BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 4 1234 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 31

Hrvati, Srbi i Slovenci zajedno na treća tržišta!

Erstellt von Mastakilla, 01.04.2011, 15:27 Uhr · 30 Antworten · 2.901 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Hrvati, Srbi i Slovenci zajedno na treća tržišta!

  KOSOR, PAHOR I TADIĆ U SMEDEREVU

  Hrvati, Srbi i Slovenci zajedno na treća tržišta!


  Tadić se pita što Pahor šapuće Kosorici
  Datum objave: 01.04.2011 14:17
  Autor: tportal.hr/mondo.rs

  Hrvatska premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Srbije Boris Tadić i slovenski premijer Borut Pahor potpisali su danas u Smederevu zajedničku izjavu kojom potvrđuju dobre odnose triju država i naroda te promoviraju razvoj zajedničke ekonomske suradnje i nastup na trećim tržištima, javlja srpski portal mondo.rs

  'Naše zemlje imaju zajednički cilj promovirati bližu suradnju između gospodarskih subjekata, udruženja i agencija odgovornih za ekonomsku suradnju s inozemstvom o mogućoj zajedničkoj zastupljenosti i aktivnostima na trećim tržištima, uzimajući u obzir zajednički interes i iskustva naših država', stoji u zajedničkoj izjavi Jadranke Kosor, Borisa Tadića i Boruta Pahora.

  Zajednička izjava, kako je naglašeno, osigurava politički okvir za suradnju na području gospodarstva.

  Tri zemlje planiraju zajedno raditi na pronalaženju mogućnosti za suradnju na trećim tržištima, prije svega u građevini, obrambenoj, automobilskoj, drvnoj i prehrambenoj industriji, kao i na području transporta i komunikacija.

  Hrvati, Srbi i Slovenci zajedno na tre
  __________  Ich will ja nichts sagen, aber:


 2. #2

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Hey, so unwichitig ist das jetzt auch nicht, dass man es keines Kommentars würdigt :/

 3. #3
  Avatar von BRZO

  Registriert seit
  26.02.2011
  Beiträge
  2.569
  Ne Svidza mi se

 4. #4

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Politika

  Srbija, Hrvatska i Slovenija zajednički na tržištu


  Borut Pahor, Jadranka Kosor i Boris Tadić ispred vile ,,Zlatni breg'

