BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 18

Frankreich gegen Kroatien

Erstellt von Cigo, 24.09.2007, 13:30 Uhr · 17 Antworten · 1.319 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Cigo

  Registriert seit
  02.03.2007
  Beiträge
  7.854

  Frankreich gegen Kroatien

  'Ne bih uhapsio Gotovinu i da je Pariz to od mene tražio' Piše: Orlanda Obad
  Foto: FaH


  Upoznao sam Gotovinu 1993. godine u Lici. Dobio je solidnu vojnu obuku i znao je kako je provesti u praksi


  Francuskog veleposlanika u Hrvatskoj od 1992. do 1994. godine Georges-Marieja Chenuja u diplomatskim krugovima opisuju kao osobu koja je početkom devedesetih bila sklonija Hrvatskoj od službene francuske politike.

  Nakon što je napustio veleposlaničko mjesto, bio je koordinator francuskog predsjedništva za Mostar 1995. godine, a tri godine poslije i promatrač OESS-a za opće izbore u Bosni i Hercegovini. Danas je član Odbora za Kosovo, ali i dalje pomno prati događaje u Hrvatskoj.

  Povod za razgovor s Chenujem njegov je predgovor nedavno objavljenoj knjizi “Hrvatska vanjska politika od nezavisnosti do naših dana” skupine autora, koju je uredio profesor međunarodnih odnosa u Kanadi Reneo Lukic.

  • U predgovoru knjizi oštro kritizirate francusku politiku prema Hrvatskoj devedesetih. Odakle potječu problemi u odnosu dviju zemalja?

  - S francuske strane prevladavaju dva razloga: nepoznavanje stvarnih unutarnjih problema Jugoslavije nakon smrti Tita i nedovoljno poznavanje suvremene povijesti, posebice Drugog svjetskog rata na Balkanu. Opći je dojam u našoj javnosti bio da su Srbi dobri - zbog uspomene na Prvi svjetski rat i srbofilske prezentacije jugoslavenskog otpora nacizmu, a ostali, pogotovo Hrvati, loši.

  Takve sam dojmove imao kad sam u srpnju 1991. došao u Jugoslaviju na čelo francuskih promatrača u Misiji Europske unije. Od srpnja do kraja prosinca 1991. shvatio sam da su u Jasenovcu ubijani ne samo Srbi, Židovi, Romi i komunisti, nego i Hrvati koji su bili protiv Pavelićeva režima te hrvatski partizani.

  Također sam doznao da su Židove ubijali ne samo ustaše u Hrvatskoj i BiH, nego i srpske vlasti u Srbiji. Na terenu sam, ‘promatrajući’ ratne zone i slušajući stanovnike i brojne izbjeglice, brzo zaključio da su 1991. Hrvati bili glavne žrtve. Nije bilo građanskog rata, nego agresije u svrhu proširenja srpskih teritorija.

  Nisam došao do takvog stajališta zbog prohrvatske ili antisrpske pristranosti, nego analizom činjenica. S takvom brigom za istinu sam informirao sam Pariz i dao svoj doprinos dnevnim izvještajima koje bi čelnik Misije Europske unije slao Europskom predsjedništvu u Bruxellesu.

  • Kako je francuski predsjednik Mitterrand reagirao kada ste počeli slati takve izvještaje?

  - Nije bilo kritičkih reakcija ni od Elyséea ni od Ministarstva vanjskih poslova. Nisam dobio opomenu ili posebne instrukcije. Od kolovoza 1991. bio sam uvjeren da jugoslavensku federaciju treba usmjeriti liberalizaciji. Budući da su Beograd, Milošević i većina srpskog stanovništva tražili veću centralizaciju i da su se usprotivili konfederalizaciji, već je tada bilo jasno da je jugoslavenskoj federaciji prošao rok.

  Kako bi se izbjeglo daljnje nasilje, bilo je potrebno što brže priznati republike koje su tražile nezavisnost i koje su bile okrenute Europi. Do takvog sam mišljenja došao čitajući engleske i američke povijesne knjige, razgovarajući s hrvatskim i francuskim intelektualcima i razmišljajući o događajima. Bio sam revoltiran i bijesan zbog nasilja nad civilima i ravnodušnosti europskih zemalja prema ljudskim pravima. Ne smatram da sam bio pionir. Naprotiv, žao mi je što nisam prije i glasnije protestirao.

