BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 10 von 10

Evo sta vam znaci biti "mala" zemlja

Erstellt von Mastakilla, 07.02.2011, 22:25 Uhr · 9 Antworten · 544 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Evo sta vam znaci biti "mala" zemlja

  kada svi misle da vas mogu jebat kako hoce

  Italien ist gerade dabei sein Fernseherprogramm zu digitalisieren und zwar angefangen in den nördlichsten Regionen bis später dann in den Süden.
  Jetzt ist es so, dass man sich einigt welches Land welche Frequenzen bekommt, um auf ihnen TV auszustrahlen, Kroatien hat seine und Italien hat seine. Jetzt aber greift Italien sich auch noch die kroatischen Frequenzen, was dazu führt, dass man kein kroatisches Fernsehen mehr empfangen kann,

  in Kroatien an der Adriaküste

  Und während einige Leute was versucht haben dagegen zu tun, bis jetzt erfolgslos, scheint es weder Italien noch die kroatische Politik zu jucken was passiert und so hat man nun schon seit letztem Jahr extreme Bildstörungen. Italien macht einfach weiter, nun droht sich dieses Dilemma auch ins Landesinnere auszubreiten


  Buongiorno, Croazia - Problemi koje je lani u prosincu donijela digitalizacija programa u Italiji šire se iz Istre na ostatak zemlje

  Okupacija etera: Hrvatska obala gledat će samo talijansku TV

  Problem je nastao jer je talijanska regulatorna agencija izdala dozvole za kanale koji nisu njihovi, kažu u hrvatskoj agenciji

  Građani Istre od prosinca ne mogu bez smetnji gledati hrvatski program, a sada to čeka i druge
  Foto: VL


  Jeste li znali

  HAKOM je Talijanima poslao 571 prijavu
  Od prosinca 2010. HAKOM je poslao 17 dopisa, do 20. siječnja još osam. Od 2009. godine ukupno je talijanskoj strani zbog smetnji koje uzrokuju poslana 571 prijava, jer smetnje su postojale i pri analognom signalu, premda ne u ovom opsegu. Gospodarska je šteta velika. Samo vrijednost godišnje naknade za uporabu frekvencijskog spektra iznosi oko 500 milijuna kuna, koliko ide u državni proračun, kazali su nam u HAKOM-u.

  Piše: Tanja Ivančić Belošević
  povećaj slova normalna slova manja slova

  Talijani bi do početka ljeta mogli potpuno okupirati eter u hrvatskom priobalju. U zapadnoj Istri zbog jačine talijanskog signala gotovo se uopće ne vide hrvatski programi, a smetnje su počele u prosincu prošle godine, kada je prva talijanska regija na sjeveru zemlje prešla na digitalni signal.
  Guranje pod tepih
  S obzirom na plan digitalizacije Italije, u kojem je zacrtano da će sve regije koje gledaju na hrvatsku obalu biti digitalizirane do kraja lipnja, vrlo je izgledno da će uzurpirati cjelokupni eter i prouzročiti velike probleme, posebice na otocima, ali i u većini primorskih i dalmatinskih gradova. Usto, tijekom ljetnih mjeseci zbog boljeg rasprostiranja signala problem će biti još izraženiji.
  U Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije od početka smetnji u Istri nisu sjedili prekriženih ruku, no ispostavilo se da, unatoč brojnim odaslanim prigovorima, problem ne nestaje, već se jednostavno s talijanske strane gura pod tepih.
  Miljenko Krvišek, predsjednik vijeća HAKOM-a, ne skriva frustracije koje im uzrokuje Italija.
  – Upali su u naše frekvencije koje su međunarodno dogovorene. Iskoristili smo sve zakonske mogućnosti i više doista nemamo što poduzeti – kazuje M. Krvišek.
  Naime, kanali su državama dodijeljeni međunarodnim sporazumom pri ITU-u (Međunarodna telekomunikacijska udruga pri Ujedinjenim narodima). Taj sporazum potpisale su Italija i Hrvatska i time je usuglašen plan raspodjele frekvencija i način njihove uporabe, objašnjava Krvišek. Talijani su na jadranskoj strani dobili 25 kanala, dok Hrvatska, Crna Gora Slovenija i Albanija ukupno na istočnoj obali imaju 24 kanala. No, u praksi Talijani su uzurpirali sve.
  A, kako kazuju u HAKOM-u, od pojave smetnji 9. prosinca 2010., agencija je prema Republici Italiji poslala 26 dopisa vezanih uza smetnje na dijelu obalnog područja digitalnih regija D5 i D7. Ni na jedan dopis HAKOM-a nije zaprimljen službeni odgovor mjerodavnog talijanskog tijela. A stanje sa smetnjama, uz manje promjene, tijekom vremena nije nimalo poboljšano, odnosno i dalje su prisutne na sva četiri kanala na kojima se odašilju multipleksi u regiji. Smetnje u prijmu ovise o lokalnoj situaciji na mjestu prijma koja je različita unutar jednog mjesta, grada ili naselja.
  U svakom slučaju, to su sva mjesta koja su otvorena prema Italiji (Piancavallu) u Istri, a nemaju dovoljan zaštitni odnos. Cijela zapadna obala Istre ima problema sa snažnim ometajućim signalima koji dolaze sa sjevera Italije. Smetnja postaje izraženija kako se primičemo Savudriji kao najsjevernijoj točki.
  Kako je moguće da su Talijani doista prekršili međunarodni sporazum te zbog čega u skladu sa sporazumom taj problem nije otklonjen?
  Krađa kanala
  Kako nam je objasnio M. Krvišek, vjerojatno nisu krivi nakladnici, nego talijanska regulatorna agencija koja je dodijelila kanale koji pripadaju Hrvatskoj.
  – A kako je to moguće, doista ne znam. No, ni međunarodna agencija očito nije predvidjela takve probleme jer nema pravnih mehanizama za borbu protiv prave krađe. Ovdje je riječ o krađi i uzurpiranju frekvencija – jasan je Krvišek te dodaje:
  – Od pojave digitalnih smetnji u Istri, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije poduzela je brojne aktivnosti, primjerice redovita mjerenja i izvještavanje o stanju smetnji. Slali smo prijave i podsjetnike talijanskim tijelima – ministarstvu i regulatornoj agenciji AGCOM-u – a alarmirali smo i mjerodavna ministarstava u RH.
  Nemamo ništa s Talijanima, RH mora omogućiti gledanje našeg programa i platiti štetu
  – Hrvatska je dodjelom koncesija televizijskim nakladnicima (nacionalne i lokalne TV kuće) i naplatom naknada za njihovo korištenje preuzela obvezu omogućiti im da svoj program emitiraju na području za koje im je koncesija dodijeljena. Država je propisala da moraju plaćati RTV naknadu i stoga mora jamčiti neometano gledanje hrvatskih zemaljskih televizijskih programa – kaže predsjednik potrošačke udruge Telekom Đuro Lubura.
  – Svojim nekorektnim ponašanjem suprotnim međunarodnim dogovorima Italija svakodnevno stvara veliku štetu televizijskim nakladnicima, tvrtki Odašiljači i veze, a posebno hrvatskim građanima. Međutim, nitko od onih koji trpe štetu nema nikakav odnos s Italijom, nego isključivo s Hrvatskom, koja je ovu situaciju dužna riješiti na bilo koji način. Od države tražimo da odmah, pa sve dok ne bude u stanju ukloniti nastali i buduće probleme, od operatera elektroničkih komunikacijskih usluga (telekomunikacijskih operatera) zatraži ponudu za pakete IP televizije i satelitske televizije (MaxTV, B.net, Iskon, OptiTV i drugi) koji bi uključivali samo televizijske programe koji se emitiraju u zemaljskoj digitalnoj televizijskoj mreži i o svojem trošku, potpuno besplatno za građane, omogući njihovo korištenje svima koji su ometani u gledanju zemaljske digitalne televizije. Ova mjera treba uključivati sve nacionalne, ali i lokalne televizije koje se emitiraju na određenom području. Također, svim oštećenim tvrtkama država mora nadoknaditi štetu jer nije u mogućnosti jamčiti ono što joj u sklopu naknade plaćaju – ističe Đuro Lubura.

