BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 98 von 117 ErsteErste ... 4888949596979899100101102108 ... LetzteLetzte
Ergebnis 971 bis 980 von 1162

Bosnische Serben drohen ebenfalls mit Abspaltung

Erstellt von Miha, 23.07.2010, 12:48 Uhr · 1.161 Antworten · 43.852 Aufrufe

 1. #971
  Mudzo

 2. #972
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.631
  Funkcionalna država Bosna i Hercegovina


  Svi gradjani Bosne i Hercegovine bez obzira na vjeru i etničku pripadnost s olakšanjem su 1995. dočekali potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma koji je okončao krvavi rat.


  Daytonski sporazum je bio prihvatljiv kao mirovno-prelazno riješenje ali pod uslovom da se ovaj sporazum ispoštuje u svim njegovim tačkama.
  Svakako treba napomenuti da je teritorijalna podjela u BiH na entitete prihvaćena samo da bi se udovoljilo srpskim vodjama (ratnim zločincima) i tako spriječilo njihovo daljnje zločinačko divljanje. (Guardian: Mart 2010)
  Ubrzo se uvidjelo da je i pored svih dobrih želja bilo neralno očekivati od politike koja je nasljedjena od ratnih zločinaca Slobodana Miloševića, Radovana Kardzića i Biljane Plavišić i dr. da ispune svoje obaveza iz Daytonskog sporazuma a kamoli da ga nadogradjuju u smislu gradnje napredne države Bosne i Hercegovine.


  Protjerani nisu vraćeni u njihove domove a Republika Srpska je ostala etnički čista kako je i planirano ....
  Ova destruktivna srpska politika koja koristi „etnički čistu" Republiku Srpsku kao platformu, u stvarnosti radi na razbijanju napredne i jake države Bosne i Hercegovine!
  U ovoj prljavoj namjeri koja ima svoje historijske korjene uveliko je uključena vlast iz susjedne Srbije i njene „obavjestajne službe".
  Ovo nedvosmisleno potrdjuju poruke iz susjedne Srbije, npr. ministar vanjskih poslova ove zemlje kaže da Srbija neće prihvatiti centralizaciju Bosne I Hercegovine.

  U "prevodu" to znači da Srbija ne prihvata funkcionalnu Bosnu I Hercegovinu !?

  Naravno da bi se iz Bosne isto tako mogle poslati poruke „kako je za Bosnu i Hercegovinu neprihvatljiva centralizovana država Srbija I da bi se trebalo angažirati na dobijanju autonomne Bošnjačke Republike Sandzak ?
  Jer ako je Srbima u Bosni potrebna Republika Srpska te da pored zločina i genocida koji su počinili na ovom prostoru insistiraju na opstanku ove tvorevina - onda bi se I Bošnjaci po takvoj logici, i historijskom osnovu mogli zalagati za stvaranje Bošnjačke Republike na tlu Republike Srbije !?


  Svjedoci smo namještenih afera te lažnih spiskova u kojima se bošnjačke vjerske organizacije prikazuju kao terorističke sve s ciljem da se Bošnjaci-Muslimani kao osnovni stub odbrane BiH prikažu kao ekstremisti a Bosna kao potencijalna "muslimanska država" koju treba uništiti.
  Sasvim je jasno da su u pitanju namještaljke obavještajnih službi i neprijatelja BiH - kada se organizira velika policijska akcija protiv sedam bradatih selafija (vehabija) - vjerske grupe koja povučino žive u jednoj bosanskoj zabiti, a ne poduzima se nikakva akcija kada se stotine pripadnika fašističke četničke organizacije skupi u drevnom Višegradu i selu „Draževini"?


  Očito je da se upravo te vrijednosti žele „njegovati" u RS-u.
  To je lice Republike Srpske - žalosno stanje u etnički „očišćenoj" istočnoj Bosni.


  Rezultat ovakve situacije nastale „medjunarodnim maženjem" zločinačke karadzićeve političke zaostavštine je takav da u samom vrhu države Bosne i Hercegovine rade „izdajnici" ove države koji sprječavaju njen razvoj i slijepo slijede uske nacionalne interese „očišćenje" Srpske i susjedne države Srbije.
  Ti izdajnici primaju plaću od gradjana države Bosne i Hecregovine ali rade za interes susjednih država.
  Zar to nije izdaja nacionalnih interesa države BiH ?
  Pod uticajem domaćih izdajnika, država BiH je gotovo nesposobna da brani svoje interese.


