BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 3 123 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 25

Djukanovic ist zurückgetreten

Erstellt von Mastakilla, 21.12.2010, 21:30 Uhr · 24 Antworten · 1.396 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Djukanovic ist zurückgetreten

  Đukanović podneo ostavku na mesto premijera


  Predsednik Demokratske partije socijalista nije želeo da garantuje da se neće 2013. ponovo kandidovati za predsednika Crne Gore. Novi premijer Igor Lukšić

  Rođen 15. februara 1962, sa 29 godina 15. februara 1991. postao najmlađi premijer. Predsednik Vlade Crne Gore bio do 1998. 15. 01. 1998. postao predsednik Crne Gore. 8. januara 2003 postao ponovo premijer. Povukao se na mesto poslanika od oktobra 2006. do oktobra 2008. ponovo postaje predsednik Crne Gore 29. februara 2008. Foto AFP

  Od našeg stalnog dopisnika
  Podgorica – Nakon dve decenije dominantnog vladanja političkom scenom Crne Gore, Milo Đukanović je juče podneo ostavku na mesto predsednika Vlade Crne Gore.
  Saopštio je to na konferenciji za novinare u Vili Gorica u Podgorici, kojoj je prisustvovao veliki broj domaćih i stranih izveštača, kao i deo diplomatskog kora. On je rekao da je o ovoj odluci obavestio predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) koje je zatim odlučilo da za novog mandatara predloži sadašnjeg potpredsednika vlade i ministra finansija Igora Lukšića.
  Prema Đukanovićevim rečima, konačnu odluku u vezi sa tim doneće Glavni odbor DPS-a i s njom upoznati predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića.
  „Doneo sam odluku da podnesem ostavku na dužnost predsednika Vlade Crne Gore. Moja odluka nije iznenadna, ishitrena i nije donesena, kako to tvrde neodgovorni pojedinci iz njima svojstvenih razloga, ni pod čijim pritiskom... Odlazim čiste savesti zadovoljan sa ovim što sam sa mojim timom uradio”, rekao je Đukanović na kraju ekspozea o prezentaciji rezultata rada vlade tokom ove godine.
  „Danas, kada je Crna Gora stabilna zemlja, kada je izašla iz recesije, kada je postala kandidat za članstvo u EU, kada se nalazi u predvorju NATO-a”, dodao je Đukanović, „stekli su se uslovi za moje povlačenje iz izvršne vlasti. Procenio sam da je vreme da i ovim ličnim činom doprinesem da se stvore uslovi za promene na čelu vlade bez ikakvih potresa i posledica po dalji uspešan unutrašnji razvoj i evroatlantski put Crne Gore.”
  Na pitanje da li namerava da se vrati na mesto premijera, kao što je to uradio nakon što se 2006. godine povukao sa državnih funkcija i da li može garantovati da recimo 2013. ponovo neće biti kandidat za predsednika Crne Gore, odgovorio je: „Bože zdravlja, videćemo”, i dodao da će zadržati mesto predsednika Demokratske partije socijalista.
  Đukanović je, govoreći o rezultatima vlade u protekloj godini dana, kazao da je Crna Gora dobila status kandidata za EU sa realnim šansama za dalji napredak na jesen naredne godine, da ga raduju ocene ključnih međunarodnih faktora da su postali „zemlja dobrih vesti i oaza mira na Balkanu”, kao i da je nastavljen i zaokružen institucionalni okvir za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.
  „Dalji izazov predstavlja izgradnja nezavisnih i profesionalnih institucija za jačanje vladavine prava”, poručio je Đukanović.
  Ustavom Crne Gore određeno je da predsednik države predlaže Skupštini mandatara za sastav vlade, nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.
  Mandatar ima rok od tri meseca da parlamentu predloži program vlade i sastav kabineta. Prema Ustavu, mandatar iznosi u Skupštini svoj program i predlaže sastav vlade, a kako je juče najavio Đukanović, očekuje se da će u Skupštini Crne Gore, čije je zasedanje u toku, Lukšić do kraja nedelje i zvanično biti izabran za novog crnogorskog premijera.
  Novica Đurić
  --------------------------------
  Nema sličnosti sa Sanaderom
  Crnogorski premijer je nazvao usiljenim senzacionalizmom i govorom mržnje poređenja njega sa bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, odgovarajući na pitanja novinara da li ga može zadeseti sudbina slična Sanaderu.
  „Da ti mediji koji to plasiraju imaju jačeg odjeka ja ne bih bio predsednik vlade i danas u poziciji da vam saopštavam svoju odluku. Svako poistovećivanje sa scenarijima u okruženju samo je posledica neprofesionalnosti ljudi koji rade u nekim medijima u Crnoj Gori i njihove patološke opsednutosti mnome. Želim im da ih to što pre prođe”, kazao je Đukanović i naveo da „čita ta trućanja”.
  -----------------------------------
  Lukšić „dovoljno jak” za premijera
  Odgovarajući na novinarsko pitanje, Đukanović je rekao da je Lukšić dovoljno jaka politička ličnost da ga zameni na funkciji premijera.
  „Ja sam mlađi došao na mesto premijera. Lukšić je dugo vremena u vrhu DPS-a i vladi i ima veliko političko iskustvo”, kazao je Đukanović. On je kazao da će sa novim mandatarom doći i do personalnih promena u vladi. „Siguran sam da će sa novim mandatarom doći do personalnih promena i da će mandatar sastaviti tim koji njemu odgovara.”
  ----------------------------------
  I Marović se povlači
  Podgorica – Istovremeno sa povlačenjem Mila Đukanovića, sa mesta potpredsednika Vlade Crne Gore povući će se Svetozar Marović. On je Tanjugu rekao da je to ranije najavio i da je to njegova „lična odluka”. On će, kako kaže, ostati na raspolaganju politici Crne Gore prema Evropskoj uniji i Demokratskoj partiji socijalista sve dok im to bude bilo potrebno.
  Marović se na mestu potpredsednika Vlade Crne Gore nalazi od prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. Bio je poslednji predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora. Na toj funkciji je ostao do 22. maja 2006. godine, nakon što su se građani Crne Gore na referendumu izjasnili za nezavisnu državu. Dobitnik je ordena Petar Veliki, najvećeg ruskog priznanja za doprinos učvršćivanju prijateljstva, ekonomske i kulturne saradnje između slovenskih naroda, a takođe je i počasni građanin Atine.
  ----------------------------------
  Medojević i Mandić traže vanredne izbore
  Nova srpska demokratija (NOVA) i Pokret za promene zatražiće od predsednika Filipa Vujanovića da raspiše vanredne parlamentarne izbore nakon ostavke premijera Đukanovića.
  Predsednici Nove srpske demokratije i Pokreta za promene Andrija Mandić i Nebojša Medojević kazali su da je, kako su naveli, Đukanović otišao pod pritiskom međunarodne zajednice i konstatovali da je njegovom ostavkom pala vlada.

