BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 8 12345 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 79

DODIK lässt Versammlung platzen!!!

Erstellt von meko, 21.02.2009, 16:05 Uhr · 78 Antworten · 2.913 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von meko

  Registriert seit
  15.05.2007
  Beiträge
  10.778

  DODIK lässt Versammlung platzen!!!

  hab gerade in den newas gehört das dodik das zusammentreffen der 3 vertreter der stärksten parteien in BiH hat platzen lassen.
  er hat verlangt das BiH ein loses staatenbündniss wird in dem jeder das erecht hat sich abzutrennen,..

  die anderen beiden vertreter sind nicht darauf eingegangen.danach ist dodik gegangen.

  sda führer tihic hat gemeint es ist ein großer schritt zurück!
  ....................

  gerade gestern hat mir ein ers typ hier im forum klarmachen wollen, das die moslems und kroaten alles blockieren,.. nun sehen wir wieder das die einzigen die etwas blockieren, die serben sind.

  da gibts kein wenn und aber!


  ________________________________________
  Dodik: Kada se prihvate svi uslovi RS; BiH može postati savezna država


  Sulejman Tihić i Dragan Čović nisu prihvatili uslove koje je Dodik postavio na početku sastanka...  Predsjednk SNSD Milorad Dodik napustio je sastanak sa liderima SDA Slejmanom Tihićem i HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Mostaru, jer oni nisu prihvatili uslove koje je postavio.
  "Jasno sam im rekao na kraju sastanka šta su moji uslovi, pri čemu sam naglasio neupitnost teritorijalnog kapaciteta Republike Srpske (RS). Pošto nisu htjeli da prihvate, napustio sam sastanak", rekao je Dodik novinarima.


  Lider SNSD-a nije želio da šire obrazlaže razloge napuštanja sastanka.

  Prije početka sastanka, predsjednik SNSD-a najavio je da će od svojih sagovornika Tihića i Čovića najprije zatražiti da se izjasne da li uopšte prihvataju RS u teritorijalnom kapacitetetu koji Srpska ima u okviru Dejtonskog sporazuma.

  "Drugi uslov odnosi se na potvrđivanje prava entiteta na entitetsko glasanje i pojačan status tog instituta", rekao je Dodik.

  Lider SNSD-a je naglasio da je treći uslov da Čović i Tihić prihvate da u novom ustavu bude uneseno određenje da entiteti imaju pravo na samoopredjeljenje do ocjepljenja i da to mora da bude utvrđeno referendumom tri godine nakon usvajawa novog ustava.

  "Ako gospoda Tihić i Čović kažu da ovi uslovi ne mogu proći, onda ja nemam namjeru da učestvujem u daljim razgovorima o ustavnim promjenama", rekao je Dodik prije početka sastanka.

  Sastanak razriješio sve dileme

  Premijer Republike Srpske (RS) i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je današnj sastanak sa liderima SDA Sulejmanom Tihićem i HDZ-a BiH Draganom Čovićem razriješio sve dileme koje su postojale u vezi stavova učesnika ovih razgovora o ustavnim promjenama.

  "Mi dolazimo sa jasnim pozicijama u vezi RS i uslov našeg daljeg učešća u razgovorima je da ostali učesnici prihvate RS kao državotvorni entitet u sadašnjem teritorijalnom kapacitetu i nadležnostima, kao i eventualnim nadležnostima koje će se steći po ustavu o kojem pokušavam da razgovaram", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Mostara, nakon napuštanja sastanka sa Tihićem i Čovićem.

  On je dodao da je naredni uslov iz RS da se prihvati entitetsko glasanje kao nesporno, te da se u novi ustav ugradi pravo federalnih državotvornih jedinica na samopredjeljenje do otcjepljenja, koje bi se utvrdilo referendumom svih građana u toj federalnoj jedinici.

  "Kada ti uslovi budu prihvatljivi od ostalih učesnika u razgovoru, mi predlažemo da se BiH pretvori u savez država ili saveznu državu BiH, koja će imati federalne državotvorne jedinice, a RS u kapacitetu u kojem je sada, kao i način razgovora oko evropskih integracija gdje se ključ prebacuje na entitete", rekao je Dodik.

  On je dodao da je jedan od uslova da federalne jedinice imaju svoje sportske reprezentacije, kako bi mogle da učestvuju na međunarodnim sportskim takmičenjima.

  Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH bi se biralo na dosadašnji način, imalo bi predsjednika i dva potpredsjednika, koji bi se rotirali svakih osam ili 16 mjeseci i koji bi se birali isto kao i sada - u RS i Federaciji BiH.

