U Smederevu J. Kosor, Tadić i Pahor dogovorili zajedničke gospodarske projekte

Kuvajtski jugotenk na remont u Đaković?

Modernizacija 149 tenkova M-84, koje su izrađivale 24 tvornice iz bivše Jugoslavije, stajala bi 400 milijuna dolaraPiše: Boris Gajdukov

Sporazum o vojnoj suradnji Srbije i Kuvajta, čiju je mogućnost najavio srbijanski ministar obrane Dragan Šustanovac, predviđa remont i modernizaciju 149 kuvajtskih tenkova M-84 proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji.
Tadić ide u Kuvajt
Na tom poslu, čija se vrijednost procjenjuje na oko 400 milijuna dolara, radile bi tvornice u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji koje su zadržale ili razvijale vojnu industrijsku komponentu i nakon raspada bivše zajedničke države. Sporazum koji bi trebao biti potpisan tijekom idućeg posjeta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Kuvajtu mogao bi biti početak izravnog dogovora i zajedničkog nastupa Srbije, Hrvatske i Slovenije na svjetskim tržištima u području vojne industrije.
Tenk M-84 bio je zajednički proizvod 24 tvornice bivše države koje su ugradile dijelove proizvedene u 1000 poduzeća i logično je da posao modernizacije kuvajtskih tenkova dobiju kompanije iz tri bivše republike, osobito zato što je najveći proizvodni ugovor početkom 90-ih bio upravo izvoz tenkova u Kuvajt. Da modernizaciju svojih tenkova M-84 Kuvajt razmatra već godinama potvrđuju i u brodskom Đuri Đakoviću, koji jedini u svom vlasništvu ima cjelovitu dokumentaciju o proizvodnji i sklapanju tenka.
– Posljednjih nekoliko mjeseci – kaže predsjednik uprave Đure Đakovića Zdravko Stipetić – sve je više naznaka da bi se taj posao mogao i ostvariti.
Delegacija u Brodu
– Đuro Đaković putem državne agencije RH-Alan već je prije slao ponude u Kuvajt, zbog čega su kuvajtske vojne delegacije dolazile u Slavonski Brod. Stoga se nadamo da ćemo biti dobavljač usluge modernizacije tog tenka – kaže Zdravko Stipetić. O mogućoj suradnji s tvrtkama iz bivše države na modernizaciji kuvajtskih tenkova u Đakoviću nemaju informacija. – Modernizacija zahtijeva dobavljače opreme na svjetskoj razini kvalitete. Ne znamo što je od vojnih proizvodnih kapaciteta u tim državama sačuvano, a to će odrediti koje tvrtke mogu sudjelovati u tom poslu i što bi radile. Što se Đakovića tiče, mi smo spremni na zajednički posao, Kuvajtu ćemo ponuditi uslugu modernizacije tenka M-84 samostalno – zaključio je Zdravko Stipetić. Kada Kuvajćani za nekoliko mjeseci dođu u Beograd, situacija će biti mnogo jasnija.
Malo u Slavonski Brod, malo u Beograd....