BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 15 von 40 ErsteErste ... 511121314151617181925 ... LetzteLetzte
Ergebnis 141 bis 150 von 398

Wie geht es weiter nach dem Dayton-Vertrag?

Erstellt von meko, 26.01.2009, 19:51 Uhr · 397 Antworten · 15.377 Aufrufe

 1. #141
  Avatar von Cigo

  Registriert seit
  02.03.2007
  Beiträge
  7.854
  Zitat Zitat von MIC SOKOLI Beitrag anzeigen
  ich finde, dass nur ein ami die lösung bringen kann.
  die beiden teile müssen weg, dass land ist zu klein für eine solche föderation.
  die verwaltung sollte ähnlich wie in frankreich arbeiten.
  es gibt keine serben, kroaten oder bosniaken,
  sondern bosnier.
  bosnien ist das land aller bosnier, egal welcher religion/volkszugehörigkeit.

  wozu wollt ihr grenzen?
  ihr sprecht die gleiche sprache, habt sehr ähnliche traditionen...

  ihr seit sowas wie jugoslawien, habt aber sehr gute chancen als staat zu überleben.
  ich findes das kosovo sollte wieder an serbien angegleidert werden.es hat ja jahrhunderte lang funktioniert,also wozu die grenzen?

 2. #142
  Gast829627
  Dodik je na vanrednoj konferenciji za novinare juče objasnio da RS tom izjavom nije dovedena u pitanje i da je ona trajna kategorija i da je jučerašnja zajednička izjava jedan od mogućih oblika kretanja u budućnosti kada su u pitanju ustavne reforme. ”Mi ćemo tražiti da se ustavnim promenama vrate nadležnosti , koje je RS dobila dejtosnkim sporazumom”, rekao je Dodik. Istakao je da je RS sigurno jedna od dve, tri ili četiri teritorijalne jedinice i da će ostati u sadašnjim granicama. ”Tražićemo i onih 0.4 odsto teritorije, koje RS fali od 49 odsto teritorije, koju smo dobili Dejtonom”, rekao je Dodik. On je rekao da je pozicija RS veoma jasna i ona ne može biti dovedena u pitanje. Dodik je ovim dematovao tumačenje lidera SDA, koji tvrdi da je zajednikom izjavom dogovoreno da BiH ima četiri teritorijalne jedinice i da RS neće postojati. Prema Tihićevom tumačenju teritorijalne jedince će biti multietničke zasnovane na ekonomskim kriterijumima, koje će imati tri regionalna centra Banjaluka, Mostar i Tuzla, dok će četvrta jedinica biti distrikt Sarajevo. Tumačenje Tihića podržao je lider Stranke za BiH Haris Silajdžić, izražavajući dozu neverice, s obzirom na tvrdnju Dodika da je “RS neupitna i trajna kategorijač.Silajdžić navodi da je cilj njegove stranke organizvoanje Bih po regijama, bez entieta i da svako drugo rešenje vodi ka poddeli BiH. Kancelarija visokog predstavnika u Bih nije se oglašavala povodom najnovijeg dogovora trojice lidera u BiH. (Tanjug)
  nema vise turski pita od srpskog zlatog zita!!!!!!!!!

 3. #143
  Baksuz
  Aktuelno

  Čović: Ne dijelimo Federaciju
  Foto: Arhiv
  Jedinice će prelaziti i granice entiteta!
  Pričamo o čitavoj BiH i apsolutno postoji mogućnost da se neki dijelovi današnje RS nađu u drugim teritorijalnim jedinicama...
  28.01.2009. 08:58
  Predsjednik HDZBiH Dragan Čović kazao je jučer u razgovoru za "Dnevni avaz" da će u formiranju buduće četiri teritorijalne jedinice koje su dogovorene na prekjučerašnjem sastanku trojice stranačkih lidera u Banjoj Luci "na pladnju biti cijela BiH".

