Hrvatska je ovih dana oštro podeljena u reagovanjima na saučešće Ante Gotovine porodici preminulog Slobodana Miloševića - biskupi i pojedini nesumnjivi desničari podržavaju Gotovinin potez, vlada ćuti, a predsednik Stjepan Mesić, vodjstva političkih stranaka i pojedini mediji osudjuju njegov čin.

Sinoć je predsednik Mesić izjavio da ne može da razume da Gotovina šalje saučešće 'jednoj zločinačkoj porodici' za 'smrt zločinca, koji je kriv za sve što se na ovim prostorima dešavalo' i za hiljade smrti. Mesić je rekao i da bi još neki odgovorni za rat trebalo da dodju na klupu Haškog suda, pre svih vrh jugoslovenske armije, posebno generali Veljko Kadijević i Blagoje Adžić, kao i član predsedništva bivše SFRJ Branko Kostić.

Šef opozicione Socijaldemokratske partije Ivica Račan smatra da se oko tog Gotovininog poteza diglo previše buke, kao i da razume zbunjenost i kritike, ali i pokušaje Gotovininih poštovalaca da opravdaju njegov potez, iako bi ga osudili da je neko drugi to učinio. 'Ja ne bih uputio saučešće porodici Milošević', izjavio je Račan.

Predsednik glavnog odbora Udruženja ratnih vojnih invalida Josip Periša je za 'Vjesnik' izjavio da nikad ne bi potpisao saučešće Miloševiću, priznavši da, ako je Gotovinu vodila katolička ideja o opraštanju, onda ne vidi ništa sporno u njegovom saučešću, 'jer samo žrtva može oprostiti agresoru'. Rukovodstvo Udruženja suzdržalo se, medjutim, od bilo kakvih komentara Gotovininog poteza, obrazloživši to time da se radi o saučešću
'zbog smrti osobe koja je za nas, ali i za širu evropsku javnost, zločinac najširih razmjera'.

Gotovinu je, medjutim, podržao splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji mu šta više čestita na tom 'hrišćanskom i ljudskom potezu', a sličan stav imaju i ostali biskupi. To znači da vrh Rimokatoličke crkve odobrava potez generala Gotovine, koji je izraz saučešća porodici Slobodana Miloševića prezentovao kao deo svog hrišćanskog vaspitanja i obaveza, piše 'Jutarnji list'.

U Rimokatoličkoj crkvi niko ne misli da se tim Gotovininim potezom rehabilituju ili relativizuju Miloševićevi zločini, a biskupi, od kojih su mnogi u javnosti svrstani u konzervativnije i krajnje desno krilo crkve, zvučali su zadovoljno upravo zbog hrišćanskog karaktera Gotovininog gesta. Jedino se biskup gospićko-senjski Mile Bogović čudio zbog manipulacije Gotovininim potpisom na čitulji, koju su u beogradskoj štampi objavili pritvorenici u Ševeningenu, piše 'Jutarnji list'.

Komentator tog lista se tim povodom pita da li bi u slučaju da je Eva Braun nadživela Adolfa Hitlera njoj trebalo izraziti saučešće zbog Hitlerove smrti i da li bi neki hrvatski biskupi smatrali da je vrhunski domet hrišćanstva izraziti saučešće porodici jednog Hitlera.

Izražavajući uverenje da je Milošević
'najgori i najštetniji ratni zločinac u Evropi od Staljinove smrti', pri čemu izmedju Hitlera i Staljina ne treba praviti bitne razlike, komentator zagrebačkog lista ističe da izražavanje saučešća Miloševićevoj porodici od bilo koga ko se borio protiv Miloševića znači bar delimičnu amnestiju njegovih zločina.

'Jutarnji list' smatra da crkveni velikodostojanstvenici koji su podržali Gotovinin gest nisu to učinili iz teoloških, nego dnevnopolitičkih razloga, jer nisu mogli dopustiti da Gotovina, kao simbol njihovog vidjenja Hrvatske, bude bilo čime kompromitovan.

grade die kroaten reden über hitler lächerlich ...vom popoküsser zum kritiker 8)