BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 9 von 16 ErsteErste ... 5678910111213 ... LetzteLetzte
Ergebnis 81 bis 90 von 151

Die ethnische Struktur Mazedoniens

Erstellt von Černozemski, 20.03.2012, 13:07 Uhr · 150 Antworten · 10.230 Aufrufe

 1. #81
  Avatar von FloKrass

  Registriert seit
  02.12.2011
  Beiträge
  10.139
  Zitat Zitat von Zoran Beitrag anzeigen
  Sesshafte Albaner in MK sind es nicht mehr als 15%

  Hast du ihre Gene erforscht, dass du zu diesem Schluss kommst

 2. #82

  Registriert seit
  03.11.2009
  Beiträge
  13.141
  Zum Thread lässt sich sagen: Wie lange das so bleibt

 3. #83
  Avatar von artemi

  Registriert seit
  29.01.2011
  Beiträge
  9.643
  ich kann mir gut vorstellen, wie bei heißen albanischen liebesnächten nach der geglückten besamung, sich beide in die hände klatschen und laut rufen

 4. #84
  Avatar von Macedonian

  Registriert seit
  24.05.2005
  Beiträge
  5.739
  Zitat Zitat von Makedonier Beitrag anzeigen
  ...
  Fazit: In diesen 4 statistischen Regionen leben 639.469 Mazedonier und 490.761 Albaner. Somit wäre eine momentane Teilung, die von einigen befürwortet wird, schwachsinnig und falsch.

  Wenn man - wie du - die offiziellen Regionen unter die Lupe nimmt, erscheint eine Teilung tatsächlich falsch (Verhältnis steht ja etwa 6 Slawen zu 5 Albaner). Verschiebt man die Grenze die du vorgeschlagen hast jedoch leicht nach westen, so stellen die Albaner die absolute Mehrheit in den jeweiligen Gebieten (Nord- und West-F.Y.R.O.M). Genau genommen ist das Zentrum, der Süden und der Osten slawisch dominiert mit nicht nennenswerten Minderheiten.

  Hier zwei präzisere Karten:
  http://mondediplo.com/2003/08/IMG/jpg/macedoine_big.jpg
  http://lechantdesmerles.files.wordpr...2818019491.jpg

  Entsprechen vielleicht auch nicht ganz der Wahrheit, geben aber einen realistischeren Einblick in die Demographie von F.Y.R.O.M.

  Macedonian

 5. #85
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Wer makedonisch lesen kann:

  Нова држава на местото на Република Македонија
  ???? ?????? ?? ??????? ?? ????????? ?????????? - ???? ??????????

  Во последниот свој јавен настап премиерот Никола Груевски кажа дека три земји-членки на Советот за безбедност со право на вето бараат од нас да го смениме името. Признанието на Груевски фрла поинакво светло врз грчко-македонските разговори поврзани со името
  Притисок од запад врз Груевски
  Премиерот Никола Груевски во своето последно интервју со Јанко Илковски рече дека три од петте најмоќни држави во светот, членки на Советот за безбедност, всушност бараат од Република Македонија да си го промени името.

  Груевски е политичар за кого се искажани секакви оценки, но никој досега не му забележал дека тресе од ракав. Ни неговите најлути противници не можат да го обвинат за недоследност, за спротивставеност во исказите, а впечатокот на народот што веќе шест години по ред му укажува најголема доверба е дека тој не лаже, односно дека говори искрено.

  Според тоа, и оваа изјава за нашата анализа ја земаме како што е дадена - за прецизна и вистинита. Како таква таа е одговор на сите наши дведецениски прашања, дилеми и сомневања поврзани со извонредно тешкиот пат во етаблирањето на македонската држава. Груевски е првиот македонски политичар што таа мака ја синтетизира во неколку збора, кои не можете да ги толкувате вака или онака, ами како комплетна слика што ги вознемирува сите сетила. По ваков исказ дури и на вистинољубивиот премиер ќе му биде тешко да продолжи да говори убедливо за преговори за заемно прифатливо решение, за апсурдноста на грчката преговарачка позиција, за мајсторлакот на грчките дипломати да ги влечат за нос западните држави и светските организации, за разумен компромис, пријатели и партнери.

