ZADARSKI OGRANAK HRVATSKOG DOMOBRANA
PRILIKOM OBILJEŽAVANJA GODIŠNJICE OSNIVANJA NDH PORUČIO:

ZADAR - Zadarski ogranak Udruge ratnih veterana "Hrvatski domobran" obilježio je u subotu 64. obljetnicu utemeljenja Nezavisne države Hrvatske izvještajnim saborom kojem je prethodila misa u crkvi sv. Šime. Članovi Udruge su se okupili na Narodnom trgu i noseći veliki drveni križ, zastave, slike Franje Tuđmana i Ante Gotovine defilirali gradom do crkve, a potom do Doma sindikata u kojem su održali sabor.
Prilikom njihova prošlog ovakvog okupljanja, lani početkom prosinca, više članova nosilo je ustaške uniforme, nakon čega su bili pozvani na obavijesni razgovor u policiju i dobili prekršajne prijave.
Ovaj put nije bilo ustaških kapa (istina, dio je nosio crne odore i odličja), a policija je budno pratila događaj. Primjetno je bilo da se ne želi izazvati incident, jedino je prilikom intoniranja Lijepe naše na početku sabora jedan od najmlađih prisutnih desnicu dignuo u zrak, na što su ga stariji upozorili da ju spusti.
Na sabor domobrana došao je i predsjednik Gradskog vijeća Zadra Davor Aras koji je zbog govora pod Pavelićevom slikom na prosinačkom skupu bio izbrisan iz HDZ-a. Ovaj put nije govorio, no njegov dolazak je burno pozdravljen, kao i dolazak predstavnika Hrvatskog ustaškog pokreta, domobrana iz Omiša, Šibenika, Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih, zadarske Hvidre, te pozdravni brzojavi upućeni iz Imotskog, Chicaga, Ljubljane, San Pedra, Toronta, Sydneya i Cannbere. Govoreći o proteklom razdoblju, predsjednik ogranka Hrvatskog domobrana Željko Stipić je naglasio kako grad Zadar i Zadarska županija nedovoljno daju za rad jer udruga broji 736 članova. Grad će, istina, ove godine dati 15 tisuća kuna, a županija 20 tisuća, što su članovi komentirali "bit će za kape".
- Naše prošlo okupljanje bilo je medijski prenaglašeno zbog uniformi, no mi nismo radili ništa što već i prije nismo činili, a Davor Aras je, kao i neki od nas, zbog toga imao posljedica, kazao je Stipić.
- Zanimljivo je da smo prošlog ljeta u našim odorama išli preko granice, u BiH, na svečanost kosidbe na Kupresu. Nismo smetali ni srpskim policajcima, a vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer se dva dana s nama družio i htio slikati kad smo bili u odori. Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa govori neistinu kad tvrdi da nas je potjerao i da nam se neće dopustiti održavanje mise u Zadru. I danas smo održali misu za NDH, a ove godine ćemo održati misu i za našeg poglavnika Antu Pavelića, viteza Juru Francetića i Milu Budaka, rekao je Stipić te najavio skorašnje otvaranje spomenika žrtvama velebitskog ustanka u Lukovom Šugarju. Na koncu je upućena poruka generalu Anti Gotovini neka se čuva i da su ustaše uvijek uz njega.

Am Samstag haben in Zadar die Anhänger von Gotovina demonstriert. Sie schrien immer:Gotovina, wir Ustasas sind bei dir!