BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 3 von 3

Bukti rat oko Avenije Gojka Šuška

Erstellt von Mastakilla, 17.09.2010, 11:11 Uhr · 2 Antworten · 702 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Bukti rat oko Avenije Gojka Šuška

  Erst gestern habe ich einen Thread über den durch Tudjmans Leute ermordeten kroatischen Polizisten Josip Reihl-Kirer öffnet, der versuchte den Konflikt mit den Serben in Kroatien auf friedliche Art und Weise zu lösen

  Gojko Suska, der an Josip Reihl-Kirers Mord und an der Granatierung des serbisch bewohnten Borovo Selo beteiligt war, wurde nach dem Krieg zu Ehren eine Allee zugeteilt bzw. nach ihm benannt

  Jetzt gibt es einen Streit um die Umbenennung der Allee von "Avenija Gojka Suska" in "Avenija Josipa Reihla-Kira"

  NAPETO U HVIDRI
  Bukti rat oko Avenije Gojka Šuška  Zoran Pusić

  Datum objave:
  16.09.2010 15:11

  Inicijativa za preimenovanje Avenije Gojka Šuška u zagrebačkoj Dubravi pokrenula je pravi verbalni rat. Na jednoj je strani Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, koji je inicijativu i pokrenuo, a na drugoj braniteljske udruge. HVIDRA iz Dubrave prijeti štrajkom glađu i blokadom ulica ako do preimenovanja dođe

  Na današnjem okruglom stolu, koji je vodio novinar i urednik HTV-a Goran Milić, u prostorijama zagrebačke HVIDRA-e Pusić je pokušao argumentirati zašto avenija u Dubravi ne bi trebala nositi ime ratnog ministra obrane.

  Kaže kako je Šušak sudjelovao u granatiranju Borova sela čime je isprovociran kasniji masakr 12 hrvatskih policajaca. Pusić, čiji je govor popratilo glasno negodovanje iz publike, nadalje tvrdi da je problematičan Šuškov stav prema 'terorističkom djelovanju protiv civila', tj. miniranju srpskih kuća, kako kaže Pusić.

  Treći Šuškov grijeh zbog kojeg ne zaslužuje ime ulice, Pusić smatra Šuškovu zaštitu osoba koje su počinile zločine i prikrivanje istih. Pusić je predložio da se Avenija Gojka Šuška preimenuje u Aveniju Josipa Reihla Kira.

  Zahtjev za preimenovanje podržalo je gradsko vijeće Maksimir, Gornja Dubrava preimenovanje je odbila. 'Ako Zoran Pusić govori o demokraciji, u Dubravi je 11 i pol tisuća branitelja koji su rekli odlučno ne ovoj inicijativi. Odbilo ju je i vijeće gradske četvrti Gornja Dubrava u kojoj živi 70 tisuća ljudi', rekao je Miljenko Bađun iz UHDDR Dubrave. Pita se kako se jedna 'minorna udruga' može suprotstavljati većini. 'To je teror manjine nad većinom', rekao je Bađun i zamolio Pusića da odbaci zahtjev za preimenovanjem.


  Goran Milić u ulozi moderatora


  Puhovski napustio okrugli stol


  Na okruglom stolu, osim Pusića, sudjelovao je i Žarko Puhovski, nekadašnji predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora. Njegov je stav kako kod Šuška postoje i dobra i loša strana, no koja će prevladati, ovisi o stavu većine. Puhovski je demonstrativno napustio okrugli stol kad je Slaven Letica rekao kako se Puhovski nastoji dodvoriti publici iako su njegovi stavovi o Šušku izrazito negativni. Letica je Pusiću poručio da pati od vrste spoznajne iluzije ilustrirajući svoje tvrdnje crtežom na kojem je 'dobro ugojena patka'. Kad se crtež okrene, patka postaje 'dobroćudni zec'. Pusić je, za razliku od Puhovskog, ostao te odslušao ostale govornike.

  Među njima je bio i povjesničar Davor Marijan koji se osvrnuo na Pusićeva nagađanja o Borovom selu. 'Od ožujka i travnja 1991. sva su se naselja s većinski srpskim stanovništvom nalazila pod stražom. Policija nije mogla ući ni u jedno srpsko selo. Ako je to što Pusić tvrdi istina, ne vidim po čemu bi to utjecalo na masakr policajaca', rekao je Marijan i zaključio kako se ne može imati dva različita kriterija za Drugi svjetski rat i za Domovinski rat.

  Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Pusiću je poručio da njegov Odbor za ljudska prava djeluje jednostrano optuživši ga da se brine samo za srpske žrtve dok hrvatske ignorira. 'Ako štitite ljudska prva, onda se brinite i za prava obitelji nestalih branitelja Domovinskog rata. Ja u svom radu u Udruzi nisam osjetio vašu zaštitu', poručio je Pusiću Pšenica.

  Na okruglom stolu, osim navedenih, sudjelovali su i sudjelovali su državni tajnik iz Ministarstva branitelja Zoran Komar, predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, general Ivan Tolj, Miodrag Demo pročelnik Ureda za branitelje Gradskog poglavarstva, brigadir Ivan Rašić

 2. #2
  Avatar von Albion

  Registriert seit
  10.04.2010
  Beiträge
  4.614
  edit

 3. #3
  Vukovarac
  Fahrt selbst nach Borovo Selo und seht selbst wie "bombardiert" das Dorf wirklich ist/war.

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 04.08.2010, 13:00
 2. Kosorova ne da ulicu Gojka Šuška
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 03.08.2010, 19:30
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 13.04.2010, 18:00
 4. Ferguson želi Gojka Ka?ara
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 03.01.2010, 11:00
 5. Juventus traži Gojka Ka?ara?
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 14.12.2009, 11:30