  Жесток судир

  Целокупниот арсенал на политичка и дипломатска реторика е обеспредметен. Не важи. Штом три земји-членки на Советот за безбедност бараат Македонија да си го смени името тоа значи:

  - Дека нема преговори, односно дека тие се чист фингерај. Форма зад која се крие поинаква суштина. Паѓа во вода македонскиот напор да дојде до разумен компромис.

  - Дека резолуциите 817 и 854 се неважечки исто колку и Привремената спогодба, односно пресудата на Меѓународниот суд на правдата.

  - Паѓа во вода и „аргументацијата“ со која настапуваа „опозиционерите“, кои систематски лажеа дека преговорите се всушност само техничка операција за промена на недостоинствената референца „Бивша југословенска република Македонија“ со некоја подостоинствена, без притоа да се загрози идентитетот на цел еден народ.

  - Дека всушност Македонија нема спор со Грција, ами жесток судир со три земји-членки (САД, Франција и Велика Британија).

  - Дека САД само привремено ја признале државата Република Македонија со намера полесно да ја превеслаат жедна преку вода. Во случајов, за да пропадне референдумот за територијална поделба, Вашингтон нѐ призна под уставното име. Аналогно, и ЕУ ни го даде статусот „кандидат“ како капка лимон во лажица смрдливо рибино масло. И едното и другото нив не ги чини ништо, а нас буквално сѐ.

  - Ова, пак, значи дека аргументацијата за ирационален спор со една држава (сосед) е сосема нерелевантна. Ниту Грција е способна некого да го лаже и замајува, ниту е најмоќната држава во светот, која може да прави што сака.

  - Бидејќи веќе две децении се шуткаме од инстанца до инстанца, а спорот не е решен, ниту ставот на трите евроатлантски моќни држави е сменет, значи дека нивната одлука е стратегиска, одамна е донесена, односно веднаш по одржаниот референдум за независност на Македонија.

  Соодветно, политиката на ЕУ, НАТО и на САД е дизајнирана етапно да ја исцрпува Македонија со наметнување секакви преседани, поставување пречки и блокади, преку перманентно деградирање на нејзината државност и инсталирање механизми за контролирана нестабилност. А во сите ситуации поврзани со спорот Атина полека трансферира во универзална алатка за севкупна употреба. Нешто како општо место во регионалната политика на западните држави.

  Стара политика

  Овие констатации им се познати на сите Македонци. Ама никој од светот на политиката досега не се охрабрил да им ги соопшти директно и без украсување.

  Е сега, зошто таканаречениот демократски Запад не може да го проголта постоењето на држава под името Република Македонија? Одговорот изгледа треба да се бара во историјата, и тоа од мигот кога се случи самракот на Отоманската Империја. Односно, во државните политики и одлуки на 19 и раниот 20 век. Западот ги брани својот државен и политички континуитет на сметка на Македонија и Македонците. И тоа ни е познато горе-долу на сите.

  Сега доаѓаме до сетот прашања за македонските политичари што „нѐ водеа“ во изминативе две децении низ сите фази на спорот.

  Ако од почетокот знаеја за позицијата на трите големи држави, зошто избраа да нѐ движат по патот што завршува со формирање сосема нова држава, приближно како Косово? Оти, да не се лажеме, прифаќањето ново име значи бришење на историските факти од 1944 година до денес, а со тоа и уривање на државните темели. Формирањето нова балканска држава ги актуализира и ги прави реални аспирациите на големоалбанските идеолози и стратези што имаат свои побарувања на сметка на оваа Република Македонија. Ама и на другите соседи. Што ако во таква ситуација политичарите-Албанци кажат дека не сакаат да бидат дел од новата држава? Повод лесно може да се искреира, што видовме и во изминативе месец-два.

