BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 23 1234511 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 230

DANAS:Dan pobjede i domovinske zahvalnosti!!!!!!!!!!!!!

Erstellt von cro_Kralj_Zvonimir, 05.08.2007, 11:32 Uhr · 229 Antworten · 7.280 Aufrufe

 1. #1
  cro_Kralj_Zvonimir

  DANAS:Dan pobjede i domovinske zahvalnosti!!!!!!!!!!!!!

  Jedna od najvažnijih vojnih pobjeda u Hrvatskoj povijesti

  Operacija Oluja počela je u petak, 4. kolovoza ujutro. Hrvatske snage probile su protivničke crte na više pravaca i ujutro 5. kolovoza ušle u Knin. U podne se na kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava

  Hrvatska u nedjelju slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u sjećanje na 5. kolovoza 1995., kada je u akciji Oluja oslobođen Knin, dotadašnje središte srpske pobune.
  Olujom je oslobođeno oko 11.000 četvornih kilometara dotad okupiranog teritorija, njome je eliminirana srpska paradržava »SAO Krajina«, a time je i srušen imperijalni projekt velike Srbije koji je tada dopirao do predgrađa Zagreba, Siska, Karlovca, Gospića i Zadra. To je jedna od najvažnijih vojnih pobjeda u hrvatskoj povijesti. Njome je Hrvatska dobila slobodu i potvrdila svoj opstanak na političkoj karti svijeta.
  Vojnoredarstvena operacija počela je u petak, 4. kolovoza u pet sati ujutro. Prvog dana akcije hrvatske snage probile su protivničke crte na više pravaca, navečer su ušle u Sveti Rok i došle svega nekoliko kilometara nadomak Knina. Ujutro su ušle u Knin, a u podne se na kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava. Potom je uslijedilo oslobađanje Gračaca, Benkovca, Kijeva…
  U nedjelju su oslobođeni Plaško, Korenica, Slunj i druga mjesta da bi u ponedjeljak, 7. kolovoza, nakon predaje opkoljenih srpskih snaga na području Banovine, Hrvatska objavila da je nakon 84 sata akcija Oluja završena. Poginulo je 174, a ranjeno 1430 pripadnika hrvatskih snaga.
  Oluji su prethodile akcije hrvatskih snaga u BiH koje su tijekom 1994. vodile teške borbe za zauzimanje uzvisina na Dinari i planini Šator, nakon čega je Knin dospio u poluokruženje.
  Hrvatska je tada slavila svoje ratne junake i zapravo je bila ponosna na tu vojnu pobjedu koja je iznenadila mnoge u međunarodnoj zajednici. Pogotovo što su neki predviđali dugotrajni sukob pa čak i mogući hrvatski poraz usudi li se tadašnji predsjednik Franjo Tuđman pokrenuti tu vojnu operaciju. Na kraju, Oluja ne samo da je u potpunosti promijenila dotadašnje geopolitičke odnose na jugoistoku Europe nego je dovela i do kraja rata. Naime, nakon Oluje hrvatske snage nastavile su svoje vojne operacije i na zapadu BiH, a vojni porazi prisilili su vođu velikosrpskog projekta Slobodana Miloševića da pristane na mirovne pregovore.
  Potkraj te godine u Daytonu, Hrvatska je dobila natrag još okupirano Podunavlje, dok je BiH postala samostalna država iako s dva entiteta. Tako je Oluja zapravo značila i završetak velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH tijekom koje su stradali deseci tisuća ljudi a milijuni su raseljeni.  http://www.vjesnik.hr/html/2007/08/0....asp?r=unu&c=1

  Ich wünsche heute allen eien Frohen Tag des Sieges und der Heimatlichen Dankbarkeit!

 2. #2
  cro_Kralj_Zvonimir
  10.Jahres Feier vor 2Jahren!


 3. #3
  Avatar von absolut-relativ

  Registriert seit
  17.03.2006
  Beiträge
  10.378
  hallo ...

  tudjfrau schmort in der hölle !!!

 4. #4
  cro_Kralj_Zvonimir
  Povodom Dana domovinske zahvalnosti položeni vijenci na Mirogoju
  U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti vijence su na zagrebačkom groblju Mirogoj položila izaslanstva Predsjednika RH, Hrvatskog sabora i Vlade, Grada Zagreba, te zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba.
  (Arhivska fotografija) Izaslanstva su položila vijence kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, kod Središnjeg križa, na grobnicu narodnih heroja te na zajedničku grobnicu neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata na krematoriju.Saborsko i izaslanstvo HVIDR-e te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima vijence su položili i na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a HVIDR-ino izaslanstvo vijenac će položiti i na Oltaru Domovine, na Medvedgradu.

