BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 7 von 7

Haager Kriegsverbrechertribunal arbeitet auch nach 2010

Erstellt von Singidunum, 18.05.2010, 23:31 Uhr · 6 Antworten · 498 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Singidunum

  Registriert seit
  05.07.2009
  Beiträge
  10.187

  Haager Kriegsverbrechertribunal arbeitet auch nach 2010

  Mladic und Hadzic werden auch nach dem Schließen des Tribunals prozessiert


  „Falls das Haager Tribunal vor der Festnahme der beiden übrigen Flüchtigen, Ratko Mladic und Goran Hadzic, geschlossen wird, werden sie von einem speziellen internationalen Mechanismus prozessiert, dessen Gründung mit der Ausgangsstrategie der Arbeit dieses Gerichts geplant ist“, erklärten Vertreter des Tribunals auf einem der Panels des Studienbesuches in dieser Institution, welcher von der Mission der OSZE für Journalisten organisiert wurde. Laut Einschätzung des Präsidenten des Tribunals in Den Haag Patrick Robinson sollen alle Verfahren, die derzeitig laufen, vor 2014 beendet werden.

  glassrbije.org - Nachrichten
  Bramerc:Tribunal će raditi do 2014.

  18. maj 2010. | 21:27 -> 22:12 | Izvor: FoNet Hag -- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da će Tribunal najverovatnije 2014. godine prestati sa radom.

  Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Tanjug, arhiva) On je, međutim, najavio da će biti formirani mehanizmi koji će se baviti nerešenim pitanjima posle zatvaranja suda, uključujući i suđenja beguncima koji do tada ne budu uhvaćeni.

  Bramerc e objasnio da se radi o pitanjima zaštite svedoka, prevremenog puštanja na slobodu i zahtevima pomoć od sudova za ratne zločine iz Srbije, Hrvatke i Bosne i Hercegovine.

  Haški tribunal će do 2012. godine završiti većinu suđenja, a žalbene postupke do 2014. godine i time okončati svoje postojanje, izjavio je Bramerc u razgovoru sa novinarima iz Srbije koji borave u Hagu, u organizaciji Misije OEBS u Srbiji, na seminaru posvećenom radu Haškog tribunala.

  "Kad se završe suđenja i žalbeni postupci, prestaju i razlozi za postojanje Tribunala, ali pre završetka njegovog rada Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) mora doneti odluku o stvaranju rezidualnog mehanizma koji će se baviti rešavanjem onih pitanja koja ostaju i posle zatvaranja Tribunala", rekao je Bramerc.

  "Reč je o pitanjima daljih mera zaštite svedoka, pitanjima prevremenog puštanja na slobodu i važnih zahteva za pomoć od sudova za ratne zločine iz Srbije, Hrvatke i Bosne i Hercegovine", objasnio je on.

  "Najbolje bi bilo da peostala dva haška optuženika, Ratko Mladić i Goran Hadžić, budu uhapšeni i da im se sudi do kraja rada Haškog tribunala, ali i po njegovom prestanku biće formirano telo koje će se baviti beguncima", smatra Bramerc.

  Prema njegovim rečima, važna poruka rezidualnog mehanizma je da će im se suditi kada budu uhvaćeni.

  On je rekao da će se u tom slučaju aktivirati "spavajući tribunal" koji će okupiti sudije i tužioce kada budu uhvaćeni begunci od pravde.


  "Rano za iznošenje zaključka o izveštaju"

  Bramerc je rekao da još nije završio pisanje izveštaja o saradnji Srbije s Tribunalom, koji će krajem meseca podneti Savetu bezbednosti UN-a i da je još rano za iznošenje zaključka.

  "Imam veoma dobru saradnju sa članovima Akcionog tima Srbije za saradnju sa Haškim tibunalom i nesporna je njihova posvećenost konačnom cilju, okončanju saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, ali je pitanje zašto nije bilo rezultata", izjavio je Bramerc.

  Na pitanje kakav će uticaj imati njegov izveštaj na dalji proces evropskih integracija Srbije, Bramerc je odgovorio da bi tužilaštvo u Hagu trebalo u izveštaju da ukaže "na elemente napretka, ali i probleme".

  "Ostavljam drugima u Evropskoj uniji (EU) političku težinu takve odluke", rekao je Bramerc.

  On je ocenio pozitivnim princip uslovljavanja evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkan saradnjom sa Haškim tribunalom.

  "Moja procena je da je EU politika 'štapa i šargarepe' bila ključni faktor za bolju saradnju zemalja Zapadnog Balkana sa Haškim tribunalom, ali i sa stanovišta daljeg proširenja Unije", zaključio je on.

 2. #2
  Ado

  Registriert seit
  01.03.2009
  Beiträge
  8.973
  Mann, warum nimmt niemand meine Idee ernst, Goli Otok als "Haag des Balkan" zu restaurieren

 3. #3
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  57.218
  ihr solltet euch mal mit eurem goli otok ein bisschen zurück halten, da sind auch viele nur wegen verdacht dort gelandet obwohl sie unschuldig waren.

 4. #4
  Ado

  Registriert seit
  01.03.2009
  Beiträge
  8.973
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  ihr solltet euch mal mit eurem goli otok ein bisschen zurück halten, da sind auch viele nur wegen verdacht dort gelandet obwohl sie unschuldig waren.
  Es wurde aber sehr Vieles vermieden.

  Ich denke nicht, dass der Verdacht, bei den von dir Erwähnten, aus der Luft gegriffen war, oder mit etwas harmlosem zu tun hatte.

 5. #5

  Registriert seit
  04.03.2010
  Beiträge
  18.841
  jojo, solln sie nur arbeiten

 6. #6
  Ado

  Registriert seit
  01.03.2009
  Beiträge
  8.973
  Zitat Zitat von SrbijaBoy Beitrag anzeigen
  jojo, solln sie nur arbeiten
  Siehst du Dzeko, für ihn wäre Goli Otok genau das Richtige

 7. #7

  Registriert seit
  04.03.2010
  Beiträge
  18.841
  Zitat Zitat von Ado Beitrag anzeigen
  Siehst du Dzeko, für ihn wäre Goli Otok genau das Richtige


Ähnliche Themen

 1. Türkei will nach youtube auch Google sperren
  Von danijel.danilovic im Forum PC, Internet, Games
  Antworten: 34
  Letzter Beitrag: 12.05.2009, 00:22
 2. germanwings jetzt auch nach kosova
  Von MIC SOKOLI im Forum Wirtschaft
  Antworten: 10
  Letzter Beitrag: 16.04.2006, 04:52
 3. Blutrache als Export Gut auch nach Amerika
  Von lupo-de-mare im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 10.05.2005, 20:45
 4. usa auch nach abzug der Nato in Kosova!
  Von MIC SOKOLI im Forum Politik
  Antworten: 3
  Letzter Beitrag: 12.01.2005, 17:02