BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 33 von 43 ErsteErste ... 23293031323334353637 ... LetzteLetzte
Ergebnis 321 bis 330 von 423

Dodik raspisuje referendum o neovisnosti Republike Srpske?

Erstellt von Konjanik, 23.10.2009, 13:48 Uhr · 422 Antworten · 19.652 Aufrufe

 1. #321
  McChevap
  Zitat Zitat von Daćo Beitrag anzeigen  Wie dreckig du lügst Moslem!

  MANASTIRI U REPUBLICI SRPSKOJ I BOSNI I HERCEGOVINI  KRUPA NA VRBASU

  Hram Sv. proroka Ilije, XIII-XIV v. Manastir je više puta rušen, da bi konačno opustio u XVII v. i ostao u ruševinama sve do XIX v., kada ga je kao parohijski hram obnovio i osvetio mitropolit Sava (Kosanović). U naše vrijeme manastir je vraćen svojoj prvobitnoj namjeni i u toku je generalna obnova manastirskog hrama, a u pripremi je izgradnja konaka.

  LIPLjE

  Hram Blagovijesti Presvete Bogorodice, XIII v. Manastir je stradao dolaskom Turaka, da bi konačno zapustio krajem XVII v. i ostao u ruševinama sve do XIX v. kada je obnovljen kao parohijski hram. Kandilo monaškog opštežića upaljeno je ponovo 1965.g. od kada se manastir intenzivno obnavlja i razvija, kako ekonomski tako i kadrovski.

  MOŠTANICA

  Hram Sv. arhangela Mihaila Po predanju podignut 1111.g., a istorijski možemo detaljnije pratiti život ovog manastira od XVI v. Od tog vremena pa do danas poznato je devet rušenja i obnavljanja hrama, kao i cijelog manastirskog kompleksa. Izrađen je projekat i u toku je priprema generalne obnove ovog drevnog zdanja.

  Manastir Tvrdoš

  Manastir Tvrdoš je posvećen Uspenju Presvete Bogorodice i podignut je na stijenama mjesta Tvrdoša, kraj desne obale rijeke Trebišnjice, na 4 kilometra zapadno od Trebinja. Govoreći o Tvrdošu u inače sasvim kratkim osvrtima, naši istoričari smatrali su za dovoljno da kažu da je to manastir "iz srednjeg vijeka" i da je poznat kao Trebinjski manastir. Međutim, po narodnom predanju koje je, istina, relativno kasno zapisano, Tvrdoški manastir je osnovao Sv. car Konstantin i majka mu Jelena, a zatim je, pošto bješe srušen i zapustio, postao zadužbina kralja srpskog Milutina, krajem XIII ili početkom XIV vijeka. Temeljnu obnovu 1509. godine izvršio je mitropolit Trebinjski Visarion I. Od tada trobrodne crkve sa kubetom sačuvani su do danas temelji, šest kamenih stubova, presto na gornjem mjestu i dijelovi zidova sa ostacima fresaka. Manastir je dva vijeka, ako ne i više, bio sjedište Humsko-Hercegovačke, tada zvane Trebinjske mitropolije. U tursko-mletačkom ratu Venecijanci su 1694. godine digli crkvu i cio manastir lagumom baruta u vazduh, što je opisao Hercegovac Vladimir Ćorović, zaslužan, pored ostalog, i za opis istorije skoro svih hercegovačkih manastira. Crkvu je tek 1928. godine obnovio novi zadužbinar Nikola Runjevac, bogati Trebinjac iz Amerike. Tada je opravljen manji, stari konak i podignut novi i veći konak. Veliki preporod i intenzivnu obnovu manastir doživljava od 1955. godine i ta obnova traje do danas. Ostaci drugih manastirskih građevina: konaka, kelija, trpezarije, podruma i okolnog grada i kule, stoje i danas kao svjedoci slavne i krstonosne, ali vječno žive istorije ove Tvrđe Pravoslavlja u Starosrpskoj zemlji Travuniji i Zahumlju = Humskoj Zemlji Hercegovini i Primorju, gdje su apostolovali Sveti Apostoli, Sveta Ravnoapostolna Braća Kirilo i Metodije, i za njima Svetitelji Božji: Sava Prvi i Drugi, Ilarije, Sveti Danilo II, Visarion I i II, Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški, i u prvoj četvrti 20 vijeka Sveti Petar (Zimonjić), novi srpski Sveštenomučenik Jadovinski i Jasenovački. Po razrušenju manastira Tvrdoša krajem XVII vijeka, mnoge duhovne i kulturne visokovrijedne svetinje i dragocjenosti iz Tvrdoša prenesene su u Manastir Savinu. Svoj život ovaj manastir je nastavio ne samo u Savini, nego još više u nedalekom metohu - manastiru Dužima. U Tvrdoš je donijeta iz manastira Duži oktobra 1992. sveta ruka nepoznatog Svetitelja, najvjerovatnije Sv. Kraljice Jelene, Milutinove i Dragutinove majke (kao što je ista bila u manastiru, prema zapisu na Šestodnevniku manastiraTrebinja koji je sada u Savini). Danas je manastir Tvrdoš opet sjedište Humskog = Zahumsko-Hercegovačkog i Primorskog Episkopa, sa igumanom jeromonahom Savom (Mirićem) i monaškim bratstvom, koje se stara, uz pomoć Božiju i dobrih ljudi, da Svetinju Tvrdoške Bogorodice još više obnovi.

