BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 40 1234511 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 398

Wie geht es weiter nach dem Dayton-Vertrag?

Erstellt von meko, 26.01.2009, 19:51 Uhr · 397 Antworten · 15.601 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von meko

  Registriert seit
  15.05.2007
  Beiträge
  10.778

  Wie geht es weiter nach dem Dayton-Vertrag?

  habe gerade folgendes im tv gesehen.
  dodik, tihic und covic haben sich geeinigt was die zukunft BiH´s angeht.

  das land soll künftig in 4 teretorialen einheiten aufgeteilt werden.
  die verwaltung läuft über 3 ebenen. den gemeinden der einheit und dem staat.
  näheres ist nicht bekannt.

  ob jetzt die beiden entitäten aufgelöst werden ist noch nicht bekannt.
  und für alle die sagen dayton ist unanfechtbar. DAS ist ein IRRTUM! dayton war immer nur als übergangslösung gedacht.

  die frage über die besirtztümer bih scheint auch geklärt zu sein.
  alles wird zuerst auf den staat über tragen und dann auf die jeweiligen verwaltungseinheiten.

  das brcko district problem scheint nioch nicht geklärt zu sein, wenn man aber bedenkt dass sich BiH in 4 teile teilt wird es wahrscheinlich einer verwaltungseinheit zugestimmt.


  auch die OHR soll geschlossen werden in nächster zeit.

  ---------------------------------------

  alle anderen parteien in Bih kritisierten die lösund stark! besonders die in der ers.
  -----------------------------------------

  was ich dazu meine:

  ich glaube es wird so aussehen:

  -sarajevo
  -hercegovina
  -zentralna Bosna
  - i neka vrsta ostale ERS

  was für eine art von verwaltungseinheiten es sein werden ist ja noch nicht geklärt wahrscheinlich aber regionen oder federalne jedinice. wahrscheinlicher ist aber das mit den regionen, weil federalne jedinice bedeuten würden das jede einheit das recht zum abspalten bekommt. das wiederrum haben die 3 in der pressekonferenz nicht bestätigt und nur gesagt dass BiH ein suvärener staat sein wird.

  ich bin sehr enttäuscht von den ergebniss. denn das könnte das ende des staates bis bedeuten.

  (die rechtschreibfehler bitte entschuldigen aber ich bin echt ziemlich aufgebracht gerade).
  ---------------------------

  DNEVNIAVAZ.BA - Dogadjaji - Tihi?, Dodik i ?ovi? dogovorili ?etiri teritorijalne jedinice u dr?avi!

 2. #2
  Bambi
  oh Mann das pisst mich ebenfalls an -.-

 3. #3
  Lance Uppercut
  Eine Diskussion ist unbrauchbar bis man nicht die Details kennt.

 4. #4
  Avatar von meko

  Registriert seit
  15.05.2007
  Beiträge
  10.778
  Zitat Zitat von Lance Uppercut Beitrag anzeigen
  Eine Diskussion ist unbrauchbar bis man nicht die Details kennt.
  die rahmenbedingungen sind klar.

  Tihić, Dodik i Čović dogovorili četiri teritorijalne jedinice u državi!
  Trojica lidera su ocijenili da su učinili značajan korak naprijed i da je što se njih tiče Prudski dogovor razriješen...
  26.01.2009. 16:35
  Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović dogovorili su danas na sastanku u Banjoj Luci zajedničku izjavu o Ustavu BiH, amandaman na Ustav BiH za rješavanje pravnog statusa Brčko Distrikta BiH te način rješavanja državne imovine.
  Nakon sastanka rečeno je da su dogovorena osnovna načela funkcioniranja BiH, a konkretne prijedloge ustavnih rješenja predsjednici triju stranaka međusobno će razmijeniti do narednog sastanka u Mostaru između 20. i 25. februara, čiji će domaćin biti predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

  U zajedničkoj izjavi se kaže da je BiH decentralizirana država, organizirana na tri razine vlasti. Srednja razina vlasti je sastavljena od četiri teritorijalne jedinice, gdje je svaka utemeljena na diobi vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

  Na novom sastanku lideri stranaka razmotrit će i pitanje dvojnog državljanstva za sve građane BiH.

