četvrtak, 06. okt 2011, 08:16 -> 22:37
Dogovor za novo doba


Više od stotinu biznis lidera Jugoistočne Evrope na skupu "Dogovor za novo doba" u Aranđelovcu. Predsednici Srbije i Slovenije Boris Tadić i Danilo Tirk ocenjuju da poslovna saradnja u regionu i nastavak evrointegracija predstavljaju odgovore na izazove svetske ekonomske krize.
"Dogovor za novo doba", samit biznis lidera Jugoistočne Evrope, počeo je danas u Aranđelovcu. Dvodnevnom skupu prisustvuje više od stotinu poslovnih ljudi iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, kao i predsednici Srbije i Slovenije Boris Tadić i Danilo Tirk.
Izveštaj Tanje Jović

Budućnost u Evropi
Glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj Erik Berglof rekao je za RTS da je budućnost regiona u Evropi.
"Sa velikim interesovanjem sam pratio izlaganja učesnika. Ambicija da se stvori veće lokalno tržište i da se integriše u ostatak Evrope, to je budućnost ovog regiona", rekao je Berglof.
Prema njegovim rečima veoma je ohrabrujuće to što postoji veza između biznisa i vlade, da zajedno razgovaraju o glavnim izazovima.


Izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera Maja Piščević je, otvarajući Samit, rekla da je cilj skupa pod nazivom "Dogovor za novo doba" da privrednici ustanove šta mogu da urade na unapređenju konkurentnosti privrede.
Tadić i Tirk su, govoreći na uvodnom panelu, ocenili da poslovna saradnja u regionu i nastavak evrointegracija predstavljaju odgovore na izazove svetske ekonomske krize.
"Najbolje rešenje za sve nas je nastavak evropskih integracija", rekao je Tadić na panelu u okviru Samita 100 biznis lidera Jugoistoične Evrope u Aranđelovcu.
Tadić je rekao da evropske integracije doprinose stabilnosti što je bitno za ekonomiju, ali da postoje mišljenja poput stava ekonomiste i nobelovca Džozefa Štiglica da nije vreme za ulazak u Evropsku uniju.
"A za šta jeste vreme? Da li postoji alternativa? Ja ne vidim alternativu", rekao je Tadić i dodao da je članstvo u EU najbolje političko rešenje.
"Zemlje regiona moraju mnogo više da se povežu ne zbog jugonostalgije", ističe Tadić, "već zato što je to racionalno budući da su privrede tih zemalja kompatibilne".
Tirk je rekao da "put iz krize nije jasan", ali je naveo da političari treba da rade na kreiranju uslova za poslovnu saradnju u zemljama Jugoistočne Evrope i istakao značaj smanjivanja tenzija.
Slovenački predsednik je rekao i da je potrebno proširiti EU na zemlje regiona pošto to olakšava saradnju.


Privreda regiona ima potencijal
Na samitu biznis lidera, učesnici drugog panela o pozicioniraranju privrede regiona u svetskoj ekonomiji, istakli su da Jugoistočna Evropa ima potencijala za privredni rast, da treba iskoristiti fondove EU, da je vreme za jačanje zajedništva i saradnju, ali i da pojedine države treba da se izjasne da li su za to ili ne.
Potpredsednik Vlade Božidar Đelić istakao je da je vreme da se ojača zajedništvo zemalja regiona, ali i da se pojedine države konačno izjasne da li su za to ili ne.
Pohvaljujući odnose Srbije i Slovenije, Đelić je naglasio da je to model po kome bi trebala da se odvija i saradnja između Srbije i Hrvatske i predložio da se više radi na tome da se oseća zajedništvo.


"Uprkos zamoru u proširenju u nekim državama", rekao je Tirk, "to ne postoji u Sloveniji kojoj je drago što su Hrvatska, Srbija i Crna Gora napredovale u evrointegracijama".
Biznis lideri za čvršće veze
Učesnici samita ocenili su da bez podrške politke teško mogu da realizuju ideju regionalne saradnje i povećanja konkurentnosti privrede.
Predsednik Hrvatske asocijacije poslodavaca Ivan Ergović izneo je i kritiku da je dijalog političke i poslovne elite regiona, prisutan ali da nije konstantan.
"Na nama je da odgovorno i inovativnije radimo, obrazujemo ljude i da kroz korporativno upravljanje obezbediom pretpostavke za rast", rekao je Ergović.
On je ukazao da je jedan od velikih problema regiona njegova generalna nekonkurentnost.
Predsednik Srpske asocijacije menadžera Bojan Radun istakao je da je važno što je obezbeđena politička podrška za rad i razvoj preduzeća, ali da ne treba izgubiti iz vida i odgovornost najsnažnijih kompanija u regionu da krenu u trasiranom pravcu, kojim će povući i sektor malih i srednjih preduzeća.
"Nemamo puno vremena, naša je obaveza da radimo u tom pravcu i donesemo predloge za koje smo pozvani danas da ih damo", poručio je Radun.
Organizatori skupa, Srpska asocijacija menadžera, Hrvatsko udruženje poslodavaca i Udruženje menadžera Slovenije, očekuju da najuticajniji biznis lideri regiona predlože konkretna rešenja i preuzmu svoj deo odgovornosti za jačanje konkurentnosti nacionalnih ekonomija, ali i ukupnog konkurentskog potencijala Jugoistočne Evrope.
Teme samita su energetika i energetska efikasnost, infrastruktura i logistika i zajednički nastup na trećim tržištima.
U radu skupa učestvuju i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, Svetske banke, MMF-a, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

______________

Kurz und knapp: Auf dem Gipfel "Vereinbarung für eine neue Ära", auf dem sich hunderte Businessmen aus Jugosl...äh ich meine aus Südosteuropa samt Presidenten Serbiens und Sloweniens Tadic und Türk getroffen haben, wurde wieder einmal bestätigt, dass die Zukunft des oben genannten gebietes in der Verschmelzung der einzelnen Märkte und in einer noch stärkeren Zusammenarbeit liegt