BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 3 von 20 ErsteErste 123456713 ... LetzteLetzte
Ergebnis 21 bis 30 von 200

Herkunft der Völker BiHs (Republika Srpska u. Federacija)

Erstellt von JaSamSrbin, 29.06.2010, 21:48 Uhr · 199 Antworten · 13.909 Aufrufe

 1. #21
  Lance Uppercut
  Zitat Zitat von st0lzer kr0ate Beitrag anzeigen
  kroaten sind nicht ursprünglich slawen, sie wurden nur slawisiert.

  oder kannst du erklären woher der name hrvati kommt? (ist kein slawischer name)
  the fuck?
  Kommt jetzt die Faschoerklärung dass wir vom Iran stammen? ^^

 2. #22

  Registriert seit
  04.05.2010
  Beiträge
  3.244
  Zitat Zitat von L0KI Beitrag anzeigen
  the fuck?
  Kommt jetzt die Faschoerklärung dass wir vom Iran stammen? ^^
  einstein erklär mir woher der name hrvati stammt

 3. #23

  Registriert seit
  02.12.2009
  Beiträge
  266
  Zitat Zitat von Azrak Beitrag anzeigen
  Man versucht uns schon seit hunderten Jahren einzureden das wir kein eigenes Volk sind.
  Ihr seid ein eigenes Volk. Aber wieso scheint mir leugnet ihr eure Wurzeln?
  Es verlangt ja keiner von euch, dass ihr wieder Kroaten oder Serben werdet. ^^

  Kroaten sind keine Slawen? Von wem hast du den Unfug ^^, ihr sprecht nicht nur die selbe Sprache wie die Serben, sondern eure Sprache ist auch der, Tschehischen, Sowakischen, Polnischen und Russischen ähnlich, und die stammen auch alle von den Slawen ab.

  Wie kann es also sein, dass, die Kroaten die einzigen sind, die zur selben Sprachgruppe gehören, aber nicht zu den Slawen?

 4. #24

  Registriert seit
  15.01.2006
  Beiträge
  12.080
  Zitat Zitat von Ruzdi Beitrag anzeigen
  Es ist halt so das ist wie mit den Kosovo Albanern sie suchen krampfhaft eine neue Identität so sind sie aufeinmal Kosovaen und lebten immer im Kosovo.

  Sandzaklije sind 100% ethnisch Serben ob sie sich als welche fühlen ist eine andere Sache ich schon. Es gab nur 2 slawische Völker die den Balkan besiedelten einmal Serben & einmal die Kroaten das wars.

  Gruss
  Ruzdi

  Spinnst du eigentlich? Sandzaklija und Serben? Wie blöd bist du den. Sie sind bosniakischer Herkunft, und sehr viele auch albanischer.

 5. #25
  Lance Uppercut
  Zitat Zitat von st0lzer kr0ate Beitrag anzeigen
  einstein erklär mir woher der name hrvati stammt
  ^^
  Das ist noch nicht geklärt, wie soll ichs dann wissen?

  Aber sieh in die Gesichter.... wenn die nicht slawisch sind.

 6. #26

  Registriert seit
  04.05.2010
  Beiträge
  3.244
  Zitat Zitat von JaSamSrbin Beitrag anzeigen
  Ihr seid ein eigenes Volk. Aber wieso scheint mir leugnet ihr eure Wurzeln?
  Es verlangt ja keiner von euch, dass ihr wieder Kroaten oder Serben werdet. ^^

  Kroaten sind keine Slawen? Von wem hast du den Unfug ^^, ihr sprecht nicht nur die selbe Sprache wie die Serben, sondern eure Sprache ist auch der, Tschehischen, Sowakischen, Polnischen und Russischen ähnlich, und die stammen auch alle von den Slawen ab.

  Wie kann es also sein, dass, die Kroaten die einzigen sind, die zur selben Sprachgruppe gehören, aber nicht zu den Slawen?
  brate bisschen überlegen würde nicht schaden, stichwort ist: slawisiert, assimiliert.