  По една ваква изјава - констатација - признание, нема бегање од општествен разговор на сите нивоа. Без ракавици, без адреналин, уочување на сите грешки во чекори и одлуки. Претресување на ситуацијата од сите страни. А таа е следнава: Македонија џабе го менуваше Уставот поздравен од Бадентеровата комисија под притисок, а божем да покаже кооперативност и да ја одоброволи Грција. На сопствена штета се откажа од својот државен симбол - знамето, од македонското малцинство во соседните држави, од придобивките на АСНОМ како членка на антифашистичката коалиција во Втората светска војна и еден од основачите на ООН. Со признавањето на Тајван дозволи да се повлече УНПРЕДЕП и така ја остави северната граница без „заштита“. Со тоа го направи првиот чекор кон фингираниот воен конфликт. Молкум и незаинтересирано, на 7 декември 1999 година Владата на РМ прифати државата да ни биде деградирана во статус на територија, и тоа од страна на ЕУ. Овој статус ја претвори Македонија во најголем бегалски камп во 1999 година и во 2001 година го отвори патот на УЧК кон Македонија, а беше под директна инструктажа на земји-членки на НАТО. Прифаќајќи ги беспоговорно и консензусно рамковниот договор и промената на уставната преамбула, Македонија потпомогната од западни „олеснувачи“ самата го отвори патот до статусот „нова држава“ така што се пререгистрира во државна заедница на еден мнозински народ што „павта“ идентитетно (зашто името му е оспорено и е предмет на преговори) и повеќе национално и историски дефинирани „делови од народи“ што имаат дури и матични држави. Ваквите решенија нѐ тераат да измислуваме постојано „нови факти на теренот“, како што гласи најциничната изјава што ја опишува политиката на моќ, а чиј автор е Карл Билт. Таков пример е операцијата на лажиран попис. За потребите на примарната лага произлезена од рамковниот, во 2002 година моравме да изведеме лажна пописна операција што ќе го вклопи саканиот процент. Поради тоа моравме да измислиме и нова територијална организација, да го прекинеме и одложиме последниот попис и да го прифатиме молкум предупредувањето на известувачот за Македонија, Англичанецот Ричард Хјуит, кој нѐ советува да одржиме попис ама „да сме воделе сметка резултатите да одговараат на фамозните 20 отсто загарантирани со рамковниот“!?

  Нов пакет

  Сега сме пред нов пакет ултиматуми. За да станеме дел од т.н. западен демократски свет, ни се прошируваат политичките критериуми што, сите до еден, водат кон истата цел. Се разбира, не македонска, ами онаа на трите влијателни држави. Тука се поставува суштинското прашање дали може да се нарече слободен избор ако ве тераат да избирате помеѓу убиство и самоубиство во фаза кога го конституирате животот. Во двете варијанти резултатот е смрт или престанување на постоењето. Ако самите си пресудите, трајно и непоправливо сте ги убиле и Македонија и Македонците како народ. Ако не го прифатите ултиматумот, ќе ве убие некоја контролирана нестабилност што ви излегла од контрола, иако фактички некој друг управува со неа.

  Сепак вторава, условно речено, опција е поизгледна зашто остава отворен мал прозорец на можност некогаш некоја идна мотивирана генерација Македонци во видоизменети светски политички околности да почнат со ревитализација на контаминираниот животен простор.

  Како и да е, по петочната изјава на премиерот Никола Груевски може да се заклучи дека македонската страна, иако е свесна оти преговори фактички нема, продолжува да е дел од светската фарса на глумење право и правда во надеж дека ќе спречи насилна егзекуција како во Ирак и Либија (а пред триесет години Либан), со идеја да го одложи денот на одлука и со надеж дека нешто можеби во меѓувреме драматично ќе се смени.

