BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 8 von 8

Incko: U RS neće biti referenduma

Erstellt von Emir, 15.12.2009, 18:44 Uhr · 7 Antworten · 376 Aufrufe

 1. #1
  Emir

  Incko: U RS neće biti referenduma

  Incko: U RS neće biti referenduma
  Nije ovo odluka protiv RS ili FBiH, već odluka za pravnu državu i vladavinu zakona

  Duboko sam ubijeđen da referenduma u Republici Srpskoj o mojim odlukama neće biti, izjavio je jučer u intervjuu za "Dnevni avaz" visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).

  Nakon što je objavio nekoliko odluka koje se tiču mandata stranih sudija i tužilaca i grada Mostara, Incko je u ekskluzivnom razgovoru za naš list ocijenio da njegovi potezi nisu usmjereni ni protiv jednog naroda te da su neutralni i odmjereni.

  - Neće biti referenduma. Ali, ako ga bude, možda bi i bio neki postotak, pedeset-šezdeset posto za pitanje koje se postavi, ali je veliko pitanje koliki bi bio odziv na takav referendum. Možda bi rezultat bio kontra onoga koji ga je organizirao - kaže Incko.

  Šta ako RS doista donese odluku o referendumu u vezi s Vašim odlukama? Kakva će biti Vaša reakcija? Hoćete li to dozvoliti?

  - Čuo sam najave da će biti nekog izjašnjavanja Narodne skupštine RS, ali ja u to ne bih ulazio. Ne očekujem nekih većih reakcija. Nije ovo odluka protiv Republike Srpske ili Federacije BiH. Ona je odluka za pravnu državu i vladavinu zakona. Nije uperena ni protiv koga. Ne vidim zašto bi to bilo protiv RS, neko će reći i da je protiv FBiH.

  Većina bošnjačkih političkih stranaka tražila je ostanak svih stranaca, dok su Srbi iz RS tražili njihov odlazak. I jedni i drugi sigurno će Vas optužiti da ste udovoljili ovim drugima. Kakve Vi reakcije očekujete?

  - Ova odluka nije usmjerena ni protiv jednog naroda. Svi stranci ostaju, mislim da je to jasno, u novom kvalitetu. Ne bih špekulirao o tome da li je to nečija pobjeda ili nije, ali ovo je odluka svih članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), koje je jednoglasno ovo podržalo. Jedino je turski ambasador Vefahan Odžak (Ocak), podržavajući odluke, dodao i da Turska traži ostanak svih tužilaca i sudija.

  Šta će biti s predmetom protiv premijera RS Milorada Dodika, koji su vodili strani tužioci?

  - Pretpostavljam da će biti nastavljeni svi predmeti koji su sada u radu. Ništa neće završiti u ladici. Ne znam tačno ko je to radio, ali svi oni strani tužioci koji su radili, sada će ostati kao savjetnici i oni će svoja iskustva prenijeti na domaće. Koliko je takvih slučajeva koje vode strani tužioci, ja ne znam. Navodno ih ima više u FBiH, a manje u RS. Možda je to i zbog omjera stanovništva, ali ja to iskreno ne znam.

  Kakva će biti uloga i mandat stranaca koji će raditi kao savjetnici?

  - To je nova situacija i treba pitati gospođu Meddžidu Kresu i Milorada Barašina o tome. Smatram da će to biti jedan kvalitetan skok. Domaći tužioci i sudije trebaju preuzeti sve funkcije šefova odjela, pa čak i u Odjelu za ratne zločine, pa da stranci rade za njih. Moram reći da su u nekim slučajevima, nije to uvijek, domaći bili bolji, efikasniji i brži, jer znaju jezik.

  Donijeli ste odluku koja će pojednostaviti izbor gradonačelnika Mostara. Mnogi smatraju da ste time samo omogućili Hrvatima da "preuzmu" grad, odnosno izaberu svog čovjeka na tu poziciju. Kako to komentirate?

  - Nisam želio ulaziti u to ko će biti gradonačelnik, mada moje informacije govore da je SDA tamo najjača stranka. Ova odluka sasvim je neutralna, tehnička i sve kombinacije su moguće. Ja ne znam ko će se s kime dogovarati. Do sada je bio problem jer se nisu uopće dogovarali. Bilo je 17 pokušaja izbora i omjer je uvijek bio 13 ili 14 glasova za. Sada se nadam da će biti dogovora. Oni moraju raditi, ima tu i usvajanje budžeta. Ako se dogovore o gradonačelniku, onda će imati i većinu za budžet i ostale odluke, a ko će pobijediti, stvarno ne znam.