  Dodik je dodao da bi njihove nadležnosti bile kao i do sada.

  "U tom pogledu se ništa ne bi mijenjalo, osim mogućnosti da se kaže da se iz RS bira jedan član Predsjedništva BiH, a ne kao do sada - određenje koje su neki u Evropi smatrali diskriminirajućim. U svakom slučaju, jedan kandidat iz RS i dva iz Federacije BiH, s tim što ne bi mogli da budu iz istog konstitutivnog naroda", naveo je Dodik.

  On je dodao da se, prema tome, ne može formirati Vlada BiH, niti se mogu u budućnosti širiti njene kompetencije.

  "Parlament ostaje dvodomni, a način odlučivanja isti", rekao je Dodik.


  Čović: razgovori o ustavnim promjenama biti će nastavljeni
  Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da prekid sastanka trojice lidera SNSD, SDA i HDZ BiH u Mostaru ni u kom slučaju ne znači krah procesa pregovora o ustavnim promjenama BiH.

  "Osnovni razlog zašto smo odlučili da prekinemo sastanak jeste naša konstatacija da nije primjereno da vodimo razgovore o ovoj ozbiljnoj temi u trenutno veoma lošoj atmosferi u BiH koja prati ovaj proces", rekao je Čović novinarima nakon sastanka.

  Prema njegovim riječima, dogovor će biti nastavljeni već za desetak dana, najvjerovatnije u Gradačcu, a domaćin će biti lider SDA Sulejman Tihić.

  Čović je rekao da je atmosfera na samom sastanku bila veoma prijatna, tolerantna i izvrsna.

  Čović je potvrdio da su danas on i lideri SNSD i SDA Milorad Dodik i Sulejman Tihić jedino razmijenili materijale o svojim viđenjima buduće ustavne organizacije BiH, koji predstavljaju određene stavove prema osnovama ustava BiH dokumenta koji je on lično predložio.

  On je pojasnio da je dnevnim redom sastanka bila predviđena rasprava o državnoj imovini, ustavu i funkcionisanju države u kontekstu reorganizacije njene vlasti na državnom i federalnom nivou, ali da ni jedno to pitanja nije razmatrano.

  Komentarišući tri zahtjeva koja je predložio lider SNSS-a Milorad Dodik, Čović je rekao da ni na šta ne pristaje, nego pokušava da traži rješenja.

  On je naglasio da ni jedan uslov lidera SNSD-a nije doživio utimativno i ocijenio da Dodikov dolazak na sastanak predstavlja prijateljski i principijelan gest.

  "Rješenje je jedino moguće postići dogovorom i kompromisom, jer alternative za dogovor i kompromisa nema. Moram vas podsjetiti da ustav BiH možemo promijeniti samo dvotrećinskom većinom u parlamentu BiH", naglasio je Čović.

  On je odbacio tvrdnje da je u pregovore o ustavu BiH ušao sa ciljem stvaranja trećeg entiteta

  "Ušao sam u ovaj proces isključivo da sačuvamo BiH i da pokušamo da se ova država što manje `sroza` u ekonomskom smislu, što će se sigurno dogoditi polovinom godine. To će biti ekonomska i socijalna katastrofa", upozorio je Čović.

  Prema njegovim riječima, drugi motiv mu je namjera da se sva tri konstitutivna naroda u BiH osjećaju ravnopravnim.
  Tihić: Dodikovi uvjeti predstavljaju korak nazad

  Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nije bio spreman razgovarati o nastavku 'prudskog procesa', zbog događaja koji su se zbili proteklih dana u vezi sa prijavom koju je protiv njega i još nekoliko osoba Tužilaštvu BiH podnijela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, izjavio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Sulejman Tihić.
  Naglasio je da je sa Dodikom i predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice Draganom Čovićem razmijenio prijedloge buduće ustavne reforme, koji su dijametralno "različiti".
  "Nisam mogao pristati na uvjete koje je postavio Dodik. Rekao sam da je jedino neupitna država BiH, a sve ostalo je predmet razgovora i dogovora...", kazao je Tihić i dodao da današnji Dodikovi uvjeti predstavljaju "korak unazad" u ustavnoj reformi.
  "Taj Dodikov zahtjev za regulisanje prava na otcjepljenje potpuno je neustavan. Što se tiče entitskog glasanja, SDA smatra da ono, u najmanju ruku, mora biti ograničeno, a to znači da se ne može odnositi na zakone za članstvo BiH u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u", kazao je predsjednik SDA BiH. U tom kontekstu, ponovio je i stav da entitetski veto "ne može biti korišten ukoliko ga ne podrži makar jedan glas iz svakog konstitutivnog naroda", te da bi entitetsko glasanje trebalo biti ograničeno samo na pitanja od entitetskog interesa, koje bi utvrđivao Ustavni sud BiH.
  Tihić je na današnjem sastanku u Mostaru ponovio i stav da je ovlasti visokog predstavnika, prije zatvaranja njegovog ureda u BiH, potrebno kroz ustavnu proceduru prenijeti na Ustavni sud BiH, Predsjedništvo BiH i druge državne institucije, koje bi bile pravni tumači Dejtonskog mirovnog sporazuma, sprečavale eventualne blokade u radu institucija i u vanrednim prilikama donosile zakone i odluke.
  Na pitanje da li je današnjim sastankom u Mostaru i Dodikovim uvjetovanjem ugrožen 'prudski sporazum', Tihić je istaknuo da je načelno usaglašeno da će razgovori trojice lidera biti nastavljeni na sastanku čiji će on biti domaćin, a da će termin tog susreta zavisiti, prije svega, od "sudbine prijave protiv Dodika i dešavanja u vezi sa tim".