  Нимиц во 1995-та: Државите сами си го избираат името
  Метју Нимиц во интервју за „Грчки прес“ на 20 септември 1995 година изјави:
  ,,Името на оваа држава во суштина е избрано од самата држава. Ние не им го избравме името ниту на Канада ниту на Мексико. Земјите сами си ги избираат своите имиња. Посебноста во случајов е само во тоа што соседот се спротивстави на името, но сепак самите тие се оние што си го избираат името. Грција го нема тоа право. Може само да каже дека не се согласува. Не го може тоа ни ООН. ООН може само да прими во членство некоја држава. Во секој случај, Обединетите нации не и избраа име на државата, туку само рекоа дека привремено ќе ја именуваат како ‘поранешна југословенска Република Македонија’. Тоа не е нејзиното име. Можат на пример и САД да ја именуваат како поранешна британска колонија Северна Америка ако со тоа за одредено време се надминува деликатен проблем“.

  Сѐ да има, освен Македонци
  Грција и Македонија со Привремената спогодба се согласија дека нема да го монополизираат името Македонија. Тоа значи дека двете ќе го употребуваат со сите додавки и придавки. Проблемот настанува кога доаѓаме до темата за населението што живее на таа географска територија распослана во три држави. Државјаните на Република Грција се именуваат како Грци - сите до еден, без оглед на етничката припадност. Територијата на Македонија во состав на грчката држава всушност добива географска одредница „грчка“, а со тоа и тамошните жители ако инсистираат ќе бидат „грчки Македонци“. Ако Грците решат да се идентификуваат како Македонци без додавка, тогаш ќе се отвори прашањето и за содржината на поимот Грци, односно ќе се отвори прашањето што е тоа Грк и како ќе се идентификуваат Македонците (нашето малцинство) што сакаат идентитетно да се разликуваат од Грците. Во таков случај и ним би им се наметнала опцијата за самопрекрстување, иако се надвор од Република Македонија и нашата одлука не би требало да ги погоди, односно да ги засега.
  Сличен проблем ќе се појави и во нашата држава. Од политичкото решение за опсегот на употреба на поимот Македонци ќе зависи идниот развој на внатрешните односи. Имаме две ситуации: едната е проширување на поимот Македонци врз целото население, без оглед на националната припадност и со тоа креирање политичка нација, а втората е задржување само на етничкиот карактер на поимот. И двете решенија содржат во себе доста барут, што е семе за множење политички радикализам. Мендух Тачи е само последниот што цапа во таков простор. Креирањето допрва политичка нација ја отвора омилената тема на нашите соседи дека сме измислена држава со измислен народ, кој нема свој идентитет, па краде други. Впрочем и тој филм го одгледавме со „кампањата“ за антиквизација, а го отвора и капакот на Пандориното мини-кутиче за шпекулации дека ако постојат Македонци-Албанци, Македонци-Турци, Македонци-Грци, тогаш како ќе се означат Македонците? Како Македонци-Македонци? Од друга страна, ако остане овој галиматијас од етнички заедници во Уставот без фабричка грешка, значи без минимум заедничко идентитетно сврзувачко ткиво, постојано ќе бидат генерирани судири на тема етнички права, опасност од супремација на едната или другата етничка заедница.
  Но сепак оваа наша сегашна ситуација, колку и да е фрустрирачка, го одржува и штити идентитетот не само на македонскиот народ овде туку и идентитетот и културата на сите други Македонци во соседните земји.
  Дел од истата стапица е и употребата на придавката „македонски“, која Западот сака да ја збрише од нашата меморија. Затоа, барањето за некакви меѓународни гаранции за македонскиот идентитет во случај на промена на името на државата е најголемата измама што ни е пласирана како залажачка од некои македонски политичари.

  Референдум во ветар и магла
  Павле Трајанов, водач на Демократскиот сојуз и член на владејачката коалиција, од последниот партиски конгрес се пројави со нов „креативен“ предлог за надминување на ситуацијата поврзана со името. Тој предлага референдумот за името да имал само консултативен карактер. Со други зборови, резултатите од оваа операција да имаат тежина на ветер и магла. Политичарите да го слушнат ставот на жителите на Македонија (особено на Македонците како етникум), ама да го помножат со нула и така да донесат политичка одлука без шанса таа да биде оспорена. Во таков случај, Трајанов треба да дообјасни за кој андрак воопшто би имало референдум, ако тој не биде обврзен за оние што добиле мандат да менаџираат со државата како организирана форма на заедница од живи луѓе.