  • Je li se odnos Francuske prema Hrvatskoj promijenio kada je 1995. predsjednik postao Chirac?

  - On jest promijenio svoju poziciju prema srpskoj strani zato što su francuski pripadnici tzv. plavih kaciga umrli, stradali ili bili oteti u BiH. Isto tako, francuske pilote koji su radili za Ujedinjene narode i NATO bili su zarobljavali su i maltretirali Srbi. Sve se to dogodilo prije Daytonskog sporazuma. Nakon 1995. predsjednik je ponovno imao više razumijevanja za Beograd, ali je istodobno otkrio Hrvatsku.

  Njegovi sastanci s predsjednikom Mesićem bili su, u tom pogledu, jako važni. Izravno i otvoreno ponašanje vašeg predsjednika, njegova radost i ljubav prema životu dobro su se slagali s Chiracovim karakterom. Činjenica da su predsjednikovi roditelji bili partizani igrala je važnu ulogu o ovom ozračju uzajamne sklonosti.

  Na žalost, mnogo mojih sunarodnjaka zna samo za ustaše i ne zna da je bilo mnogo hrvatskih partizana. Štoviše, ne znaju ni za negativnu ulogu koju su četnici igrali tijekom tog razdoblja. Neki ugledni hrvatski povjesničar tebao bi, u suradnji s francuskim, engleskim ili američkim kolegom, napisati knjigu o stvarnim događajima u Hrvatskoj i BiH od 1941. do 1945. i o poratnim godinama komunističke vlasti u Jugoslaviji!

  Imam osjećaj da je predsjednik Chirac, kao mnogobrojni Francuzi, mislio da Srbija ima ključnu poziciju u jugoistočnoj Europi te da se bez nje ne može ništa trajno učiniti.

  • U Hrvatskoj je ponovno otvorena rasprava o kriminalnoj prošlosti generala Ante Gotovine, iz razdoblja kada je živio u Francuskoj. Jeste li, kao veleposlanik, znali da je Gotovina u Francuskoj više puta osuđivan, da je bio u zatvoru...

  - Tada ne. Nisam bio upoznat s tim aspektom Gotovinina života. Ali sam, kao svi u Zagrebu, znao da je bio bivši legionar. Upoznao sam Gotovinu 1993., kad je bio general u vojnom sektoru sjeverno od Zadra i Splita.

  S vojnim atašeom francuskog veleposlanstva posjetio sam hrvatske vojne pozicije nasuprot pobunjenih Srba u Lici. Očito, Gotovina je dobio solidnu vojnu obuku i znao kako je provesti u praksi. Njegove su jedinice bile dobre obučene i disciplinirane. Nakon toga obišli smo branu u Peruči, čije bi uništenje u tom trenutku prouzročilo katastrofu i za prirodu i za ljude.

  • U Hrvatskoj se, međutim, postavlja pitanje kako to da Francuska nije tražila Gotovinu, s obzirom na presude za koje nije izdržao kaznu?

  - Nisam znao ništa o presudama, odnosno o njihovoj ozbiljnosti.

  • Presude su ozbiljne. Odnose se, primjerice, na otmicu i iznudu novca.

  - Mogu vam reći sljedeće o Gotovini. Da je Pariz od mene, kada sam bio veleposlanik, zahtijevao da tražim uhićenje i izručenje Gotovine kod hrvatske vlasti, odgovorio bih da nije dobar trenutak i da je to čak i opasno. Objasnio bih da su general Gotovina i njegove jedinice dobili iznimno važnu misiju, a to je spriječiti da srpski osvajači dođu do mora i razdijele Hrvatsku u dva dijela.

