BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 16

Ein Hauch von alten Zeiten - Sanader zu Gesprächen in Belgrad

Erstellt von Mastakilla, 21.03.2009, 00:41 Uhr · 15 Antworten · 1.123 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Ein Hauch von alten Zeiten - Sanader zu Gesprächen in Belgrad

  Sanader predložio zajedničke sednice dve vlade  Hrvatski i srpski premijer, Ivo Sanader i Mirko Cvetković u Vladi Srbije (Foto Fonet)

  Hrvatska i srpka vlada mogle bi da održavaju zajedničke sednice jednom godišnje, na smenu – u Beogradu i Zagrebu. To je, prema rečima potpredsednika srpske vlade Mlađana Dinkića, juče tokom razgovora sa premijerom Cvetkovićem i članovima Vlade Srbije predložio hrvatski premijer Ivo Sanader. Cilj je razmena iskustava, čvršće povezivanje dve zemlje i jačanje bilateralne i regionalne saradnje.
  „Tendencija susreta i razgovora je da se okrenemo ka budućnosti, da u dijalogu rešavamo nerešene stare sporove i jačamo saradnju, pa sam zato predložio da se za početak organizuju posete predstavnika javnog informisanja iz Srbije Hrvatskoj i hrvatskih Srbiji, kako bi mediji odigrali svoju ulogu u otopljavanju odnosa, u otvaranju mogućnosti snažnije ekonomske, kulturne, sportske saradnje. I da se otklone neke prepreke, za koje mi smatramo da postoje u delu hrvatske privrede za preduzeća iz Srbije, da u Beogradu vidimo hrvatske umetnike koje nismo dugo viđali, a oni naše u Zagrebu i da, recimo, kao što postoji košarkaška Jadranska liga, razmišljamo i o fudbalskoj jadranskoj ligi. I da sve to bude podržano objektivnim izveštavanjem i jednih i drugih medija, kako bi se život i saradnja dve zemlje, 15 godina posle ratova, vratili u normalne tokove”, kaže Dinkić.
  Veliko je interesovanje za avionsku liniju Beograd – Pula, a premijer Sanader je zainteresovan da se uvede i linija Beograd – Zagreb, pa će, po rečima potpredsednika Dinkića, obe strane u narednom periodu to realizovati kao podršku jačanju turističke i ukupne ekonomske saradnje.
  Ljudi iz Srbije su zainteresovani za letovanje na hrvatskoj obali, ali pošto imaju utisak da je Istra gostoprimljivija od Dalmacije, Dinkić je, kaže, zamolio hrvatskog premijera kao Dalmatinaca da utiče da klima u Dalmaciji bude slična onoj u Istri. Takođe, izrazio je želju da vidi građane Hrvatske na atraktivnim turističkim destinacijama i manifestacijama u Srbiji.
  I premijer Sanader i potpredsednik Polančec, utisak je potpredsednika Dinkića, nisu opterećeni prošlošću, kao ni članovi Vlade Srbije.
  „Konstatovali smo da je bilans međusobne trgovine, koji se prošle godine približio milijardi dolara, povećan i uravnoteženiji nego ranije. Suficit jeste na hrvatskoj strani, ali je srpski deficit prošle godine prepolovljen sa oko dvesta miliona dolara na sto miliona. Srbija je prošle godine značajnije povećala izvoz u Hrvatsku, prodala za 434 miliona dolara svoje robe, a uvezla za 554 miliona dolara hrvatskih proizvoda, objašnjava Dinkić uz konstataciju da su predstavnici srpske vlade preneli hrvatskom premijeru i njegovim saradnicima da u Srbiji postoji predstava da Hrvatska otežava srpske investicije i da su izrazili očekivanje da će biti obezbeđeni isti uslovi koje u Srbiji imaju hrvatski investitori. Hrvatska je, naime, proteklih godina investirala u srpsku privredu oko 400 miliona evra, a Srbija u Hrvatskoj ima jednu značajniju investiciju – takovskog „Svis lajona”, vrednu oko 20 miliona evra,
  Tema jučerašnjih razgovora bila su i potraživanja srpskih preduzeća u Hrvatskoj i hrvatskih u Srbiji, proizašla iz sukcesije i regulisana jednim aneksom sporazuma o sukcesiji, kojim se kompanije upućuju da same sudskim putem traže rešenja. Takođe, iz jučerašnjeg dijaloga proistekao je i predlog da se prednosti CEFTA sporazuma koriste i kroz veću međusobnu razmenu sirovina i zajednički nastup preduzeća na trećim tržištima.
  Vesna Jeličić
  ----------------------------------------------------------------
  Zdravica uz vino „carigrad”
  Premijeri Sanader i Cvetković i njihovi saradnici, nakon zvaničnih susreta u Vladi Srbije, razgovore su nastavili na zajedničkom ručku u vili „Bokeljka”. Domaćini su gostima nazdravila vinom „carigrad” Podruma Radenković iz župskog kraja, saznaje „Politika”.
  U prijatnoj i opuštenoj atmosferi tokom ručka dvojica premijera su na momente jedan drugog oslovljavali sa „ti”.
  ---------------------------------------------------------------
  Protesti ispred vlade
  Dok su premijeri Srbije i hrvatske Mirko Cvetković i Ivo Sanader razgovarali više desetina građana protestovalo je ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici zbog Sanaderovog dolaska.
  Oni su rekli da protest nije organizovan i da su se samoinicijativno okupili. Većina je nosila bedževe sa likom haškog optuženika Vojislava Šešelja i natpisom „Stop haškoj tiraniji”. Među njima je bio i predsednik beogradskog odbora Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović. Okupljeni su razvili veliki transparent sa natpisom „Priznajte RSK”.