  SMEDEREVO – Predsednik Srbije Boris Tadić i premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor dogovorili su danas u Smederevu zajednički nastup na trećim tržištima.
  Saradnja se odnosi, kako je precizirano u zajedničkoj izjavi usvojenoj na trilateralnom sastanku, na projekte i sektore gde ekonomski subjekti iz Srbije, Hrvatske i Slovenije imaju mogućnost da kombinuju svoje kapacitete.
  Mogućnosti takve saradnje konstatovane su, pre svega, u sektorima građevinarstva, odbrambene i bezbednosne industrije, automobilske, drvnoprerađivacke i prehrambene industrije, kao i u oblasti transporta i komunikacija.
  Komunikacija će se, kako je predviđeno, odvijati posredstvom kopredsedavajućih Komisije za ekonomsku saradnju tri države, a biće uspostavljena i radna grupa za saradnju na trećim tržištima.
  Saradnja će podrazumevati razmenu poslovnih i ekonomskih informacija od zajedničkog interesa i formiranje ad-hok konzorcijuma, organizaciju zajedničkog predstavljanja na trećim tržištima, kao i saradnju diplomatskih predstavništava za promovisanje zajedničkih projekata u inostranstvu.
  „Imajući u vidu zajednički interes i iskustva naših zemalja, one imaju zajednički interes da promovišu saradnju ekonomskih entiteta, poslovnih asocijacija i agencija zaduženih za ekonomsku saradnju u inostranstvu kada je reč o njihovom zajedničkom predstavljanju i aktivnostma na trećim tržištima.
  Ova zajednička izjava daje politički okvir za saradnju na tom polju”, navodi se u dokumentu.
  ---------------------------------------------------
  Tadić: Možemo brzo rešiti sve sporove
  Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Slovenija, Hrvatska i Srbija imaju seriju nerazrešenih bilateralnih sporova, ali je izrazio uverenje da svi problemi mogu biti rešeni u najskorijem periodu.
  Tadić je, u Smederevu, posle sastanka sa premijerima Hrvatske i Slovenije Jadrankom Kosor i Borutom Pahorom, istakao da odnosi tri države konstantno idu uzlaznom putanjom i da, načinom na koji učvršćuju međusobne odnose, on e postaju primer drugim regionima koji se suočavaju sa sličnim problemima.
  Predsednik Srbije je kazao da je na drugom neformalnom sastanku personalne trilaterale analiziran širok spektar tema, od evroitegrativnih procesa do međunarodne bezbednosne situacije.
  Akcenat je stavljen na privrednu saradnju i zajednički nastup na trećim tržištima, što će, prema Tadićevim rečima, nakon što dogovor bude formalizovan odgovarajućim sporazumima, otvoriti nove ekonomske perspektive za sve tri države.
  Tadić je, precizirajući na kojim bi projektima tri države mogle da sarađuju, rekao da je remont tenkova u Kuvajtu samo jedna od mogućnosti, a da veliki potencijali postoje u oblasti prehrambene i građevinske industrije.
  „Ubeđeni smo da imamo zajedničke resurse, ne samo na trećim tržištima, nego i kada je u pitajnju infrastruktura, jer ovaj naš prostor vezuje zapadnu Evropu i Tursku i zato je neophono da unapređujemo našu infrastrukturu”, rekao je Tadić, i podsetio da je zajedničko železničko preduzeće Kargo 10 već postiglo značajne uspehe.
  Tadić je izrazio zadovoljstvo zbog porasta trgovinske razmene između tri zemlje, konsatujući da je ona u poslednje vreme postala uravnotežena i da nijedna od njih ne beleži znatniji deficit.
  Kada je reč o evrointegrativnim procesima, Tadić je kazao da je završetak pregovora Hrvatske sa EU značajan događaj za čitav region, jer je poruka da sve zemlje u regionu u relativno brzom roku mogu postići članstvo u EU.
  „Srbija jasno pokazuje nameru da do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u EU i datum početka pregovora kako bismo u relativno dogledno vreme i mi okončali pregovore.
  To želimo i svim ostalim državama u regionu”, rekao je Tadić.
  Sagovornici su se tokom sastanka osvrnuli i na predstojeću donatorsku konferenciju posvećenu izbeglicama, kao i na saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala.
  Tadić je podsetio da se Hrvatska i Srbija suočavaju i sa problemima vezanim za optužnice protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine, ističući da se od optužnica ne može odustati ali da Srbija i Hrvatska treba da sarađuju u njihovoj reviziji.
  „Provera dokaza i optužnica neophodni su zbog kredibilnosti naših država i činjenice da svi odgovorni za ratne zločine treba da odgovaraju”, rekao je Tadić, i izrazio očekivanje da će, na tom polju, Hrvatska poći tragom srpskog pravosuđa. Kada je reč o problemu sukcesije, Tadić je kazao da je postignut dogovor da se to pitanje rešava fazno, ali urgentno.
  ---------------------------------------------------
  Tadić i Kosor: Tužbe pred MSP van današnje agende
  Pitanje tužbe i kontratužbe za genocid koje su Srbija i Hrvatska podnele Međunarodnom sudu pravde nije bilo na agendi današnje trilaterale u Smederevu.
  Predsednik Srbije Boris Tadić je, posle trilateralnog sastanka sa premijerkom Kosor i predsednikom Vlade Slovenije Borutom Pahorom, istakao da je to pitanje u nadležnosti vlada dve zemlje, a hrvatska premijerka istakla da se vlada u zagrebu tim pitanjem uopšte nije bavila.
  Tadić je ponovio da je Srbija spremna da razgovara o tom pitanju i da je otvorena za razna rešenja.
  „Povlačenje tužbi bilo bi celishodno rešenje, ali nadležnost je na vladama dve zemlje. Ovo pitanje treba rešavati imajući u vidu kompletan politički proces pred nama tako da mi tu ostajemo otvoreni za dogovor”, kazao je Tadić novinarima.
  Premijerka Kosor je rekla da se Vlada Hrvatske tim pitanjem uopšte nije bavila i da je pre toga potrebno rešiti, kako je istakla, „nulta pitanja” nestalih i povratka kulturnog blaga odnetog tokom rata.
  „Pitanje povlačenja tužbi se ponegde iznosi kao tačka o kojoj treba razgovarati, ali naše stanovište je jasno, i zato mislim da svi razgovori poput ovog danas jesu dragoceni kako bismo rešavali 'nulta pitanja'“, rekla je Kosor.
  ---------------------------------------------------
  "Kumu" dočekao bez kravate
  Predsednik Tadić je u vili „Zlatni breg” u Smederevu bez kravate, dočekao premijere Hrvatske i Slovenije, Jadranku Kosor i Boruta Pahora.
  Dok je čekao goste iz Zagreba i Ljubljane, predsednik je proćaskao i sa stotinjak novinara koji prate današnji trilateralni sastanak, koji su primetili njegov „opušteni izgled”.
  „Kako opušteno kad sam u odelu! Rekao sam - kad završim ovaj posao više nikad neću obući odelo”, odgovorio je predsednik Srbije na tu opasku novinara.
  Tadić je prvo prošetao parkom ispred vile, a zatim se pridružio novinarima u improvizovanom šatoru i uz čaj podelio s predstavnicima medija da je danas prvi put u nekadašnjoj rezidenciji Obrenovića.
  Novinari su ga pitali i da li je za goste pripremio neku šalu, s obzirom da je 1. april, a Tadić je uz osmeh odgovorio: „Nisam''
  Upitan da li je video šalu hrvatskih medija da se Kosorova udaje i da potom napušta politiku i da li razmišlja o tome da joj bude kum, predsednik se samo nasmejao.
  Rekao je i da ga niko od novinara ne nervira, pa ni karikaturista Somborac, jer je ulazeći u posao znao šta ga sve čeka.
  -------------------------------------------------
  Proja, kajmak i prebranac za Kosorovu i Pahora
  SMEDEREVO - Predsednik Srbije Boris Tadić prirediće danas u Smederevu svečani ručak za goste iz Hrvatske i Slovenije, na kojem će biti poslužena tradicionalna srpska jela.
  Na meniju će biti domaća šunka, goveđa pečenica, mladi sir, kajmak, proja, prebranac, potom supa sa knedlama, punjeno povrće, bosiljak sos, teletina s bademom i bosiljkom i srpska salata.
  Za dezert, biće poslužena pita s višnjama.
  Gostima će uz ručak biti služena vina „Vinarije Kovačević”.