  Postoje mišljenja da je pitanje Mostara otvaranje vrata za uspostavljanje trećeg entiteta?

  - Ja tako ne mislim. Ovo je tehnička odluka poput one o tajnom glasanju. Potpuno je neutralna i izbalansirana. Skandalozno je i šokantno da politički lideri, koji su izabrani da riješe ova pitanja, nisu pokazali ozbiljnu spremnost da to i urade 14 mjeseci od izbora.

  Bilo je govora da ćete donijeti odluku da se u Mostaru gradonačelnik bira neposredno na izborima?

  - Ne mislim da je to moguće za naredne izbore i ta mogućnost sada nije razmatrana.
  DNEVNIAVAZ.BA - Dogadjaji - Incko: U RS ne?e biti referenduma

 2. #2
  Avatar von Apollon

  Registriert seit
  26.12.2008
  Beiträge
  228
  Vlada RS odbila da prihvati i primijeni Inckove odluke

  Datum: 14.12.2009 23:00
  Autor: M. Filipović, Ž. Bašić
  BANjA LUKA - Vlada Republike Srpske odbila je da prihvati i primijeni odluke koje je juče nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko i istakla da će zatražiti stav Narodne skupštine RS i građana RS putem referenduma o njima.
  Vlada je na vanrednoj sjednici odlučila da odbije da prihvati i primijeni odluke koje je donio visoki predstavnik, a kojima se nameće Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu BiH, Odluka o daljem produženju mandata međunarodnog člana VSTS-a i imenovanju Svena Mariusa Urkea da taj mandat izvršava, kao i Odluku o izmjenama Statuta Grada Mostara.
  - Visoki predstavnik nema nikakva pravna ovlašćenja da dekretom ukine legitimnu odluku koju su donijeli demokratski izabrani predstavnici u Parlamentu BiH, 1. oktobra 2009. godine - saopštila je Vlada RS.
  Vlada ističe da su pravna ovlašćenja visokog predstavnika ustanovljena Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, gdje mu se ne daje moć da bira sudije i tužioce, niti da odbacuje odluke izabranih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.
  - Na taj način, sa stanovišta prava, ova Inckova odluka nema pravnu snagu - navodi Vlada RS.
  Premijer RS Milorad Dodik izjavio je, poslije vanredne sjednice, da će Vlada danas od Narodne skupštine zatražiti da na posebnoj sjednici razmotri Inckove odluke i da potvrdi svoj raniji zaključak o izjašnjavanju građana na referendumu o nametnutim odlukama visokog predstavnika.
  Istakao je da Vlada RS ostaje privržena Ustavu BiH i Ustavu RS i da ne postoji ustavna i zakonska odredba da visoki predstavnik nameće ove odluke.
  - Ne možemo da prihvatimo ovakvo ponašanje visokog predstavnika u BiH. Ovo je pitanje pravnog digniteta i suvereniteta zemlje i prava na stav RS i od toga nećemo odustati - rekao je Dodik.
  Naveo je da je visoki predstavnik davno svojim odlukama suspendovao pravo u BiH.
  - Vlada RS će predložiti NSRS da povuče svoju saglasnost za formiranje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, jer nema potrebe da ova institucija postoji pored pravnog nasilja visokog predstavnika - rekao je Dodik.
  Pozvao je predstavnike Bošnjaka i Hrvata da zajedno eliminišu dugogodišnju tiraniju i pravno nasilje visokih predstavnika i drugih međunarodnih organizacija u BiH.
  Stav Vlade RS, saopšten poslije sjednice, je i da su Sud BiH i Tužilaštvo BiH strana tijela u pravosudnom sistemu BiH, nametnuti odlukama visokog predstavnika, mimo Ustava BiH.
  - Ako u Ustavu BiH nema Suda BiH, ni Tužilaštva BiH, onda je iluzorna rasprava da li su ti nametnuti organi ustavna kategorija. Zato je funkcionisanje Suda BiH i Tužilaštva BiH pravno nasilje, a to potvrđuje i ova odluka visokog predstavnika - saopštila je Vlada RS.
  Predsjednik RS Rajko Kuzmanović izjavio je da je Inckova odluka apsolutno neprihvatljiva i da je znak da je BiH i dalje protektorat.
  - Ovo je nasilje nad pravom zbog čega će RS veoma brzo razmotriti sve demokratske i pravne mehanizme i sredstva kako bi zaštitila svoje interese - rekao je on.
  Kuzmanović je naglasio da je samo odluka koju je donio Dejvid Švendimen o obustavljanju istraga dovoljna da diskvalifikuje strane sudije i tužioce kao pristrane i osvetoljubive.
  On je rekao da treba preispitati ne samo ulogu stranih sudija i tužilaca, već i sam koncept Suda i Tužilaštva BiH čiji je legitimitet ozbiljno doveden u pitanje.
  Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković rekao je da je u odluci visokog predstavnika suviše podudarnosti da bi bila slučajna.
  - Očigledno je da ovdje postoji dogovor između stranih sudija i tužilaca, visokog predstavnika u BiH i bošnjačkih stranaka koji zajedno žele da se kažnjavaju samo Srbi - kaže Živković.
  Lider DNS-a Marko Pavić rekao je da će ova stranka podržati sve mjere koje su zakonom predviđene da u BiH ne ostanu strane sudije i tužioci, pa ni u svojstvu savjetnika.
  Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić rekao je da je ovo najveći pokazatelj ko u stvari vlada BiH, te da je Incko pokazao da ne uvažava volju jednog od tri konstitutivna naroda i jednog od dva ravnopravna državotvorna entiteta.
  Predsjednik SDS-a Mladen Bosić nije komentarisao Inckovu odluku, već je samo rekao da "očekuje da premijer RS Milorad Dodik raspiše referendum o ostanku stranih sudija i tužilaca i referendum o ulasku u NATO".
  Predsjednik SRS RS Milanko Mihajlica rekao je da je Inckova odluka još sramnija poslije odluke Švendimena o obustavljanju dvije važne istrage ratnih zločina nad Srbima.
  Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Drago Kalabić smatra da će ovakva odluka zaustaviti BiH na evropskom putu.
  - Poruka iz OHR-a je - mi smo ovdje vlast - ovo će biti protektorat - rekao je Kalabić.
  Selman

