BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 3 von 3

Ili svi, ili niko, pa onda niko

Erstellt von Mastakilla, 08.05.2010, 00:05 Uhr · 2 Antworten · 426 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Ili svi, ili niko, pa onda niko

  [h1] Ili svi, ili niko, pa onda niko [/h1]


  Sa prošlogodišnje proslave Dana pobede u Moskvi (Foto AFP)

  Iako je Ministarstvo odbrane Srbije htelo da uputi vod vojnika u Moskvu, a povodom 65 godina od završetka Drugog svetskog rata i pobede nad nacizmom, srpski vojnici ipak neće zagaziti strojevi korak na paradi na Crvenom trgu.

  Naime, ruski domaćini nisu uputili zvanični poziv Ministarstvu odbrane Srbije.Šteta, jer je srpski strojevi korak, naravno preuzet iz JNA, zapravo mešavina ruskog i pruskog, čime je i jedan od najtežih i najlepših strojevih koraka u svetu.

  Zašto, dakle, vojska Srbije nije dobila poziv za učešće na vojnoj paradi u Moskvi? Domaćin je verovatno razmišljao u istorijsko-praktičnim kategorijama. Istorijski gledano, antifašistički pokret u Jugoslaviji bio je prisutan u svim bivšim jugoslovenskim republikama, od Triglava do Vardara.

  Možemo se sporiti gde je i u kom vremenskom periodu bio jači, a gde slabiji, ali je činjenica da su svi jugoslovenski narodi dali svoj doprinos pobedi nad fašizmom i nacizmom. To što je ta pobeda negde proslavljana kontinuirano i posle raspada SFRJ, a negde nije, druga je priča.

  Tek ruski domaćini bili su u dilemi – ako su sve bivše jugoslovenske republike pravni naslednici SFRJ, a jesu, onda bi na paradu na Crvenom trgu logično trebalo pozvati sve nove vojske sa prostora bivše Jugoslavije. Ne možete biti pravni sukcesor iz jedne oblasti, a iz druge ne. To bi značilo da bi Crvenim trgom promarširali predstavnici šest armija šest bivših jugorepublika. Odnosno, ili svi, ili niko.

  Doduše, postojalo je i treće rešenje, pošto će u većem delu vojne parade biti predstavljene jedinice i vojnici upravo iz vremena Drugog svetskog rata, u uniformama i sa naoružanjem iz tog doba, bivši Jugosloveni mogli su, da su hteli, da pošalju mlade vojnike obučene u partizanske uniforme i sa ratnim znamenjem: Prva proleterska divizija, 21. srpska udarna divizija, 10. zagrebački korpus, 14. slovenačka udarna divizija, 18. istočnobosanska divizija, Šesta lička divizija, 41. makedonska divizija, pa silne crnogorske divizije i brigade...

  Ali, onda bi sigurno skočili i protestovali naslednici Jugoslovenske kraljevske vojske i Draže Mihailovića zašto oni nisu pozvani na Crveni trg. Ili četvrto rešenje za bivše Jugoslovene: da smo jednostavno poslali vojnike koji bi predstavljali bivšu JNA. Ionako ćemo uskoro imati zajedničke vežbe sa hrvatskom vojskom.


  To je verovatno bio tek deo istorijskog problema našeg učešća na paradi na Crvenom trgu i Rusi su bili svesni svih naših domaćihsporova. I nisu hteli da u Rusiju uvoze tu problematiku. A da su pozvane sve vojske bivše SFRJ imali bismo situaciju kao na izboru za Pesmu Evrovizije. Zapravo, defile vojnika iz bivše SFRJ više bi trajao od defilea vojnika iz SAD i Velike Britanije.

  No, što se tiče Srbije, na paradi će biti predsednik i vrhovni komandant oružanih snaga Srbije Boris Tadić, koji je među svetskim liderima jedan od prvih koji je dobio službeni poziv da dođe u Moskvu.

  Miroslav Lazanski
  [objavljeno: 07/05/2010]

  http://www.politika.rs/rubrike/tema-...a-niko.lt.html
  ____________________________

  Weis jemand etwas über angeblich geplante Zusammenarbeit der kroatischen und serbischen Armee?

 2. #2
  Avatar von Hundz Gemajni

  Registriert seit
  25.08.2006
  Beiträge
  13.015
  kp....aber hey, ich habe jetzt 4000 beiträge, TorÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ

 3. #3
  Baksuz
  Zitat Zitat von QQ LELE Beitrag anzeigen
  kp....aber hey, ich habe jetzt 4000 beiträge, TorÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ
  glikwunsh

Ähnliche Themen

 1. GTA 5 - Niko Belic 2nd
  Von Der_Buchhalter im Forum PC, Internet, Games
  Antworten: 84
  Letzter Beitrag: 21.06.2010, 00:23
 2. Niko Pranks
  Von Mastakilla im Forum Humor - Vicevi
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 30.04.2010, 19:38
 3. Posla ima, a niko ga ne?e
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 22.04.2009, 01:30
 4. Niko Kranjcar
  Von TORCIDA im Forum Sport
  Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 03.05.2008, 19:43
 5. Niko Kovač zu Hajduk ?
  Von Grasdackel im Forum Sport
  Antworten: 15
  Letzter Beitrag: 09.06.2007, 23:02