 7. #27
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  57.216
  Historija Bosnjaka moze se podijeliti u tri velika razdoblja:

  (1) DOBA FEUDALNE BOSANSKE DRZAVE;
  (2) DOBA TURSKE VLADAVINE;
  (3) MODERNO DOBA, koje nastupa s austrougarskom okupacijom 1878. i traje sve do danas.

  Historija Bosnjaka pocinje od kasnog rimskog carstva i juznoslavenskog ranog feudalizma i neprekidno traje sve do nasih dana ...

  Svaku historiju (drzave, drustva, naroda...) kao materijalnu tvorevinu/kulturu u sve tri njene vremenske dimenzije: proslost, sadasnjost i buducnost, kao vezivno politicko i kulturno-duhovno tkivo, manje ili vise, prozimaju ideje. Drustvo ili narod bez ideja nema historije. Ova ce se historija, ne zanemarujuci bosnjacku materijalnu kulturu i njene spomenike, uglavnom nastojati baviti idejama kojima su se Bosnjaci u svojoj historiji rukovodili i koje su im omogucile da kao narod prezive i ostanu svoji na svome.

  Nastanak i razvoj bosnjackog bica

  "Bosna je, kako je to u najnovijoj historijskoj literaturi dokazano, bez sumnje, najstarija juznoslavenska ranofeudalna drzava" (27), dosta udaljena od tadasnjih civilizacijskih sredista, istoka (Carigrad) i zapada (Rim), pa su njihovi ekonomski, politicki i kulturni utjecaji do nje sporo dolazili i slabo se osjecali.

  Bosanska hereza: bogumili i Crkva bosanska

  Autor se opravdano pita: "Da li je bosanska verzija krscanstva u toj svojoj samozatajnosti oblikovala politicki pojam srednjovjekovnog bosanstva i bosansku drzavu ili je Bosna samo iskoristila 'bogumilstvo' ili 'patarenstvo' kao sredstvo za ostvarenje svoje drzavne samostalnosti i jedne osobene duhovnosti?

  Razna dualisticka ucenja prisutna su u skoro svim dijelovima Balkana kroz cijeli srednji vijek. Taj je 'balkansko-slavenski protestantizam' imao svoje duboke socijalno-eticke korijene, ali jedino je u Bosni igrao politicku ulogu. Hereza je u Bosni, bez sumnje, bila sredstvom drzavne politike, ali joj se duhovna dimenzija i presudan uticaj na duhovni zivot bosanskog covjeka nikako ne mogu odreci" (35).

  Za vrijeme vladavine bana Kulina, "veliki ban", "plemeniti i mocni muz", kako ga u svom izvjestaju 1203. godine naziva papski izaslanik Ivan de Kazamaris, bosanska se drzava prostirala od Drine do Grmeca, sa oblastima Bosnom, Usorom, Soli i Donjim krajevima oko Sane. U to vrijeme javljaju se prve vijesti o postojanju i sirenju heretickog ucenja u Bosni, koje je uzelo tolikog maha da ga je prihvatio i sam ban Kulin, sa svojom porodicom, sirom rodbinom i sa vise od deset hiljada svojih podanika. O tome je papu Inocenta III. 1199. prvi pismeno izvijestio zetski knez Vukan, stariji sin velikog raskog zupana Stefana Nemanje. Papa se vec 1200. godine javio pismom ugarskom kralju Emeriku i trazio njegovu intervenciju protiv heretika u Bosni. Emerik je prihvatio papin poziv, motivisan da ce ostvariti svoje politicke pretenzije na Bosnu. "Time je zapocela bliska saradnja izmedju rimske kurije i ugarskih kraljeva, te raznih vladara iz loze Nemanjica i njihove svetosavske pravoslavne crkve u zajednickoj borbi protiv hereticke Bosne, a u stvari protiv njene samosvojnosti i samobitnosti. Bio je to pocetak saradnje izmesu maca i kriza ili krsta, koja se kroz cijelu historiju Bosne, kada su u pitanju bosanski heretici,nije vise nikada prekidala" (33).