  Tanjug
  objavljeno: 01.04.2011.

 5. #5
  Grasdackel
  Boli me ..... ona stvar.

 6. #6
  Avatar von Kodeks

  Registriert seit
  02.06.2010
  Beiträge
  4.917
  Interessant..

 7. #7

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  SUSRET KOSOR - TADIĆ - PAHOR U SMEDEREVU

  Hrvatska, Srbija i Slovenija će pokušati graditi u Rusiji i Kuvajtu

  Premijerka Kosor na sastanku s kolegom Pahorom i predsjednikom Tadićem inzistirala na pitanju nestalih.  Piše: Branimir Bradarić/VLM

  Jačanje gospodarske suradnje između Hrvatske, Srbije i Slovenije bila je središnja tema današnjih razgovora predsjednika Srbije Borisa Tadića s premijerima Hrvatske i Slovenije Jadrankom Kosor i Borutom Pahorom koji su održani u vili Zlatni breg kod Smedereva.
  Poštovanje sporazuma
  U zajedničkoj je izjavi rečeno da je dogovoren zajednički nastup triju zemalja na ostalim tržištima, posebno u prehrambenoj, drvoprerađivačkoj, građevinskoj, vojnoj i automobilskoj industriji. Rečeno je i da se razmišlja o mogućnostima otvaranja novih zajedničkih tvrtki koje bi iskoristile potencijale i resurse koje tri zemlje imaju, a cilj je nastavak jačanja gospodarstava. Kao mogućnosti za zajedničke nastupe triju zemalja spomenuti su projekti u Kuvajtu, građevinski projekti za potrebe OI i nogometnog prvenstva u Rusiji te projekti u Sjevernoj Africi.
  – Gospodarstvo je izrazito važan element za stabilnost zemalja jugoistočne Europe. Svakako da je za Hrvatsku rješavanje sudbine zatočenih i nestalih uvijek nulto pitanje. Svi moramo uložiti maksimalne napore kako bi obitelji nestalih doznale istinu o svojim najmilijima. Očekujem da i u rješavanju toga problema odemo korak dalje. Euroatlantske integracije najbolje su jamstvo stabilnosti i sigurnosti svih zemalja – rekla je Jadranka Kosor.
  Slovenski premijer najavio je da će 15. travnja u Brdu kod Kranja biti održan sastanak ministara pravosuđa svih zemalja jugoistočne Europe na kojem će se razgovarati o modelima i načinima borbe protiv organiziranoga kriminala. Pahor je najavio, ako se donese takva politička odluka, da će se maksimalno zalagati da Hrvatska do kraja lipnja završi pregovore za pristup EU te da Srbija do kraja godine stekne status kandidata.
  Na novinarski upit je li se razmišljalo o povlačenju međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, Kosor je rekla da Vlada RH o tome nije razgovarala, ali i da se prije toga moraju ispuniti neki preduvjeti.
  – Prije svega treba poštovati ranije potpisane sporazume o stabilizaciji te riješiti status nestalih. Političko okružje u Hrvatskoj o tome povremeno progovori, ali Vlada o tome još nije razgovarala. Mislim da idemo dobrim smjerom – rekla je Kosor.
  Ni jedan nevin u zatvoru
  – Kada je riječ o optužnicama za ratne zločine, Srbija će revidirati sve optužnice kako bi se utvrdilo pravo stanje. Očekujem i da Hrvatska analizira slučajeve optuženih za ratne zločine. To radimo prije svega kako se ne bi dogodilo da ijedna nevina osoba završi u zatvoru – rekao je Tadić.

 8. #8
  Posavac

 9. #9

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Zitat Zitat von Posavac Beitrag anzeigen
  If you dont give a fuck, then stop fucking around and get the fuck out of this thread you anticommunistic piece of shit

 10. #10
  Posavac
  Zitat Zitat von Mastakilla Beitrag anzeigen
  If you dont give a fuck, then stop fucking around and get the fuck out of this thread you anticommunistic piece of shit

Seite 1 von 4 1234 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Srbi i Hrvati uskoro će opet biti zajedno
  Von Mastakilla im Forum Politik
  Antworten: 36
  Letzter Beitrag: 12.10.2012, 02:24
 2. Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 11.11.2010, 16:59
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 26.11.2009, 23:00
 4. Izraelci, Slovenci i Srbi
  Von Serbian Presidente im Forum Rakija
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 15.04.2006, 23:47
 5. Izraelci, Slovenci i Srbi najinteligentniji na svijetu
  Von Secondos im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 04.01.2006, 10:25