  Manastir Dobrićevo

  STORIJAT MANASTIRA
  Manastir se nalazi sa lijeve strane magistralnog puta Bileća-Trebinje, oko 12 km južno od Bileće, nedaleko od Bilećkog jezera, u selu Orah. Prvobitno se nalazio pokraj same rijeke Trebišnjice u Dobrićevskom selu. Podignut je na temeljima ranohrišćanske bazilike, prema manastirskom pečatu iz 1232. godine ("Monografija manastira Dobrićevo" Leontije Ninković, str.4). Godine 1967, u ono vrijeme skupim i veoma složenim konzervatorskim zahvatom je prenesen na sadašnju lokaciju. Prenošenje je izvršeno u okviru projekta spasavanja spomenika kulture i umjetnosti iz potopljenog područja rijeke Trebišnjice, koji su realizovali stručnjaci naših Zavoda za zaštitu spomenika i Standford univerziteta iz Los Anđelesa (SAD).
  Pored crkve na novu lokaciju preneseni su i neki pomoćni manastirski objekti, grobovi sa spomenicima, kao i Crkva Sv. Nikole sa Nistihalja, koja se danas uklapa u jedinstven arhitektonski kompleks manastira Dobrićevo. Manastir Dobrićevo svojom arhitekturom i živopisom spada u red najznačajnijih srpskih srednjovjekovnih manastira. Sondažna, ali ne sistematska arheološka iskopavanja ukazuju da je manastir nastao prije 15. vijeka, a narodna tradicija, tako prisutna i dominantna, vezuje ga za nemanjićki period, na što ukazuju i skromni ostaci fresaka srpskih vladara Sv. Simeona Mirotočivog i Sv. Stefana Dečanskog u najstarijim slovima centralnog živopisa. Stručni radovi i monografija ovog manastira takođe potvrđuju datiranje manastira u nemanjićki period. Posebnu vrijednost ove crkve predstavljaju freske nastajale jedne preko drugih različitim tehnikama, od različitih živopisaca i u različitim vremenima, što je umnogome otežavalo njihovo skidanje i ponovno postavljanje. U zapisu Teodora Zografa iz 1672. godine, koji je ujedno i najranije datirani dokument o postajanju fresaka i njihovom retuširanju govori se da je crkvu obnovio pop Bajović (Jeromonah Mojsej), a da je autor fresaka slikar Teodor, ujedno i retušer starijeg živopisa. U starijim slojevima rađenim u alseko tehnici otkrivene su freske koje je radio Georgije Mitrofanović krajem 16. ili početkom 17. vijeka, koji je u to vrijeme smatran najznačajnijim freskopiscem (freskopisao manastir Zavalu, Pećku Patrijaršiju, Hilandarsku trpezariju). U dugoj i burnoj istoriji manastir je bio centar duhovnosti i pismenosti, a istovremeno je služio i kao mjesto pomirenja zavađenih naroda i plemena pod "Dobrićevskim kolom", tj. pod manastirskim polijelejem. To kolo, drveni polijelej, u stvari je remek djelo Gerasima Dobrićevca iz 1754. godine, rađeno u drvetu i sedefu i ukrašeno ikonama. Sačuvano je danas u još živoj narodnoj zakletvi: "Tako mi kola Dobrićevskog i kubeta Kosijerevskog! Među naročitim manastirskim svetinjama koje privlače pažnju brojnih posjetilaca su čudotvorne mošti nepoznatog Svetitelja, kao i freska Tajne Večere. Freska Tajne Večere

  Jedinstvena je po tome što je Gospod Isus Hristos sa strane, a ne u sredini, kako je uobičajeno u freskopisanju, a na njoj se uočava i pribor za jelo, koji budući slikan po uzoru na tada postojeći, za to vrijeme 16. vijeka vjerodostojno oslikava visok stepen srpske kulture. Posljednjih godina manastirski kompleks se sve više uređuje, posjetioci su sve brojniji, a o Troičinu dne kada se održava Dobrićevski sabor, ovdje bude više hiljada posjetilaca i učesnika različitih kulturnih sadržaja. Manastir tako sve više dobija onaj sjaj, značaj i ulogu koju je imao vijekovima. U novije vrijeme u blizini manastira (na manastirskom imanju), po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa Zahumsko-hercegovačkog i primorskog Gospodina Grigorija osnovan je skit Sv. Ane, u kome trenutno žive dvije monahinje.

