BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 55 von 58 ErsteErste ... 5455152535455565758 LetzteLetzte
Ergebnis 541 bis 550 von 573

Den Haag: Bosnien verklagt Serbien

Erstellt von Metkovic, 23.12.2005, 14:56 Uhr · 572 Antworten · 16.571 Aufrufe

 1. #541
  Avatar von Koma

  Registriert seit
  01.01.2007
  Beiträge
  21.152
  Zitat Zitat von thatz_me
  Zitat Zitat von El_Comandante
  Zitat Zitat von Uros
  Jetzt warten wir auf Kroaten und Bosnier 8)
  sollen sich die kroaten und die bosnier dafür entschuldigen dass sie sich in den meisten fällen nur gewehrt haben ??

  BLÖDMANN
  Ja, ihr Kroaten seit ja immer brav und unschuldig.

  Jasenovac, Mostar, Omarska und viele andere lassen grüßen...
  lesen blödian, lesen :wink:

 2. #542

  Registriert seit
  11.11.2006
  Beiträge
  4.459

  „Nicht nur Srebrenica war Genozid“

  http://diepresse.at/home/politik/aus...litik/index.do
  -------------------------------------------------------------------------------------------------

  diesen teil find ich aber sehr interessant:

  Kampf um Republika Srpska

  Für die bosnisch-serbische Führung dagegen wird die Lage immer ungemütlicher. Denn der Vorwurf des Genozids bleibt nun an den bosnischen Serben hängen. Die serbische Teilrepublik „Republika Srpska“ sei auf den Verbrechen Karadis und Mladis aufgebaut worden, tönen die Medien in Sarajewo. Die Republika Srpska könne jetzt in die Legitimationskrise kommen, selbst die serbische Zeitung „Politika“ aus Belgrad sieht den serbischen Teilstaat in Bosnien und Herzegowina gefährdet.

  Der Präsident der Republika Srpska, Milorad Dodik, fand denn auch kaum Worte über das Urteil: Er selbst und seine Partei, die serbischen Sozialdemokraten, hätten nichts mit dem Krieg und den Verbrechen zu tun, die Serben würden an der „Republika Srpska“ festhalten. Einer seiner Mitstreiter, Miroslav Mitis, erklärte sogar, auch der deutsche Staat sei wegen der Nazi-Verbrechen nicht aufgelöst worden. Doch die Demonstranten in Sarajewo blieben unbeeindruckt: „Wir fordern eine neue Verfassung für Bosnien und Herzegowina“, skandierten sie. Eine Verfassung, die zur Auflösung der Serbenrepublik führen soll.

 3. #543
  Avatar von denki

  Registriert seit
  31.12.2005
  Beiträge
  1.601
  tja viele länder sind durch krieg entstanden..............

 4. #544

  Registriert seit
  11.11.2006
  Beiträge
  4.459
  Zitat Zitat von denki
  tja viele länder sind durch krieg entstanden..............
  tja wir leben aber nich mehr im mittelalter das es so is.

 5. #545
  Avatar von Velez

  Registriert seit
  08.04.2006
  Beiträge
  8.514
  Zitat Zitat von denki
  tja viele länder sind durch krieg entstanden..............
  ja nur ist die rs kein land. landsmann

 6. #546
  Avatar von Schiptar

  Registriert seit
  30.04.2005
  Beiträge
  14.116
  Zitat Zitat von denki
  tja viele länder sind durch krieg entstanden..............
  Und wie viele durch Völkermord und Vertreibung?

 7. #547
  Avatar von Velez

  Registriert seit
  08.04.2006
  Beiträge
  8.514
  Reakcije Srebreničanke o vijesti da je sklopljen dogovor sa Srbijom


  Del Ponte i haške sudije moraju na stub srama u Potočarima

  Gledajući u tabute naše djece, ubjeđivala nas je da će Karadžić i Mladić biti uhapšeni, kažu majke

  Iz tri udruženja koja okupljaju porodice srebreničkih žrtava jučer su upućene oštre reakcije na informaciju da je haška tužiteljica Karla del Ponte (Carla) sklopila sporazum sa Srbijom, prema kojem je onemogućeno ustupanje dokumenata iz predmeta Slobodana Miloševića pravnom timu BiH u predmetu protiv SCG, a koji direktno terete Srbiju za genocid počinjen u našoj zemlji.