  objavljeno: 21.12.2010.
  Nun ist es also doch passiert

 2. #2

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  17.122

 3. #3

  Registriert seit
  14.07.2010
  Beiträge
  593
  Für wie lange nur?

 4. #4
  Avatar von Pjetër Balsha

  Registriert seit
  02.05.2010
  Beiträge
  6.287
  schade
  war ein guter politiker
  alles gute weiterhin dhëndri ynë

 5. #5
  Avatar von Vatrena

  Registriert seit
  16.02.2007
  Beiträge
  10.717
  Er muss!!
  Aber er wird die Fäden weiterhin ziehen! Das Trauerspiel wird weitergehen!

 6. #6
  Neutralist
  Er gibt alles einfach so auf, aber dennoch weiß er, wenn er wieder kandidiert werden sie ihn alle wieder wählen..

 7. #7
  Emir
  Sekib Mujanovic - Zgazi me

 8. #8

  Registriert seit
  24.06.2010
  Beiträge
  7.059
  Zitat Zitat von Emir Beitrag anzeigen
  Sekib Mujanovic - Zgazi me

 9. #9
  Chavo
  Sranje

 10. #10
  Avatar von Zurich

  Registriert seit
  05.02.2007
  Beiträge
  18.089
  Zitat Zitat von Pjetër Malota Beitrag anzeigen
  schade
  war ein guter politiker
  alles gute weiterhin dhëndri ynë
  Er war ein Schwerkrimineller den den Zigarettenhandel in der Adria Kontrollierte???
  Sind für dich nur kriminelle Politiker gute Politiker oder wie????


  PS: Sehr gut... Und jetzt ab in den Knast mit der Ratte!!! Jemand, der soooo viel Dreck am Stecken hat wie "Mafia-Milo" hat nichts anderes verdient!!!

Seite 1 von 3 123 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Ilir Meta ist zurückgetreten!
  Von Albion im Forum Politik
  Antworten: 24
  Letzter Beitrag: 15.01.2011, 09:28
 2. Ivo Sanader zurückgetreten!
  Von Crveni Vojvoda im Forum Politik
  Antworten: 162
  Letzter Beitrag: 04.01.2010, 12:19
 3. Aurelio Juri zurückgetreten.
  Von Grasdackel im Forum Politik
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 25.06.2009, 11:10
 4. Kirin zurückgetreten
  Von Perun im Forum Politik
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 30.12.2007, 17:34
 5. Fatos Nano zurückgetreten!
  Von RENEA im Forum Politik
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 01.09.2005, 19:57