  Jake policijske snage blokirali su prilaz okupljenih na kolovoz, tako da saobraćaj u Nemanjinoj ulici nije zaustavljen. Okupljeni su prolaznicima delili letke sa „porukom Vlade Republike Srpske Krajine u progonstvu” premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću u kojoj se traži da Sanadera obavesti da u Srbiji boravi nekoliko stotina hiljada Srba koje su hrvatski policajci i vojnici prognali iz hrvatskih gradova i RSK.
  Na letku je ispisano i 13 parola sa sadržajem koji okupljeni nose na transparentima: „U Hrvatskoj je književni jezik srpski”, „Sanaderi su Srbi, zar ne Ivo”, „U Krajini je nastavljen hrvatski genocid iz Drugog svetskog rata”, „Zločin genocida ne zastareva”, „Hrvatska je genocidna tvorevina na tlu Evrope” …
  -----------------------------------------------------------------
  SNS: Samo kurtoazno
  Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da Hrvatska „ne zaslužuje da Srbija s njom ima bilo kakve odnose osim kurtoaznih diplomatskih”, jer „nije demokratska zemlja, nije nikakav partner Srbiji i nije zaslužila da joj se Srbija izvinjava za bilo šta”. On je na konferenciji za novinare dodao da je Hrvatska proterala Srbe i ne da im da se vrate, da uživaju svoju imovinu i njome raspolažu.
  A Srpska radikalna stranka kritikovala je vlasti u Srbiji zbog Sanaderove posete ocenivši da tim prijemom ne štite srpske nacionalne i ekonomske interese.
  – Sramno je i skandalozno da je režim Borisa Tadića spreman da odustane od podnošenja tužbe protiv Hrvatske, da zaboravi zločine počinjene nad srpskim narodom, etničko čišćenje i genocid počinjen tokom Drugog svetskog rata – piše u saopštenju SRS-a.
  ------------------------------------------------------------
  Hrvatske kompanije zainteresovane za „Banatski Dvor“
  Ministar energetike Petar Škundrić izjavio je juče da su Srbija i Hrvatska zainteresovane da se saradnja dve zemlje u elektroenergetskom sektoru, nastavi i da ona ubuduće bude unapređena.
  Škundrić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, posle održavanja mini energetskog foruma, rekao da se i Srbija i Hrvatska zalažu za realizaciju Panevropskog naftovoda i dodao da su obe zemlje istakle značaj međusobnog povezivanja gasovodima, zbog povećanja energetske bezbednosti.
  Potpredsednik vlade i ministar privrede, rada i preduzetništva Hrvatske Damir Polančec naglasio je da su na jučerašnjem forumu razmenjene važne informaciji koje se tiču energetskog sektora i da se iskristalisalo nekoliko važnih pitanja, gde bi saradnja mogla Srbije i Hrvatske mogla da bude poboljšana.
  Polančec je istakao da je jedno od tih pitanja saradnja u maloprodaji i plasmanu proizvoda naftnih kompanija „NIS” i „INE”, kao i veća saradnja NIS-a sa hrvatskom kompanijom koja se bavi transportom nafte „JANAF”.
  On je podsetio da je u prošloj godini za potrebe Srbije 2, 4 miliona tona nafte transportovano kroz hrvatski transportni sistem.„Otvaraju se i nove mogućnosti saradnje, kao što je čuvanje komercijalnih i strateških zaliha nafte i saradnja na zajedničkom projektu Panevropskog naftovoda, za čiju bi realizaciju trebalo jače pridobiti italijansku stranu” objasnio je Polančec.
  Prema njegovim rečima, srpska gasna kompanija „Srbijagas” je zainteresovana za projekat koji se tiče naftnog gasa na ostrvu Krku u Hrvatskoj i dodao da su obe zemlje zainteresovane za učešće u investicionim projektima iz oblasti elektroenergetike, kao i za zajedničku kupovinu električne energije na evropskim berzama.
  Ministar privrede Hrvatske kazao je da je na energetskom forumu bilo reči i o podzemnom skladištu gasa „Banatski Dvor” i istakao da hrvatske kompanije mogu da budu konkurentne na tenderu koji će biti raspisan za proširenje tog skladišta.