  To bi bila prava katastrofa za Zagreb i to bi pogoršalo situaciju koja je već bila jako teška na vojnom, političkom i ljudskom planu. Dodao bih da Francuska, u koju mnogi Hrvati više nisu imali puno povjerenja, ne bi trebala snositi odgovornost za takav poraz. Tražio bih da se postupci protiv hrvatskih vojnika odgode. Uostalom, nisam siguran da bi izručenje bilo moguće, jer nije postojao sporazum o izručenju između Pariza i Zagreba.

  Izručenje Gotovine - koji je nevin dok se ne dokaže da je kriv - Haaškom sudu značilo je dokaz da je Hrvatska čvrsto integrirana u međunarodno društvo, iako je to bilo bolno za brojne Hrvate.

  • Gotovinina obrana tvrdi da je Gotovina u Francuskoj, kao ‘degolist’, bio žrtva političkih neistomišljenika, pobornika predsjednika Mitterranda...

  - Ovo ne mogu komentirati jer ništa o tome ne znam. To nalikuje na avanturistički roman!

  [h4]Chirac se bojao uznemiriti Srbe hapšenjem Karadžića[/h4]
  • Pratite li pisanje Le Mondea o novoj knjizi Florence Hartmann?
  - Da, pročitao sam izvještaje, ali knjigu još nisam pročitao. Florence Hartmann je bila dopisnica Le Mondea u Beogradu koja je dobro govorila jezik koji smo tada nazivali srpsko-hrvatski. Poznavala je mnogo ljudi na vlasti i u oporbi. Pratila je lokalne medije. Njezini su članci bili osnovani na opažanjima na terenu. Bila je vrlo aktivna i hrabra osoba. Mislim da je ona bila prva koja je u međunarodnom tisku upotrijebila izraz ‘etničko čišćenje’ kako bi opisala rat u BiH. Imala je drukčiju viziju od one koju je zastupao Le Monde, čije je stajalište bilo prilično blisko onome koje je branila francuska vlada. Sreo sam je 1991. u Lipovcu u povodu razmjene zarobljenika. Jako je cijenim.

  • I znate li za to da je 1997. na sastanku s Kohlom, Clintonom i Blairom francuski predsjednik Chirac bio za uhićenje Radovana Karadžića, ali da je na kraju ipak postignut dogovor da se ne ide na uhićenje?

  - To je velika pogreška. Chirac, koji je u tome imao pravo, trebao se distancirati od ostalih šefova država i učiniti sve što je mogao kako bi se uhitilo Karadžića i Mladića, iako nije imao mnogo šanse za uspjeh. Ali Chirac je odustao. Kao i ostali europski čelnici, bojao se uznemiriti Srbe. Bio je oprezan i nadao se da će se srpsko društvo postupno demokratizirati, što je bila potpuna pogreška.

  Kada se susretnete s veoma zlim postupcima, poput pokolja u Vukovaru, opsade Sarajeva i krvoprolića u Srebrenici, ne možete biti samo oprezni. Treba reagirati žestoko i brzo. Danas brojni Srbi još ne znaju što se stvarno dogodilo u, ako uključimo i Kosovo, četiri zadnja balkanska rata. I ova su četiri šefa država kriva za to neznanje, jer nisu uhitili Karadžića i Mladića. Zbog toga kasni nužno smirivanje duhova, bez kojega u ovoj regiji ne može biti trajnog mira.

  [h4]Dva puta ignorirao sam direktive iz Pariza[/h4]

  Dva puta nisam provodio protestne postupke koje je tražio Pariz, koji je optužio predsjednika Tuđmana da sprema napade na srpske pozicije u okupiranim područjima. Čim bih primio instrukcije, poslao bih vojnog atašea na ta mjesta. On mi je dva puta rekao da nema vojne operacije u pripremi. Telefonom i brzojavom sam Parizu odgovorio da su optužbe neosnovane i da neću pokrenuti postupak. Tada je u Parizu bilo puno propagande iz Srbije, Grčke, od srbijanskih lobista u SAD-u i Italiji. Ali kad su podaci bili točni, provodio sam tražene mjere, kao u slučaju Medačkog džepa, od 9. do 13. rujna 1993. Legitimna samoobrana protiv agresije ne znači da žrtve ne moraju poštovati međunarodne vojne norme.


  der französische botschafter chenuja von 92 bis 94 spricht über seine erlebnisse in kroatien während des krieges.

  er sagt,dass die frenzösische politik unter mitterand serbenfreundlich und kroatenfeindlich war und dass man für milosevic war.
  erst mit chirac habe sich das verhältnis entspannt.  frankreich,groß britanien und rußland wollten ein groß serbisches reich und dafür tausende von menschenleben opfern,aber gott sei dank haben da deutschland,usa(unter clinton) und der vatikan nicht mitgespielt

 2. #2
  Gast829627
  schwachsinn.....

