BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 5 von 5

Ich finde tihic gibt sich richtig staatsmännisch

Erstellt von orthodox, 10.11.2008, 21:48 Uhr · 4 Antworten · 665 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  04.09.2008
  Beiträge
  2.111

  Ich finde tihic gibt sich richtig staatsmännisch

  [h1]Sulejman Tihić: Pokazaćemo Briselu da se možemo dogovoriti[/h1]
  Datum: 07.11.2008 20:44
  Autor: Nataša Krsman
  Uz rekonstrukciju federalne vlade moguće su promjene kadrova i u Savjetu ministara BiH, o čemu će se i danas govoriti na sastanku lidera SDA, HDZ BiH i SNSD-a, kaže Sulejman Tihić, predsjednik SDA.
  Iako je organizator sastanka sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, ne želi otkriti šta će ponuditi tokom ovog susreta. Tvrdi da je Ustav ključ svih problema u BiH ali da je moguće postići konsenzus o sadržaju ustavnih promjena. Očekuje da će nakon sastanka šest lidera 12. novembra moći pokazati predstavnicima EU u Briselu da je u BiH moguć dogovor.
  Skeptičan je da se u FBiH može nastaviti dalje bez rekonstrukcije Vlade. Bez toga, kaže, može pasti cijela Vlada, a ne isključuje ni vanredene izbore.
  NN: Danas imate sastanak s liderima HDZ BiH i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom. Je li na pomolu prekompozicija vlasti u BiH s obzirom na to da ostali lideri neće prisustvovati?
  TIHIĆ: Ovaj sastanak je priprema za sastanak šest lidera 12. novembra. Nas trojica razgovaraćemo o niz problema u BiH, uključujući i teme tog sastanka šest lidera, odnosno sadržaj ustavne reforme, popis stanovništva, status Brčko distrikta i državne imovine.
  NN: Može li se očekivati da ove tri stranke već postignu neki dogovor ili platformu za sastanak koji će 12. novembra organizovati Mladen Ivanić?
  TIHIĆ: Trudiću se da mi postignemo dogovor jer bi to bilo dobro i zbog sastanka šest lidera, ali i sastanka u Briselu 19. novembra, gdje bi bilo dobro da pokažemo kako se možemo dogovoriti o nekim bitnim pitanjima. Imam neke prijedloge, ali ne bih želio s njima izaći u javnost prije našeg sastanka. Želim da čujem mišljenje ostalih učesnika. Sačekajmo da se sastanak održi.
  NN: Pomenuli ste skori sastanak u Briselu, a nedavno ste se sreli s ambasadorima EU. Da li je i to doprinijelo sastanku lidera ove tri stranke?
  TIHIĆ: Na sastancima s predstavnicima EU imao sam podršku za ovo što radim, od govora u NS RS, do posjeta Hrvatskoj i Srbiji. Imam poticaj od njih da dalje radim na tome i razgovaram s Dodikom i drugima u pravcu rješavanja problema. Oni smatraju da je SDA, pogotovo nakon lokalnih izbora, odgovornija za stanje u BiH i da vodi politku koja može dovesti do kompromisa i rješenja.
  NN: Da li ste Vi onda lider među liderima?
  TIHIĆ: Ne. Nisam se nikada borio da budem veliki lider. Biće dobro ako se mi dogovorimo, a veliki lideri često se preokrenu u nešto što nije dobro ni za njih, ni za okolinu. Ne bih volio da to postanem.
  NN: Ne odustajete od rekonstrukcije Vlade FBiH, a Božo Ljubić najavio je ostavku u Savjetu ministara. Da li će biti promjena i u ovoj instituciji?
  TIHIĆ: Treba uraditi rekonstrukciju Vlade FBiH. Možda je trebalo ići i više. Sada idemo u rekonstrukciju uz nadu da će to poboljšati stanje i rezultate rada. Ako ne dođe do rekonstrukcije Vlade FBiH, bojim se da ćemo za tri do šest mjeseci morati smijeniti cijelu Vladu. Nije samo odgovornost na SDA već i na drugim strankama. Ako je donesen Zakon o boračkoj populaciji i izašao je iz finansijskih procjena, ministar i Vlada moraju reagovati i predlagati parlamentu mjere. Pustili su da to ide u nedogled i da to FBiH ne može iznijeti.
  NN: Zakon je doveo do toga?
  TIHIĆ: Možda zakon, a možda i ponašanje Vlade. Imamo oko 200 miliona KM za beneficirane penzije, a to je riješeno uredbama Vlade. Ko je neselektivno dijelio te penzije? Nerazumna je tvrdnja da je Vlada dobro radila, ne treba je mijenjati, pa uvijek treba tražiti više.
  NN: Rekli ste nešto na šta ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda dugo upozorava, a on je jedan od onih koji, po Vašem mišljenju, treba da odu?
  TIHIĆ: Ministar Bevanda ima zadataka da projektuje budžet i stara se o izvršenju budžeta, a to je i prikupljanje prihoda i trošenje. Ako nam nedostaje 400 miliona KM do kraja godine, ili je pogrešno projektovan budžet ili su slabo prikupljana sredstva. Moglo je biti objektivnih okolnosti u slabosti njegovog resora, ali on je po funkciji odgovoran za to.
  NN: Znači moguće je da padne Vlade FBiH?
