BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 40 von 40 ErsteErste ... 303637383940
Ergebnis 391 bis 398 von 398

Wie geht es weiter nach dem Dayton-Vertrag?

Erstellt von meko, 26.01.2009, 19:51 Uhr · 397 Antworten · 15.377 Aufrufe

 1. #391
  Baksuz
  Zbog stanja u BiH EU upozorila Dodika


  Ako nas budete doveli u situaciju da biramo između BiH i RS, izabrat ćemo BiH, poručio Dodiku Solanin zamjenik Robert Kuper...
  27.02.2009. 08:04
  - Budete li nas doveli u situaciju da biramo između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, izabrat ćemo BiH - poručio je Miloradu Dodiku za vrijeme nedavne posjete Sarajevu Robert Kuper (Cooper), generalni direktor Generalnog sekretarijata Vijeća Evropske unije za vanjske i političko-vojne poslove.

  Ovaj visoki evropski zvaničnik je zamjenik Havijera Solane (Javier), britanski diplomata s iznimnim ugledom u Vijeću EU. Poznat je po tome što se rijetko pojavljuje u javnosti, a kada se to desi, onda ono što kaže ima posebnu težinu.

  Bez prijema

  Ipak, Kuperovo upozorenje u RS nije shvaćeno ozbiljno! Dodik je odmah nakon sastanka s njim, na Radio-televiziji Srbije zaoštrio retoriku. Kasnije akcije i reakcije samo su pridonijele upravo njegovom planu aktivnosti, učvrstile ga u RS i do usijanja dovode krizu koja sve opasnije nagriza BiH.

  Ne treba se čuditi Dodikovom ponašanju! On je odavno oguglao na poruke koje mu stižu iz zapadnih država. Retorika jeste sve oštrija, ali je uvijek prati potpuni nedostatak akcije. Zapad, dakle i EU i SAD, još ne shvata šta se dešava u BiH. Oni s nevjericom primaju uznemirujuće poruke koje stižu iz ovog dijela Balkana. Preokupirani vlastitim problemima i globalnim izazovima, oni se "ne trzaju" na uznemirujuće poruke svojih ambasadora u Sarajevu te upozorenja koja sve češće čitaju u svojim uglednim novinama.

  U svojevrsnom mjesečarenju, zapadne prijestonice nadaju se da će se nešto nabolje promijeniti unutar BiH, našom zemljom bave se sve niži službenici ministarstava vanjskih poslova, koji ne mogu "dobaciti" do svojih šefova, čime se, de facto, ide Dodiku naruku.

  Regionalna dimenzija
  Najbolja ilustracija tog stanja je izbor nasljednika Miroslava Lajčaka. Kroz taj proces hirurški precizno se oslikava istinska pozicija međunarodne zajednice u BiH. Ona, kao takva, de facto više ne postoji! Posvađana je suprotstavljenim interesima i opet, kao prije 20 godina, duboko nesvjesna problematičnosti situacije. Samim tim, ovakva međunarodna zajednica više nije dio rješenja u BiH - već sve neraskidiviji dio problema koji samo dodatno generira krizu, haos i nesigurnost u našoj zemlji.

  Dva su moguća scenarija izlaska iz sve opasnije situacije u BiH: Zajednička akcija EU i SAD na sređivanju stanja u BiH. Ko god misli da se to može postići tako što će dva šerifa - iz Brisela i Vašingtona - dojahati na konjima i pobiti i pohapsiti "loše momke" u BiH, grdno se vara. Realnije je da, nakon što Vašington izabere svog predsjedničkog izaslanika za Balkan, isto uradi i EU. SAD imaju mišiće, ali su pare i dalje kod EU.

  Jaki izaslanici SAD i EU potom bh. problemu moraju pristupiti kroz regionalnu dimenziju i nepoćudnog Dodika "štemati" preko Beograda te, istovremeno, utišati kontraproduktivnu sarajevsku histeriju koja ovog političara samo dodatno jača i učvršćuje.

  No, kada bi dva šerifa mogla dojezditi u BiH? I hoće li s njima doći još vojnika koji ovdje ne bi samo imali ulogu čuvara mira nego bi se po bh. vrletima trenirali za misije u svijetu? Iako ovaj argument ima duboko utemeljenje i opravdanje, teško da neko na Zapadu misli na ovaj način.

  Zadatak Bošnjaka


  Dok se čeka dolazak emisara, Bošnjaci se trebaju pozabaviti sobom u najmanju ruku onoliko koliko se zamaraju Dodikom. BiH je i njihova država, opstanak ovog naroda neraskidivo je vezan sa sudbinom BiH.

 2. #392
  Emir
  Dodik ist der aller größte spasst den ich jeh gesehen habe!!!!!