  Mudri i oprezni ban Kulin dobro je procijenio da Bosni prijeti krizarski rat, pa je u pogledu vjere prihvatio sve sto od njega trazi rimska kurija. Zamolio je papu da u Bosnu posalje svoga izaslanika koji ce njega i njegove ljude uputiti u stvari vjere. Papa je tim povodom poslao u Bosnu svoga izaslanika Ivana de Kazamarisa. "On je prema dobijenim uputstvima trebalo da postupi kao i u ranijim slicnim misijama, odnosno istragama vrsenim protiv katara i patarena po Italiji i Francuskoj, sto je znacilo da prvo pokusa prevesti heretike 'na put istine', a ako se ne odazovu onda da se protiv njih postupi po propisima koje je izdao papa, sto je znacilo da se upotrijebi sila." (34).

  Papin izaslanik stigao je u Bosnu pocetkom aprila 1203. godine. Na Bilinom polju kod Zenice odrzao je sabor sa starjesinama Bosanske Crkve, banom Kulinom, njegovim casnicima i narodom. Ban Kulin i starjesine Bosanske Crkve, 8. IV. 1203. godine, potpisali su akt o odbacivanju (abjuraciji) svog heretickog ucenja i prakse. Cin odricanja, u stvarnosti, pokazao se kao privid - kao Kulinov takticki potez povucen u samoobrani da bi se izbjegla opasnost krstaskog rata. Bosanski krstjani na razlicite nacine odupirali su se svakoj vrsti spoljnog pritiska. "Osobene historijske prilike u Bosni omogucile su bosanskom krstjanstvu da tu uhvati cvrstog korijena i razvije se u veliku moralnu snagu kojom se, skoro tri stoljeca, pruzao otpor svim pritiscima koji su dolazili, kako sa zapada tako i sa istoka" (35).

  Nakon izvjestaja iz Bosne da je ban Matej Ninoslav ponovno prisao hereticima i da je njihov pokret zahvatio i susjedne zemlje, posebno Slavoniju, papa je obnovio zahtjev da se protiv Bosne povede krizarski rat. Rat je poceo 1235. godine i, sa prekidima, trajao tri godine. Krizarski rat, pokrenut u cilju istrebljenja heretika, ujedinio je u otporu krizarima najznacajnije subjekte bosanske drzave - domacu crkvu, vlastelu, seljastvo i vladara. Krizarima je pruzen snazan otpor. Staleski organizovana vlastela, kao politicki narod srednjovjekovne Bosne, i posebno ustrojena Crkva bosanska, svojim interesima i svijescu o njima, imale su presudnu ulogu u etnickom razvoju i oblikovanju Bosne. "Vlastela i crkva su, prije svega, bile nosioci zemaljskog imena Bosne i Bosanaca (Bosnjana ili Bosnjaka) i cuvari svojih prava i svoje teritorijalne zasebnosti, osobenosti i cjeline. Iz samosvijesti o sebi i svojim interesima proizilazila je i svijest o znacaju vlastite teritorije za njihovo ucenje. Takva su osjecanja lezala u korijenu bosanskog patriotizma i evolucije bosnjackog etniciteta. (...).

  Osnova razlicitog etnopolitickog razvoja Bosne lezi u njenoj posebnoj crkvi i njenim sustinskim razlikama u odnosu na rimokatolicku i srpskopravoslavnu crkvu." (45)

  Kako "pola stoljeca dominikanskog misionarskog i inkvizitorskog rada na iskorjenjivanju bosanske hereze nije dalo nikakve rezultate. "pravoslavna crkva uvijek je zauzimala izrazito neprijateljski stav prema bosanskim krstjanima i njihovoj vjerskoj organizaciji" (52). I katolicka i pravoslavna crkva, u odnosu na heretike, nisu odbacivale metode sile kada im je to po mjestu, vremenski ili na neki drugi nacin odgovaralo. U oblasti Huma postepeno preobracanje bosanskih krstjana na pravoslavlje teklo je srazmjerno mirnim putem, "dok su u dijelovima Podrinja heretici sredinom XV. st. progonima i silom uvodjeni u pravoslavlje" (53).