  Crtanje karata

  - Cijela BiH je u pitanju kada govorimo o četiri federalne jedinice. To znači da apsolutno postoji mogućnost da se neki dijelovi današnje RS nađu u nekim drugim teritorijalnim jedinicama! Ponavljam, pričamo o čitavoj BiH. Rasterećeni smo bilo kakvih trenutnih stanja kada su u pitanju dva entiteta. Uvjeren sam da smo se digli iznad osnovne stranačke zadaće i pokazali šta želimo od BiH - rekao je Čović.

  On je uvjeren da će novi ustav BiH biti usvojen do kraja juna ove godine. Vjeruje i da će lider SNSD-a Milorad Dodik biti fleksibilan kada je u pitanju dogovor u vezi s teritorijom.

  Na pitanje znači li to da je RS dovedena u pitanje, Čović odgovara da bi bilo "grubo" kada bi to potvrdio, jer bi neko mogao reagirati i pitati čime je dovedena u pitanje.

  - Uopće nismo razgovarali o općinama u teritorijalnim jedinicama. Crtanje karata posljednja je stvar koju ćemo raditi. To je tema koja ostaje za naredni put. Tek kada napravimo državu koja je funkcionalna, doći će završna faza gdje ćemo pokušati vezivati određene općinske prostore i dijelove općina za pojedinu teritorijalnu jedinicu. Ali, ako mene pitate, mi ne dijelimo Federaciju BiH. Mi govorimo o BiH! Poslali smo jasnu poruku da govorimo o uređenju BiH...

 4. #144
  Baksuz
  Znaci i hrvati nisu zaboravili za rat i protjerane hrvate iz RS. Bravo!

 5. #145
  Gast829627
  [h1]Dodik: Nema ukidanja RS[/h1]


  ANJALUKA – Ako na predstojećem sastanku o budućem uređenju BiH, zakazanom za 23. februar u Mostaru, ne bude prihvaćen stav da je Republika Srpska jedna od teritorijalnih jedinica u BiH, ma koliko ih bilo, izjava o promeni Ustava BiH, koju sam potpisao zajedno sa liderima HDZ i SDA neće imati nikakav značaj, poručio je juče premijer RS Milorad Dodik.