  Ministar pravde RS Džerard Selman rekao je da Vlada ne prihvata nikakvo nametanje, podsjetivši da je davno dala konstruktivne prijedloge kako izađi iz sporne situacije.
  - Veoma je čudno što je produžen mandat i jednom članu VSTS-a, jer je riječ o osobi koja ima dvojno državljanstvo. Takođe, nema ni pravnog ni ustavnog osnova za postojanje savjetnika u sudovima - kazao je Selman.
  Odgovornost

  Vlada RS saopštila je da strane sudije i tužioci nemaju nikakvu odgovornost koju po zakonu imaju državljani BiH koji obavljaju iste funkcije.
  - Strancima u Tužilaštvu i Sudu BiH dat je imunitet od krivične, građanske i upravne odgovornosti na istom nivou kao diplomatama na osnovu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, navodi Vlada.  Vlada RS odbila da prihvati i primijeni Inckove odluke - Novosti - Glas Srpske

 3. #3
  Avatar von Apollon

  Registriert seit
  26.12.2008
  Beiträge
  228
  Zitat Zitat von Apollon Beitrag anzeigen
  Vlada RS odbila da prihvati i primijeni Inckove odluke

  Datum: 14.12.2009 23:00
  Autor: M. Filipović, Ž. Bašić
  BANjA LUKA - Vlada Republike Srpske odbila je da prihvati i primijeni odluke koje je juče nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko i istakla da će zatražiti stav Narodne skupštine RS i građana RS putem referenduma o njima.
  Vlada je na vanrednoj sjednici odlučila da odbije da prihvati i primijeni odluke koje je donio visoki predstavnik, a kojima se nameće Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu BiH, Odluka o daljem produženju mandata međunarodnog člana VSTS-a i imenovanju Svena Mariusa Urkea da taj mandat izvršava, kao i Odluku o izmjenama Statuta Grada Mostara.
  - Visoki predstavnik nema nikakva pravna ovlašćenja da dekretom ukine legitimnu odluku koju su donijeli demokratski izabrani predstavnici u Parlamentu BiH, 1. oktobra 2009. godine - saopštila je Vlada RS.
  Vlada ističe da su pravna ovlašćenja visokog predstavnika ustanovljena Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, gdje mu se ne daje moć da bira sudije i tužioce, niti da odbacuje odluke izabranih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.
  - Na taj način, sa stanovišta prava, ova Inckova odluka nema pravnu snagu - navodi Vlada RS.
  Premijer RS Milorad Dodik izjavio je, poslije vanredne sjednice, da će Vlada danas od Narodne skupštine zatražiti da na posebnoj sjednici razmotri Inckove odluke i da potvrdi svoj raniji zaključak o izjašnjavanju građana na referendumu o nametnutim odlukama visokog predstavnika.
  Istakao je da Vlada RS ostaje privržena Ustavu BiH i Ustavu RS i da ne postoji ustavna i zakonska odredba da visoki predstavnik nameće ove odluke.
  - Ne možemo da prihvatimo ovakvo ponašanje visokog predstavnika u BiH. Ovo je pitanje pravnog digniteta i suvereniteta zemlje i prava na stav RS i od toga nećemo odustati - rekao je Dodik.
  Naveo je da je visoki predstavnik davno svojim odlukama suspendovao pravo u BiH.
  - Vlada RS će predložiti NSRS da povuče svoju saglasnost za formiranje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, jer nema potrebe da ova institucija postoji pored pravnog nasilja visokog predstavnika - rekao je Dodik.
