BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 4 von 4

CIA je preko Srbije špijunirala Hrvatsku

Erstellt von Mastakilla, 11.11.2011, 20:52 Uhr · 3 Antworten · 875 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  CIA je preko Srbije špijunirala Hrvatsku

  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  11.11.2011. | 18:52 VLADO DRAGIČEVIĆ, SVJEDOK OBRANE U HAAŠKOM PROCESU PROTIV SVOG BIVŠEG ŠEFA JOVICE STANIŠIĆA, ČELNIKA SRBIJANSKE TAJNE POLICIJE

  Dragičević protiv Stanišića: CIA je preko Srbije špijunirala Hrvatsku; Laušić: Manevar protiv obrane Gotovine i Markača


  Služba državne sigurnosti Srbije, s njezinim šefom Jovicom Stanišićem, špijunirala je Hrvatsku za račun američke CIA-e od 1992. godine, ali bez potpisanog protokola o suradnji.
  Predstavnike CIA-e najviše su zanimale informacije srpske tajne policije s terena u Hrvatskoj i BiH, kao i “Miloševićeve aktivnosti”, kazao je u Haagu, kao svjedok obrane u procesu protiv bivšeg šefa srbijanske tajne policije Stanišića, njegov bivši šef kabineta i načelnik za međunarodnu suradnju Vlado Dragičević.

  Ovaj svjedok nije precizirao što je bio predmet interesa CIA-e vezano uz Hrvatsku, ali se može pretpostaviti da su američku obavještajnu agenciju zanimali potezi mlade hrvatske vlasti. Masovne grobnice

  Dragičević je izjavio kako je Slobodan Milošević odobrio tu suradnju “na riječ”, te da ga je Služba državne sigurnosti obavještavala o razgovorima s američkim kolegama, ali ne i o detaljima “o kojima predsjednik države nije trebao biti informiran”. U Bosni i Hercegovini CIA-u su najviše zanimale, prema ovom svjedočenju, masovne grobnice, a poslije je pratila provedbu Daytonskog sporazuma.

  Za Božidara Spasića, bivšeg pripadnika srbijanske tajne policije, danas vlasnika detektivske agencije SIA u Beogradu, svjedočenje Vlade Dragičevića samo je potvrda prijašnjeg saznanja da je Jovica Stanišić bio agent CIA-e. On upozorava kako to nije bila obostrana suradnja, već klasična špijunaža Stanišića i nekih ljudi iz vrha Službe državne sigurnosti za račun američke sigurnosne agencije.

  Amerikance, je kaže Spasić, zanimalo sve ono što ima u arhivima bivše jugoslavenske tajne policije o Hrvatskoj i nekim ljudima u Hrvatskoj, a ne klasična špijunaža na terenu u Hrvatskoj. Ti podaci iz arhiva, a bilo ih je dosta o hrvatskim kadrovima, uvelike su se dostavljali američkoj “vezi” u Veleposlanstvu SAD-a u Beogradu.
  Usmeni dogovor

  CIA-u nije zanimao tijek rata i što se događalo na ratištima na prostoru bivše Jugoslavije, već ih je u Bosni najviše zanimalo djelovanje islamističkih terorističkih grupa, kao što je i danas zanima, kao i to imaju li one kakve veze s vrhom vlasti u Hrvatskoj. Bojali su se da bi Franjo Tuđman mogao koristiti te grupe u redovima svojih snaga.

  Ne treba zaboraviti, nastavlja Spasić, da je u početku 90-ih Tuđman imao odlične veze s Iranom, te je i ta veza i ono što iz nje može proizići, zanimala CIA-u. Zanimalo ih je i koliko je hrvatski državni vrh povezan s drugim sigurnosnim službama u svijetu i njegova suradnja s ostalim zemljama. Primjera radi, zanimali su se koje je oružje bilo u rukama uhićenih hrvatskih zarobljenika s ratišta, pa su prema tome zaključivali od koje zemlje Hrvatska kupuje oružje.

  Temeljem usmenog dogovora CIA je poslala svoga čovjeka u Veleposlanstvo SAD-a u Beogradu i tako je ostvarivana suradnja. Iako svjedok nije rekao ime te “veze”, beogradski Press tvrdi da je američki čovjek za vezu sa Stanišićem bio William Lofgren. To je ovom listu navodno potvrdio i jedan bliski Stanišićev suradnik. I Srbi su trebali poslati svoga čovjeka u Washington, kako bi bio “veza” s CIA-om, ali je rat utjecao na to da on ne otputuje.

  Da se u početku mislilo ozbiljno o suradnji srpske tajne policije i CIA-e govori i podatak da je u Beograd predsjedničkim zrakoplovom, kako to tvrdi Press, došao i general John Deutsch, tadašnji šef CIA-e, ali da je to bilo u vrijeme dok je Milošević za Amerikance slovio kao “jamac mira u BiH”. Previše prisna suradnja Stanišića s američkom agencijom stajala ga je smjene.