 6. #86
  Avatar von Hercegovac

  Registriert seit
  06.04.2008
  Beiträge
  15.011
  Meiner Meinung nach, macht es kein Sinn, den Konflikt runterzuspielen. Der Konflikt brodelt, ob oberflächlich oder unter der Erde. Man muss sich jetzt an ein Tisch setzen und klare Ziele stecken bzw erörtern, wer was will. Sonst läufts wie bei Serbien in Bezug aufs Kosovo. Es gnügen nur noch paar Funken und Mazedonien zerfällt bzw der Konflikt eskaliert, wer da nicht zuegeben will, ist realitätsfremd.

 7. #87
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von Hercegovac Beitrag anzeigen
  Meiner Meinung nach, macht es kein Sinn, den Konflikt runterzuspielen. Der Konflikt brodelt, ob oberflächlich oder unter der Erde. Man muss sich jetzt an ein Tisch setzen und klare Ziele stecken bzw erörtern, wer was will. Sonst läufts wie bei Serbien in Bezug aufs Kosovo. Es gnügen nur noch paar Funken und Mazedonien zerfällt bzw der Konflikt eskaliert, wer da nicht zuegeben will, ist realitätsfremd.
  Es ist alles geregelt, mit dem Abkommen von 2001, bekannt als Ohrider Abkommen.

  Eine Teilung, wie von albanischen Nationalisten und Träumer erwünscht wird es nicht geben. Gerade wegen dem Ohrider Abkommen das die Albaner selbst unterschrieben haben wird es nicht dazu kommen. Ein Volksentscheid der den Albanern eine Abtrennung ermöglichen könnte ist nicht machbar, siehe dazu Beitrag Nr. 1.

  In ein paar Wochen hat sich das ganze wieder wenn der NATO Summit vorbei ist

 8. #88
  Avatar von Hercegovac

  Registriert seit
  06.04.2008
  Beiträge
  15.011
  Zitat Zitat von Zoran Beitrag anzeigen
  Es ist alles geregelt, mit dem Abkommen von 2001, bekannt als Ohrider Abkommen.

  Eine Teilung, wie von albanischen Nationalisten und Träumer erwünscht wird es nicht geben. Gerade wegen dem Ohrider Abkommen das die Albaner selbst unterschrieben haben wird es nicht dazu kommen. Ein Volksentscheid der den Albanern eine Abtrennung ermöglichen könnte ist nicht machbar, siehe dazu Beitrag Nr. 1.

  In ein paar Wochen hat sich das ganze wieder wenn der NATO Summit vorbei ist
  Nun ich denke, der Anteil derer Albaner, die nach mehr Rechten streben und eine evtl Neuordnung im Kopf haben ist weitaus höher, als die "paar albanischen Nationalisten und Träumer". Nach Bildern und Erfahrungsberichten zu urteilen, hört Mazedonien als Staat in "Ilirida" auf zu exestieren.

 9. #89
  clk
  Avatar von clk

  Registriert seit
  07.03.2012
  Beiträge
  4.470
  Zitat Zitat von Charlie Beitrag anzeigen
  Romas und Torbeschen werden sicherlich nicht von uns unterdrückt. Vorallem die Torbeschen nicht.

  Das mit den Zahlen, kann keiner von uns was genaues sagen. Die Albaner sagen, dass sie sich verbreiten wie Hasen und die Mazedoner das Loch nicht finden und die Mazedoner behaupten, es gibt immer weniger Albaner da sie ins Ausland gehen.