  Pozvao je predstavnike Bošnjaka i Hrvata da zajedno eliminišu dugogodišnju tiraniju i pravno nasilje visokih predstavnika i drugih međunarodnih organizacija u BiH.
  Stav Vlade RS, saopšten poslije sjednice, je i da su Sud BiH i Tužilaštvo BiH strana tijela u pravosudnom sistemu BiH, nametnuti odlukama visokog predstavnika, mimo Ustava BiH.
  - Ako u Ustavu BiH nema Suda BiH, ni Tužilaštva BiH, onda je iluzorna rasprava da li su ti nametnuti organi ustavna kategorija. Zato je funkcionisanje Suda BiH i Tužilaštva BiH pravno nasilje, a to potvrđuje i ova odluka visokog predstavnika - saopštila je Vlada RS.
  Predsjednik RS Rajko Kuzmanović izjavio je da je Inckova odluka apsolutno neprihvatljiva i da je znak da je BiH i dalje protektorat.
  - Ovo je nasilje nad pravom zbog čega će RS veoma brzo razmotriti sve demokratske i pravne mehanizme i sredstva kako bi zaštitila svoje interese - rekao je on.
  Kuzmanović je naglasio da je samo odluka koju je donio Dejvid Švendimen o obustavljanju istraga dovoljna da diskvalifikuje strane sudije i tužioce kao pristrane i osvetoljubive.
  On je rekao da treba preispitati ne samo ulogu stranih sudija i tužilaca, već i sam koncept Suda i Tužilaštva BiH čiji je legitimitet ozbiljno doveden u pitanje.
  Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković rekao je da je u odluci visokog predstavnika suviše podudarnosti da bi bila slučajna.
  - Očigledno je da ovdje postoji dogovor između stranih sudija i tužilaca, visokog predstavnika u BiH i bošnjačkih stranaka koji zajedno žele da se kažnjavaju samo Srbi - kaže Živković.
  Lider DNS-a Marko Pavić rekao je da će ova stranka podržati sve mjere koje su zakonom predviđene da u BiH ne ostanu strane sudije i tužioci, pa ni u svojstvu savjetnika.
  Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić rekao je da je ovo najveći pokazatelj ko u stvari vlada BiH, te da je Incko pokazao da ne uvažava volju jednog od tri konstitutivna naroda i jednog od dva ravnopravna državotvorna entiteta.
  Predsjednik SDS-a Mladen Bosić nije komentarisao Inckovu odluku, već je samo rekao da "očekuje da premijer RS Milorad Dodik raspiše referendum o ostanku stranih sudija i tužilaca i referendum o ulasku u NATO".
  Predsjednik SRS RS Milanko Mihajlica rekao je da je Inckova odluka još sramnija poslije odluke Švendimena o obustavljanju dvije važne istrage ratnih zločina nad Srbima.
  Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Drago Kalabić smatra da će ovakva odluka zaustaviti BiH na evropskom putu.
  - Poruka iz OHR-a je - mi smo ovdje vlast - ovo će biti protektorat - rekao je Kalabić.
  Selman

  Ministar pravde RS Džerard Selman rekao je da Vlada ne prihvata nikakvo nametanje, podsjetivši da je davno dala konstruktivne prijedloge kako izađi iz sporne situacije.
  - Veoma je čudno što je produžen mandat i jednom članu VSTS-a, jer je riječ o osobi koja ima dvojno državljanstvo. Takođe, nema ni pravnog ni ustavnog osnova za postojanje savjetnika u sudovima - kazao je Selman.
  Odgovornost