  TIHIĆ: Vidjećemo šta nam je činiti ako ostali ne žele rekonstrukciju i hoće li ostati ova parlamentarna većina ili ćemo praviti drugu ili ići na vanredne izbore. To će procijeniti organi stranke. O Vijeću ministara BiH razgovarali smo na marginama ovih sastanaka u vezi s federalnom vladom, a sad ću o tome razgovarati sa Dodikom i Čovićem. Čekaćemo i sastanak federalnih lidera.
  NN: SDA i Stranka za BiH nikada nisu bile dalje. Da li su izgubljene dvije godine za građane BiH u pokušajima da se složite s koalicionim partnerima?
  TIHIĆ: Uz sve rezerve koje sam imao prema toj koaliciji sa SBiH, možda više od drugih u mojoj stranci, računao sam da će doći do zbližavanja. Razlike su ostale i još se umnožavale, od ustavne reforme, reforme policije, ugovora sa SPC, dvojnog državljanstva s Hrvatskom. Razlike su veće, ali nisam siguran da postoji politička volja drugih stranaka da uđu u parlamentarnu većinu na pola mandata i kakve bi uslove tražili. Kako voditi reforme s ljudima koji su nas doveli u probleme.
  NN: Šta je prvo na dnevnom redu u BiH - Ustav, državna imovina, popis stanovništva?
  TIHIĆ: Ustav je ključno pitanje. Imam neke ideje za postizanje dogovora. Državna imovina, popis i Brčko su važna pitanja, ali su tekuća i možemo ih riješiti. Ne možemo ništa dogovoriti s pozicije "ili ovako ili nikako". Očekujem da toga neće biti i da će 12. novembra šest lidera dogovoriti sadržaj ustavne reforme.
  NN: Čini se da Vaše posjete Zagrebu i Beogradu upućuju na nedovoljnu institucionalnu saradnju između BiH, Srbije i Hrvatske. Ko je kriv za to?
  TIHIĆ: Krivi su Predsjedništvo BiH, kojem je to nadležnost, i Vijeće ministara, koje ne priprema tekuća pitanja za sjednice međudržavnih vijeća. Začudila me izjava Nebojše Radmanovića, koga cijenim kao ozbiljnog političara, da u mom mandatu u Predsjedništvu BiH nije bilo sjednica međudržavnih vijeća. To nije tačno, bilo ih je nekoliko sa državnom zajednicom SCG, bio sam u Beogradu tada, ovdje su bili i Svetozar Marović, Boris Tadić i Vojislav Koštunica. U ovom mandatu nema ni sjednica ni susreta. Očekivao sam kritike zbog posjete Srbiji, ali ne od Radmanovića ili Dodika. Ne znam da li misle da oni samo govore Beogradu kakva je situacija u BiH. Želim da i Bošnjaci idu tamo, sarađuju i dogovaraju, kao i da vlasti Srbije dolaze ovamo. Moja posjeta je bila želja da popravimo saradnju koja skoro da ne postoji. Od predsjednika Tadića sam obaviješten da je s njegove strane bilo inicijativa, ali bez odgovora iz BiH.
  NN: Haris Silajdžić je kritikovao Vašu posjetu Borisu Tadiću. Ocijenio je da ste bili snishodljivi i dali podršku RS, a zanemarili sporna pitanja sa Srbijom?
  TIHIĆ: Ne znam u čemu je snishodljivost kada on nema pojma o čemu sam razgovarao. Kako može zaključivati kada ne zna da li sam razgovarao o Mladiću, o presudi za genocid, granicama... Pitanja koja on pominje bila su predmet našeg razgovora u kome sam učestvovao kao predsjednik stranke, a treba ih rješavati u institucijama gdje sjedi Silajdžić. Zašto je snishodljivo otići kod predsjednika Srbije, a nije se niko bunio kada sam bio u Hrvatskoj? To što kaže Silajdžić da se on za nešto zalaže treba znati da nije dovoljno dati intervju u "Holidej inu" ili održati pres-konferenciju, treba institucionalno da radi.
  [h2]"Nezavisne" ne kritikuju dovoljno[/h2]
  NN: Koliko su mediji odgovorni za stanje u BiH?
  TIHIĆ: Prvo smo odgovorni mi političari, a odgovornost je i na medijima u smislu koliko objektivno pišu, da li su tendenciozni i kakva im je uređivačka politika. Imamo i privatnih medija, koji su u različitoj poziciji od javnih. I "Nezavisne novine" su privatni medij i čini mi se da nastojite izgraditi poziciju bh. novine. Čini mi se da u posljednje vrijeme više pratite poziciju jedne stranke i jedne ličnosti. Ako mogu primijetiti, bilo bi korisnije i za tu ličnost i za tu stranku da ste kritičniji prema njima. Kritika nama političarima dobro dođe, pogotovo kada je upućena od prijatelja, novinara koji te više razumiju. Tu ste nedovoljno kritični i znate o kome govorim.
  [h2]Prvo normalne, pa specijalne veze[/h2]
  NN: Po Vašem povratku iz Beograda premijer RS pozvao je FBiH da uspostavi specijalne veze sa Srbijom i da pomognu da RS to učini s Hrvatskom. Hoće li se to desiti?
  TIHIĆ: To se Dodik zeza. Specijalne veze, a za početak bar normalne veze, treba da budu između BiH i Srbije, BiH i Hrvatske. Nije problem da budu specijalne veze, kako je po Dejtonu, ali treba graditi veze dvije države. Tadić mi je rekao da je nacionalni interes Srbije cjelovita BiH i to mene nije iznenadilo, to je njegov stav odranije. Tadić je dobar čovjek i predsjednik. Zato me čudi što ne iskoristimo priliku kada je Tadić u punom kapacitetu da možemo rješavati sporna pitanja. Ni njima ne odgovara loša situacija u BiH, jer čim je loše ovdje preljeva se to i u Srbiju i Hrvatsku.