  Nove laži

  Sabra Kolenović, članica "Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa", u izjavi za naš list je kazala da je presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu pokazala da je Del Ponte "godinama u BiH dolazila s novim lažima, svaki put pričajući priču o hapšenju Karadžića i Mladića".
  - Najveću uvredu za žrtve izrekla je upravo u Potočarima prilikom obilježavanja 10. godišnjice genocida, kada nas je, gledajući u tabute srebreničke djece, ubjeđivala da će Karadžić i Mladić biti uhapšeni. Nažalost, mi smo joj tada vjerovali. Godinama smo joj davali podršku, ali sada nam je svima jasno da su njene riječi bile čista obmana - kazala je Kolenović.
  "Žene Srebrenice" i "Srebreničke majke" poručile su da će insistirati da se ime Karle del Ponte, zajedno sa imenima sudija Međunarodnog suda pravde, nađe na stubu srama koji će se graditi u Potočarima.

  Čvrsto uvjerenje

  - Naša reakcija nije posljedica bijesa, nego čvrsto uvjerenje da je Del Ponte godinama činila sve da odbrani Srbiju od optužbi za protekli rat. Neka svi oni, posebno neki bh. predstavnici koji su joj se tokom njenog mandata dodvoravali, analiziraju učinak njenog rada, pa će vidjeti da je jedino uspješno u Hag dovela najviše bosanske ratne komandante, dok je vojni vrh Srbije, koji je komandovao zločinom u BiH, i dalje na slobodi - kazala nam je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice".

  A. HADŽIĆ  Bh. tim mora naći put do dokumenata

  - Pravnom timu koji je zastupao BiH u procesu protiv SCG poručujem da ne sliježe ramenima, nego da traži pravne puteve kako da iz dokaznog materijala u procesu protiv Slobodana Miloševića i Momčila Perišića, a na koji je Del Ponte stavila embargo, izuzme dokumente koji govore o tome ko je naredio ubijanje Bošnjaka u Srebrenici i drugim bh. gradovima - zahtijeva Hatidža Mehmedović iz "Srebreničkih majki".

 8. #548
  Avatar von Velez

  Registriert seit
  08.04.2006
  Beiträge
  8.514
  Zagreb
  Radmanović, Silajdžić i Komšić razgovarali sa Mesićem


  Između BiH i Hrvatske ima još otvorenih pitanja

  Ono oko čega se ne slažemo, ne smije nas razdvajati * Kosovo treba rješavati na relaciji Beograd - Priština * Dejton je prekinuo rat, sada ga treba mijenjati

  Između BiH i Hrvatske ima još otvorenih pitanja i problema, ali svi oni su rješivi, zaključeno je tokom jučerašnjeg razgovora članova Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, Harisa Silajdžića i Željka Komšića sa hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem u Zagrebu.
  Kako je istaknuto, ta otvorena pitanja su Luka Ploče, definiranje spornih graničnih tačaka, imovinskopravni odnosi...
  Zajednička rješenja

  - Ali, važno je da razgovaramo i ispitamo te probleme te nađemo zajednička rješenja. Ono oko čega se ne slažemo, to nas ne smije razdvajati. Hrvatska će nastaviti podržavati aktivnosti BiH, a pogotovo one usmjerene na jačanje unutrašnje kohezije i ostvarivanje konstitutivnosti sva tri naroda u BiH - poruka je sa jučerašnjeg susreta.
  Predsjedavajući Radmanović potcrtao je da osim razgovora koji su bili prijateljski, takvi su i odnosi između dvije države. Istakao je da cilj prve zajedničke posjete kolektivnog šefa države jeste poboljšavanje odnosa sa Zagrebom.
  - Ta poboljšanja treba biti ubrzanje rješavanja određenih otvorenih pitanja koja su u posljednje vrijeme stagnirala. Nije sporno da ima takvih pitanja, ali naš cilj je da ona više ne stoje, već da se počnu rješavati - rekao je Radmanović.
  Najavljeno je da će upravo ova pitanja biti tema današnje sjednice Međudržavnog vijeća u Zagrebu, kojoj će uz članove Predsjedništva prisustvovati i bh. ministri pravde, civilnih poslova i prometa i komunikacija Bariša Čolak, Sredoje Nović i Božo Ljubić.
  Mesić je kazao kako Hrvatska smatra da je Dejtonski sporazum prekinuo rat, ali da njegova zemlja "nije pobornik pozicije kojom se taj sporazum pretvori u dogmu".
  - Sve se razvija, pa se time i sve mijenja. Osnovno je ispuniti krajnji cilj, a taj cilj je ravnopravni, prijateljski i dobrosusjedski odnosi koji će se razvijati i jačati na obostranu korist - istakao je hrvatski predsjednik.
  Govoreći o situaciji u regiji, posebno rješavanju pitanja Kosova, sagovornici su se složili da treba izbjeći rješanja koja bi dovela do destabilizacije.

