BEOGRAD - Američka televizijska mreža CNN privela je kraju pripreme za direktan prijenos uhićenja srpskog generala Ratka Mladića, saznaje Nacional.

«Elitna ekipa CNNa je već stigla u Beograd. Grupa reportera i tehničara odsjela je u hotelu "Hajat". Ekipu predvodi jedan od asistenata Kristijan Amanpur, zvijezde CNNa, koja se proslavila reportažama iz Sarajeva, Knina, Prištine i drugih mjesta, s kojih je cijeli svijet obavještavala o srpskim zločinima, proglašavajući Srbe i Srbiju za anticivilizacijsko zlo koje hara svijetom.

Amanpurova, supruga Jamesa Rubina, bivšeg portparola State departmenta, danas je neslužbeno organizator uhićenja generala Mladića. Ona će u Beograd stići onog časa kad se da zeleno svjetlo za početak akcije. Sve što je planirano da se dogodi do 11. srpnja, do isteka roka koji je Carla del Ponte dala Koštunici, osmislila je upravo Kristijan Amanpur» - kaže sugovornik Srpskog Nacionala iz vrha vlade Srbije i Crne Gore, koji je izuzetno nezadovoljan zbog "antisrpske kampanje" čiji je cilj upravo uhićenja Ratka Mladića.

On tvrdi da su sve srpske institucije - vlada, policija, pa i Vojska - dobile "sugestije" da "postupaju prema uputama vođe tima CNNa".

«Nedopustivo je da se događaju ovakve stvari. Možda ta novinarka ima neka tajna saznanja o lokaciji generala Mladića, ali to ne znači da ona upravlja pripremama akcije, određuje vrijeme i mjesto, naređuje kako da se pripremi javnost u Srbiji. Ne znam kakav autoritet stoji iza nje, ali strašno mi je kad vidim da i naš ministar Zoran Lončar ide u "Hayat", na noge reporterima CNNa.

Vjerojatno je dobio precizna uputstva, možda čak i pisani tekst kojim će se obratiti javnosti kad akcija uhićenja počne. Ne tvrdim da je točno, ali čuo sam da su konkretna uputstva već proslijeđena i rukovodiocima vodećih srpskih medija. U vladi se priča da se u preporukama navodi da bi pričom o zločinu "Škorpiona" trebalo ublažiti moguće nezadovoljstvo srpskih patriota, koji bi mogli reagirati kad dođe do uhićenja Ratka Mladića» - kaže sugovornik Nacionala.

Ekipa CNNa, provjerena na mnogim kriznim žarištima svijeta, kako saznaje Nacional, već je iznajmila poslovne prostore u četiri grada: Valjevu, Čačku, Vrnjačkoj Banji i Kragujevcu.

«To je samo pokušaj da se sakriju tragovi. Vjerujem da CNN, odnosno Kristijan Amanpur, raspolaže preciznim podatcima o lokaciji na kojoj namjeravaju izvršiti akciju, ali da se ovako to maskira. U grupi novinara i drugog personala američke televizije nalazi se i nekoliko haških istražitelja. Čak su i odsjeli zajedno u "Hayatu".

S njima je jučer sastančio Lončar, ministar za suradnju s Haškim tribunalom. Ukoliko im se nade ispune, cijeli svijet će moći pratiti lov na srpskog generala. Bit će to ekskluzivnije nego hvatanje Sadama Huseina» - kaže sugovornik Nacionala.

12.6.2005.
Pincom.info / Srpski Nacional