 3. #393
  Avatar von Cigo

  Registriert seit
  02.03.2007
  Beiträge
  7.854
  welche funktion hat dieser gregorian und was sind genau seine aufgaben?
  heiße luft verteilt er ja schon ziemlich gut

 4. #394
  Emir
  So jetzt kann Dodik fresse halten

 5. #395
  Avatar von meko

  Registriert seit
  15.05.2007
  Beiträge
  10.778
  DNEVNIAVAZ.BA - Dogadjaji - Vra?a li se Paddy Ashdown?


  Vraća li se Paddy Ashdown?


  Uvijek sam jasno stavljao do znanja da sam spreman uraditi sve što se od mene traži kako bih pomogao vašoj zemlji...


  Nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) mogao bi biti ozbiljan kandidat nekih vodećih zemalja Zapada za prvog čovjeka Ureda visokog predstavnika, saznaje "Dnevni avaz".

  Kako nam je potvrđeno iz nekoliko nezavisnih izvora, Sjedinjene Američke Države su zainteresirane za eventualni ponovni Ešdaunov angažman u BiH, a tu ideju svesrdno podržava i nekoliko evropskih vlada, na čelu s Velikom Britanijom.

  Veliki kalibar

  SAD i nekoliko evropskih država traže da se na mjesto visokog predstavnika imenuje neko "velikog kalibra", dok EU želi što je prije moguće naći nasljednika Miroslava Lajčaka.

  Ešdaun se, čini se, nameće kao prihvatljivi kompromis Zapada. On je u penziji, ali je veoma angažiran u izradi prijedloga za rješavanje problema s kojima se svijet susreće kako na Balkanu, tako i u centralnoj Aziji.

  Svojevremeno je trebao biti specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Afganistan, ali se tome u posljednjem trenutku suprotstavio predsjednik te azijske države Hamid Karzai.

  Ideju da Ešdaun bude angažiran u BiH, Stejt department diskretno razmatra već nekoliko dana, dok Evropska unija ne samo da testira spremnost 27 zemalja članica da prihvate eventualnu Ešdaunovu nominaciju, već i lobira da on što prije dođe u BiH.

  - Situacija je takva da Vašington razmatra ko bi mogao biti. Tokom razgovora iskrslo je ime Ešdauna. Ne znam šta bi mogao biti ishod.

  Traži se neko ko je ozbiljan, iz velike zemlje i ko ima strateški plan iza kojeg bi mogla stati cijela međunarodna zajednica. Priča o Ešdaunu je signal da se međunarodna zajednica mora uozbiljiti - kaže jedan od naših sagovornika, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

  Ešdaun je suzdržano reagirao na informaciju da je njegovo ime u igri za novog visokog predstavnika.

  Na raspolaganju

  U kratkoj izjavi za "Dnevni avaz" ovaj britanski političar nije direktno odgovorio na pitanje da li bi prihvatio posao u BiH.

  - Svima je poznata moja vezanost za BiH. Moram reći da sam jako zabrinut rastućom krizom u vašoj zemlji.

  Uvijek sam jasno stavljao do znanja da sam spreman uraditi sve što se od mene traži kako bih pomogao BiH da nastavi svoj napredak u reformskom procesu kao suverena i jedinstvena država na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji - kazao je Ešdaun za "Dnevni avaz".

  Šta će reći Rusi?

  Velika nepoznanica je stav Rusije ukoliko Ešdaun bude nominiran.

  Zvanična Moskva stavila je veto na izbor britanskog diplomate Emira Džonsa Perija (Emyr Jones Parry), nakon čega je nominiran austrijski diplomata Valentin Incko (Intzko). No, njegovom izboru usprotivile su se SAD tražeći "snažnijeg kandidata".

  U Vašingtonu i Londonu vjeruje se da bi Rusija, prepoznatljiva po obrtima u diplomatskoj praksi, mogla čak i prihvatiti Ešdauna kao signal dobre volje i spremnosti da pomogne zaustavljanju rastuće nestabilnosti na Balkanu.

  Sastaju se Hillary Solana

  Državni sekretar SAD Hilari Klinton (Hillary Clinton) i visoki predstavnik EU za zajedničke vanjske poslove i sigurnost Havijer Solana (Javier), sastat će se danas u egipatskom ljetovalištu Šarm - el-Šeik, saznaje "Dnevni avaz".

  Dvoje političara trebali bi na marginama Međunarodne konferencije o podršci palestinskoj ekonomiji i obnovi Gaze trebali razgovarati i o problemima Balkana i - posebno - imenovanju novog visokog predstavnika.

  Moguće je da se tokom susreta dogovori rješenje za izbor novog visokog predstavnika za BiH ili, barem, približe stavovi SAD i EU.