  Skoro sva djela i razliciti prilozi koji su poslije Bozidara Petranovica (Bogomili, crkva bosanska i krstjani, 1867) i Franje Rackog (Bogumili i patareni, 1867), objavljeni o Crkvi bosanskoj imaju izrazito polemicki karakter. "To je razumljivo, jer pitanje Crkve bosanske zadire u sve nacionalne mitove i s njima povezane nacionalisticke ideologije i predrasude, koje su nastale i koje postoje na sredisnjem juznoslavenskom prostoru.

  Procesi koji su zahvatili Bosnu nakon unistenja njene srednjovjekovne drzave, a to su sirenje Islama i daljnje oblikovanje bosnjackog etnosa, ne mogu se objasniti niti shvatiti bez karaktera i uloge Crkve bosanske, za koju je s razlogom primijeceno da kao 'osebujni bosanski fenomen lezi u samom srcu bosnjacke nacionalnosti'" (84), (kurziv, F.N.).

  Prema Franji Rackom, "Crkva bosanska predstavlja izdanak bogumilstva, koje je kao ucenje i pokret u X. st. utemeljio neki bugarski svecenik po imenu Bogumil"6 (86). Racki i njegovi istomisljenici dali su cjelovitu sliku Crkve bosanske, kao organizacije sasvim razlicite od crkve u okolnim zemljama, sa vlastitim nacelima, ustrojstvom i teologijom. Bogumili su prvi koji su na ovom terenu tjerali svoju vlastitu politiku...

  "Bogumilska teorija o bosanskoj crkvi Franje Rackog uzivala je cijelo jedno stoljece popularnost i vjerodostojnost jer se smatralo da automatski i logicno objasnjava dva druga slozena pitanja bosanske povijesti. Prvo je masovno prihvatanje Islama, a drugo je 'misterija' bosanskih stecaka. Smatralo se da su bogumili, izmoreni stalnim progonima od katolicizma i pravoslavlja, jednostavno odmah nakon dolaska Osmanlija masovno prihvatili Islam...Sigurno je da su Islam prihvatili pripadnici sve tri religije u Bosni. Prema tome, prihvatanje Islama od strane brojnih Bosanaca tokom prvog stoljeca nakon pada bosanske drzave posljedica je dinamizma nove vjere, a ne neke njihove navodne sklonosti ka preobracanju usljed pripadanja nekim heretickim ucenjima, kako se to cesto "misli" i pise (91-92).

  Crkva bosanska imala je dvostruku i protivrjecnu ulogu. Njena povezanost sa vlastelom bila je jedan od kljucnih cinilaca slabosti sredisnje vlasti i izraza partikularnih tendencija u feudalnoj Bosni. S druge strane je kao hereticki i politicko-ideoloski cinilac u borbi protiv pape i ugarskih kraljeva i velikasa,..., dala znacajan doprinos izgradnji bosanske drzavne samostalnosti i odbrani od vanjskih neprijatelja.

  Im mittelalterlichen Bosnien und Herzegowina nannte man die Bewohner des Landes Bošnjani (Sg. Bošnjanin). Im Lateinischen verwendete man damals die Benennung Bosn(i)enses, im Italienischen Bosnesi oder Bosignani. Nach der Eroberung durch die Osmanen im 15. Jahrhundert tauchte die türkisierte Form Boşnak (türk. Pl. Boşnaklar) auf. Bosnische Franziskaner verwendeten beide Formen wechselweise, um dadurch alle Einwohner von Bosnien, also Muslime und Nicht-Muslime zu bezeichnen. Die heutige, moderne Bezeichnung für die Einwohner des Staates Bosnien und Herzegowina lautet jedoch Bosnier (Bosanci).