  Pod plaštom očuvanja navodno srpskih nacionalnih interesa stalno se zadaju udarci državi BiH i sprječava se napredovanje i u političkom i ekonomskom smislu.
  Njihov cilj je zaista postao očit: „Održavanje nefunkcionalne države BiH i konačno njeno gušenje".
  Brojni renomirani politički analitičari misle da;
  „Država Bosna i Hercegovina ne može napredovati dok postoji unutrašnja etnitetska podjela te da etniteti koji su nastali iz etničkog čišćenja, zločina i genocida ne mogu biti zdravi temelji za stabilnu multietničku državu Bosnu i Hercegovinu".
  U posljednjoj deceniji bili smo svjedoci da etnitetski političari često slijede politiku slabljenja države BiH te rade u interesu susjednih nacionalističkih politika.


  Izdajnicima - političarima koji rade u držanim institucijama BIH mora biti uskraćena mogućnost da djeluju u korist uskih nacionalističkih ineterese Republike Srpske i Srbije. Takve djelatnosti moraju biti sankcionisane I onemogućene novim Ustavom Republike Bosne i Hercegovine.
  Uzimajući u obzir anlize i izjave medjunarodnih političara da je Republika Srpska i politika koja potiče iz tog entiteta glavna prepreka razvoju države BiH , postavlja se pitanje:

  „ Zašto i kome je potrebna Republika Srpska koju je osnovao ratni zločinac Radovan Karadzić ?
  Nažalost, obično se insuinira da je to "želja" naroda a ne projekat nacionalističkih zločinaca.
  Isto tako su i njemački nacisti uvjeravali da je „hitlerov Dritte Reich" želja naroda a kada je narod „došao sebi" od nacionalističke opijenosti, ispostavilo se da to ipak nije bila njihova želja.
  Srpskom narodu u Bosni sigurno nije potrebna Republika Srpska jer je ovaj narod i prije živio u jedinstvenoj državi u zajedništvu s drugim narodima.
  Potpuna je neistina koju često čujemo iz medjunarodnih političkih krugova da je u Bosni problem jer se ne mogu dogovoriti različite etničke grupe.
  U stvarnosti Bosna nikada nije imala problema s različitim etničkim grupama, nego s različitim političkim stremljenjima - u ovom slučaju:

  • politika demokratskog i antifašističkog suživota svih gradjana i jačanje države BiH u kojoj sudjeluju i djeluju pripadnici svih etničkih grupa.
  • protiv politike neofašizma i ekstremnog nacional-separatizma koja želi u konačnici razvaliti državu BiH, te izvršiti njenu podjelu prema starim planovima.

  Problem je u stvari da se Medjunarodna zajednica odnosno Europa i Amerika nisu dovoljna jasno izjasnili niti efikasno djeluju protiv srpske neofašističke politike u BiH koja je zamotana u plašt „demokratije".
  Medjunarodna zajednica ne djeluje energično i jasno onako kako bi trebalo i onako kako je nekoć reagovala protiv njemačkog fašizma.


  Ako neko misli da je pretjerano poredjene karadzićeve srpske i hitlerove njemačke politike, podsjetiću vas da je največi zločin-genocid u Europi poslije drugog svjetskog rata proizvela upravo ta srpska politika, koja nažalost i danas nesmetano djeluje u Bosni Hercegovini.
  U ovom kontekstu veoma cinično zvuče poruke pojedinih medjunarodnih političara koji govore „da se problem u Bosni i Hercegovini može riješiti samo dogovorom sva tri naroda, odnosno njihovih političkih predstavnika":
  Zamislite kako bi Europa danas izgledala da se čekalo na ustupke i dogovor s Hitlerom koji je tada „predstavljao" njemački narod ?