  U zajedničkoj izjavi o Ustavu BiH trojica lidera također navode da je BiH suverena država u međunarodno priznatim granicama te da je demokratska, socijalna i sekularna država utemeljena na vladavini prava i načela dobre vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

  Amandaman na Ustav BiH za rješavanje pravnog statusa Brčko Distrikta BiH glasi: “Brčko Distrikt BiH postoji pod suverenitetom BiH u oblastima koje spadaju pod nadležnosti institucija BiH, čija je teritorija u zajedničkoj svojini (kondominij) entiteta te da je jedinica lokalne samouprave s vlastitim institucijama i propisima s ovlaštenjima i statusom iz Konačne odluke Arbitražnog tribunala za spor o međuentitetskoj liniji razgraničenja u oblasti Brčkog”.

  U amandmanu se dalje kaže da se“odnos između Brčko Distrikta BiH i institucija entiteta može urediti zakonom” te nastavlja da je "Ustavni sud BiH nadležan da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta koji se može javiti između jednog ili svih entiteta i Brčko Distrikta BiH".

  Svaki takav spor, kaže se dalje, jedino može pokrenuti većina poslanika Skupštine Brčko Distrikta BiH koja uključuje najmanje jednu trećinu izabranih poslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda, kaže se na kraju dogovorenog amandmana.

  Kada je u pitanju imovina koja je predmet Zakona o državnoj imovini BiH, lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a su zaključili da je to imovina BiH koja će se shodno sporazumu koji je sastavni dio zakona podijeliti između institucija BiH, entiteta, kantona, Brčko Distrikta BiH i općina.

  Imovina će se knjižiti na osnovu ovog zakona i sporazuma, a lideri stranaka traže da Komisija za izradu zakona i Vijeće ministara BiH u narednih sedam dana predlože Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog zakona bez odgađanja.

  Također, na sastanku su trojica stranačkih lidera zaključila i da se radi rješavanja problema izbjeglih i raseljenih osoba zatraži od Vijeća ministara BiH da iznađe mogućnost dobijanja povoljnog kredita od 500 miliona KM, koji će se implementirati proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva putem državne Komisije za izbjeglice BiH.

  Trojica lidera pozvali druge stranke da podrže dogovorena rješenja
  Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović pozvali su danas i druge stranke u BiH da podrže rješenja koja su dogovorili i da se ona što prije nađu u parlamentarnoj proceduri kako bi deblokirali pitanja vezana za evropske integracije i napravili napredak na putu BiH u Evropu.
  Lider SDA Sulejman Tihić je na pres-konferenciji nakon zajedničkog sastanka u Banjoj Luci izrazio uvjerenje da je postignut još jedan napredak u pravcu pojašnjenja dogovora iz Pruda, te definiranja odgovora na neka pitanja koja su se u međuvremenu pojavila kao sporna.
  Zaključena je rasprava i posao, kako je naglasio, kada je u pitanju državna imovina, popis stanovništva, povratak, te pravni status Distrikta Brčko, što je precizirano u zajedničkoj izjavi.
  Dalji posao, naveo je, treba da urade nadležne institucije, komisije, Vijeće ministara, parlament BiH i druge, a važno je da svi preuzmu odgovornost za to.
  - Nas trojica smo odlučili da budemo preteča osoba koje imaju hrabrosti da preuzmu odgovornost za rješavanje ovih važnih pitanja bez obzira na sve rizike šta to može da znači i nerazumijevanje kojima smo bili nekada izloženi, rekao je lider SDA i dodao da je lako rušiti dogovor, ali se treba razgovarati na bazi konsenzusa.
  Uz poziv drugim strankama i nezavisnim poslanicima da podrže dogovoreno, Tihić je kazao da BiH može opstati samo kao država ravnopravnih naroda i građana za što je potreban kompromis domaćih političkih snaga.
  Tihić ističe da predstoji rad na ustavnoj reformi zašto treba više političke podrške drugih stranaka koje je pozvao da se uključe u razgovore.
  Lider HDZ-a Dragan Čović kazao je da je dogovoreno dosta pitanja koja opterećuju bh. javnost, te pozvao i druge, „koji su do sada sa nevjericom gledali na njihove dogovore“, da ih prihvate jer oni, kazao je, nemaju alternative.
  Pozvao je, također, i predstavnike međunarodne zajednice u BiH da konačno onome što je dogovoreno oko imovine, popisa stanovništva, Brčkog i fiskalne politike, daju podršku kako bi se ta pitanja našla u parlamentarnoj proceduri.
  - Puno je onih koji su u posljednje vrijeme osporavili ono što smo mi potpisali prije dva mjeseca, a mislim da bi trebali biti ohrabreni time da se mi domaći političari možemo dogovoriti oko ključnih stvari, kazao je Čović.
  Ponovio je zajednički stav kojim smatraju da su današnjim sastankom svi elementi Prudskog dogovora poptuno završeni i sada ih predaju zakonodavnoj vlasti BiH, a nastavljaju razgovarati isključivo oko ustavnih promjena u BiH.
  Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je na pres-konferenciji da današnji dogovor u Banjoj Luci dolazi u veoma bitno vrijeme za BiH, imajući u vidu sve ono što nas čeka vezano za evropske integracije, te činjenicu da je visoki predstavnik Miroslav Lajčak prihvatio novu dužnost.
  Dodik smatra da je nakon današnjeg sastanka i operativno riješeno pitanje državne imovine, Brčko Distrikta i popisa stanovništva, te je stavljena tačka na te oblasti što se tiče daljnjih njihovih razgovora.
  - Kada je u pitanju državna imovina smatramo da smo definitivno uspostavili konsenzus koji je neprikosnoven s stanovišta onoga što treba da uradi nadležna komisija za izradu zakona, rekao je Dodik.
  Pitanje Ustava BiH, kako je dodao, istovremeno je započeto novom zajedničkom izjavom koja sadrži osnovne principe, a nastavljaju dalje da rade 23. februara u Mostaru kada će domaćin sastanka biti lider HDZ-a Dragan Čović.
  Dodik je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom kojim je, kazao je, potvrđena njihova opredijeljenost za Prudski sporazum.
  Lider SDA Sulejman Tihić komentirao je i pitanje oko promjene Ustava BiH, ističući da će više riječi biti na narednom sastanku, jer sada su dogovorena načela.
  OHR bez komentara o zajedničkoj izjavi lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH
  Kancelarija visokog predstavnika još ne može da komentariše zajedničku izjavu koju su danas potpisali lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović, jer u nju još nije imala uvid, rekao je Srni portparol OHR-a Oleg Milišić.