  Der Landesname Bosnien taucht erstmals um das 10. Jahrhundert auf, allerdings bezieht er sich hier nur auf das Kernland am Oberlauf der Bosna. In den Jahren 1154 bis 1463 war es meist ein selbstständiges Fürstentum bzw. später Königreich.

  Der erste bekannte Herrscher über Bosnien war Ban Borić, welcher von 1154-1164 regierte. Während seiner Regierungszeit befanden sich das Königreich von Ungarn und Byzanz im Krieg. Borić stellte sich auf die Seite von Ungarn wobei er bei der Belagerung von Braničevo mitmachte. Bei seiner Rückkehr nach Bosnien wurde er vom Byzantinischen Heer geschlagen und musste fliehen.

  Nach Ban Borić herrschte bis 1180 Byzanz über Bosnien. Nun kam Ban Kulin an die Macht. Er nutzte die vorübergehende Schwäche von Byzanz durch den Tod Manuel I. Komnenos' und anerkannte immer mehr die Herrschaft von Ungarn. Dies wirkte sich jedoch nicht auf die Eigenständigkeit von Bosnien aus und Ban Kulin nahm das Gebiet der Usora und Soli ein, womit sich die Herrschaft Bosniens auf den gesamten Flusslauf der Bosna ausweitete. Wie die Eroberungen schritt auch die Ökonomie voran. Ban Kulin schloss 1189 ein Handelsabkommen mit der Republik von Dubrovnik ab, auch bekannt als "Povelja Kulina bana". Dies ist eines der frühesten staatlichen Dokumente auf dem Balkan. Am Ende des 12. Jh. gab es immer mehr Anklagen gegen Ban Kulin wegen seiner Unterstützung für die Bosnische Kirche, welche als eine Häresie angesehen wurde. Dies gefiel Papst Innozenz III. überhaupt nicht, und er überredete den ungarischen König zu einem Kreuzzug gegen Bosnien. Ban Kulin sah die Gefahr und nahm mit einer großen Zahl von Anhängern der bosnischen Kirche den katholischen Glauben auf dem "Bilino Polje" in Zenica an.
  ZAPIS NA STEĆKU IZ 1094 GODINE

  Se znamenje Kneza Nenca,Velikoga Kneza Bosanskoga,a postavi je sin njegov Knez Muven,s` Božijom pomoćju i svojih vjernih,a s` inonom nijednom inom pomoćju,nego on sam.

  Ti,koji pročitas moj kam,mozda si hodio do zvijezda.I vratio se,jer tami neima ništa do ponovo ti sam.

  Človjek mojže vidjeti ono tšto nije vidio,tčuti ono tšto nije tčuo,okusti ono tsto nije otkusio,bit tami gdji nije bio,al` uvijek i svagdi,samo sebe može najti,ili ne najti.

  I mnogo ot moje ruke na zemji bi,a ni ot mene niko ne bi mrtav i ubit.

  I da ostavih kosti u tujini,i tad bih samo Bosnu sanjo.

  Človjece,tako da niesi proklet,ne tikaj u me.

  Legoh 1094 ljeta,kad bješe suša,pa u nebu ne bješe nijedne suze za me.  Donja Zgošća,Kakanj  Radimlja,Stolac  Stećak sa uklesanim ljiljanima - Opličići,Stolac

  NAJSTARIJI BOSANSKI DRZAVNI DOKUMENT , DOSAD PRONADJEN  Povelja Bosanskoga Bana Kulina je napisana 29.avgusta 1189. godine na starobosanskom jeziku i Bosanskim pismom Bosancicom.Ovaj dokument je ne samo najstariji ,dosad pronadjeni, Bosanski drzavni dokument,nego je Povelja Bosanskoga Bana Kulina i najstariji drzavni dokument,od svih juznoslovenskih drzava!!

  Ban Kulin,u glavnom dijelu te Povelje,kaze:

  ....Ja,Ban Bosanski Kulin,obecavam Tebi kneze Krvasu i svim gradjanima Dubrovcanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka.