 2. #2
  Avatar von TigerS

  Registriert seit
  04.11.2005
  Beiträge
  7.474
  schade , aber du weißt ein mann muss tun was ein mann tun muss und seine dummheit immer und jedem zeigen Fu Dodik .


  gruß

 3. #3

  Registriert seit
  18.01.2009
  Beiträge
  941
  Dodik kämpft im Prinzip für die Kroaten mit, da er dafür eintritt dass sie ihre eigene Region zugesprochen bekommen sollen.

 4. #4
  Emir
  Zitat Zitat von Smradovan Beitrag anzeigen
  Dodik kämpft im Prinzip für die Kroaten mit, da er dafür eintritt dass sie ihre eigene Region zugesprochen bekommen sollen.
  nein, Dodik lutscht greade die schwänze der Kroaten, weil er braucht Sie. 3 Völker und er bleibt alleine  HIER DER BALLERT DIE SERBEN

 5. #5
  SarayBosna
  Zitat Zitat von Smradovan Beitrag anzeigen
  Dodik kämpft im Prinzip für die Kroaten mit, da er dafür eintritt dass sie ihre eigene Region zugesprochen bekommen sollen.
  Ich glaub du hast überhaupt keine Ahnung was politisch gesehen gerade in BiH abläuft, sonst wär der satz bestimmt nicht gefallen.

  Kroaten und Bosniaken sind sich einig, BiH soll in 4 territoriale einheiten geteilt werde, multiethnische. Das passt Dodik nicht in den Kram, und jetzt heult er wieder.

 6. #6
  SarayBosna
  Zum Thema:

  War doch klar. Covic hat klar gesagt, nicht die FBIH wird geteilt, sondern BIH, das passt Dodik natürlich nicht.

 7. #7
  Emir
  True Storys!!!!

 8. #8

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  17.122
  Zitat Zitat von Emir88 Beitrag anzeigen
  nein, Dodik lutscht greade die schwänze der Kroaten, weil er braucht Sie. 3 Völker und er bleibt alleine


  HIER DER BALLERT DIE SERBEN
  Wozu sollte er sie brauchen? Die Kroaten werden immer weniger und weniger in BiH, zudem werden sie von den Bosniaken einfach überstimmt... und niemand kann mir erzählen, dass der großteil der Kroaten dort keine "Herceg-Bosna" möchte...

 9. #9
  ökörtilos
  wer ist Dodik?

 10. #10

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  17.122
  Zitat Zitat von ökörtilos Beitrag anzeigen
  wer ist Dodik?
  http://www.gidf.de/

Seite 1 von 8 12345 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Dodik: lässt nicht locker !
  Von Mr.Libertas im Forum Politik
  Antworten: 80
  Letzter Beitrag: 14.05.2011, 19:42
 2. Hisbollah lässt Regierung platzen
  Von Yunan im Forum Politik
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 13.01.2011, 11:25
 3. USA's Konservative platzen vor Wut!
  Von Zurich im Forum Aussenpolitik
  Antworten: 17
  Letzter Beitrag: 23.03.2010, 20:27
 4. Albanische Versammlung in Fier für Kosovo
  Von Albanesi im Forum Politik
  Antworten: 10
  Letzter Beitrag: 03.11.2007, 18:19
 5. draskovic in new york, UNO-versammlung zu kosovo
  Von MIC SOKOLI im Forum Politik
  Antworten: 14
  Letzter Beitrag: 24.09.2006, 00:00