  - Ne možemo komentarisati, jer se nismo upoznali sa sadržajem danas potpisane izjave. Kada proučimo tu izjavu OHR će sopštiti više detalja, rekao je Milišić.

  On nije mogao da pricizira kada će OHR dobiti izjavu lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH.
  SBiH: Današnja izjava lidera SDA, HDZ BiH i SNSD je nedorečena
  Stranka za BiH (SBiH) upozorila je na nedorečenost pojedinih dijelova današnje izjave lidera Stranke demokratske akcija (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), pogotovo u vezi sa formiranjem četiri teritorijalne jedinice, te naglasila da će podržati to rješenje ukoliko se radi o formiranju istinski multietničkih regija, primarno zasnovanih na ekonomskim, geografskim, transportnim i sličnim kriterijima.
  - Međutim, s obzirom da amandman na Ustav BiH u vezi Brčko Distrikta, dogovoren danas u Banjaluci, eksplicitno govori o 'jednom ili svim entitetima', a ne postojeća dva entiteta, jasno je da je dogovorena uspostava dodatnih entiteta. Takav dogovor, stoga, više liči na prijedlog lidera HDZ BiH Dragana Čovića od prošle sedmice o uspostavi većinski hrvatskog entiteta, te o formiranju distrikta Sarajevo. Ako je to slučaj, onda četvrti entitet služi samo kao paravan za podjelu BiH po etno-teritorijalnim kriterijima, što je neprihvatljivo za SBiH, saopšteno je iz SBiH.
  Ova stranka i dalje ostaje pri svom stavu da državna imovina mora biti uknjižena kao vlasništvo BiH, u skladu sa Ustavom BiH i Sporazumom o sukcesiji, te je za nju neprihvatljiv dio izjave iz Banjaluke koji govori o "podjeli imovine između institucija BiH, entiteta i kantona".
  - Što se tiče popisa stanovništva, SBiH ostaje pri kriterijima EUROSTAT-a i UNDP-a, koji insistiraju na isključivo ekonomskim i socijalnim kategorijama, dok su etničke kategorije fakultativne, kaže se u saopštenju.
  SDP: Još jedna prevara i obmana javnosti
  Potpisivanje još jednog u nizu sporazuma dijela šestorke na vlasti pokazuje da se SDA, SNSD i HDZ BiH još uvijek nisu u stanju dogovoriti ni o tome o čemu su se dogovorili.