  Ich hoffe nur, dass jetzt die anderen parteien in BiH es nicht versauen. Den er hat finde ich wirklich einen guten anfang gemacht. Ist doch wirklich mal was neues wenn sich drei parteien aus drei verschiedenen ethnien es schaffen einen dialog zu führen, der vorallem früchte tragen könnte.

 2. #2
  Avatar von Der_Freak

  Registriert seit
  24.07.2008
  Beiträge
  4.351
  Briselu

  hahahahahhahahahahahahahhahahahahhahahahaha

 3. #3

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Der Mann ist völlig in Ordnung, ich weis gar nicht, was ihr habt

 4. #4
  Avatar von Rane

  Registriert seit
  26.05.2008
  Beiträge
  3.972
  um was gehts?

 5. #5

  Registriert seit
  04.09.2008
  Beiträge
  2.111
  Pelinkurac:
  Lies doch den text, dann weisst du worum es geht.

Ähnliche Themen

 1. Jude gibt sich als Neonazi aus und enttarnt SS-Mann
  Von Ilan im Forum Aussenpolitik
  Antworten: 47
  Letzter Beitrag: 04.04.2011, 20:18
 2. Gespräch Tadic –Tihic
  Von Emir im Forum Politik
  Antworten: 33
  Letzter Beitrag: 17.06.2010, 18:06
 3. Mann gibt sich als eigene tote Mutter aus
  Von phαηtom im Forum Rakija
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 18.06.2009, 20:16
 4. Sulejman Tihic
  Von Zmaj im Forum Rakija
  Antworten: 26
  Letzter Beitrag: 29.05.2009, 13:01
 5. Tihic ist ein visionärer Politiker
  Von mannheimer im Forum Politik
  Antworten: 20
  Letzter Beitrag: 18.05.2009, 17:58