  Manastir Tavna

  Kada se iz Bijeljine krene magistralnim putem prema Zvorniku, na 25. kilometru, u Glavičicama, odvaja se asfaltni put koji 5-6 kilometara zapadno vodi do manastira Tavna sa crkvom Svete Trojice. Po narodnom predanju manastir je podignut u vrijeme kralja Dragutina koji je od 1281. do 1316. godine upravljao ovim krajevima. Najvjerovatnije su manastir gradili sinovi kralja Dragutina Vladislav i Uroš. Manastir Tavna se prvi put pominje kao crkva pod imenom Grabova u turskim dokumentima iz 1533. i 1548. godine. U kasnijim dokumentima izričito se bilježi kao manastir Tavna. Današnja crkva, sagrađena na mjestu prvobitne, smatra se starijom od ostalih crkava i manastira ovoga kraja (Ozrena, Liplja, Vozuće i Gostovića). Po svojim arhitektonskim osobinama podsjeća na manastir Tronošu u Srbiji, udaljen od Tavne tridesetak kilometara, za koji se takođe kaže da je građen u vrijeme kralja Dragutina. Za gradnju crkve vezana je legenda o čudesnom preseljenju. Prema predanju, gradnja crkve počela je na Počivalima (otuda i ime kraja) udaljenim dva-tri kilometra od sadašnje lokacije i sve ono što bi se danju sagradilo, čudesno bi preko noći prelazilo na mjesto gdje se manastir sada nalazi.

  MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
  Also:

  1. Sagte ich KIRCHEN du opfah. (Nicht Klöster!) Hats einen bestimmten Grund das du keine orthodoxen Kirchen gepostet hast?

  2. Schreib doch die Jahreszahlen wann sie erbaut wurden hin und poste nicht Texte die du selber nicht gelesen hast.

  Zum Rest antworte ich dir auch gleich.

 2. #322
  Avatar von Duušer

  Registriert seit
  20.05.2009
  Beiträge
  4.820
  Eigentlich stimmt die These oder nicht? Der ISlam kam doch erst nach Bosnien als die Osmanifladen ankamen.... aber hier wollen jetzt die Cedos natürlich klarstellen das diese damligen christlichen BOSNIER sich explizit als Serben oder Kroaten identifizierten () und das nur die muslime auschießlich diejenigen sind die sich schon immer als bosnier bezeichnet haben was aber gar nicht stimmt da die Christien dies auch vor und während der zeit der Osmanen taten!(Stichwort: Bosnische Kirche und bosanica)

  Mehr braucht man nicht sagen Cedos....

  Und noch was: Wenn die bosnischen Serben schon immer Serben waren warum zum Teufel reden die trotzdem jekavisch und wieso heisst zum Beispiel Bijeljina nicht Belina bre?

 3. #323

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  ^^ oooh gewöhnt euch doch mal an, nur die relevanten Dinge zu zitieren

 4. #324

  Registriert seit
  04.07.2009
  Beiträge
  2.452
  [quote=corvus;1382999][quote=Daćo;1382991]


  Hör doch auf zu lügen!


  Womit?

  Slawen islamischer Glaubensrichtung sehr wenige - Bosnier, die weder katholischen, noch orthodoxen Glaubens waren sehr wohl.

  Lach ... unwissender


  serbisches Wappen? - Du bist leider zu dumm


  Die Kotromanics und deren Wappen sind völlig unserbisch - leb damit

  Noch so ein Lügner, seit wann entscheidest du, welches Wappen serbisch ist und welches nicht?! Du hast keine Ahnung und davon leider eine ganze Menge! Wir Serben kennen unsere Geschichte, wenn dann seit nur ihr unwissend!

  Vostani Serbije!
  Davno si zaspala,
  U mraku ležala.
  Sada se probudi
  I Serblje vozbudi!


  Bosna sestra tvoja na tebe gleda.
  I ne želi tebi nikakova vreda
  Ko tebe nenavidi, ne boji se boga
  Od kojeg tebi ide pomoć mnoga.  1391.godeine, na danasnji dan [23.marta] - umro je TVRTKO PRVI KOTROMANIC, privi najmocniji SRPSKI i BOSANSKI kralj, koji je, u manastiru MILESEVA, na grobu Svetog SAVE, 1377. krunisan za kralja SRBIJE i BOSNE.

  Toj tituli, 11 godina kasnije, dodao je i titulu kralja DALMACIJE, HRVATSKE i PRIMORJA.