 3. #3
  Avatar von Cigo

  Registriert seit
  02.03.2007
  Beiträge
  7.854
  Zitat Zitat von Legija Beitrag anzeigen
  schwachsinn.....
  sagst du,aber der mann hat vollkommen recht.
  hätten franzosen und briten milosevic früher durchschaut anstatt ihn zu unterstützen,wäre es zum krieg nicht gekommen

 4. #4
  Avatar von Yutaka

  Registriert seit
  13.01.2006
  Beiträge
  4.998
  Franzosen , Engländer sind Freunde der Serben und somit Feinde für alle Kroaten

  Kroatien ist eher Freund von USA + Deutschland ( wie Kosovo selbst) das sind die Freunde der Kroaten.

  Alle anderen Feinde

 5. #5
  Avatar von Cigo

  Registriert seit
  02.03.2007
  Beiträge
  7.854
  Zitat Zitat von 4BS0LUT3RN003 Beitrag anzeigen
  Franzosen , Engländer sind Freunde der Serben und somit Feinde für alle Kroaten

  Kroatien ist eher Freund von USA + Deutschland ( wie Kosovo selbst) das sind die Freunde der Kroaten.

  Alle anderen Feinde
  du hast die russen und den vatikan vergessen

 6. #6
  Samoti
  Zitat Zitat von Cigo Beitrag anzeigen
  du hast die russen und den vatikan vergessen
  wieso vatikan? Wie kann der bitte helfen?

 7. #7
  Avatar von Vatrena

  Registriert seit
  16.02.2007
  Beiträge
  10.717
  Zitat Zitat von Cigo Beitrag anzeigen
  sagst du,aber der mann hat vollkommen recht.
  hätten franzosen und briten milosevic früher durchschaut anstatt ihn zu unterstützen,wäre es zum krieg nicht gekommen

  Was für ein Blödsinn!

 8. #8
  Avatar von Cigo

  Registriert seit
  02.03.2007
  Beiträge
  7.854
  Zitat Zitat von Samoti Beitrag anzeigen
  wieso vatikan? Wie kann der bitte helfen?
  keine ahnung,aber die serben labern immerwas davon

 9. #9
  Avatar von Cigo

  Registriert seit
  02.03.2007
  Beiträge
  7.854
  Zitat Zitat von Vatrena Beitrag anzeigen
  Was für ein Blödsinn!
  typisch serbische reaktion

 10. #10
  Avatar von Yutaka

  Registriert seit
  13.01.2006
  Beiträge
  4.998
  Zitat Zitat von Samoti Beitrag anzeigen
  wieso vatikan? Wie kann der bitte helfen?

  Der Vatikan, bez. die katholische Kirche spielte im Balkankrieg eine unglaublich grosse + wichtige Rolle bez. der Unabhängigkeit von Kroatien.

  naja kein Bock hier alles aufzulisten, aber alles Gründe weswegen alle Ortodoxen Menschen in Kroatien auch heute sehr verachtet bez. gehasst werden....

Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Frankreich knickt gegen die Türkei ein
  Von Emirkan im Forum Aussenpolitik
  Antworten: 45
  Letzter Beitrag: 03.02.2012, 18:07
 2. Frankreich - Kroatien
  Von Cobra im Forum Sport
  Antworten: 58
  Letzter Beitrag: 03.04.2011, 15:41
 3. Faschistischer Skandal Kroatien-Frankreich !
  Von Hercegovac im Forum Sport
  Antworten: 75
  Letzter Beitrag: 01.04.2011, 20:12
 4. Antworten: 55
  Letzter Beitrag: 28.07.2010, 16:30