BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 31 1234511 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 306

Hrvatski đaci pretili našoj deci klanjem!

Erstellt von sky, 12.09.2009, 16:15 Uhr · 305 Antworten · 11.252 Aufrufe

 1. #1
  sky
  Avatar von sky

  Registriert seit
  21.10.2008
  Beiträge
  1.360

  Hrvatski đaci pretili našoj deci klanjem!

  Učenici Matematičke gimnazije još u šoku zbog napada u Pragu

  Hrvatski đaci pretili našoj deci klanjem!

  Maturanti iz Zadra želeli su da se sukobe u Pragu sa beogradskim đacima, naši srećom nisu odgovorili na provokacije, priča za Press Ana Božičković, majka dva učenika Matematičke gimnazije
  Ustaško nasleđe... Deca u Hrvatskoj naučena da mrze Srbe Ustaško nasleđe... Deca u Hrvatskoj naučena da mrze Srbe

  Učenici trećeg razreda beogradske Matematičke gimnazije, koje su pijani maturanti Pomorske škole iz Zadra prekjuče napali ispred praškog hotela „Albion", danas završavaju ekskurziju po Češkoj i u večernjim satima stižu u Beograd!
  Napad hrvatskih učenika na beogradske đake u noći između srede i četvrtka, praćen povicima „Ubij, ubij, Srbina", „Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji"i bujicom drugih pretnji i uvreda na nacionalnoj osnovi, ponovo je aktuelizovao pitanje odnosa Hrvatske i Srbije. Naročito zbog činjenice da maturanti iz Zadra u vreme kraja ratnih sukoba u protekloj deceniji nisu još ni išli u školu.
  Nasleđena mržnja
  Ana Božičković, profesor i majka blizanaca Peđe i Darka, učenika Matematičke gimnazije koji su bili sa grupom učenika koja je napadnuta na ekskurziji u Pragu, kaže za Press da su joj deca u telefonskom razgovoru rekla da su ih vršnjaci iz Hrvatske najstrašnije vređali na nacionalnoj osnovi.
  „Večernji list": Samo verbalni sukob
  Hrvatski „Večernji list" u tekstu pod naslovom „Zadarski đaci vređali, a Beograđani bežali" predstavlja napad hrvatskih đaka na učenike iz Beograda kao običan verbalni sukob. U istom tekstu navodi se da „iako se u srbijanskim medijima pojavila informacija da je reč o učenicima zadarske Medicinske škole, to nam je demantovala jedna profesorka koja je s učenicima te škole u Pragu, rekavši da su uvrede uputili učenici Pomorske škole". U tekstu se pominje da su đaci iz Zadra beogradskim srednjoškolcima dovikivali uvrede na nacionalnoj osnovi, ali se navodi da fizičkog sukoba nije bilo.

  - Sinovi su mi ispričali da su učenici iz Zadra pevali uvredljive nacionalističke pesme, vređali ih, psovali, pretili... Ali, na sreću, naša deca nisu odgovarala na provokacije, pa je izbegnut veći sukob. Sa hrvatskim đacima te noći nisu bili njihovi profesori, a kako sam čula, bilo je očigledno i da su pod dejstvom alkohola. Obezbeđenje hotela i češka policija nisu pružili zaštitu našim đacima. Profesori i vodič iz turističke agencije su zbog toga doneli odluku da decu prebace u drugi hotel, koji se nalazi na drugom kraju grada - priča Božičkovićeva.
  Ona kaže da se redovno čuje sa sinovima, da su đaci Matematičke gimnazije juče oko podneva bili u poseti Karlovim Varima, i da danas posle doručka kreću za Beograd.
  Hrvatski mediji juče su, takođe, izveštavali o napadu hrvatskih huligana na đake iz Srbije, a „Jutarnji list" preneo je izjavu direktora Pomorske škole iz Zadra Svetka Perkovića.
  - Ako su naši učenici zaslužili sankcije dobiće ih, ali dvadesetak učenika sigurno nije moglo da izazove novi Balkanski rat. Nije mi jasno zašto je tuča nekoliko dečaka postala toliki međunarodni skandal - rekao je Perković.
  Bivši predsednik hrvatskog Helsinškog odbora, sociolog Žarko Puhovski, kaže za Press da smo na ovim prostorima već iskusili prenošenje trauma iz rata sa generacije na generaciju, i da nikoga ne treba da čudi što se to ponovo dešava.
  - Kada je ‘91. počeo rat na ovim prostorima, obe strane su se pozivale na 1941. Previše je bilo mrtvih i ranjenih da bi se zbog dobre privredne i turističke saradnje tako brzo sve zaboravilo. To, naravno, nije opravdanje, već objašnjenje svega što se dešava. Ovde se radi o mladim ljudima koji su očigledno pogrešno vaspitani i frustrirani, a uz to su opterećeni nacionalnim predrasudama. Te predrasude nisu nastale spontano, nego su rezultat kombinacije usmenog familijarnog predanja, pogrešnih izjava političara i napisa u novinama - objašnjava Puhovski.
  Inspekcija u školi
  Ovde se radi o mladim ljudima koji su očigledno pogrešno vaspitani i frustrirani, a uz to i opterećeni nacionalnim predrasudama ... Žarko Puhovski, hrvatski sociolog Ovde se radi o mladim ljudima koji su očigledno pogrešno vaspitani i frustrirani, a uz to i opterećeni nacionalnim predrasudama ... Žarko Puhovski, hrvatski sociolog