  U bitci kod BILECE, 1388.god., potukao je Turke, a njegov vojvoda Vlatko VUKOVIC,ucestvovao je - 1389.gode. u Kosovskoj bici protiv Turaka.  Povelja Bana Kulina (29. VIII 1189)
  (1 Fol. 49v - 53r (Cod. slav. 12 Bibl. Vatic.), v.sn.XIII i "Slovo" 9-10.
  2 Prema tzv. lenjingradskom (izvornom) primjerku. )

  ili u prevodu na moderan srpski:

  «U ime Oca i Sina i Svetoga Duha

  Ja ban bosanski Kulin prisezaju (iskazujem) vama kneze Krvasu i svima dubrovcanima pravi prijatelj biti vam od sada do uvek i pravicu drzati s vama i pravu veru dokle sam ziv. svi dubrovčani koji hode po mojemu vladaniju trgovaće gde koji hoće, konačiće gde se koji nađe s pravom verom i pravim srcem bez ikakvog zla... ("razvje shto mi kto, da svojev volov poklon", ovde mi nije jasna konstrukcija radi se o darivanju stoke)...da im ne bude od mojih častnika sile i dokle u mene budu dat imat svet i pomoć kako i sebi koliko mogu bez zle pomisli tako mi Bog pomogao i sveto Evangelie »
  Ovu povelju je napisao Radoje, dijak bana, koji to i potvrđuje na kraju povelje napisavši:

  «Ja Radoje, dijak bana pisah cijelu knjigu banovu povelju od rodjenja Hristova hiljadu i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca avgusta u dvadeset i deveti dan otsjecenije glave Jovana Krstitelja«

  Ban Matej Ninoslav
  ((Povelja Dubrovčanima – 1232 1235 - Vidjeti u:Lj. Stojanovic - "Stare Srpske povelje i pisma", I., 8, 9-10.)

  Tekst koji govori da u Bosni, po ovom bosanskom vladaru, žive samo Srbi

  --------------------------------------------------------------------------------

  Krstan Đ. Kovjenič - May 13, 2004 21:26 (*.telemach.net)

  Nepobitini dokaz da su u srednjovekovnoj Bosni živeli Srbi i to dok se ona još prostirala samo u Sarajevskom i Zeničkom okrugu (u dolini reke Bosne). U međunarodnom ugovoru o raspodeli nadležnosti u dubrovačko-bosanskim sporovima ban Matej Ninoslav eksplicitno svoje podanike naziva "Srbljima" a dubrovčane "vlasima". Za prevaru ucinjenu od strane Vlaha Srbinu ugovara se sud bana (bosanskog), a za prevaru Srbina nad Vlahom sud kneza (dubrovačkog). Nazivanje dubrovčana Vlasima kao i latinsko ime njihovog kneza govori nam da su dubrovčani još uvek bili Romani, dok su bosanci uveliko Srbi (i oscali su tu razliku)..Sve je napisano u vreme kada se Bosna nalazila na preko 100 kilometara od od dubrovačke granice - dakle nisu bili susedne zemlje i ugovor se ne odnosi na srpska plemena u zaleđu Dubrovnika. U Srbiji su za to vrijeme na vlasti nemanjićki kraljevi i oni se graniče sa Dubrovnikom. To Bosni, neuporedivo slabijom i manjom (i bez statusa kraljevine), ne smeta da se određuje kao Srpska.

  Povelja glasi:

  »1232-1235

  U ime Oca i Sina i Svetago Duha amin!
  Az rab Bozji Matej, a odmjelom Ninoslav, ban bos'nski veliki, kle se knezu
  Dubrov'čkomu Zan Dandolu i vsej opcine Dubrov'ckoj.
  Takom s'm se kletv'ju klel, kakom se je ban Kulin klel:
  Da hode Vlasi svobodno, ih dobit'k, tako kako su u bana Kulina hodili, bez vse habe i zledi. A ja kudje oblada, tudje si hodite prostrano i zdravo, a ja prijati kako-re sam sebje, i nauk dati od vse zledi.
  A se pisah, imenom Desoje, gramatig bana Ninoslava, velijega bos'nskoga, tako vjerno kako-re u prvih.
  A se jeste: ako vjeruje Srbljin Vlaha, da se pri pred knezem; ako vjeruje Vlah Srbljina, da se pri pred banom, a inomu Vlahu da ne bude izma. Boze-re ti daj zdravije.«

  POVELJA BANA MATEJA NINOSLAVA DUBROVČANIMA IZ 1240. godine

  U međunarodnom ugovoru o raspodeli nadležnosti u dubrovačko-bosanskim sporovima ban Matej Ninoslav eksplicitno svoje podanike naziva "Srbljima" a dubrovcane "Vlasima". Za prevaru učinjenu od strane Vlaha Srbinu ugovara se sud bana (bosanskog), a za prevaru Srbina nad Vlahom sud kneza (dubrovačkog).