  On je rekao da ga „ne zanima“ koliko će jedinica biti u Federaciji BiH, ali da garantuje da je pozicija RS neupitna, u svakom pogledu. „Biće to RS koja ništa ne gubi, već koja, između ostalog, traži 0,4 odsto teritorije koju nije dobila u utvrđivanju entitetske linije“, kaže Dodik. On je potvrdio da se čuo sa Sulejmanom Tihićem, nakon interpretacija njegovih izjava u medijima, koji mu je, kako kaže, potvrdio da „nikad nije pomenuo ukidanje RS“.
  Premijer RS objašnjava da će se na predstojećim razgovorima pokušati dogovoriti amandmani na ustav BiH, u skladu sa potpisanom izjavom i da bi oni trebalo da garantuju poziciju RS. Međutim, on nije mogao da potvrdi da li će to rešenje dobiti neophodnu dvotrećinsku većinu u državnom parlamentu.
  On je uveren da dogovor oko raspodele državne imovine i rešavanja statusa Distrikta Brčko već imaju potreban broj glasova iz RS, tvrdeći da je za to dobio i podršku lidera PDP Mladena Ivanića.
  Istovremeno, lider Stranke za BiH Haris Silajdžić izjavio je za federalne medije da dogovor Tihića, Čovića i Dodika deli Federaciju BiH i da se tim sporazumom žele podići tenzije između Hrvata i Bošnjaka.
  «Dodik tvrdi da RS nije upitna, što onda ukazuje na to da je upitna FBiH. Prema tome, sve regije i entiteti se odnose na FBiH, a to znači da ćemo imati entitet sa hrvatskom većinom i sa Mostarom, da će Posavina ostati u RS i da ćemo imati distrikt Sarajevo i Bošnjake sabijene u tuzlanskom, zeničkom i bihaćkom getou ili enklavi», izjavio je Silajdžić.
  Međutim, prema tvrdnjama predsednika SDA Sulejmana Tihića, BiH bi, prema ovom dogovoru, trebalo da bude sastavljena od četiri teritorijalne jedinice plus Brčko distrikt. Tihić kaže da mu je bilo bitno da ne budu tri jedinice i da ne ostanu dve – što je sada slučaj.
  «Nismo ni rekli kako ćemo zvati taj srednji nivo – regija, entitet, kanton, provincija ili nešto drugo. Centri teritorijalnih jedinica na srednjem nivou vlasti trebalo bi da budu u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli», izjavio je Tihić za «Dnevni avaz».
  Predsednik PDP Mladen Ivanić smatra da je deo dogovora trojice lidera SNSD, SDA i HDZ BiH, koji se odnosi na promenu Ustava, „nepotreban eksperiment od koga RS neće imati nikakvu korist”. „Srećom, trojica lidera imaju različite poglede na BiH i četiri teritorijalne jedinice, tako da taj deo dogovora nema nikakve šanse da se sprovede, a lično mislim da je sa njim RS ušla u nepotreban rizik. Taj deo dogovora koji se odnosni na teritorijalnu organizaciju neprihvatljiv je za PDP”, rekao Ivanić.
  On je izrazio nezadovoljstvo što se u potpisanoj izjavi trojice lidera „nigde ne spominje RS”.
  I lidera SDS Mladena Bosića zabrinjava što se u izjavi koju su potpisali Dodik, Tihić i Čović nigde ne spominje RS niti njene nadležnosti.
  «Umesto dva entiteta spominje se suverena BiH sastavljena o četiri teritorijalne jedinice. Da je Dodik hteo, u dogovor je to mogao da ugradi. Ovako, kada dođe do pregovora, moraćemo da se borimo da RS zadrži svoj uticaj koji će, evidentno biti umanjen», ocenio je Bosić.
  Lider SRS RS Milanko Mihajlica kaže da ova partija ne podržava dogovor trojke, jer otvara «Pandorinu kutiju» u BiH i suprotan je Dejtonskom sporazumu, kao i dosadašnjim izjavama Milorada Dodika. «Sada je odgovornost na predsedniku RS, koga pozivamo da podnese ostavku ili da u najskorije vreme sazove predstavnike srpskih parlamentarnih stranaka i zatraži zakazivanje vanredne sednice Narodne skupštine RS. Nećemo dozvoliti da o sudbini RS odlučuje jedan čovek», kaže Mihajlica.
  On napominje da je nekoliko puta pokušavao pitanje promene ustava BiH uvrstiti u dnevni red NSRS, ali da na to «nikada nije pristao premijer RS, koji je ucenjen, i koji je, da bi ostao na vlasti, spreman sve da žrtvuje».
  U SDP BiH kažu da potpisivanje još jednog u nizu sporazuma dela šestorke na vlasti pokazuje da SDA, SNSD i HDZ BiH još “nisu u stanju da se dogovore ni o tome o čemu su se dogovorili”.
  “Dodik tvrdi kako je RS opstala, Čović da je dobio treći entitet, a Tihić kako će BiH imati četiri regije koje će prelaziti entitetske linije sa sedištima u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli. Sve dok ne budu objavljeni konkretni amandmani, smatramo da je reč o još jednoj prevari i zavaravanju javnosti”, zaključuju u SDP BiH.

  ......................................


  Lukić: Nema opasnosti za Republiku Srpsku
  Bivši član jugoslovenske delegacije iz RS na pregovorima u Dejtonu Vladimir Lukić ne veruje da je bilo ko u RS spreman da žrtvuje poziciju RS, zbog čega ne vidi opasnost u dogovoru trojice lidera. On smatra da je suština ovog dogovora, zapravo podela FBiH i uspostavljanje uređenja koje će biti ekonomski opravdanije i funkcionalnije. Lukić smatra da problemi mogu nastati jedino oko odnosa organizacionih jedinica - da li će imati isti paritet, drugačiji, ili onaj koji je dogovoren u Dejtonu. «Čujemo razne komentare, ali nisam siguran da su ti koji ih i iznose detaljno upoznati sa čitavim procesom razgovora. Nije problem u tome jesu li to četiri organizacione jedinice ili pet, već je suština da ostane RS», kaže Lukić.


