BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 4 von 4

Dodik traži referendum od Narodne skupštine

Erstellt von Emir, 14.12.2009, 21:43 Uhr · 3 Antworten · 431 Aufrufe

 1. #1
  Emir

  Reden Dodik traži referendum od Narodne skupštine

  Sud i Tužilaštvo BiH su nametnute institucija za inkviziciju i sakaćenje RS, kaže Dodik

  Vlada RS odbacila je u cijelosti sve tri danas nametnute odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i predložila Skupštini RS da razmatra ovo pitanje i potvrdi svoju raniju odluku o raspisivanju referenduma na kojem bi se građani izjasnili o nametnutim odlukama.
  Entitetska vlada će tražiti da se već sutra održi posebna sjednica o ovom pitanju.
  Inzko je nametnuo odluku o produženju mandata stranih sudija i tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina, zatim odluku o Statutu Grada Mostara te je produžio mandat članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.
  Više zaključaka povodom Inzkovih odluka doneseno je večeras na vanrednoj sjednici Vlade, samo s jednim suzdržanim glasom, a entitetski premijer Milorad Dodik je rekao da će najvjerovatnije predložiti da entitetski parlament povuče i saglasnost za konstituiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.
  Dodik kaže da Vlada smatra kako ne postoji ustavni i zakonski osnov da Inzko nametne spomenute odluke i ne može prihvatiti takvo njegovo ponašanje, jer je to „direktan izborni inžinjering koji treba da omogući majorizaciju BiH“.
  - Visoki predstavnik nema nikakva pravna ovlaštenja da dekretom ukine legitimnu odluku koju su donijeli demokratski izabrani predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, 1. oktobra 2009. godine. Parlament je glasanjem odbio predloženu dopunu zakona na osnovu koje bi strani državljani mogli nastaviti rad u Tužilaštvu i Sudu BiH - smatra Vlada.
  Pravna ovlaštenja visokog predstavnika ustanovljena su Aneksom 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma, gdje se visokom predstavniku ne daje moć da bira sudije i tužioce, niti da odbacuje odluke izabranih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Na taj način, sa stanovišta prava, ova današnja odluka nema pravnu snagu, ocijenjeno je.
  Dodik još kaže da, „za razliku od visokog predstavnika, Vlada RS-a u potpunosti podržava vladavinu prava i poštuje najviše pravne akte BiH, uključujući Ustav BiH i Ustav RS-a, kao i sve akte važećeg međunarodnog prava“.
  Iz tog razloga, naglasio je, Vlada ne može kao pravno valjane prihvatiti i provesti odluke i naredbe visokog predstavnika, uključujući i današnju odluku kojom se krši pravni poredak BiH i entiteta i međunarodno pravo.
  Dodik je naveo da entitetska vlada podržava procesuiranje svih odgovornih za ratne zločine pred domaćim institucijama u RS i FBiH.
  Smatra i da treba spriječiti „upliv stranaca, kakav je visoki predstavnik, u odnose u BiH, te poziva bošnjačke i hrvatske predstavnike da zajedno sa Srbima eleminiraju dugogodišnju tiraniju i pravno nasilje visokih predstavnika i drugih međunarodnih organizacija“
  Na taj način, dodao je, pokazat će se mogućnost dogovora i suživota u BiH, protiv čijeg, kaže, ustavnog poretka nije RS, niti je ova odluka Vlade.
  Dodik: Ovo je pravno nasilje!
  Premijer RS Milorad Dodik ponovio je da se RS protivi produženju angažmana stranih sudija i tužilaca u BiH na bilo kojem nivou te da odluka o njihovom ostanku predstavlja „pravno nasilje“.
