25. 06. 2009. | 23:00 EKSKLUZIVNO Pripremljen strateški dokument kojim se trebaju ojačati veze izvan RH Hrvati u BiH i iseljeništvu postaju prioritet Hrvatskoj Autor Zoran Krešić RH svake godine izdvaja desetke milijuna kuna za Hrvate izvan RH, posebno mjesto imaju Hrvati u Bosni i Hercegovini Foto: Večernji list

Republika Hrvatska odlučila je napraviti radikalni zaokret prema Hrvatima izvan države, uključujući Hrvate u BiH, uspostavljajući institucije koje će biti zadužene za jačanje odnosa u svim područjima - od gospodarstva, medija, lobiranja do izravne suradnje, ekskluzivno doznaje Večernjak. U dokumentu o strategiji odnosa RH prema Hrvatima izvan RH, kojemu je Večernjak u posjedu, predviđa se utemeljenje zasebnog ureda Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske te vijeća Vlade za Hrvate izvan RH kojim bi predsjedao ministar vanjskih poslova i europskih integracija.

Poseban Zakon
Sve to zaokružit će se u zakonu o odnosu RH i Hrvata izvan Republike Hrvatske koji se treba donijeti u Hrvatskome saboru. Nakon što je 2000. godine ukinuto ministarstvo za odnose s Federacijom i BiH, prvi put nakon desetljeća Hrvatska donosi strateški dokument kojim će se unaprijediti odnosim s Hrvatima izvan domovine, od čega je jedan od važnijih dijelova lobiranje i suradnja s Hrvatima u BiH.

“Hrvatski narod u BiH jest konstitutivan, suveren i jednakopravan narod BiH.

Razmjerno prijeratnom broju svojih pripadnika, hrvatski je narod u BiH pretrpio najveća stradanja od srpske agresije na BiH i etničkog čišćenja. Interes RH jest unaprjeđivati dobrosusjedske odnose s BiH i podupirati BiH na putu europskih integracija. Povezivanje s Hrvatima u BiH, potpora njihovu povratku i ostanku u BiH te očuvanje njihove pune jednakopravnosti od strateškog su interesa za RH.

Stoga će RH, slijedom svoje ustavne obveze, ali i obveze koja proistječe iz Daytonskog mirovnog sporazuma, u suradnji s međunarodnom zajednicom učiniti sve kako bi Hrvati u BiH očuvali svoj ustavni status”, navodi se u strategiji. Pri tome se precizira da će se suradnja usredotočiti u oblastima vanjske politike prema kojoj ‘položaj Hrvata izvan RH jest jedan od prioriteta vanjske politike RH’. Utvrđuje se da RH i Hrvati izvan RH ‘čine jedinstven hrvatski kulturni prostor’.

Demografija
Potaknut će se i suradnja u oblasti obrazovanja s Hrvatima izvan RH, kao i u oblasti gospodarstva.

- Hrvati izvan RH mogu imati važnu ulogu u povezivanju RH s međunarodnim tijekovima robe i kapitala, što bi, prema strateškom okviru i strategiji održivog razvoja RH, trebalo, uz ostale učinke, rezultirati i porastom BDP-a, navodi se u strategiji. U tu svrhu Hrvatska će izgraditi poslovnu mrežu te sustavno stvoriti adresare povratnika, gospodarstvenika te ulaganja u RH. Bitne oblasti suradnje su i u demografskom oporavku gdje će Hrvatska potaknuti povratak i napose utjecati na smanjenje odljeva mozgova. Pri tome je iznimka BiH u kojoj će se potaknuti ostanak i povratak prognanih Hrvata.