  Danas mi u Bosni i Hercegovini imamo „predstavnike" srpskog naroda s kojima definitivno nije moguć dogovor za naprednu državu Bosnu i Hercegovini i zato je Bosni potreban pomoć medjunarodne zajednice kao nekoć Njemačkoj - da nametne i nadgleda uslove tj. funkcionalan Ustav BiH koji će spriječiti antibosansko djelovanje nacional-seperatista i fašista, te nove krvave sukobe.
  Dogovor koji bi bio u korist države Bosne i Hercegovine sigurno nije moguć s „neokaradzićevskim" političarima koji otvoreno tvrde da ne vole tu državu i smatraju je neodrživom.
  (pogledaj: )
  Nacionalisti permanentno uvjeravaju srpski narod u BiH:

  • da ne treba da vole vrijednosti ZAVNOBIH-a koji je simbol zajedništva i suživota i otpora fašizmu,
  • da srpski narod treba da veliča četništvo kao najsvjetliji vid srpskog patriotizma,
  • da srpski narod ne želi državu BiH bez etniteta odnosno bez „nacionalnih torova"
  • da srpski narod ne treba da voli svoju domovinu/otadžbinu Bosnu i Hercegovinu

  Sve ove insiucije I negativan uticaj na srpski narod bi se u budućnosti mogle vratiti kao bumerang što je veoma dobro uočio bosanski političar Bojan Bajić.
  Krajnje je vrijeme da se istinski ljubitelji zemlje BiH poput Bogićevića, Pejanovića, Bajića više i glasnije angažuju na gradnji zajedničke, multietničke BiH te da se pokaže svijetlo lice „bosanskog-srpskog gradjanstva" koje nam je zaista potrebno.
  (pogledaj: )
  Pa zar simboli srpstva treba da ostanu: Draža Mihajlović, Radovan Karadzić i Milorad Dodik, kada srpstvo ima inteligentne, humane i svijetle predstavnike kao što su Nikola Tesla, Svetozar Marković, Rade Šerbedzija, pravoslavni svještenik Krstan Bijeljac.


  Gradjanima napredne i efektivne države Bosne i Hercegovine je potreban samo jedan Predsjednik države, koji će oni diriktno birati a njegova politička uloga bi bila reprezentantnog karaktera.
  Pa, zaboga šta bi falilo takvoj državi Bosni i koga bi ona ugrozila?


  A uvjeren sam da bi pored većinskih Bošnjaka dobre šanse za predsjednika takve Bosne i Hercegovine imali i Srbi poput Bogića Bogičevića, Dr. Mirka Pejanovića, akademik Božidara Matića, Bojana Bajića...
  Hrvati poput Željka Komšića, fra. Franja Topića, Josipa Pejakovića...
  Jevreji poput Jakoba Fincija, Borisa Kožemjakina kao I ostali gradjani Bosne I Hercegovine bez obzira na etničku I religijsku pripadnost, koji vole svoju zemlju I žele doprinjeti njenom razvoju.
  Vjerujem da bi danas puno veće šanse za predsjednika Republike Bosne I Hercegovine imao Željko Komšić nego li Sulejman Tihić i to pokazuje važnost bosanske patriotske opredjeljenosti u odnosu na etničku pripadnost.


  S. U.

 3. #973
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.631
  -

 4. #974
  Avatar von Grobar

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  9.644
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Nacionalisti permanentno uvjeravaju srpski narod u BiH:

  • da ne treba da vole vrijednosti ZAVNOBIH-a koji je simbol zajedništva i suživota i otpora fašizmu,
  • da srpski narod treba da veliča četništvo kao najsvjetliji vid srpskog patriotizma,
  • da srpski narod ne želi državu BiH bez etniteta odnosno bez „nacionalnih torova"
  • da srpski narod ne treba da voli svoju domovinu/otadžbinu Bosnu i Hercegovinu
  • Wow...das liest sich wie...

  Nacionalisti permanentno uvjeravaju Bosanski narod u YU:

  • da ne treba da vole vrijednosti AVNOJ-a koji je simbol zajedništva i suživota i otpora fašizmu,
  • da Bosnaski narod treba da veliča Fasiste kao najsvjetliji vid Bosnaskog patriotizma,
  • da Bosanski narod ne želi državu YU bez etniteta odnosno bez „nacionalnih torova"
  • da Bosanski narod ne treba da voli svoju domovinu/otadžbinu Yugoslaviju

 5. #975
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.631
  Zitat Zitat von Grobar Beitrag anzeigen
  • Wow...das liest sich wie...