  I pravicu drzati sa Vama i pravo povjerenje,dokle budem ziv.

  Svi Dubrovcani koji hode kuda ja vladam,trgujuci,gdje god se zele kretati,gdje god koji hoce,s` pravim povjerenjem i pravim srcem,bez ikakve zlobe,a sta mi ko da svojom voljom kao poklon.

  Nece im biti od mojih casnika sile,i dokle u mene budu,davati cu im pomoc kao i sebi,koliko se moze,bez ikakve zle primisli.Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evandjelje.

  POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE - KRALJ TVRTKO II

  (24. juna 1405)

  U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.

  I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju Bosanscimi ljudmi i Dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo I takozi pravimo i povelivamo: Da nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrijeme - dokoli stoji svijet. Kto li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi nevjeran, i da se raspe.

  Sto sudije odluce nitko ne moze potvoriti. A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Bosnjanin, ljubo Kraljstva Bosanskoga, komu godi Dubrovcaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi Bosanski, koga sh njim Kraljevstvu mi poshlje.

  POVELJA DUBROVCANIMA BANA STJEPANA II KOTROMANICA IZ 1332 GODINE

  (15. avgust 1332.)

  Ako Bošnjanin bude duzan i pobjegne - da mu nije vjere ni ruke od gospodina Bana.

  Utvrdi zakon ko je prvi bio medju Bosnom i Dubrovnikom, da zna vsaki chlovjek, koji je zakon bil: Ako ima Dubrovcanin koju pravdu na Bošnjaninu - da ga pozove pred gospodina Bana ili pred njegova vladaoca - roka da mu ne bude odgovoriti.

  Ako Bošnjanin zapsi da nije duzan - da mu nareche priseci samoshestu, koje ljubo postavi Banj rod. Ako bude podoban od Banova roda kto - da mu su porotnici od njegova plemena, koga mu hotenje. A toj da se zna - da ne moze tehej pobjegnuti, a vece ne moze pred nikoga mu narechi.

  A kto Dubrovcanin ubije ali posjece u Bosni ili Bošnjanin Dubrovcana - taj pravda da je pred gospodinom Banom, a osud da grede Banu na njih.

  Ako bude svadja Bošnjanina z Dubrovcaninom u Dubrovnici - da sudi knez dubrovacki i sudje, a globa opcini.

  Ako Bošnjanin uhiti Dubrovcanina za konja, a on bude ukraden ili uhushen, a pravi Dubrovcanin: "Moj je konj vlasti" volja: "Ja sam ga kupio, ne znam od koga", volja povije od koga je kupljen, volja priseze samoshest - cist duga da bude.

  I ako Bošnjanin bude duzan, a pobjegne iz Bosne z dugom - da mu nije vjere ni ruke od gospodina Bana. I ako Bošnjanin izme dobitak dubrovacki na vjeru, i knjiga bude u Dubrovnici, ako knez i sudje poshlju da je knjiga prava - da je vjerovana, da plati Dubrovcaninu i bez prestavshtine.

  Ako li tat ili husar uzme Dubrovchaninu u Banovu vladanju, kto se uvje - da plati Dubrovchaninu i bez prostavshtine, a gospodinu Banu vsaki sest volova na svoju glavu - i da se ne vrate.

  Ako rat bude, chesa Bog ulishi, medju Bosnom i Dubrovnikom, da gospodin Ban da rok Dubrovcanom sest mjeseca, da si podju u Dubrovnik slobodno - na to im je vjera gospodina Bana Stjepana. A Dubrovcane da zivu Humskom zemljom u njih' zakonu - u prvom.

  A ovomuj pisanju svjedok: zupan Krksha.... A siju knjigu pisa Priboje, dijak veliki slavnoga gospodina Bana Stjepana, gospodina svem Zemljam Bosancem i Humscem' i Donjem' krajem' gospodin.