  - Mi to ne prihvatamo. Bio je ranije stav Narodne skupštine RS da se u sektoru ratnih zločina zadrže na nekom nivou strane sudije i tužioci, ali mislim da nakon ove sramne odluke vezano za 'Tuzlansku kolonu', više nisu ispunjeni uslovi za tako nešto - rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.
  Ponovio je da će entitetski parlament ponovo odlučivati o nametnutoj odluci visokog predstavnika Valentina Inzka o produženju mandata na još tri godine stranih sudija i tužilaca u BiH koji rade na predmetima ratnih zločina.
  Dodik je ponovio i raniji stav kojim se protivi postojanju Suda i Tužilaštva BiH jer su „vještačka tvorevina mimo Dejtonskog sporazuma i mimo Ustava BiH“.
  - To je nametnuta institucija za inkviziciju i sakaćenje RS - naveo je entitetski premijer.
  Upitao je i kako je „sada pravno izvodljivo da se nametne odluka kada je parlament BiH odbio angažman stranih sudija, šta god to značilo“.
  Selman: Dvojno državljanstvo
  Ministar pravde RS Džerard Selman rekao da Vlada ne prihvata nikakvo nametanje, posjetivši da je davno dala konstruktivne prijedoge kako izađi iz sporne situacije u BiH. On je istakao da je iznenađen odlukom visokog predstavnika, iako je bilo naznaka kakva će biti.
  - Veoma je čudno što je produžen mandat članu VSTS, jer je riječ o osobi koja ima dvojno državljanstvo - naveo je Selman.
  Vlada RS je na vanrednoj sjednici donijela 27 pravno- političkih zaključaka o posljednjim odlukama visokog predstavnika.
  Živković: Odluka dogovorena s Bošnjacima
  Predsjedavajući PDPSBiH Milorad Živković izjavio je da je Odluka visokog predstavnika uperena protiv srpskog naroda i Republike Srpske.
  - Takva Odluka je dogovorena sa bošnjačkim političarima i povezana je sa skandaloznom odlukom o obustavljanju istraga u predmetima `tuzlanska kolona` i `Bradina`, koju je donio šef Odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Dejvid Švendimen - rekao je Živković.
  Prema njegovim riječima, dok je OHR-a u BiH Bošnjaci nemaju potrebe za dogovaranjem i BiH nema suverenitet, jer je pod patronatom OHR-a.
  Majkić: Inzko jača unitarnu BiH
  Zamjenik predsjedavajućeg DNPSBiH Dušanka Majkić izjavila je da je odluka visokog predstavnika donijeta u cilju jačanja unitarne BiH.
  - Odluka visokog predstavnika donesena je u cilju jačanja unitarne BiH i politički predstavnici srpskog naroda, oličeni u SNSD-u, koja ima i najveću odgovornost za nošenje vlasti, će se u najkraćem roku odrediti prema odlukama visokog predstavnika - rekla je Majkićeva.
  Ona je naglasila da i pored izjave Incka da nije riječ o nametanju odluke, ovo znači da "sve ostaje isto".
  - Šta znači biti savjetnik u Sudu i Tužilaštvu BiH? To znači nastavljanje politike stranaca, odnosno procesuiranje svega onoga koje se na bilo koji način dotiče srpskih predstavnika i odustajanje od pokretanja istraga i suđenja za zločine koje su načinili predstavnici bošnjačkog naroda - smatra Majkić.
  Ona je istakla da postoji ogorčenje, koje je proisteklo nakon odluke visokog predstavnika i to neposredno nakon jučerašnjeg savjetovanja SNSD-a, na kojem su eksplicitno izrečeni stavovi kako će se ova partija ponašati u takvim slučajevima.
  - Da nije bilo nedavnog događaja sa Dejvidom Švendimenom, mi bismo možda to i drugačije tumačili - naglasila je Majkić.
  Ona je naglasila da su sve odluke koje su donosili stranci u Sudu i Tužilaštvu BIH bile u cilju favorizovanja bošnjačkog protiv interesa srpskog naroda.
  - Ako je takvu odluku visoki predstavnik donio u ime Savjeta za provođenje mira, onda kažem da je to protiv demokratske Evrope, koja na taj način nije pokazala kako BiH treba da ide na putu ka EU - dodala je Majkićeva.