  Zato nas ne bi začudilo da, u skladu sa njihovom dosadašnjom praksom, svaki od potpisnika sporazuma isti različito tumači: Dodik da tvrdi kako je RS opstala, Čović da je dobio treći entitet a Tihić kako će BiH imati četiri regije koje će prelaziti entitetske linije sa sjedištima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

  SDP drži da je, dok konkretni amandmani ne budu objavljeni, riječ o još jednoj prevari i zavaravanju javnosti kako bi se skrenula pažnja sa istinskih problema građana Bosne i Hercegovine.

  Ne ulazeći u analizu ostalih aspekata dogovora, pogotovo pitanja rješavanja državne imovine, za SDP je neprihvatljivo da se 500 miliona KM kredita implementira proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva što je besmisleno imajući u vidu da se ni protjerivanje, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini nisu dešavali proporcionalno.

  SDP smatra kako se kreditno zaduženje od 500 miliona KM, ako ga uopšte i bude, može napraviti samo od strane države isključivo za povratak, a ne za ostanak izbjeglica bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Da je u pitanju još jedna prevara izbjeglih i raseljenih osoba govori podatak da u budžetu kojim suvereno upravljaju potpisnici sporazuma nije predviđena ni desetina iznosa kojim zamazuju oči izbjeglicama i raseljenim osobama.
  SDS osuđuje dogovor Dodika,Tihića i Čovića
  Srpska demokratska stranka (SDS), najveća opoziciona partija u Republici Srpskoj, saopštila je danas da je zapanjena zajedničkom izjavom trojice lidera vladajućih stranaka u BiH, Milorada Dodika, Sulejmana Tihića i Dragana Čovića, u kojoj se zalažu za "suverenu BiH, čiji srednji nivo vlasti čine četiri teritorijalne jedinice".
  - Ovakvo otvoreno pristajanje lidera SNSD Milorada Dodika za napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, nije ništa drugo nego besrmana izdaja i prevara građana RS, ocijenila je u saopštenju SDS.
  SDS smatra da se "od dobijenih izbora na obećanju sprovođenja refrenduma o samostalnosti RS i vraćanju prenesenih nadležnosti idu do zalaganja za suverenu BiH, koja će se sastojati od četiri teritorijalne jeidnice".
  SDS pita na osnovu čega Dodik smatra da ima pravo da donese odluku o napuštanju Dejtonskog sporazuma i zamjeni RS kao jednog od dva ravnopravna entiteta, za jednu od četiri teritorijalne jedinice srednjeg nivoa vlasti.
  - Nije teško nazrijeti da bi dve teritorijalne jedinice bile sa većinskim bošnajčkim stanovništvom, a po jedna sa većinskim srpskim i hrvatskim, kaže se u saopštenju.
  Dalje se naglašava da imajući moguće tragične posljedice ovakvih stavova u vidu, SDS od Narodne skupštine zahtjeva da hitno zaštiti RS od moguće izdaje njenih interesa , tako što će u ustav ugraditi odredbu kojom će biti onemogućene bilo kave promjene statusa RS ukoliko prethodno nisu dobile većinsku podršku građana na referendumu.

 5. #5
  SarayBosna
  Zitat Zitat von meko Beitrag anzeigen
  habe gerade folgendes im tv gesehen.
  dodik, tihic und covic haben sich geeinigt was die zukunft BiH´s angeht.

  das land soll künftig in 4 teretorialen einheiten aufgeteilt werden.
  die verwaltung läuft über 3 ebenen. den gemeinden der einheit und dem staat.
  näheres ist nicht bekannt.

  ob jetzt die beiden entitäten aufgelöst werden ist noch nicht bekannt.
  und für alle die sagen dayton ist unanfechtbar. DAS ist ein IRRTUM! dayton war immer nur als übergangslösung gedacht.

  die frage über die besirtztümer bih scheint auch geklärt zu sein.
  alles wird zuerst auf den staat über tragen und dann auf die jeweiligen verwaltungseinheiten.

  das brcko district problem scheint nioch nicht geklärt zu sein, wenn man aber bedenkt dass sich BiH in 4 teile teilt wird es wahrscheinlich einer verwaltungseinheit zugestimmt.


  auch die OHR soll geschlossen werden in nächster zeit.