  Deo povelje koji to i potvrđuje glasi:

  "A se jeste; ako vjeruje Srbljin Vlaha da se pri pred knezem dubrovackim; ako vjeruje Vlah Srbljina, da se pri pred banom, a inomu Vlahu i inomu Srbljinu da ne bude izma."
  Bosanski vladari su sebe nazivali Srbima, kao sto su Srbljem nazivali i svoje stanovnistvo.

  Tvrtko Kotromanić se krunisao za kralja Srba, Bosne, Pomorja i Zapadnih strana na grobu Svetog Save u manastiru Mileševa. Da bi istakao jednorodnost dinastije Nemanjića i Kotromanića, Tvrtko stavlja ispred svog krštenog imena i ime Stefan, sto znači "venčani" (onaj koji je krunisan). U ovoj povelji Tvrtkovo ime Stefan se ističe veoma često (pogledati recimo posljednju reč u prvom redu), kao što se u povelji često ističe Srpska zemlja ili Srblji kao jedina etnička odrednica. Na primer u petom redu Tvrtko jasno ističe poreklo "roditelja mojih gospode srpske". Isto tako, na dnu povelje, na desnoj strani, je ogromnim slovima istaknuto, na prvom mestu - kralj Srba.

  (Kao izvor vidi povelje srednjovijekovnih vladara koje su mikrofilmovane sa originala i cuvaju se u Dubrovackom arhivu, a pogledaj i povelju bosanskog bana Ninoslava.)
  Povelje bosanskih vladara dinastije Kotromanić u kojima se jasno vidi da su osćcali etničku pripadnost Srpskom narodu

  Povelja bosanskog kralja Stefana Tvrtka (02. 12. 1382. godine)

  Tvrtko Kotromanić se krunisao za kralja Srba, Bosne, Pomorja i Zapadnih strana na grobu Svetog Save u manastiru Mileševa. Krunisan je po pravoslavnom obredu, iako je bio katolik (to je prvi i najvalidniji dokaz o postojanju Srba rimo-katoličke veroispovest. Titovi polupismeni proustaški »povjesničari«, vatikanski falcifikatori, pogotovo dukljanski zlotvori i umobolnici su pokušavali da te dokaze zamagle trudeći se da za sve one Srbe koji su primili zapadno hrišćanstvo prozovu »Hrvatima«.). Da bi istakao jednorodnost dinastije Nemanjića i Kotromanića, Tvrtko stavlja ispred svog krštenog imena i ime Stefan, sto znači "venčani" (onaj koji je krunisan). U ovoj povelji Tvrtkovo ime Stefan se ističe veoma često (pogledati recimo poslednju reč u prvom redu), kao što se u povelji često ističe Srpska zemlja ili Srblji kao jedina etnička odrednica. Na primer u petom redu Tvrtko jasno ističe poreklo "roditelja mojih gospode srpske". Isto tako, na dnu povelje, na desnoj strani, je ogromnim slovima istaknuto, na prvom mestu - kralj Srba.

  Povelja bosanskog kralja Stefana Dabiše
  ( 17. 05. 1395. upućena županu Vukmiru Semkoviću)

  Prevod prva dva reda: "U ime Oca i Sina i Svetoga Duha Amin. Mi Stefan Dabiša po milosti Gospoda Boga kralj Srba (jedina etnička odrednica u intitulaciji), Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Donjih Kraja, Zapadnih strana, Usore, Soli i Podrinja (intitulacija po oblastima - zemlje kojima vladar vlada ili kojima pretenduje da vlada)."

  Povelja bosanskog kralja Stefana Ostoje (20. 09. 1398.)

  Prevod prva dva reda: "U ime Oca i Sina i Svetoga Duha Amin. Ja Stefan Ostoja po milosti Gospoda Boga kralj Srba (jedina etnička odrednica u intitulaciji), Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Zapadnih strana, Donjih Kraja, Usore, Soli i Podrinja (intitulacija po oblastima - zemlje kojima vladar vlada ili kojima pretenduje da vlada)."

  Povelja bosanskog kralja Stefana Ostojića (04. 12 1419.)

  U svojoj povelji Dubrovniku Stefan Ostojic, bosanski kralj, na kraju drugog i u trećem redu navodi da "nasleđuje presto od svojih roditelja i praroditelja gospode Srpske".

  Povelja bosanskog kralja Stefana Tvrtka Drugog (02. 03. 1433.)

  Prevod prva dva reda (velika i mala slova): "U ime Oca i Sina i Svetoga Duha Amin. Mi gospodin Stefan Tvrtko Tvrtković po milosti Gospoda Boga kralj Srba (jedina etnička odrednica u intitulaciji), Bosne, Primorja i Humske zemlje (intitulacija po oblastima - zemlje kojima vladar vlada ili kojima pretenduje da vlada)." Ista titula se pominje na dnu povelje.

  Povelja bosanskog kralja Stefana Tomaša (18. 12. 1451.)