  U svojoj Povelji Dubrovcanima 1332 godine on pise : "....Ako ima Dubrovcanin koju pravdu na Bošnjaninu,da ga pozove pred gospodina Bana..."Ovo je vrlo znacajan dokument jer govori da u Bosni zive jedino Bošnjani i niko drugi,(naziv "Bošnjani"je starinski naziv za Bošnjake)-to se ocituje i na svim oficijelnim dokumentima Bosanske drzave,a i na mnogim neoficijelnim,kao sto su glose na bogumilskim vjerskim knjigama, i natpisima na steccima,gdje bogumili sebe nazivaju ISKLJUCIVO Bošnjanima...."Dobrim Bošnjanima."


 8. #28

  Registriert seit
  26.06.2010
  Beiträge
  30
  Zitat Zitat von JaSamSrbin Beitrag anzeigen
  Ihr seid ein eigenes Volk. Aber wieso scheint mir leugnet ihr eure Wurzeln?
  Es verlangt ja keiner von euch, dass ihr wieder Kroaten oder Serben werdet. ^^

  Kroaten sind keine Slawen? Von wem hast du den Unfug ^^, ihr sprecht nicht nur die selbe Sprache wie die Serben, sondern eure Sprache ist auch der, Tschehischen, Sowakischen, Polnischen und Russischen ähnlich, und die stammen auch alle von den Slawen ab.

  Wie kann es also sein, dass, die Kroaten die einzigen sind, die zur selben Sprachgruppe gehören, aber nicht zu den Slawen?
  Das heutige moderne kroatisch ist serbisch das altkroatische ist fast ausgestorben bzw ich weiss nicht ob es noch oben im Norden Kroatiens gesprochen wird. ZB gibt es im kroatischen wie sie es heute nennen noch viele Wörter die der tschechisch-slowakischen Sprache ähneln oder gleich sind.

  Nagtürlich habe ich wirklich nichts dagegen das die Kroaten es heute kroatisch nennen es ist ja auch kroatisch in einer Form sie haben ja ihren eigenen Akzent aber ganz streng genommen ist die oberste Form des kroatischen serbisch. Das wäre als wenn Österreicher jetzt ihr Akzent in ihrer Verfassung österreichisch nennen und nicht mehr deutsch.

  Gruss
  Ruzdi

 9. #29

  Registriert seit
  04.05.2010
  Beiträge
  3.244
  Zitat Zitat von L0KI Beitrag anzeigen
  ^^
  Das ist noch nicht geklärt, wie soll ichs dann wissen?

  Aber sieh in die Gesichter.... wenn die nicht slawisch sind.
  ihr denkt nicht weit genug, ihr denkt viel zu einfach.
  aber ich nimms euch nicht übel...

  Die Etymologie des Ethnonyms Kroate (in der Selbstbezeichnung Hrvat) ist bis heute nicht abschließend geklärt, es scheint jedoch keine slawische Wurzel zu haben.
  keine slawische wurzeln, aber trozdem slawen?

  die slawischen gesichter kommen davon, das wir assimiliert wurden.

  noch fragen?

 10. #30
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  57.216
  Die Slawen vermischten sich mit der dort ansässigen Bevölkerung, und in Bosnien, Serbien und kroatien traf man auf unterschiedliche Menschen und daher gab es auch viele Vermischungen wobei das Slawische und die Sprache siegte.

  In Serbien leben hunderttausende Walachen aber man stellte sie als Serben, usw.

Seite 3 von 20 ErsteErste 123456713 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Die REPUBLIKA SRPSKA
  Von Tesla im Forum Landschaft, Tier- und Pflanzenwelt
  Antworten: 610
  Letzter Beitrag: 15.04.2013, 18:45
 2. Republika Srpska
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 676
  Letzter Beitrag: 05.08.2010, 22:59
 3. Antworten: 16
  Letzter Beitrag: 19.07.2010, 13:47
 4. Antworten: 43
  Letzter Beitrag: 04.02.2010, 21:49
 5. Antworten: 53
  Letzter Beitrag: 29.07.2009, 07:58