  U procesu u Haagu ta mu suradnja neće donijeti neke pogodnosti jer, kako je naglasio tužitelj, “na osnovi te suradnje ne može se zaključiti da Stanišić nije počinio ratne zločine”. Svjedok Dragičević pri pojavljivanju pred Haaškim tribunalom bio je upitan zna li što o aktivnostima Jedinice za specijalne operacije, “Crvene beretke” na tlu Hrvatske.

  Izjavio je da “nema saznanja o tome” i da Kapetan Dragan nije imao nikakvu suradnju sa srpskom tajnom policijom te da ga je prvi put susreo 2000. godine. Tužitelj mu je tada prikazao film s proslave “Crvenih beretki” 1997. na kojoj je tajna policija dijelila odličja za sudjelovanje u ratu na tlu Hrvatske i BiH. Na snimci se vidi kako je odličje dobio i Kapetan Dragan, a da svjedok čita obrazloženja za odlikovane i poimenično ih proziva da ih preuzmu.

  Uhvaćen u laži, svjedok je izjavio kako je “ovaj detalj smetnuo sa uma” te da ne može ništa reći o suradnji Kapetana Dragana i Jovice Stanišića. I tu ga je snimka demantirala jer se na njoj vidjelo da Kapetan Dragan stoji na proslavi i dodjeli odlikovanja odmah do Stanišića, koji se s njim pozdravljao srdačnije nego s ostalim sudionicima proslave.
  JOVO PARIPOVIĆ

  Na Dedinju niče centar CIA-e

  U okviru kompleksa veleposlanstva SAD-a u Beogradu, koji se gradi na Dedinju, bit će smješten i regionalni centar CIA-a. Kompleks će se prostirati na 40.000 kvadrata i imat će sedam zgrada u kojima će raditi više od 400 ljudi, a cijena njegove gradnje procjenjuje se na 117 milijuna dolara. Objekt će biti dovršen do kraja 2012. godine.
  Laušić: Manevar kojim se ljulja obrana Gotovine i Markača

  - Takva izjava je manevar da se poljulja SAD kao uporišna točka u obrani generala Gotovine i Markača-kaže general pukovnik u mirovini i bivši načelnik Uprave vojne policije Mate Laušić, nekadašnji prvi šef osiguranja prvog hrvatskog predsjednika.

  - Već 1992. preko Miomira Žužula i Miroslava Tuđmana, a uz suglasnost Vlade SAD-a, u Zagreb su došli umirovljeni pripadnici tajne službe koji su nam pomogli da obučimo kadrove za osiguranje predsjednika Tuđmana.

  Cijelo vrijeme rata imali smo odličnu komunikaciju s američkim službama. 1994. i 1995. u Hrvatskoj su na obuci naše vojske radili pripadnici američke sigurnosne tvrtke MPRI. Bilo je mnogo vidljivh i nevidljih spona između naših i američkih tajnih službi... - kazao je Laušić, nekadašanji član stožera osiguranja Ureda za nacionalnu sigurnost.
  ______________________________

  Laut Vlado Dragicevic, der im Haager Prozess Gotovina vertritt, hat die serbische Geheimpolizei im Auftrag der CIA in Kroatien herumspioniert, um Daten für die Anklage gegen Gotovina zu sammeln

  Außerdem wird gemeldet, dass die neue US Ambassy in Belgrad, die gerade gebaut wird, ebenfalls Aufgaben für die CIA übernehmen wird.

  Sollten sich diese Dinge als Wahrheit herausstellen und die USA wirklich Interesse an der Verurteilung Gotovinas zeigt, dann könnte das mit den privaten Söldnerunternehmen zu tun haben, die für Kroatien die Operation Oluja organisiert und die kroatischen Streitkräfte ausgebildet haben. Möglicherweise will man hier die eigene Schuld verdecken.

  Außerdem würde das bedeuten, dass die USA die einzelnen nationalen Parteien im ehemaligen Jugoslawien auch weiterhin gegeneinander auspielt.

 2. #2

  Registriert seit
  22.02.2011
  Beiträge
  1.858
  cool brotherhood serbien&usa

 3. #3
  Avatar von Mbreti Bardhyl

  Registriert seit
  24.07.2010
  Beiträge
  2.572
  Zitat Zitat von Mastakilla Beitrag anzeigen
  -
  Bla,bla,bla...........


  bla,bla.......... hat die serbische Geheimpolizei im Auftrag der CIA in Kroatien herumspioniert
  -
  -
  Aha....die serbische Geheimpolizei im Auftrag der CIA!!!!..

 4. #4
  Avatar von Spliff

  Registriert seit
  08.08.2011
  Beiträge
  2.579
  Passiert

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 09.08.2010, 13:30
 2. Juniori Srbije pobedili Hrvatsku
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 26.07.2010, 20:00
 3. Pijan pješice ušao iz Srbije u Hrvatsku
  Von GodAdmin im Forum News
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 17.02.2010, 10:30
 4. Juniori Srbije pobedili Hrvatsku
  Von danijel.danilovic im Forum Sport
  Antworten: 13
  Letzter Beitrag: 03.08.2009, 13:51
 5. Antworten: 8
  Letzter Beitrag: 03.09.2006, 10:17