  Prevod prva dva reda (velika i mala slova): "U ime Oca i Sina i Svetoga Duha Amin. Mi Stefan Tomaš po milosti Gospoda Boga kralj Srba (jedina etnička odrednica u intitulaciji), Bosne, Primorja, Humske zemlje, Donjih Kraja, Usore, Soli, Podrinja i Zapadnih strana (intitulacija po oblastima - zemlje kojima vladar vlada ili kojima pretenduje da vlada)."

 5. #325
  Avatar von CoolinBan

  Registriert seit
  16.05.2006
  Beiträge
  3.526
  ich finde den osmanenkomplex vieler cedos ziemlich lustig, so landet man doch bei jedem thema wegen derer faschistischen erziehung im mittelalter und bei "genetischen" analysen nach hitlermanier.

  dabei ist die wahrheit doch ganz klar niedergeschrieben in hunderten büchern aller anerkannten historiker weltweit.  No, ove nevješte projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Šišićevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Međutim nekritički izvještaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze poslužiti kao podloga za zaključke samo onom historičaru kome nije odveć stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni položaj bosanskih zemalja, jer su one bez Hrvata i Srba odavno išle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a još manje vješta konstrukcija barskog nadbiskupa koji piše sredinom 12. stoljeća. ….Posve razumljivo da Ćirkoviću za njegovu teoriju o srpstvu Bosne ne mogu poslužiti niti Konstantinovi podaci o naseljenju Srba, jer ih car, a znamo i zašto, stavlja u Srbiju, Paganiju, Zahumlje i Travuniju te Konavle po kriteriju 10-og stoljeća kad su sve te zemlje priznavale bizantsku vlast. Prema tome, ako se sam car nije hvalio da je Bosna od naseljenja srpska, a sigurno bi to vrlo rado učinio,onda kritičkom historičaru ne preostaje drugo nego i na osnovi careva teksta tvrditi da je Bosna od početka bila bosanska.
  NADA KLAIC - SREDNJOVJEKOVNA BOSNA - POLITIČKI POLOŽAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE” (Zagreb, 1989.)
  "in the nineteenth century, Orthodox and Catholic Bosnians gradually and unevenly, under the impact of ideas exported by their neighbours in Serbia and Croatia, began acquiring the ethnic labels "Serb" and "Croat" respectively."
  -seite 10-
  Bosnia: A Tradition Betrayed
  Robert J. Donia and John V.A. Fine - Columbia University Press


  Malcolm begins his work by dispelling the ethnic myth that Bosnia was, at one time, either a homogeneously "pure" Serbian or Croatian region.
  The schismatic Bosnian Church, according to Malcolm, "lies at the heart of Bosnian nationhood" for many historians. Both Croatian and Serbian scholars have constructed elaborate historiographies substantiating the Medieval Bosnian religious identity as either Catholic or Orthodox, respectively. As Malcolm demonstrates, the most credible theory on the religious identity of the Bosnian Church contains elements of both traditions. Consequently, neither Croatia nor Serbia can use ethnic or religious roots to "claim" Bosnia.


  Noel Malcolm. Bosnia: A Short History. New York: New York University Press
  Reviewed by Todd Salzman
  Creighton University  "Bosnia enjoyed its own medievil state and was a seperate and legally definied provincial entity during its 400 years under Ottoman rule. It also maintained its own special status both under Austrian rule and as a part of Yugoslavia. As an integral territory, including Hercegovina, Bosnia has had more durable and widely recognized borders through the centuries than either Serbia or Croatia....they have held only bits and pieces of Bosnia, and those only briefly. Thus neither Sebia or Croatia has any serious historical claims to Bosnia"
  -seite 7/8-

  bosnien hat eine über 1000 jahren eine kontinuität aufzuweisen. unter den fremdherrschern hatte es immer einen eigenen status. kroatien oder serbien besaßen nur stückchen von bosnien und dies nur kurze zeit lang. somit haben sie keine historischen ansprüche auf bosnien...

  "Let us pause now to consider the identity labels that may be applied to medievil communities in Bosnia. If we exclude some people on the periphary of this expandet Bosnia (some in the north ans west who might identify themselves as Croats and some in Hum who might call themselves Serbs or members of Serbian church), we do not find Bosnians calling themselves Serbs or Croats. If they wanted a major label, they called themselves Bosnians."
  -seite 25-

  "Kinnamos, a late twelth-century Byzantine historian, reports that...the Bosnians had their own distinct way of life and government"
  -seite 16-

  "until the turkish conquest in the last half of the fifteenth century, Bosnia was an independent with didtict traditions that sharply distinguished it from its Serb and Croat neighbors, even though the Bosnians and these two neighboring peoples all spoke the same language."
  -seite 13-

  es gab keine leute in bosnien die sich kroat/serb nannten... die einwohner des mittelalterlichen bosniens nannten sich bosnier (bosnjani) und nicht kroat/serb, komisch. lediglich in den eroberten gebieten bosniens gab es solche erscheinungen.
  schon vor der ankunft der osmanen hatten die bosnier ihre eigenen traditionen, die sie von ihren serb/kroat nachbarn scharf unterschieden...