  Zadiranje u suštinu Dejtonskog sporazuma
  Profesor Ustavnog prava Petar Kunić kaže da dogovor Dodika, Tihića i Čovića ne daje precizan odgovor na pitanje da li se time menja dejtonska pozicija RS. On, ipak ističe da se ovim dogovorom zadire u suštinu Dejtonskog sporazuma jer se najavljuje preispitivanje administrativno-teritorijalne podele BiH. «Čim preispitujete teritorijalnu organizaciju BiH – dirate u Dejtonski sporazum. Ako se ovaj dogovor ne tiče pozicije RS, onda je to i trebalo reći, a ne da se radi o preispitaivanju teritorijalne organizacije BiH. Kada se to kaže, onda se misli na BiH kao celinu, što izaziva nedoumice», ističe Kunić, naglašavajući da pitanje preispitivanja teritorijalne podele BiH nije trebalo otvarati u ovom trenutku.

 6. #146
  Baksuz
  Haha Covic i Tihic pricaju istu pricu jedino Dodik opet petlja.

 7. #147

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  11.391
  Zitat Zitat von Cigo Beitrag anzeigen
  ich findes das kosovo sollte wieder an serbien angegleidert werden.es hat ja jahrhunderte lang funktioniert,also wozu die grenzen?
  ich finde hr sollte mit sr ein neues königreich gründen,
  damals ging es euch super gut.

 8. #148
  Avatar von Cigo

  Registriert seit
  02.03.2007
  Beiträge
  7.854
  Zitat Zitat von MIC SOKOLI Beitrag anzeigen
  ich finde hr sollte mit sr ein neues königreich gründen,
  damals ging es euch super gut.
  es war nicht schlecht,aber die paradisischen bedingungen wie im kosovo gab es leider nicht

 9. #149
  Avatar von meko

  Registriert seit
  15.05.2007
  Beiträge
  10.778
  legija, sdchau mal welch zufall, tichic sagt was aders

  Da ste danas u Banjoj Luci, a imate iskustvo ovih reakcija, da li bi ste opet išli u priču o četiri teritorijalne jedinice?

  - Bih! Samo bih tražio da se oni bolje objasne. Time bi se spriječilo izvođenje pogrešnih zaključaka. Neki mediji srednjem nivou su pridodali Brčko ili izmišljaju distrikt Sarajevo. Brčko je lokalna samouprava, a o distriktu Sarajevo nije bilo ni riječi.

  Hoće li RS u sređivanjug srednjeg nivoa vlasti ostati netaknuta?

  - Neće! Dodik ima pravo reći šta misli i želi. Sjetite se samo priča o ukidanju Vojske RS. A gdje je ona danas? Ukinuta je! Primjera je još. Ako će postojati četiri regije, promjene entitetskih linija su neminovnost. Svi ćemo mi u razgovorima morati učiniti bolne kompromise. Ne mislim samo na nas trojicu nego i na ostale političke lidere u BiH.

  Šta obuhvataju četiri regije

  - Regija Tuzla išla bi na sjever do Save, a na istok do Drine. Banjalučka regija obuhvatala bi Krajinu, sarajevska bi, osim Kantona Sarajevo, zahvatala prostor do Drine te dio središnje Bosne, a mostarska regija protezala bi se od granice Crne Gore do Glamoča i Drvara.

  Rekli smo da će postojati četiri teritorijalne jedinice. Ispod toga se neće ići. Može biti i više regija, ali se ispod četiri neće ići - navodi Tihić.

 10. #150
  Avatar von Apollon

  Registriert seit
  26.12.2008
  Beiträge
  228
  Daaamn... Wie wird das wohl unten ausgehen?

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 01.03.2010, 12:25
 2. 15 Jahre nach Dayton
  Von Fan Noli im Forum Politik
  Antworten: 118
  Letzter Beitrag: 08.02.2010, 02:22
 3. EU Erweiterung, wie geht´s weiter.
  Von Grasdackel im Forum Politik
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 05.02.2010, 01:20
 4. Tal der Wölfe geht weiter !!!
  Von Popeye im Forum Balkan im TV
  Antworten: 14
  Letzter Beitrag: 07.02.2008, 19:55