  Međunarodni presedan

  - Hrvatska smatra da je prihvatljivo rješenje koje je podjednako nezadovoljavajuće za sve strane. Drugim riječima, nisu dobra rješenja koja jedne stavljaju u poziciju pobjednika, a druge u položaj gubitnika. Radmanović je kazao da se države u regionu trebaju međusobno pomagati na putu ka zajedničkom cilju, članstvu u Evropskoj uniji.
  - Hrvatska je u tome značajno ispred BiH i drugih zemlja, i to je korist za BiH, jer nam mogu pomoći u našim naporima da ispunimo uslove za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - kazao je Radmanović, ponovivši da je zajednički stav BiH da se pitanje Kosova treba rješavati između Beograda i Prištine.
  - Nadamo se da se neće desiti međunarodni presedan koji bi mogao pokrenuti lavinu pitanja, ne u BiH kao što se priča, već širom Evrope i svijeta - naglasio je Radmanović.
  Admir MALAGIĆ  Šeksova prehlada odgodila susret

  Planirani susret sa predsjednikom Hrvatskog sabora odgođen je zbog bolesti Vladimira Šeksa. On je nedavno imao manjih srčanih problema, a kako saznajemo, ovoga puta u pitanju je bila samo prehlada. Također nije bilo ni susreta sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji je bio službeno odsutan u BiH.

  Domovina bh. Hrvata je Bosna i Hercegovina

  Hrvatska je zainteresirana za položaj Hrvata u BiH i nastavit će pružati pomoć, ali domovina Hrvata u BiH jeste Bosna i Hercegovina. Najbolja pomoć je da Hrvatska razvija dobre odnose s BiH, a to znači sa sva tri naroda. Što se tiče povratka izbjeglica, moraju se poduzeti energičniji koraci kako bi se povratak omasovio - zaključio je Mesić.

  Najviše vojne i državničke počasti

  Članovi Predsjedništva BiH su u rezidenciji predsjednika Mesića na Pantovčaku dočekani uz najviše vojne i državničke počasti. Uz intoniranje himne BiH, bila je postrojena i počasna zaštitna bojna hrvatskog predsjednika. Također, boravak Radmanovića, Silajdžića i Komšića u Zagrebu izazvao je veliku medijsku pažnju. Više od 40 novinarskih ekipa pratilo je jučerašnji susret.

  (Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Zagreba)
  eto hrvati vidite sta kazu vasi iz hrvatske gdje je vasa domovina!!!

 9. #549

  Registriert seit
  10.06.2006
  Beiträge
  1.894
  Zitat Zitat von Schiptar
  Zitat Zitat von denki
  tja viele länder sind durch krieg entstanden..............
  Und wie viele durch Völkermord und Vertreibung?
  ne ganze reihe von staaten im Kaukasus, zum Beispiel Abchasien.

  Erschütternd was dort in der 90ern abgelaufen ist, zeitgleich mit der Ereignissen auf dem Balkan... nur um einiges schlimmer.

 10. #550
  Avatar von skenderbegi

  Registriert seit
  27.09.2006
  Beiträge
  11.171
  Zitat Zitat von denki
  tja viele länder sind durch krieg entstanden..............
  tja da muss man wohl auch verkraften das kosova unabhängig wird da serbien den krieg verloren hat.... :idea: :idea: :idea: 8O 8O

  aber ihr werdet sicher auch dafür irgendwelche wiedersprüchliche einfälle dafür finden .....

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 27
  Letzter Beitrag: 02.01.2010, 18:32
 2. Kroatien verklagt serbien wg. Völkermordes an
  Von MIC SOKOLI im Forum Politik
  Antworten: 128
  Letzter Beitrag: 20.11.2008, 19:36
 3. Verklagt Serbien die Schweiz ?
  Von KraljEvo im Forum Kosovo
  Antworten: 17
  Letzter Beitrag: 19.04.2008, 15:07
 4. Den Haag blockt EU-Pläne für Serbien ab
  Von Yutaka im Forum Politik
  Antworten: 7
  Letzter Beitrag: 21.01.2008, 17:06
 5. Bosnien-Herzegowina: Den Haag oder Tod
  Von Krajisnik im Forum Politik
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 29.03.2005, 13:02