  Kuzmanović: Kap koja je prelila čašu
  Predsjednik RS Rajko Kuzmanović izjavio je da je odluka visokog predstavnika apsolutno neprihvatljiva i jasan znak da je BiH i dalje protektorat i neslobodna zemlja.
  - Istovremeno, odluka da strane sudije i tužioci ostanu kao savjetnici u Odjeljenju za organizovani kriminal govori o namjeri da oni i dalje iz sjene utiču na rad ovog odjeljenja - rekao je Kuzmanović.
  On je podsjetio da su predstavnici RS jasno stavili do znanja da više neće prihvatati ni provoditi nedemokratske i nametnute odluke koje su protivne interesima Srpske i srpskog naroda.
  - Najnovija odluka visokog predstavnika je kap koja je prelila čašu i nasilje nad pravom zbog čega ćemo veoma brzo razmotriti sve demokratske i pravne mehanizme i sredstva kako bismo zaštitili svoje interese - najavio je Kuzmanović.
  On je izrazio razočarenje odlukom visokog predstavnika, naročito, kako je rekao, ako se ima u vidu najnovija odluka jednog od stranih tužilaca, Dejvida Švendimena da obustavi istrage u predmetima "tuzlanska kolona" i Bradina kod Konjica.
  - Ova odluka dodatno je produbila nepovjerenje u rad Tužilaštva BiH koje je odavno prisutno u RS. Samo ta odluka dovoljna je da u potpunosti diskvalifikuje strane sudije i tužioce kao pristrane i osvetoljubive - kazao je Kuzmanović.
  Prema njegovim riječima, treba preispitati ne samo ulogu stranih sudija i tužilaca, već i sam koncept Suda i Tužilaštva BiH čiji je legitimitet, i zbog samog načina osnivanja i zbog niza kontroverznih odluka, ozbiljno doveden u pitanje.
  - Osim toga, nelogično je da u jednoj suverenoj državi strani državljani obavljaju funkcije u bilo kojem segmentu vlasti, a posebno u pravosudnom sistemu. Učešće stranih državljana u sudskim i tužilačkim organima je svojevrstan presedan koji treba da bude što prije okončan - poručio je predsjednik entiteta.
  Nagradić: Nova destabilizacija
  Potpredsjednik PDP Slobodan Nagradić rekao je da su odluke visokog predstavnika najveći pokazatelj ko ustvari vlada BiH.
  - Začuđujuće je da Inzko ne uvažava volju jednog od tri konstitutivna naroda u BiH i jednog od dva ravnopravna državotvorna entiteta - rekao je Nagradić.
  Nagradić je poručio da se tako ne može vladati BiH i dodao da se ovakvom odlukom prave nove tenzije među narodima u ovoj zemlji.
  Prema njegovim riječima, ova odluka visokog predstavnika je i vrijeđanje cjelokupnog srpskog naroda u RS, a posebno njegova odluka obeshrabruje i dodatno potvrđuje diskriminatorski odnos prema porodicama poginulih Srba.
  - Inckova odluka pisana je rukom dijela intelektualno političke javnosti u Sarajevu i zbog toga će ona proizvesti novu destabilizaciju u BiH - rekao je Nagradić.


  DNEVNIAVAZ.BA - Dogadjaji - Dodik tra?i referendum od Narodne skup?tine

 2. #2
  Avatar von BosnaHR

  Registriert seit
  28.12.2008
  Beiträge
  9.941
  ich finde die ganzen Dodiks voll nervig, kann man da nicht ein Sammelthread daraus machen.

 3. #3
  Posavac
  20km text

 4. #4

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  17.122
  Zitat Zitat von Posavac Beitrag anzeigen
  20km text
  Eduardos Arschhaarlänge!

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 20.07.2010, 01:00
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 19.07.2010, 20:30
 3. Dodik: Referendum u februaru?
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 22.01.2010, 16:30
 4. Dodik: Mogu? i referendum
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 30.09.2009, 18:30
 5. Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 09.09.2009, 19:45