  Die meisten Albaner sind seit dem Jugoslawienkrieg aus Mazedonien geflüchtet. Danach ist die Zahl der Albaner die ins Ausland flüchteten seit sie ohne Visa auswandern können, also seit 2010 wieder gestiegen. In der Schweiz gab es einen Bericht, wo behautpet wurde, dass die meisten Ausländer die 2010 in die Schweiz flüchteten, Mazedoner und Deutsche waren. Bei den Mazedonern handelte es sich meistens um Albaner. Aber recht viele von denen sind schon zurückgekehrt.

  Es ist nicht mehr so wie früher, den Leuten unten geht es nicht mehr so schlecht im Vergleich zu früheren Zeiten. Früher flohen viele, weil ihr Leben in Gefahr war oder sie völlig unterdrückt waren. Das ist aber nicht mehr der Fall, in Mazedonien geht es uns recht gut. Die meisten die jetzt in Ausland gehen, arbeiten etwa 2-5 Jahre, dannach kehren sie wieder zurück nach Mazedonien, da sie dort mit dem gesammelten Geld etwas aufbauen können. Übrigens kenne ich viele Kosovaren und Albaner aus Albanien die auch nach Mazedonien ziehen.

  Ich schätze das die Zahl der 25% sich nicht grossartig verändert hat. 15% sind es nicht, da würde ich meinen jungfräulichen Arsch verwetten.


  Ich komme selber aus dieser Region West-MK. Mann kann nicht nach DE oder CH kommen arbeiten und nach 2-5 Jahren zurückkehren ausser Schwarz arbeiten! man bekommt kein Visum! Die meisten Albaner kommen hierher durch Heirat mit Albaner die schon in CH,DE leben und einiger Schwarz.

  Die Geburtenrate war früher einmal 5-6 Kinder heute ist es auch bei den Albanern eher 2-3 Kinder.

  Das Problem schon bei der letzten Volkszählung vor ein paar Monaten war das viele Albaner ihre Verwandten die im Ausland leben CH,DE,IT..etc auch einschreiben wollten,schon im Vorfeld würde die Volkszählung von ALB Politiker also Anti-albanisch bezeichnet weil sie nicht im im Juli August war wen alle ALB aus dem Ausland zurück sind.

  Eine genau Zahl wirds auch das nächste mal nicht geben! Wen plötzlich 30% ALB gezählt werden dann wirds für Gruevski eng auch umgekehrt wen 20% gezählt werden kann Ahmeti die Regierung verlassen die ALB werden dann in Zukunft nicht für ihn stimmen.

  Ich denke da werden sich wieder einmal die Parteien an der Regierung im Vorfeld auf eine Zahl die beiden passt einigen und so wirds kommen.

  Alle die hier mit 30-40% kommen haben einen Dachschaden eine Zahl um die 20% plus minus kann ich mir vorstellen frage ist natürlich wie man die Diaspora zählt.

 10. #90
  Avatar von Ilir O

  Registriert seit
  11.07.2011
  Beiträge
  3.622
  Das angeblich eine Volkszählung im August verlangt wurde, lese ich nirgendswo außer hier im BF.
  Es stimmt das albanische & die türkische Politiker diese Volkszählung boykottiert haben.
  Was ich gelesen habe ist, dass bei der Volkszählung zu wenig Mazedonier und zu viele Bulgaren gezählt wurden

Seite 9 von 16 ErsteErste ... 5678910111213 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Die Politiker Mazedoniens
  Von Bendzavid im Forum Politik
  Antworten: 261
  Letzter Beitrag: 28.08.2012, 16:10
 2. Zukunft Mazedoniens !!
  Von absolut-relativ im Forum Politik
  Antworten: 300
  Letzter Beitrag: 20.06.2011, 22:54
 3. Antworten: 162
  Letzter Beitrag: 07.10.2010, 14:37
 4. Mazedoniens Zukunft
  Von Albano2 im Forum Politik
  Antworten: 220
  Letzter Beitrag: 21.06.2009, 13:34
 5. Skopje,die Hauptstadt Mazedoniens
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 186
  Letzter Beitrag: 16.05.2007, 06:07