GRAĐANI SCG TREĆI U SVETU PO USPEHU NA MENSINIM TESTOVIMA
DRUŠTVO - AKTUELNO - Nedelja, Januar 01, 2006 13:20 RTS
Jedna od retkih oblasti po kojima je Srbija i Crna Gora među prvima u svetu jeste uspešnost njenih građana na Mensinim testovima, koji su najpouzdaniji za merenje koeficijenta logičke inteligencije [ILj] na skali do 156.

Procenat građana koji su 2005. na testovima tog međunarodnog udruženja koje okuplja ljude sa natprosečnom inteligencijom zabeležili ILj veći od 148 po Katelovoj skali, iznosi 43 odsto. Po tome je SCG, među stotinak zemalja u kojima Mensa ima podružnice, na trećem mestu, iza Izraela i Slovenije, rečeno je u Mensi SCG.

U 2005. godini, u kojoj je u svetu obeležena stogodišnjica od prvog merenja inteligencije, u SCG je organizovano 14 testiranja, a od 1.097 prijavljenih, 470 ispunilo je uslov za učlanjenje u Mensu. Na osnovu ILj, u Mensi SCG podjednaku uspešnost pokazali su studenti, doktori nauka, mesari, policajci, lekari, vojna lica, arhitekte i inženjeri, ali nažalost, kako kažu, još ne postoji ni jedno slavno ime, kao što su Madona i Kevin Kostner u Mensi SAD.

Mensa SCG se može pohvaliti i zvanično četvrtim po inteligenciji u svetu Urošem Petrovićem, koji je rešio i 'X test', kao i mnogim mladim talentima - studentima Harvarda, Jejla, Oksforda, Sankt Peterburga ili Itona. Proistekla iz Mense SFRJ, Mensa SCG je od obnavljanja 1998. godine organizovala 150 testiranja, u kojima je učestvovalo gotovo 8.000 građana. ILj veći od 148 imalo je njih oko 3.600, a prolaznost na testovima bila je između 55 i 43 odsto.

Rezultat koji omogućuje članstvo u Mensi može ostvatiti samo dva odsto čovečanstva, čiji je prosečan ILj između 90 i 110.

U grupu visoko natprosečno inteligentnih spadaju svi koji, zavisno od uzrasta, za 40 minuta reše najmanje 28, odnosno 26 od ukupno 36 zadataka Mensinog testa. Mensa SCG je, zahvaljujući projektima koje sprovodi i visokoj prolaznost na testovima, među prvih pet najuticajnijih Mensi u lancu te prestižne međunarodne organizacije, a njeni članovi pomogli su i osnivanje nacionalnih Mensi Slovenije, BiH, Makedonije i Ukrajine. Mensa internešenel je osnovana 1946. godine u Oksfordu.