  _____________________
  Zusammenfassung:


  Sanader ist zu Gesprächen nach Belgrad gereist. Beide Länder wollen in Zukunft in allen Aspekten stärker kooperieren, ob Wirtschaft, Kultur, Sport oder Transport und Verkehr. Es wurden konkrete Vorschläge gemacht, wie man die Handelsbeziehungen ausweiten könnte und man macht sich darüber Gedanken einmal im Jahr eine gemeinsame Sitzung mit beiden Regierungen jeweils in Zagreb und Belgrad zu halten, ganz a là jugoslawischem Manier.

  Und wie üblich auf dem Balkan, gab es gleich die Gegenreaktion, diesesmal von serbischer Nationalisten mit Sprüchen auf Plakaten wie "Erkennt die serbische Republik Krajina an"

  Alles in einem dennoch eine erfreuliche Nachricht

 2. #2

  Registriert seit
  13.05.2007
  Beiträge
  18.328
  Zitat Zitat von Mastakilla Beitrag anzeigen
  vergleicht mal den hintergrund des obigen bildes mit dem hintergrund des unten:
  was fällt da einem auf??

 3. #3

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Zitat Zitat von John Wayne Beitrag anzeigen
  vergleicht mal den hintergrund des obigen bildes mit dem hintergrund des unten:
  was fällt da einem auf??
  Wow Blitz und jetzt zurück zum Thema

 4. #4

  Registriert seit
  13.05.2007
  Beiträge
  18.328
  Zitat Zitat von Mastakilla Beitrag anzeigen
  Wow Blitz und jetzt zurück zum Thema
  was willste mit einem land anfangen das amerika verteufelt, es dann aber doch kopiert??

 5. #5
  Vincent Vega
  Zitat Zitat von John Wayne Beitrag anzeigen
  was willste mit einem land anfangen das amerika verteufelt, es dann aber doch kopiert??
  cowboy, wer hat den amerika zu zeiten bushs nicht verteufelt?

 6. #6

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Zitat Zitat von John Wayne Beitrag anzeigen
  was willste mit einem land anfangen das amerika verteufelt, es dann aber doch kopiert??
  Wollen wir jetzt wieder damit anfange, wer was von wem geklaut hat?
  Nochmal zurück zum Thema, sonst schleich dich

 7. #7

  Registriert seit
  13.05.2007
  Beiträge
  18.328
  Zitat Zitat von Vincent Vega Beitrag anzeigen
  cowboy, wer hat den amerika zu zeiten bushs nicht verteufelt?
  kosovo

 8. #8

  Registriert seit
  11.09.2008
  Beiträge
  1.980
  Zitat Zitat von John Wayne Beitrag anzeigen

  was fällt da einem auf??
  Die Ärsche in deiner Signatur

 9. #9

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  9.454
  der arme Ivo.....
  und was schreibt meine Veeeeeeeeeeeeesti.


 10. #10

  Registriert seit
  09.03.2009
  Beiträge
  397
  Zitat Zitat von Metkovic Beitrag anzeigen
  der arme Ivo.....
  und was schreibt meine Veeeeeeeeeeeeesti.

  Wo sie Recht haben haben sie Recht!

Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Die guten alten Zeiten.....
  Von Chavo im Forum Rakija
  Antworten: 7
  Letzter Beitrag: 04.02.2011, 21:25
 2. Die guten alten Zeiten
  Von schnüffel-hundi-hund im Forum Rakija
  Antworten: 53
  Letzter Beitrag: 28.01.2010, 10:17
 3. Boxen.Die guten alten Zeiten
  Von El_Turco im Forum Sport
  Antworten: 15
  Letzter Beitrag: 07.11.2008, 14:51
 4. Ein Hauch von Indiana Jones in Bulgarien
  Von Der_Buchhalter im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 29.07.2008, 13:11
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 17.05.2005, 20:38