  "Tough Bosnia in the Middle Ages fought wars against Serbia and principalities under Croats, at no time did Bosnians fight civil wars along these or any other ethnic lines."
  -seite 10-

  zwischen den bosniern, obwohl multireligiös, gab es nie interne zivilkriege oder ähnliches, es gab nur "kriege" gegen die nachbarn serbien und kroatien.


  "in the nineteenth century, Orthodox and Catholic Bosnians gradually and unevenly, under the impact of ideas exported by their neighbours in Serbia and Croatia, began acquiring the ethnic labels "Serb" and "Croat" respectively."

  -seite 10-

  erst im 19. jahrhundert beginnen die orthodoxen und katholischen einwohner bosniens sich als serb/kroat zu bezeichnen. nachdem die nachbarn diese ideen exportierten.


  aus dem buch:

  Bosnia: A Tradition Betrayed
  Robert J. Donia and John V.A. Fine -

  Columbia University Press

 6. #326

  Registriert seit
  04.07.2009
  Beiträge
  2.452
  Zitat Zitat von Duušer Beitrag anzeigen
  Eigentlich stimmt die These oder nicht? Der ISlam kam doch erst nach Bosnien als die Osmanifladen ankamen.... aber hier wollen jetzt die Cedos natürlich klarstellen das diese damligen christlichen BOSNIER sich explizit als Serben oder Kroaten identifizierten () und das nur die muslime auschießlich diejenigen sind die sich schon immer als bosnier bezeichnet haben was aber gar nicht stimmt da die Christien dies auch vor und während der zeit der Osmanen taten!(Stichwort: Bosnische Kirche und bosanica)

  Mehr braucht man nicht sagen Cedos....

  Und noch was: Wenn die bosnischen Serben schon immer Serben waren warum zum Teufel reden die trotzdem jekavisch und wieso heisst zum Beispiel Bijeljina nicht Belina bre?
  Weil die serbische Sprache nicht nur aus der ekavica besteht, dass sollte man eig. wissen!

  Zitat Zitat von CoolinBan Beitrag anzeigen
  ich finde den osmanenkomplex vieler cedos ziemlich lustig, so landet man doch bei jedem thema wegen derer faschistischen erziehung im mittelalter und bei "genetischen" analysen nach hitlermanier.

  dabei ist die wahrheit doch ganz klar niedergeschrieben in hunderten büchern aller anerkannten historiker weltweit.

  NADA KLAIC - SREDNJOVJEKOVNA BOSNA - POLITIČKI POLOŽAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE” (Zagreb, 1989.)


  Bosnia: A Tradition Betrayed
  Robert J. Donia and John V.A. Fine - Columbia University Press
  Noel Malcolm. Bosnia: A Short History. New York: New York University Press
  Reviewed by Todd Salzman
  Creighton University  "Bosnia enjoyed its own medievil state and was a seperate and legally definied provincial entity during its 400 years under Ottoman rule. It also maintained its own special status both under Austrian rule and as a part of Yugoslavia. As an integral territory, including Hercegovina, Bosnia has had more durable and widely recognized borders through the centuries than either Serbia or Croatia....they have held only bits and pieces of Bosnia, and those only briefly. Thus neither Sebia or Croatia has any serious historical claims to Bosnia"
  -seite 7/8-

  bosnien hat eine über 1000 jahren eine kontinuität aufzuweisen. unter den fremdherrschern hatte es immer einen eigenen status. kroatien oder serbien besaßen nur stückchen von bosnien und dies nur kurze zeit lang. somit haben sie keine historischen ansprüche auf bosnien...

  "Let us pause now to consider the identity labels that may be applied to medievil communities in Bosnia. If we exclude some people on the periphary of this expandet Bosnia (some in the north ans west who might identify themselves as Croats and some in Hum who might call themselves Serbs or members of Serbian church), we do not find Bosnians calling themselves Serbs or Croats. If they wanted a major label, they called themselves Bosnians."
  -seite 25-

  "Kinnamos, a late twelth-century Byzantine historian, reports that...the Bosnians had their own distinct way of life and government"
  -seite 16-

  "until the turkish conquest in the last half of the fifteenth century, Bosnia was an independent with didtict traditions that sharply distinguished it from its Serb and Croat neighbors, even though the Bosnians and these two neighboring peoples all spoke the same language."
  -seite 13-

  es gab keine leute in bosnien die sich kroat/serb nannten... die einwohner des mittelalterlichen bosniens nannten sich bosnier (bosnjani) und nicht kroat/serb, komisch. lediglich in den eroberten gebieten bosniens gab es solche erscheinungen.
  schon vor der ankunft der osmanen hatten die bosnier ihre eigenen traditionen, die sie von ihren serb/kroat nachbarn scharf unterschieden...


