Celnici u Podgorici zele da se sto prije rijesi status Kosova


CRNA GORA NECE ISHITRENIM POTEZIMA OTEZAVATI POLITIKU BRISELA PREMA ZAPADNOM BALKANU

Nerijeseni status Kosova je jedan od najvaznijih razloga sto Evropska Unija insistira na zajednistvu Srbije i Crne Gore, kazu zvanicnici u Podgorici.

Oni isticu da razumiju motive Brisela za ovakav stav i napominju da nece nikakvim ishitrenim potezima otezavati politiku medjunarodne zajednice prema ovom regionu.

“Mi smo zivotno zainteresovani da se pitanje Kosova sto prije rijesi, jer ne zelimo da budemo njegovi taoci vec suverena drzava”, kaze predsjednik crnogorske Skupstine Ranko Krivokapic i izrazava uvjerenje da susjedi Crne Gore podrzavaju njenu nezavisnost. “Ako nemate problem sa vasim komsijama oko vase nezavisnosti, ako vas oni priznaju, onda je svima jasno da ne postoji argumentacija da Crna Gora moze destabilizovati region, nego je suprotno, Crna Gora faktor stabilnosti Jugoistoku Evrope.”

Crnogorski ministar inostranih poslova Miodrag Vlahovic smatra da i najvazniji faktori u medjunarodnoj zajednici sada shvataju da je Crna Gora najmanji problem u trouglu Beograd-Pristina-Podgorica. “Jednostavno, Crna Gora ne predstavlja prijetnju za region da bilo sto odluci o svom drzavno-pravnom statusu, vec je zariste na Kosovu. Naravno, postoji jedna veoma kompleksna politicka situacija u Srbiji, vezano za saradnju sa Hagom i za neke druge dimenzije i segmente politickog zivota.

Dakle, u tom trouglu je Crna Gora najmanje kriva, najmanje problematicna, i u tom trouglu je Crna Gora najmanji problem.”

Ovakve stavove crnogorskih zvanicnika u opoziciji ocjenjuju kao stetne i opasne. “Crna Gora bi morala dobro da se zamisli nad svim ovim sto se desava na Kosovu”, kaze potpredsjednik Narodne stranke Predrag Popovic i dodaje: “Cak i da nema nikakve veze u istorijskom, kulturnom Ili nacionalnom smislu, morala bi Crna Gora da se zamisli nad svim tim, u krajnjem slucaju, vezajuci to interesovanje za zastittu ljudskih prava i sloboda.

Dakle, prosto je neodgovorno ovo sto radi vlast u Crnoj Gori i mislim da se oni ponasaju kao noj koji je zabio glavu u pijesak i koji ne vidi sto se desava i koliko se to, sustinski, upravo tice i same Crne Gore.”

Inace, celnici u Podgorici ostro su odbacili mogucnost da se Crna Gora nadje u nekoj eventualnoj federalnoj ili konfederalnoj zajednici sa Srbijom i Kosovom.

Oni su predlozili da Crna Gora bude mjesto pregovora izmedju Beograda i Pristine o statusu Kosova.