BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 6 von 6

Iz automata pucali na hrvatske povratnike

Erstellt von Mastakilla, 08.09.2010, 16:22 Uhr · 5 Antworten · 614 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Iz automata pucali na hrvatske povratnike

  Iz automata pucali na hrvatske povratnike  JABLANICA - Koliko su hrvatski povratnici danas i nakon 15 godina nakon rata sigurni, pokazuje stravičan incident u zaseoku Srednja Mahala - Sovići kod Jablanice, u kojem su u noći s ponedjeljka na utorak bošnjački mještani nasumice pucali po kućama Hrvata povratnika. Na svu sreću, nije bilo ozlijeđenih, no pucnjevi koji su uznemirili povratnike kulminacija su sukoba koji je izbio iste noći oko 21 sat pred kućom Ivana Rogića, zamjenika ravnatelja Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Naime, sam Rogić nam je u izjavi pojasnio kako su četvorica muškaraca bošnjačke nacionalnosti pokušala provaliti u njegovu kuću, a nakon što su mještani, inače povratnici, čuli neobične zvukove, pokušali su vidjeti što se zapravo događa te uspostaviti kontakt s nepozvanim gostima.

  Noževi i puške


  No, tada je nastupila prava drama, jer je, prema Rogićevim riječima, odmah po dolasku izbio fizički sukob, pri čemu je jedan od onih koji su sudjelovali u obijanju kuće potegao nož prema hrvatskim povratnicima.
  - Došlo je do konflikta nakon čega je jedna od osoba koje su sudjelovale u obijanju udarila mog prezimenjaka Juru Rogića šakom u predjelu lica. Nakon toga navedena se četvorka uputila prema svom vozilu uz prijetnje mještanima te su rekli da će se vrlo brzo vratiti s oružjem, naglasio je Rogić. Tako je i bilo, jer je malo poslije ista skupina prošla automobilom kroz ovo mjesto, ispalivši pritom više hitaca.
  - Pucali su nasumice, uglavnom prema kućama, naveo je Rogić, koji je potvrdio kako je navedena četvorka prepoznata, a u međuvremenu je pravodobno reagirala i policija. Kako bi ipak osigurali miran san hrvatskim povratnicima u ovom zaseoku, vozilo ophodnje je cijelu noć bilo na licu mjesta. Već jučer ujutro napravljen je očevid te su uzeti svi materijalni dokazi s lica mjesta, a Rogić se nada kako će policija u sklopu svoje istrage uraditi dobar potez i reagirati sukladno zakonu, tim više što je poznato tko su napadači.

  Loša poruka


  Sam Rogić smatra kako nije toliko bitno što je njegova kuća bila u pitanju, nego činjenica kako su napadači, iako od prije skloni pljačkama, bili Bošnjaci, a žrtve Hrvati, te se jednim dijelom svakako radi i o napadu na one koji su se nakon rata odlučili vratiti na svoja ognjišta.
  - Ovo je vrlo ružna i mučna situacija, pogotovo zbog tih ljudi. Svaki objekt je mogao biti objekt krađe, ali je ovdje bitnije kako je toliko godina prošlo od rata te uporaba oružja zaista ne priliči vremenu i prostoru, zaključio je Rogić.

  U bijegu


  Glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNŽ-a Srećko Bošnjak potvrdio je kako je u noći s ponedjeljka na utorak došlo do pokušaja provale u kuću Ivana Rogića, nakon čega provalnici fizički nasrću na mještane koji su ih u međuvremenu zatekli na djelu.
  - Jednog su udarili šakom, a drugog pokušali ubosti nožem, a prilikom bijega s lica mjesta pucali su iz automatskog oružja, kazao je Bošnjak, dodavši da, srećom, nisu pogodili nikoga od mještana.
  - U ovom su trenutku četvorica provalnika i napadača još uvijek u bijegu, naveo je Bošnjak. Neslužbeno se doznaje kako se radi o Anelu Radošu, Elvedinu Radošu, Neziru Selbetu i Adelu Murselu, svi iz spomenutog naselja gdje se provala i dogodila.

  Učestali napadi


  Napad pored Jablanice samo je jedan u nizu incidenata na području sjeverne Hercegovine. Pri tom je posljednjih godina prednjačila općina Konjic u kojoj je zabilježeno više provala i otuđivanja imovine hrvatskih povratnika. Primjerice, u Buturović Polju, nedaleko od Konjica, prošli je tjedan zapaljena hrvatska kuća samo deset dana nakon što je obnovljena. Ove informacije je potvrdio Ante Ivanković, rođak vlasnice kuće, inače hrvatske iseljenice Ane Grgić koja već četrdeset godina živi u Njemačkoj. Istodobno, 5. srpnja ove godine Jozo Krešo iz hrvatskog sela Krtići prijavio je krađu zvona sa zvonika mjesne kapele teškog oko 100 kilograma, dok je samo nekoliko mjeseci ranije zabilježen napad na povratnicu Janju Jozić (76) iz sela Pokojište.

  Piše: D. Pušić

 2. #2

  Registriert seit
  04.05.2010
  Beiträge
  3.244
  warscheinlich haben die kroaten wieder mal mit einer abspaltung der hercegbosna gedroht... anders kann ich mir das nicht erklären

 3. #3

  Registriert seit
  22.08.2010
  Beiträge
  119
  Am besten man ignoriert solche Themen.

  Sarajevo wird es schon richten für die Kroaten.

  Man muss aber schon sagen das es an dem nötigen willen fehlt seitens der Kroaten sich in diesen Staat zu intergrieren

 4. #4
  Avatar von Koma

  Registriert seit
  01.01.2007
  Beiträge
  21.155
  Zitat Zitat von Pardon Beitrag anzeigen
  Am besten man ignoriert solche Themen.

  Sarajevo wird es schon richten für die Kroaten.

  Man muss aber schon sagen das es an dem nötigen willen fehlt seitens der Kroaten sich in diesen Staat zu intergrieren
  was bist du für ein fake?

 5. #5
  Avatar von Koma

  Registriert seit
  01.01.2007
  Beiträge
  21.155
  zum thema, nichts neues im staate bih

 6. #6

  Registriert seit
  16.04.2010
  Beiträge
  2.626
  Und sowas will in die EU

Ähnliche Themen

 1. Opet pucnjava na povratnike u Ža?u
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 19.06.2010, 18:00
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.05.2010, 13:00
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 30.11.2009, 17:00
 4. Stanovi za Srbe povratnike
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.08.2009, 16:30
 5. Izgradnja ku?e za povratnike
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 02.06.2009, 20:00