  "Tough Bosnia in the Middle Ages fought wars against Serbia and principalities under Croats, at no time did Bosnians fight civil wars along these or any other ethnic lines."
  -seite 10-

  zwischen den bosniern, obwohl multireligiös, gab es nie interne zivilkriege oder ähnliches, es gab nur "kriege" gegen die nachbarn serbien und kroatien.


  "in the nineteenth century, Orthodox and Catholic Bosnians gradually and unevenly, under the impact of ideas exported by their neighbours in Serbia and Croatia, began acquiring the ethnic labels "Serb" and "Croat" respectively."

  -seite 10-

  erst im 19. jahrhundert beginnen die orthodoxen und katholischen einwohner bosniens sich als serb/kroat zu bezeichnen. nachdem die nachbarn diese ideen exportierten.


  aus dem buch:

  Bosnia: A Tradition Betrayed
  Robert J. Donia and John V.A. Fine -

  Columbia University Press
  Meine Quellen sind aus entdeckten alten Dokumenten und nicht aus irgendwelchen Büchern...

 7. #327
  Avatar von CoolinBan

  Registriert seit
  16.05.2006
  Beiträge
  3.526
  die quelle von dem cetnikopfer ist wohl irgendein cetnikforum, anders kann ich mir den laienhaften aufbau, die aberwitzigen "historischen begründungen" und die fehlende quellenangabe nicht erklären.

 8. #328

  Registriert seit
  04.07.2009
  Beiträge
  2.452
  Zitat Zitat von McChevap Beitrag anzeigen
  Also:

  1. Sagte ich KIRCHEN du opfah. (Nicht Klöster!) Hats einen bestimmten Grund das du keine orthodoxen Kirchen gepostet hast?

  2. Schreib doch die Jahreszahlen wann sie erbaut wurden hin und poste nicht Texte die du selber nicht gelesen hast.

  Zum Rest antworte ich dir auch gleich.
  Jetzt hab ich dir Beweise geliefert und du verdrehst wieder alles komplett, etwas bei dir stimmt nicht...
  In den Texten steht wann sie erbaut wurden, scheisse wenn man keine römischen Zahlen lesen kann tja hättest in der Schule besser aufgepasst!

 9. #329

  Registriert seit
  04.07.2009
  Beiträge
  2.452
  Zitat Zitat von CoolinBan Beitrag anzeigen
  die quelle von dem cetnikopfer ist wohl irgendein cetnikforum, anders kann ich mir den laienhaften aufbau, die aberwitzigen "historischen begründungen" und die fehlende quellenangabe nicht erklären.
  Quellenangaben stehen dran...
  Sogar das Datum steht dran wann die Texte verfasst wurden!

 10. #330

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  17.122
  Zitat Zitat von Duušer Beitrag anzeigen
  Eigentlich stimmt die These oder nicht? Der ISlam kam doch erst nach Bosnien als die Osmanifladen ankamen.... aber hier wollen jetzt die Cedos natürlich klarstellen das diese damligen christlichen BOSNIER sich explizit als Serben oder Kroaten identifizierten () und das nur die muslime auschießlich diejenigen sind die sich schon immer als bosnier bezeichnet haben was aber gar nicht stimmt da die Christien dies auch vor und während der zeit der Osmanen taten!(Stichwort: Bosnische Kirche und bosanica)

  Mehr braucht man nicht sagen Cedos....

  Und noch was: Wenn die bosnischen Serben schon immer Serben waren warum zum Teufel reden die trotzdem jekavisch und wieso heisst zum Beispiel Bijeljina nicht Belina bre?
  Zunächst einmal behaupten das auch Kroaten, nicht nur Serben. (laut deiner Logik sind das dann Ustasa)
  Was die Bosnier nun ethnisch waren, kann man eh nicht bestimmen. Jeder hat seine andere Ansicht.

  Und zum letzten Punkt: Was ist das denn für eine Logik?
  Es handelt sich um regionale Dialekte! Und in Bosnien spricht man nun mal ijekavisch. Ekavisch ist nicht der Dialekt der Serben! Auch in einigen Teilen Kroatiens spricht man ekavisch!
  Weiterhin kennst du sicherlich Vuk Karadzic, falls nicht, informier dich über ihn, und du wirst sehen, was für einen Schmarn du erzählst.

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 107
  Letzter Beitrag: 16.09.2011, 00:45
 2. Mališani iz Republike Srpske na SO
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 03.05.2010, 21:00
 3. KLS protiv Republike Srpske u Fo?i
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 28.12.2009, 00:00
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 01.12.2009, 08:30
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 23.10.2009, 13:00