  Vlada RS saopštila je da strane sudije i tužioci nemaju nikakvu odgovornost koju po zakonu imaju državljani BiH koji obavljaju iste funkcije.
  - Strancima u Tužilaštvu i Sudu BiH dat je imunitet od krivične, građanske i upravne odgovornosti na istom nivou kao diplomatama na osnovu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, navodi Vlada.  Vlada RS odbila da prihvati i primijeni Inckove odluke - Novosti - Glas Srpske
  Meine meldung is von gestern :P

 4. #4
  Avatar von Apollon

  Registriert seit
  26.12.2008
  Beiträge
  228
  Zitat Zitat von Apollon Beitrag anzeigen
  Vlada RS odbila da prihvati i primijeni Inckove odluke

  Datum: 14.12.2009 23:00
  Autor: M. Filipović, Ž. Bašić
  BANjA LUKA - Vlada Republike Srpske odbila je da prihvati i primijeni odluke koje je juče nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko i istakla da će zatražiti stav Narodne skupštine RS i građana RS putem referenduma o njima.
  Vlada je na vanrednoj sjednici odlučila da odbije da prihvati i primijeni odluke koje je donio visoki predstavnik, a kojima se nameće Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu BiH, Odluka o daljem produženju mandata međunarodnog člana VSTS-a i imenovanju Svena Mariusa Urkea da taj mandat izvršava, kao i Odluku o izmjenama Statuta Grada Mostara.
  - Visoki predstavnik nema nikakva pravna ovlašćenja da dekretom ukine legitimnu odluku koju su donijeli demokratski izabrani predstavnici u Parlamentu BiH, 1. oktobra 2009. godine - saopštila je Vlada RS.
  Vlada ističe da su pravna ovlašćenja visokog predstavnika ustanovljena Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, gdje mu se ne daje moć da bira sudije i tužioce, niti da odbacuje odluke izabranih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.
  - Na taj način, sa stanovišta prava, ova Inckova odluka nema pravnu snagu - navodi Vlada RS.
  Premijer RS Milorad Dodik izjavio je, poslije vanredne sjednice, da će Vlada danas od Narodne skupštine zatražiti da na posebnoj sjednici razmotri Inckove odluke i da potvrdi svoj raniji zaključak o izjašnjavanju građana na referendumu o nametnutim odlukama visokog predstavnika.
  Istakao je da Vlada RS ostaje privržena Ustavu BiH i Ustavu RS i da ne postoji ustavna i zakonska odredba da visoki predstavnik nameće ove odluke.
  - Ne možemo da prihvatimo ovakvo ponašanje visokog predstavnika u BiH. Ovo je pitanje pravnog digniteta i suvereniteta zemlje i prava na stav RS i od toga nećemo odustati - rekao je Dodik.
  Naveo je da je visoki predstavnik davno svojim odlukama suspendovao pravo u BiH.
  - Vlada RS će predložiti NSRS da povuče svoju saglasnost za formiranje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, jer nema potrebe da ova institucija postoji pored pravnog nasilja visokog predstavnika - rekao je Dodik.
  Pozvao je predstavnike Bošnjaka i Hrvata da zajedno eliminišu dugogodišnju tiraniju i pravno nasilje visokih predstavnika i drugih međunarodnih organizacija u BiH.
  Stav Vlade RS, saopšten poslije sjednice, je i da su Sud BiH i Tužilaštvo BiH strana tijela u pravosudnom sistemu BiH, nametnuti odlukama visokog predstavnika, mimo Ustava BiH.
  - Ako u Ustavu BiH nema Suda BiH, ni Tužilaštva BiH, onda je iluzorna rasprava da li su ti nametnuti organi ustavna kategorija. Zato je funkcionisanje Suda BiH i Tužilaštva BiH pravno nasilje, a to potvrđuje i ova odluka visokog predstavnika - saopštila je Vlada RS.
  Predsjednik RS Rajko Kuzmanović izjavio je da je Inckova odluka apsolutno neprihvatljiva i da je znak da je BiH i dalje protektorat.
  - Ovo je nasilje nad pravom zbog čega će RS veoma brzo razmotriti sve demokratske i pravne mehanizme i sredstva kako bi zaštitila svoje interese - rekao je on.
  Kuzmanović je naglasio da je samo odluka koju je donio Dejvid Švendimen o obustavljanju istraga dovoljna da diskvalifikuje strane sudije i tužioce kao pristrane i osvetoljubive.
  On je rekao da treba preispitati ne samo ulogu stranih sudija i tužilaca, već i sam koncept Suda i Tužilaštva BiH čiji je legitimitet ozbiljno doveden u pitanje.
  Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković rekao je da je u odluci visokog predstavnika suviše podudarnosti da bi bila slučajna.
  - Očigledno je da ovdje postoji dogovor između stranih sudija i tužilaca, visokog predstavnika u BiH i bošnjačkih stranaka koji zajedno žele da se kažnjavaju samo Srbi - kaže Živković.
  Lider DNS-a Marko Pavić rekao je da će ova stranka podržati sve mjere koje su zakonom predviđene da u BiH ne ostanu strane sudije i tužioci, pa ni u svojstvu savjetnika.
  Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić rekao je da je ovo najveći pokazatelj ko u stvari vlada BiH, te da je Incko pokazao da ne uvažava volju jednog od tri konstitutivna naroda i jednog od dva ravnopravna državotvorna entiteta.
  Predsjednik SDS-a Mladen Bosić nije komentarisao Inckovu odluku, već je samo rekao da "očekuje da premijer RS Milorad Dodik raspiše referendum o ostanku stranih sudija i tužilaca i referendum o ulasku u NATO".
  Predsjednik SRS RS Milanko Mihajlica rekao je da je Inckova odluka još sramnija poslije odluke Švendimena o obustavljanju dvije važne istrage ratnih zločina nad Srbima.
  Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Drago Kalabić smatra da će ovakva odluka zaustaviti BiH na evropskom putu.
  - Poruka iz OHR-a je - mi smo ovdje vlast - ovo će biti protektorat - rekao je Kalabić.
  Selman

