih izbornih rezultata.
  Komentarišući pobedu kandidata SDP-a Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH, on je rekao da mu je „žao“ što bošnjački narod nije prepoznao poruku hrvatskog naroda i što je dopustio sebi da „brutalnom većinom“ bira hrvatskog člana Predsedništva BiH.
  „Time se ne gradi BiH i time se ne gradi poverenje između bošnjačkog i hrvatskog naroda. Time se samo šteti i BiH i bošnjačkom narodu“, rekao je Čović i ponovio da Komšić sa 300.000 osvojenih glasova ne može da predstavlja hrvatski narod.
  „Ako Komšić ima već evidentnu podršku bošnjačkog naroda, onda je evidentno trebao biti bošnjački član Predsedništva BiH.“
  U centrali ove stranke „Politici” je potvrđeno da „priča predstoji” i da će se „HDZ vratiti sporazumu iz Pruda kojim je definisano da na srednjem nivou vlasti imamo četiri federalne jedinice u BiH.
  Jedna od njih mora biti sa hrvatskom većinom, a hoće li je neko zvati treći ili prvi entitet, sasvim je svejedno“.
  D. Stanišić
  ----------------------------------------------
  PDP sumnja u izbornu krađu
  Od našeg stalnog dopisnika
  Banjaluka, 4. oktobra – Partija demokratskog progresa neće prihvatiti rezultate izbora dok se Centralna izborna komisija ne izjasni o 56.000 nevažećih listića, koliko ih je bilo u nadmetanju za funkciju člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske, izjavio je danas novinarima u Banjaluci potpredsednik PDP-a Branislav Borenović.
  On je dodao da PDP smatra da je broj nevažećih listića odlučio da izbore za člana Predsedništva BiH dobije kandidat Saveza nezavisnih demokrata Nebojša Radmanović, čiji je glavni poritvkandidat bio predsednik PDP-a Mladen Ivanić. Borenović je rekao da očekuje da Centralna izborna komisija ponovo prebroji sve nevažeće listiće i da postupi u skladu sa Izbornim zakonom BiH. On je kazao da postoje ozbiljne indicije da je došlo do izborne krađe i inženjeringa.
  Odgovarajući na Borenovićeve optužbe, potpredsednik SNSD-a Nikola Špirić je kratko rekao: „Ko gubi, ima pravo da se ljuti.” On je dodao da je SNSD isuviše jaka partija da bi se služila krađom glasova ili izbornim inženjeringom.
  B. Marić

  objavljeno: 04/10/2010

 2. #2
  Bendzavid
  übersetzung/zusammenfassung??

 3. #3
  Emir
  Zitat Zitat von benni22 Beitrag anzeigen
  übersetzung/zusammenfassung??
  OSZE bemngelt Vielzahl ungltiger Stimmen bei Serben | STERN.DE

  +

  Alle verlierer heulen ....

 4. #4
  Avatar von GOJIM

  Registriert seit
  14.10.2009
  Beiträge
  5.725
  Zitat Zitat von benni22 Beitrag anzeigen
  übersetzung/zusammenfassung??


  dort steht das mastakilla ein riesen spasst ist.

 5. #5
  Emir
  Zitat Zitat von Jakob Mosli Beitrag anzeigen
  dort steht das mastakilla ein riesen spasst ist.
  Threadban

 6. #6
  Avatar von Singidun

  Registriert seit
  05.07.2009
  Beiträge
  10.113
  Die Anzahl der ungültigen Stimmen ist aber echt unglaublich hoch.

 7. #7

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Zitat Zitat von benni22 Beitrag anzeigen
  übersetzung/zusammenfassung??
  silajdzic veliert stimmen, izetbegovic gewinnt mit der SDA die Herzen der Bosniaken

  Dodik gewinnt mit SNSD wie immer

  und der Hammer

  HDZ Chef Covic künidgt die Gründung einer dritten kroatischen Entität an mit Hauptstadt Mostar

 8. #8

  Registriert seit
  14.12.2005
  Beiträge
  9.450
  Zitat Zitat von Mastakilla Beitrag anzeigen
  silajdzic veliert stimmen, izetbegovic gewinnt mit der SDA die Herzen der Bosniaken

  Dodik gewinnt mit SNSD wie immer

  und der Hammer

  HDZ Chef Covic künidgt die Gründung einer dritten kroatischen Entität an mit Hauptstadt Mostar
  Die haben doch echt den arsch offen.Langsam reicht es doch und das sage ich als Kroate.BiH ein Staat mehr nicht

 9. #9
  Avatar von DerTherapeut

  Registriert seit
  25.08.2008
  Beiträge
  1.812
  Zitat Zitat von SAmo_JoSip Beitrag anzeigen
  Die haben doch echt den arsch offen.Langsam reicht es doch und das sage ich als Kroate.BiH ein Staat mehr nicht
  Svaka ti cast.

 10. #10

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Zitat Zitat von SAmo_JoSip Beitrag anzeigen
  Die haben doch echt den arsch offen.Langsam reicht es doch und das sage ich als Kroate.BiH ein Staat mehr nicht
  Das lustige ist ja, dass die SDP insgesamt am erfolgreichsten bei der Wahl war, sie ist überall auf dem Vormarsch

Seite 1 von 7 12345 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 138
  Letzter Beitrag: 20.11.2017, 04:16
 2. Antworten: 48
  Letzter Beitrag: 12.05.2011, 02:05
 3. Antworten: 23
  Letzter Beitrag: 29.12.2010, 17:15
 4. Antworten: 147
  Letzter Beitrag: 16.08.2010, 10:17
 5. Die größten spasten vereint in einem video
  Von MaKeDoNiJa e VeCnA im Forum Rakija
  Antworten: 7
  Letzter Beitrag: 28.06.2010, 22:35