BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 2 von 2

Inzko: Ab dem 21. Feburar mehr Brüssel und weniger Dayton

Erstellt von Emir, 09.02.2011, 23:30 Uhr · 1 Antwort · 438 Aufrufe

 1. #1
  Emir

  Inzko: Ab dem 21. Feburar mehr Brüssel und weniger Dayton

  09.02.2011. u 21:44
  Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da će odluke koje Evropska unija bude donijela 21. februara značiti, na jedan način, više Evrope, manje Dejtona u BiH.
  Inzko je za BN televiziju potvrdio da će ministri EU 21. februara donijeti "krupne odluke" kada je u pitanju BiH te najavio da će naša zemlja dobiti i novog šefa Delegacije Evropske unije s funkcijom evropskog specijalnog predstavnika.
  “Znam da se tamo veoma pažljivo priprema izbor novog predstavnika, ambasadora EU u Sarajevu, na položaj koji je već nekoliko mjeseci upražnjen. Oni traže jaku ličnost”, rekao je Inzko.
  Potvrdio je da se razmišlja o jačem prisustvu EU u BiH, što je njemu, kaže, drago.
  “Ako bih grubo rekao, onda će biti nešto manje Dejtona, a više Brisela”, naveo je visoki predstavnik u BiH.
  Evropa je svjesna, dodao je, da BiH stagnira, zaostaje i ulazi u proces izolacije, a nezadovoljstvo građana je sve veće, zbog čega hitno mora učiniti “krupne rezove”.
  “Svjesni smo stanja u BiH, znamo da ima 43 posto nezaposlenih. Momentalno se o sankcijama ne razmišlja, ali nezadovoljstvo raste. Nije moguće da na jednoj strani bh. lideri kažu želimo u Evropu, a s druge strane kod kuće ne mogu da srede svoje stvari”, naveo je Inzko.
  Demantirao je i pisanje nekih medija da namjerava zamrznuti plaće poslanicima u Predstavničkog domu Parlamentarne skupštine BiH te izrazio nadu da će na sutrašnjem sastanku predstavnika političkih stranaka u Sarajevu doći do pomaka i, kako je rekao, razumijevanja političara za stanje i probleme u zemlji.


  Inzko: Od 21. februara vi

 2. #2
  Emir
  Konferencija posvećena Dejtonskom sporazumu i budućnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj će između ostalih sudjelovati bivši američki predsjednik Bill Clinton i najviši dužnosnici njegove administracije te hrvatski predsjednik Ivo Josipović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, održat će se danas na Univerzitetu New York u organizaciji fondacije "Clinton Global Initiative."
  Konferencija pod nazivom "Amerika na raskršću: Dejtonski sporazum i početak diplomacije 21. stoljeća" imat će dva panela. Prvi panel, istog naziva kao i konferencija, bavit će se analitičkom procjenom toga što je donio Dejtonski sporazum i koje je rezultate tada postigla američka vanjska politika, dok će drugi panel, pod nazivom "Petnaest godina kasnije: ohrabrivanje privrednog razvoja i integracija s Evropom", biti posvećen budućnosti regije - njezinoj stabilnosti i prosperitetu, izvijestila je VoA.
  Među 400 sudionika na konferenciji će sudjelovati i bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, bivši američki ambasador u Republici Hrvatskoj Peter Galbraith, bivši vrhovni zapovjednik NATO-a za Evropu Wesley Clark, nekadašnji savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Sandy Berger i drugi američki diplomati koji su aktivno oblikovali američku politiku prema nekadašnjoj SFRJ i jugoistoku Evrope.
  Kao moderatorica pojavit će se neizostavno lice s TV-ekrana iz 90-ih ratna dopisnica CNN-a Christiane Amanpour. Sadašnja američka administracija na konferenciju šalje zamjenika državne tajnice Jamesa Steinberga, a od evropskih dužnosnika na konferenciji će sudjelovati visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton.
  Dejtonski sporazum potpisan je u decembru 1995. godine u Parizu, nakon pregovora koje je u zračnoj bazi Wright-Patterson u Daytonu, Ohajo, s predsjednicima Franjom Tuđmanom, Alijom Izetbegovićem i Slobodanom Miloševićem vodio Richard Holbrooke.
  Na jednodnevnoj konferenciji posebna će se počast odati upravo Richardu Holbrookeu, nekadašnjem posebnom izaslaniku Billa Clintona i "arhitektu Daytona" koji je preminuo 13. decembra 2010.
  Daytonski mirovni sporazum je administracija predsjednika Clintona označila kao veliku diplomatsku pobjedu, ali kasnije je i ključni američki pregovarač, Richard Holbrooke, govorio kako bi sporazum trebalo dograditi te da je dejtonski Ustav BiH bio samo temelj za izgradnju države.
  Upravo o tome i treba biti riječi na današnjem skupu, uz pitanje je li sporazum kojim je okončan rat ujedno i poraz etike i pravednosti te je li jedan od entiteta u BiH utemeljen na etničkom čišćenju. Možda upravo u tome pitanju leži odgovor zbog čega na njujorškom skupu nema nijednog predstavnika bosanskohercegovačkih Srba ili predstavnika iz Beograda.

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 27.06.2012, 12:01
 2. Antworten: 13
  Letzter Beitrag: 19.01.2010, 18:01
 3. Weniger Kirchen, mehr Moscheen
  Von albaner im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 47
  Letzter Beitrag: 06.12.2006, 17:28
 4. Antworten: 40
  Letzter Beitrag: 04.09.2005, 19:41