  Džons: Međunarodni predstavnik u BiH ove nedelje

  Visoki predstavnik u BiH biće imenovan tokom ove sedmice, najavio je pomoćnik američkog državnog seketara za Balkan Stjuart Džons u razgovorima sa funkcionerima u Sarajevu.

  Podsekretar Džons je danas u odvojenim susretima razgovarao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i hrvatskim članom Predsedništva BiH Željkom Komšićem o situaciji u BiH.

  Iz Komšićevog kabineta je saopšteno da je Džons ocijenio da situacija u BiH nije dobra i da SAD pozitivno ocjenjuju dogovor o ustavnom amandmanu, ali su zabrinute za izostanak ostalih uslova potrebnih za približavanje BiH Evropskoj uniji.

  Američki diplomata je konstatovao, prema saopštenju, da u BiH nije bilo pomaka u posljednje vreme i da su SAD zabrinute retorikom pojedinih državnika, te pitanjima državne i vojne imovine.

  Bilo je riječi i o tranziciji Knacelarije viskog predstavnika u BiH i tom prilikom je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD rekao da je Vašington u konsultacijama sa Evropskom unijom u pogledu kandidata i izrazio nadu da će ovo pitanje biti riješeno tokom ove nedjelje.

 6. #396
  Avatar von Cigo

  Registriert seit
  02.03.2007
  Beiträge
  7.854
  Ešdaun se, čini se, nameće kao prihvatljivi kompromis Zapada. On je u penziji, ali je veoma angažiran u izradi prijedloga za rješavanje problema s kojima se svijet susreće kako na Balkanu, tako i u centralnoj Aziji.

  Traži se neko ko je ozbiljan, iz velike zemlje i ko ima strateški plan iza kojeg bi mogla stati cijela međunarodna zajednica.


  o boze sacuvaj nas vise od tih silnih planova i priedloga.

 7. #397
  Avatar von meko

  Registriert seit
  15.05.2007
  Beiträge
  10.778
  der thread darf doch nicht untergehn

 8. #398
  Avatar von meko

  Registriert seit
  15.05.2007
  Beiträge
  10.778
  Plate federalnih zvaničnika biće umanjene za više od 50 posto
  Novi zakon predviđa duplo manja primanja • Premijer bi imao platu od oko 1.500 maraka, a poslanici još i nižu
  10.08.2009. 13:48
  Naredna plata federalnih parlamentaraca, ministara i njihovih savjetnika biće vraćena na nivo iz decembra 2008. godine i dodatno umanjena za 10 odsto, potvrdio je ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda.

  On je rekao da je to jasno regulisano nedavno usvojenim Zakonom o načinu ostvarenja ušteda u FBiH, odnosno takozvanim interventnim zakonom.

  Na ovaj način plate federalnih zvaničnika u odnosu na njihove sadašnje iznose biće umanjene za više od 50 odsto.

  U decembru prošle godine plate federalnih zvaničnika obračunate su posljednji put prema starom zakonu o pravima izabranih i imenovanih funkcionera, prema kome je plata premijera FBiH iznosila oko 1.800 KM, dok su ministri i poslanici imali plate od oko 1.600 maraka. Međutim već od januara na snazi je novi zakon kojim su plate uduplane i kreću se od 3.000 do 3.300 maraka.

  Nakon što je postalo izvjesno da će interventni zakon praktično masakrirati njihove plate, veliki broj federalnih zvaničnika počeo je lobirati da se smanjivanje od deset posto računa na plate čija isplata je krenula od januara, što međutim nije u skladu sa usvojenim zakonom o uštedama.

  Ministar Bevanda nije želio da komentariše ovakve zahtjeve, poručivši da je usvojeni zakon dovoljno jasan te da ne vidi potrebu za bilo kakvim dodatnim interpretacijama.

  Safet Softić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i čelnik njegove Administrativne komisije, kaže da odluku o visini plata treba da donese Ministarstvo finansija, ali napominje kako to neće ići tako jednostavno.

  "Zakon kaže da se vraćamo na decembar 2008. godine i to znači da bi premijer nakon umanjenja od deset odsto imao platu od oko 1.500 maraka, a poslanici još i nižu. Mislim da to nije primjereno, isto kao što mislim da su sadašnje plate previsoke", kaže Softić.

Seite 40 von 40 ErsteErste ... 303637383940

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 01.03.2010, 12:25
 2. 15 Jahre nach Dayton
  Von Fan Noli im Forum Politik
  Antworten: 118
  Letzter Beitrag: 08.02.2010, 02:22
 3. EU Erweiterung, wie geht´s weiter.
  Von Grasdackel im Forum Politik
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 05.02.2010, 01:20
 4. Tal der Wölfe geht weiter !!!
  Von Popeye im Forum Balkan im TV
  Antworten: 14
  Letzter Beitrag: 07.02.2008, 19:55