  Nacionalisti permanentno uvjeravaju Bosanski narod u YU:

  • da ne treba da vole vrijednosti AVNOJ-a koji je simbol zajedništva i suživota i otpora fašizmu,
  • da Bosnaski narod treba da veliča Fasiste kao najsvjetliji vid Bosnaskog patriotizma,
  • da Bosanski narod ne želi državu YU bez etniteta odnosno bez „nacionalnih torova"
  • da Bosanski narod ne treba da voli svoju domovinu/otadžbinu Yugoslaviju
  Bosna je postojala prija jugoslavije i duze.

 6. #976

  Registriert seit
  14.07.2010
  Beiträge
  383
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Bosna je postojala prija jugoslavije i duze.
  Du muss sagen seit Anbeginn der Zeit, dann kommen wir der sache näher so wie du es stehen hast ist wischiwaschi

 7. #977
  Vukovarac
  Zitat Zitat von Samo Naprijed Beitrag anzeigen
  scheiss auf den yunan. der hat schon so ziemlich bei jedem post bewiesen das er keine Ahnung hat. Was willst du einem Fanatiker hier groß beweisen und erklären.
  AHAHAHAHAHA Man beachte den fettmarkierten Satz und DEINE SIG dazu
 8. #978
  Cvrcak
  Zitat Zitat von Miha Beitrag anzeigen
  ...

  Die Serben im benachbarten Bosnien drohen derweil, das Gutachten für sich auszunutzen und sich nun ebenfalls abspalten. Die Serbenrepublik könnte noch heute Abend eine Deklaration über ihre Selbstständigkeit annehmen, die keinen Verstoß gegen das Völkerrecht darstellte, zitierten Medien den bosnischen Serbenführer Milorad Dodik. Das Urteil ist ein guter Wegweiser für den weiteren Kampf um den Status und die Zukunft, sagte Dodik. Wir sind schon lange nicht mehr glücklich, dass wir uns in Bosnien-Herzegowina befinden.

  ...

  Reaktionen auf Kosovo-Gutachten: Bosnische Serben drohen ebenfalls mit Abspaltung - Ausland - Politik - FAZ.NET


  Ich bin zwar ein Serbe der am Kosovo sehr hängt aber vielleicht ist es wirklich besser so, kurz über lang werden wir dann zusammen mit unseren Brüdern aus der RS in ein Staat leben und unseren "Mauerfall" erleben dank des IGH und keiner wird uns dran hindern können. Dodik sehe ich da als guten Motor er wird wohl weiter im Amt bleiben als zukünftiger Präsident.

  Gleiches Recht für alle Menschen auf dieser Welt.
  Wo ist denn nun die Unabhaengigkeitserklaeung? Dodik spricht (droht) schon 5 Jahre davon.

 9. #979
  Avatar von Serbian Eagle

  Registriert seit
  09.06.2009
  Beiträge
  15.715
  Zitat Zitat von Gentleman Beitrag anzeigen
  Die RS kann sich Serbien nur anschliessen wenn sie Südserbien(Presheva usw.) an Kosovo abgeben? Ist das fair?

  Das wäre fair

  Fresse halten du Hund

 10. #980
  Avatar von Serbian Eagle

  Registriert seit
  09.06.2009
  Beiträge
  15.715
  Zitat Zitat von Dinarski-Vuk Beitrag anzeigen
  Ein grosser Teil der Srbijanci mögen die Serben aus Bosnien nicht, dieses "die Brüder werden in einem Staat vereint sein" ist einfach nur noch lächerlich und entspricht nicht der Wahrheit.
  Voll übertrieben, natürlich mag uns die Mehrheit. Wenn du gesagt hättest es gib manche die uns nicht mögen, dann versteh ich das.
  Schau doch mal die Kommentare allein in anderen serbischen Foren und Sportseiten an. Millionen Dankes und Pro Kommentare immer bei Beiträgen von RS. Also


Ähnliche Themen

 1. Antworten: 48
  Letzter Beitrag: 12.05.2011, 02:05
 2. Antworten: 174
  Letzter Beitrag: 07.03.2008, 22:04
 3. Bosnien: Nationalistische Kroaten drohen mit Abspaltung
  Von yugo-jebe-dugo im Forum Politik
  Antworten: 46
  Letzter Beitrag: 05.10.2006, 18:32
 4. Antworten: 34
  Letzter Beitrag: 18.01.2006, 16:00
 5. Bosnische Serben drohen mit Abspaltung
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Politik
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 21.12.2004, 10:32