  ---------------------------------------

  alle anderen parteien in Bih kritisierten die lösund stark! besonders die in der ers.
  -----------------------------------------

  was ich dazu meine:

  ich glaube es wird so aussehen:

  -sarajevo
  -hercegovina
  -zentralna Bosna
  - i neka vrsta ostale ERS

  was für eine art von verwaltungseinheiten es sein werden ist ja noch nicht geklärt wahrscheinlich aber regionen oder federalne jedinice. wahrscheinlicher ist aber das mit den regionen, weil federalne jedinice bedeuten würden das jede einheit das recht zum abspalten bekommt. das wiederrum haben die 3 in der pressekonferenz nicht bestätigt und nur gesagt dass BiH ein suvärener staat sein wird.

  ich bin sehr enttäuscht von den ergebniss. denn das könnte das ende des staates bis bedeuten.

  (die rechtschreibfehler bitte entschuldigen aber ich bin echt ziemlich aufgebracht gerade).
  ---------------------------

  DNEVNIAVAZ.BA - Dogadjaji - Tihi?, Dodik i ?ovi? dogovorili ?etiri teritorijalne jedinice u dr?avi!
  Also ich glaube kaum das die RS irgendwie geteilt wird, sry, die serbischen politiker, die die größten nationalisten des balkans sind, stimmen da bestimm nicht zu.

  Vierteilung? RS, Brcko, Sarajevo + ost sarajevo, und rest federacija. Also bleibt im großen und ganzen alles gleich.

 6. #6

  Registriert seit
  30.12.2005
  Beiträge
  2.438
  Krass Bosnien wird nur noch mehr geteilt als es eigentlich schon ist

 7. #7

  Registriert seit
  11.04.2008
  Beiträge
  54
  Zitat Zitat von Smajcin Beitrag anzeigen
  Also ich glaube kaum das die RS irgendwie geteilt wird, sry, die serbischen politiker, die die größten nationalisten des balkans sind, stimmen da bestimm nicht zu.

  Vierteilung? RS, Brcko, Sarajevo + ost sarajevo, und rest federacija. Also bleibt im großen und ganzen alles gleich.
  junge was redest du??

  die politiker der Republika Srpska sind der einzige grund weshalb die unabhängigkeitsbestrebungen nicht voran gehen.. weil alle in ihre eigenen taschen wirtschaften.. unter einem "nationalist" verstehe ich etwas anderes...

 8. #8
  SarayBosna
  Zitat Zitat von BrckoJeSrpsko Beitrag anzeigen
  junge was redest du??

  die politiker der Republika Srpska sind der einzige grund weshalb die unabhängigkeitsbestrebungen nicht voran gehen.. weil alle in ihre eigenen taschen wirtschaften.. unter einem "nationalist" verstehe ich etwas anderes...
  hahaha, der einzige grund wieso sie es nicht tun, ist das niemand sie anerkennen würde, und man die RS danach abschaffen würde, du glaubst doch nicht im ernst das jemand die RS anerkennen würde, wo es schon einen serbischen staat gibt, ich glaube sogar irgendwomal gelesen zu haben, das nicht einmal russland eine RS als unabhängigen staat anerkennen würde. Also klappe zu, und p.s. BRCKO JE BOSANSKO.

 9. #9
  vwxyz
  Zitat Zitat von Smajcin Beitrag anzeigen
  hahaha, der einzige grund wieso sie es nicht tun, ist das niemand sie anerkennen würde, und man die RS danach abschaffen würde, du glaubst doch nicht im ernst das jemand die RS anerkennen würde, wo es schon einen serbischen staat gibt, ich glaube sogar irgendwomal gelesen zu haben, das nicht einmal russland eine RS als unabhängigen staat anerkennen würde. Also klappe zu, und p.s. BRCKO JE BOSANSKO.
  Seit wann ist die Wahrscheinlichkeit der Anerkennung Kriterium für die Unabhängigkeit?

 10. #10

  Registriert seit
  30.12.2005
  Beiträge
  2.438
  denkt der serbe würklich das man die RS als einen unabhänigen Staat akzeptieren würde heheh

Seite 1 von 40 1234511 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 01.03.2010, 12:25
 2. 15 Jahre nach Dayton
  Von Fan Noli im Forum Politik
  Antworten: 118
  Letzter Beitrag: 08.02.2010, 02:22
 3. EU Erweiterung, wie geht´s weiter.
  Von Grasdackel im Forum Politik
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 05.02.2010, 01:20
 4. Tal der Wölfe geht weiter !!!
  Von Popeye im Forum Balkan im TV
  Antworten: 14
  Letzter Beitrag: 07.02.2008, 19:55