  Ministar pravde RS Džerard Selman rekao je da Vlada ne prihvata nikakvo nametanje, podsjetivši da je davno dala konstruktivne prijedloge kako izađi iz sporne situacije.
  - Veoma je čudno što je produžen mandat i jednom članu VSTS-a, jer je riječ o osobi koja ima dvojno državljanstvo. Takođe, nema ni pravnog ni ustavnog osnova za postojanje savjetnika u sudovima - kazao je Selman.
  Odgovornost

  Vlada RS saopštila je da strane sudije i tužioci nemaju nikakvu odgovornost koju po zakonu imaju državljani BiH koji obavljaju iste funkcije.
  - Strancima u Tužilaštvu i Sudu BiH dat je imunitet od krivične, građanske i upravne odgovornosti na istom nivou kao diplomatama na osnovu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, navodi Vlada.  Vlada RS odbila da prihvati i primijeni Inckove odluke - Novosti - Glas Srpske
  Meine Meldung is von gestern :P

 5. #5
  Avatar von Ravna_Posavina

  Registriert seit
  29.10.2009
  Beiträge
  7.028
  Dodik droht ziemlich oft mit Referenden. Wirklich kommen wird denk ich nie eines....

 6. #6
  Emir
  Zitat Zitat von Apollon Beitrag anzeigen
  Meine Meldung is von gestern :P
  Nach 3 Posts sollten wir es alle verstanden haben ....

  Zitat Zitat von Ravna_Posavina Beitrag anzeigen
  Dodik droht ziemlich oft mit Referenden. Wirklich kommen wird denk ich nie eines....
  der droht schon Jahre lang .....

 7. #7
  Avatar von Ravna_Posavina

  Registriert seit
  29.10.2009
  Beiträge
  7.028
  Zitat Zitat von Emir88 Beitrag anzeigen
  Nach 3 Posts sollten wir es alle verstanden haben ....  der droht schon Jahre lang .....

  Mein ich ja

  Am Anfang bin ich nervös geworden. Dann fand ich es lustig. Aber jz...  So sehe ich jedes Mal aus, wenn ich Dodik und Referendum in einem Satz lese...

 8. #8
  Neutralist
  Nezavisna Republika Srpska 2010

Ähnliche Themen

 1. SLO: Bez referenduma o izbrisanima
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.06.2010, 13:30
 2. Incko: Ne?e biti refrenduma u RS
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.12.2009, 13:00
 3. Incko: OHR ne?e biti zatvoren
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 19.11.2009, 18:30
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 25.03.2009, 13:30
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 02.03.2009, 08:01