  Napadaju i druge, Malta ne može gledati nijedan svoj program
  Francuzi, Švicarci i drugi talijanski susjedi već godinama vode bitku s Talijanima, i poručili su nam da legalnim putem nećemo uspjeti riješiti ništa, tvrde čelnici HAKOM-a. Malta, primjerice, zbog talijanskog ometanja uopće ne može gledati niti jedan svoj program u cijeloj zemlji, kazao nam je Dražen Lučić, ravnatelj Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije. S obzirom na prijedlog Francuza, točnije sugestije da se zakonskim putem očito s Talijanima ne može, raspitali smo se što bi se uopće moglo poduzeti.
  – Ako bi Hrvatska primijenila radikalnu mjeru i postavila digitalne televizijske odašiljače koji bi velikom snagom zračili prema Italiji na našim kanalima koje su uzurpirale talijanske televizije, vjerojatno bismo i njihovim gledateljima onemogućili prijem programa na tim kanalima. Može se pretpostaviti da bi ih to s vremenom prisililo da odustanu od korištenja naših kanala. No, valja pritom napomenuti da samo ometanje ne bi pomoglo našim gledateljima sve dok talijanske televizije ne bi odustale od korištenja tih kanala – ističe Đ. Lubura.


 2. #2

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  17.122
  Jebiga. Eigentlich wollten die Talijani die Kroaten nur schlauer machen, indem sie ihr TV blockieren. Seid froh.

 3. #3
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.650
  Juckt uns nicht, wir in Bosnien tun auch digitalisieren.

  BiH: Digitalno emitovanje TV programa sredinom ljeta!?

  24SI - U "Službenom glasniku BiH" danas je objavljen oglas Ministarstva saobraćaja i transporta BiH za nabavku opreme potrebne za provođenje mjera za prelazak javnih RTV emitera sa analogne na digitalnu tehnologiju.  24sata.info - BiH: Digitalno emitovanje TV programa sredinom ljeta!?

 4. #4
  Esseker
  najbolje biti mala zemlja!

 5. #5
  Avatar von BlackJack

  Registriert seit
  11.10.2009
  Beiträge
  69.358
  Fernsehen nervt sowieso

 6. #6
  Avatar von Kodeks

  Registriert seit
  02.06.2010
  Beiträge
  4.917
  Ist schon blöd
  Aber der Süden hat meistens niemanden interessiert..

 7. #7
  Avatar von Koma

  Registriert seit
  01.01.2007
  Beiträge
  21.138
  htv is eh fürn arsch

 8. #8
  IbishKajtazi
  In Kosovo ist das Fernsehen schon digitalisiert. Ipko und Kujtesa sei Dank.

 9. #9
  Vukovarac
  ...solange es Italien und nicht Serbien ist, stört es mich weniger...

 10. #10
  Emir
  Zitat Zitat von Vukovarac Beitrag anzeigen
  ...solange es Italien und nicht Serbien ist, stört es mich weniger...

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 24.11.2010, 03:25
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 28.06.2010, 09:30
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 26.04.2010, 13:30
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 19.04.2010, 14:30
 5. Osvojite karte za film "Zemlja zombija"
  Von GodAdmin im Forum News
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 24.11.2009, 11:00