 5. #5
  Avatar von absolut-relativ

  Registriert seit
  17.03.2006
  Beiträge
  10.378
  hallo ...

  ihr solltet eher die niederlage feiern als irgendeinen sieg !!! tudjfrau hätte damals in den haag sein ...

  biba

 6. #6

  Registriert seit
  13.05.2007
  Beiträge
  18.328
  Zitat Zitat von absolut-relativ Beitrag anzeigen
  hallo ...

  tudjfrau schmort in der hölle !!!
  du hast es wohl mit der hölle was...

 7. #7
  cro_Kralj_Zvonimir


 8. #8
  cro_Kralj_Zvonimir


 9. #9
  cro_Kralj_Zvonimir
  Hrvatska slavi Dan pobjede
  Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te obilježava 12. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja", u kojoj je, nakon pet godina srpske okupacije, oslobođen grad Knin i najveći dio okupiranog hrvatskog teritorija.

  "Olujom" su ujedno stvorene pretpostavke za završetak rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te za mirnu reintegraciju hrvatskoga Podunavlja u ustavno-pravni poredak RH.Posebno oduševljenje diljem Hrvatske izazvalo je oslobađanje Knina, dugogodišnje središte i simbol srpske pobune, koja je započela u ljeto 1990., blokadom hrvatskih prometnica, da bi s vremenom prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrba.Lokalnim Srbima u tome je pomoć pružala tzv. Jugoslavenska narodna armija, čije su snage i naoružanje pristizali iz Srbije i Crne Gore.Iako skrivana iza fraze o navodnoj ugroženosti Srba, priroda pobune pokazala se isključivo velikosrpskom, što je potvrdilo stvaranje paradržave, tzv. RS Krajine, s namjerom priključenja Srbiji.Višegodišnji pokušaji da se na miran način reintegriraju okupirani prostori bili su bezuspješni, a predstavnici pobunjenih Srba samo su dan prije početka "Oluje" u Ženevi odbili još jednu ponudu hrvatskih vlasti da se problem riješi mirnim putem.Za Hrvatsku politički i gospodarski neodrživo stanje promijenila je "Oluja", koja je započela je u petak, 4. kolovoza, u 5 sati ujutro.U svega 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10,5 tisuća četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države.Pred napredujućim hrvatskim snagama, iz Hrvatske su u Srbiju i dijelove BiH pod srpskom okupacijom izbjegle tisuće lokalnih Srba, što je otvorilo brojne rasprave u Hrvatskoj i međunarodnoj javnosti.Srpska strana uvjeravala je da se radilo o spontanom odlasku, no dokumenti i videozapisi govore da je to bio dobro pripremljen i uvježban odlazak.Hrvatski je Sabor lani donio Deklaraciju o "Oluji", kojom je tu
  operaciju označio kao odlučujuću bitku, koja je Hrvatskoj donijela mir i slobodu, trajno promijenila odnose vojnih snaga u BiH te srušila mit o snazi, junaštvu i nepobjedivosti srpske vojske.Sabor je pozvao na čuvanje sjećanja na "Oluju", koje treba sadržavati i pravo na sustavno i slobodno istraživanje tamnih strana te i svih drugih ratnih operacija.Haško tužiteljstvo je za kršenje ratnog i humanitarnog prava tijekom i nakon "Oluje" optužilo četvoricu hrvatskih generala - Antu Gotovinu, Mladena Markača i Ivana Čermaka.Obljetnicu "Oluje" državni će vrh i ove godine obilježiti na
  središnjoj svečanosti u Kninu, koja će započeti polaganjem vijenaca na Gradskom groblju, nakon čega će se, u vojarni Kralj Zvonimir, svečano postrojiti 4. gardijska brigade, te podići državni stijeg na Kninskoj tvrđavi.Misu za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Zavjeta predvodit će šibenski biskup Ante Ivas.

  http://dnevnik.hr/naslovnica/vijesti...0805_22520.php

 10. #10
  Lance Uppercut
  Zitat Zitat von absolut-relativ Beitrag anzeigen
  hallo ...

  ihr solltet eher die niederlage feiern als irgendeinen sieg !!! tudjfrau hätte damals in den haag sein ...

  biba
  :sign3:

  muss man deinen geistigen durchfall verstehn?

Seite 1 von 23 1234511 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.08.2010, 12:30
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 16.05.2010, 11:00
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 01.12.2009, 09:30
 4. Dan zahvalnosti za decu iz Krfske
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 25.11.2009, 19:30
 5. Povelja zahvalnosti za Karabati?a
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 28.10.2009, 16:00