BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 6 von 6

CRG: Nema odustajanja od Velike Albanije

Erstellt von El Malesor, 19.10.2009, 14:04 Uhr · 5 Antworten · 456 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von El Malesor

  Registriert seit
  23.10.2008
  Beiträge
  5.438

  CRG: Nema odustajanja od Velike Albanije

  PODGORICA - Nema razloga za verovanje da će Vašington i Brisel sada napustiti svoje klijente i njihov projekat rušenja i kasapljenja četiri susedne države - Crne Gore, Grčke, Makedonije i Srbije - da bi stvorili etnički čistu, albansko-kosovsku superdržavu, smatra američki analitičar Rik Rozof.
  Zastava Kosova, predstavljena na ceremoniji proglašenja nezavisnosti 17. februara 2008, sadržala je sliku kosovske teritorije, a iznad nje šest zvezdica, navodi se u analizi koju prenosi podgorički dnevnik "Dan".
  Šest zvezdice - šest potencijalnih teritorija
  Dodaje se da iz sasvim očiglednih, a prećutkivanih razloga, te zvezdice su simbol šest teritorija na kojima sada žive Albanci - Kosovu i Metohiji, Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Grčkoj, objavio je kanadski Centar za istraživanje globalizacije, "Global risrč" (CRG).
  U članku "Velika Albanija - pretnja novog konflikta u Evropi pod sponzorstvom SAD-NATO", ističe se da zapadna vojna alijansa indirektno podržava plan stvaranja Velike Albanije - koju bi osim Albanije, Kosmeta, juga Srbije, činili i Sandžak, deo Crne Gore - Plav, Gusinje, Malesija, Ulcinj, delovi Grčke i zapadna Makedonija.
  Rozof, dugogodišnji antiratni aktivista iz Čikaga, tvrdi da su oružane formacije u Albaniji i na Kosmetu kičma za akcije osvajanja onih teritorija koje su zamišljene kao deo Velike Albanije, čemu se, kako je naveo, SAD i NATO neće protiviti.
  Autor analize piše da bi te albanske snage mogle napasti Crnu Goru i pored činjenica da je vlada premijera Mila Đjukanovića zacrtala ulazak u NATO, koji garantuje suverenitet članica i nepromenjivost granica, te veoma dobrih odnosa vlasti u Prištini i Podgorici.
  "Poput trupa iz Albanije za koje je NATO obezbedio obuku u zonama borbe u Iraku i Avganistanu, nova kosovska armija će kao i sve druge zemlje koje su članice NATO biti uključena u ratove širom sveta. Novinski izveštaj iz maja dao je uvid u stvarne strateške planove i ciljeve nove kosovske armije. Po Ustavu Kosova, bezbednosne snage trebalo bi da broje 3.000 aktivnih pripadnika i 2.000 rezervista. Oni se organizuju po NATO standardima, uz mogućnost da budu slati u operacije koje alijansa sprovodi u inostranstvu", naveo je Rozof.
  Albanija može vojno da reaguje
  Podseća se da je privremeni kosmetski predsednik Fatmir Sejdiju u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Andre Fog Rasmusenom letos kazao kako očekuje da će Kosovske bezbednosne snage uskoro biti uključene u mirovne operacije širom planete.
  Navodi se i da je šest godina pre Rasmusenove posete, Agim Čeku, tadašnji zapovednik Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) ponudio da KZK učestvuje u okupaciji Iraka, a da za uzvrat NATO trupe ostanu u pokrajini, navedeno je u studiji CRG.
  Rozof naglašava da je Albanija od aprila punopravna članica NATO i kao takva, po ugovoru o Alijansi, može biti pozvana da reaguje ukoliko privremene institucije samouprave u Prištini isprovociraju sukob sa susedima, kao što su Srbija i Makedonija, jer Albanija insistira da ta država i Kosmet "nisu strane zemlje".
  "Ukoliko Albanija interveniše u ime "bratske nacije" u vojnom konfliktu sa nečlanicom NATO, onda će i NATO biti umešan", smatra Rozof.
  CRG piše da su pojedine članice NATO naoružale, obučavale i obezbedile logističku podršku tzv. Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) u ratu sa oružanim snagama Savezne Republike Jugoslavije krajem 1990-ih, marširale su rame uz rame sa OVK na Kosovo i institucionalizovale je kao KZK.
  Te članice Alijanse su zatim spasile Oslobodilačku nacionalnu armiju (ANA) od poraza tokom pobune u Makedoniji 2001. i na kraju, priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta, kaže se u tekstu.
  "Nema razloga verovati da će Vašington i Brisel sada napustiti svoje klijente i njihov projekat rušenja i kasapljenja četiri susedne države da bi stvorili etnički čistu, ogrezlu u kriminalu, proširenu albansko-kosovsku super državu", zaključio je Rozof.

 2. #2
  ökörtilos
  Wie wär es mal mit französich,oder russisch,sind doch interessante Sprachen?

 3. #3

  Registriert seit
  05.09.2004
  Beiträge
  7.890
  was?

 4. #4
  Avatar von El Malesor

  Registriert seit
  23.10.2008
  Beiträge
  5.438
  kp was das alles bedeutet aber mein Vater meinte es geht darum dass amerika und NATO für ein Großalbanien sind.

 5. #5
  Avatar von AulOn

  Registriert seit
  19.10.2008
  Beiträge
  2.789
  Zašto su sve ANGST ujedinjen protiv Albanije ?

 6. #6

  Registriert seit
  05.09.2004
  Beiträge
  7.890


  schönes Bild

Ähnliche Themen

 1. Vijori se zastava Albanije
  Von El Malesor im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 29
  Letzter Beitrag: 26.02.2011, 16:52
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.06.2010, 14:30
 3. Jeremi?: Nema odustajanja od Kosova
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.06.2010, 12:00
 4. Zahtev Albanije za prijem u EU
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 28.04.2009, 13:30
 5. Han napustio selekciju Albanije
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 16.04.2009, 20:00