  Predsednik Foruma beogradskih osnovnih škola Miodrag Sokić rekao je za Press da incident u Pragu još jednom dovodi u pitanje opravdanost đačkih putovanja u inostranstvo!
  - Hrvatsku ostrašćenost neka komentariše neko drugi. Ja bih sa mesta predsednika Foruma beogradskih gimnazija samo pitao: „Šta su naši đaci posle ponoći tražili u diskoteci u Pragu? Zar je to svrha njihove ekskurzije?" Forum kao sindikat neće zaštiti nijednog svog člana ako traži prava povređena na ekskurziji, jer je on tamo otišao da zaradi novac, a ne da ispuni svoju radnu obavezu - upozorio je Sokić.
  U Ministarstvu prosvete kažu za Press da će, kada se deca vrate sa ekskurzije iz Praga, prosvetna inspekcija izaći na teren i utvrditi da li je ovo đačko putovanje realizovano u skladu sa pravilima. Pravilnik predviđa da svi učenici tokom boravka na ekskurziji moraju biti u krevetu najkasnije do ponoći. Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić kaže za Press da ne postoji nijedan opravdan razlog da naši učenici ostaju van hotela posle ponoći. Gradska inspekcija biće u ponedeljak u Matematičkoj gimnaziji i uradiće proveru plana, pripreme i realizacije ekskurzije u Pragu.
  - Sve đačke aktivnosti tokom ekskurzije moraju biti završene do ponoći i tačka - kaže Tmušić.
  Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović ponovio je da je najvažnije da niko od đaka i profesora nije povređen i da je ekskurzija ipak realizovana po unapred utvrđenom planu. U ponedeljak će u Matematičkoj gimnaziji biti održana konferencija za novinare povodom incidenta koji se desio na ekskurziji u Pragu.

  Anketa: Zašto hrvatska deca mrze Srbe?
  Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog veća iz Hrvatske:
  - Moja saznanja sa prostora bivše Jugoslavije govore da najveći teret prethodnog rata ostaje u nasleđe mladim ljudima koji s tim ratom nisu imali ništa. To predstavlja ozbiljan problem koji ukazuje da škole ne rade na obnovi poverenja i međuetničke tolerancije i da društvo nastavlja proizvodnju znamenja, simbola i retorike konflikta. Reagovanje srpskog ministarstva inostranih poslova je normalno i očekivano. Voleo bih kada bi dve vlade i vodeći ljudi Srbije i Hrvatske promovisali dobre međususedske odnose i bili uzor mladim ljudima.
  Aleksandar Stanković,hrvatski novinar:
  - Ja sam uvek iznova iznenađen i žalostan kada vidim događaje kao što je ovaj incident u Pragu. Međutim, kada čovek razmisli, shvati da ne treba biti previše iznenađen i neću se čuditi sledećih 10 godina, jer jednostavno živim u takvom društvu. Nisam optimista u tom pogledu, ali nadu mi daje činjenica da je danas bolje nego što je bilo pre 10 godina i da slični incidenti više nisu tako učestali. Ali, ako me pitate da li će biti još ovakvih incidenata, moj odgovor je - hoće.
  Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora u Srbiji:
  - Ratovi su odavno završeni, ali retorika na obe strane ni sada nije mnogo bolja. Zadar je grad koji je bio u ratnom okruženju i mogu da pretpostavim da je tamo tenzija mnogo veća nego u ostalim delovima Hrvatske. Incident u Pragu ukazuje da su mladi ljudi, nažalost, taoci jednog modela koji se u međuvremenu nije promenio, a to se jasno vidi kroz izjave političara, medije... Jako je važno da se taj javni diskurs u regionu promeni i da se na neki način distancira od prošlosti.

 2. #2
  Baader
  Wer Wind säht wird Sturm ernten.

  Lerne mit dem Hurrikan zu leben.

 3. #3

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  17.122
  Vergleichst du 91-95 mit 41-45?

 4. #4
  McChevap
  Ich liebe Zadar, super Stadt und sehr nette Einwohner, wenn man nicht gerade Serbe ist.

 5. #5
  Esseker
  Zitat Zitat von McChevap Beitrag anzeigen
  Ich liebe Zadar, super Stadt und sehr nette Einwohner, wenn man nicht gerade Serbe ist.
  Selber schuld, sage ich da mal...

 6. #6

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  17.122
  Ich glaube Zadar ist die serbophobste Stadt in Kroatien.

 7. #7

  Registriert seit
  13.05.2007
  Beiträge
  18.328
  Zitat Zitat von McChevap Beitrag anzeigen
  Ich liebe Zadar, super Stadt und sehr nette Einwohner, wenn man nicht gerade Serbe ist.

  so siehts aus!


 8. #8
  McChevap
  Zitat Zitat von Esseker Beitrag anzeigen
  Selber schuld, sage ich da mal...
  Bin gleicher Meinung.

 9. #9
  Avatar von Cobra

  Registriert seit
  08.06.2009
  Beiträge
  64.849
  Das der Threaderöffner ein vollbärtiger Filzlauscetnik ist, bezuegen nicht nur seine Hetzthreads sondern auch seine Signatur! Von daher, jebi se Cedo!

 10. #10

  Registriert seit
  13.05.2007
  Beiträge
  18.328
  Zitat Zitat von Idemo Beitrag anzeigen
  Ich glaube Zadar ist die serbophobste Stadt in Kroatien.
  verständlich wenn man bedenkt was da passiert ist

Seite 1 von 31 1234511 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Predsedniku Lacija pretili smr?u
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 04.05.2010, 12:30
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 20.04.2010, 15:00
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 13.04.2010, 11:00