BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 8 von 8

Izet Nanic

Erstellt von Velez, 28.05.2007, 04:47 Uhr · 7 Antworten · 4.154 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Velez

  Registriert seit
  08.04.2006
  Beiträge
  8.514

  Izet Nanic

  http://buzimljani.graz-raja.com/inde...sk=view&id=671

  Izet Nanic war ein kommandeur in der abih. es geht um ihn und wie er gestorben ist. er ist aus buzim.

  PS. jetzt sollte die übersetzung auch für dich langen braveheart.

 2. #2
  Avatar von Stranac

  Registriert seit
  14.02.2007
  Beiträge
  334
  kannst du nicht wenigstens ne kurze zusammenfassung schreiben? wie er gestorben ist, wo er gestorben ist, wann er gestorben ist? wer dieser mann war, was für ne macht er ausübte etc etc.

 3. #3
  Avatar von Velez

  Registriert seit
  08.04.2006
  Beiträge
  8.514
  Zitat Zitat von Stranac Beitrag anzeigen
  kannst du nicht wenigstens ne kurze zusammenfassung schreiben? wie er gestorben ist, wo er gestorben ist, wann er gestorben ist? wer dieser mann war, was für ne macht er ausübte etc etc.
  sobald ich wieder wach bin kann ich es machen ja, aber jetzt geh ich schlafen.

 4. #4
  Avatar von Stranac

  Registriert seit
  14.02.2007
  Beiträge
  334
  ok, ich auch, gute nacht

 5. #5
  Avatar von meko

  Registriert seit
  15.05.2007
  Beiträge
  10.778
  eigentlich schade das über diesen mann nicht öfter geredet wird.

 6. #6
  Avatar von meko

  Registriert seit
  15.05.2007
  Beiträge
  10.778
  Zitat Zitat von meko Beitrag anzeigen
  ich versuche mal diesen thread weiterzuführen!

  izet nanic,.. einer der größten helden im vergangenen krieg.

  selten wurde über einen kommandanten so gut gesprochen. er hat größtes ansehen genossen auch zu lebzeiten.  Izet Nanić je rođen 04.oktobra 1965.godne u Bužimu,od majke Rasime i oca Ibrahima drugi od sedam sinova.Osnovnu školu je završio u Bužimu sa odličnim uspjehom,a srednju vojnu (opštu) školu završio je u Zagrebu 1984.godine.

  Po završetku srednje škole upisuje Vojnu akademiju u Beogradu (smijer RV PVO) gdje provodi dvije godine (1984-1986) jednu godinu u Sarajevu,da bi Vojnu akademiju završio u Zagrebu 1987.godine.Oženio se 1987.godine Sefijom djev,Remetić iz Varoške Rijeke.a 1988. godine dobio kćerku Leu,1991. godine sina Nevzeta i 1993.godine sina Ibrahima.Svoje službovanje u bivšoj JNA,kao poručnik ARJ PVO,provodi u Kragujevcu da bi nakon 4.godine rada prozreo namjere velikosrbske politike i napustio već kompromitavnu JNA početkom1992. godine.

  Nakon napuštenja bivše JNA dolazi sa porodicom u rodni Bužim gde uzima aktivno učešće u organizaciji odbrane i formiranju prvih jojnih jedinica .Formiranjem ŠTO, a 01.08.1992.godine postavljen je na dužnost komadanta ŠTO Bužim .Idejni je vođa i tvorac 105.BUKB ( Bužimsaka udarna krajiška brigada) koja je formirana 15.08.1992.godine ( kasnije 105. BUMB 505.viteška mtbr.)Brigadu uspješno vodi kroz brojne bitke i briljantne pobjede,te izgrađuju specifičnu Brigadu sa prepoznatljivim i jedinstvenim načinom ratovanja.Formira specijalne jedinice (ČSN-BSN «Hamza» i DIV «Gazije» koje kroz brojne bitke izrastaju u najbolje jedinice 5.korpusa i A R BIH.Brigadir Izet Nanić ostavio je iza sebe nimalo jednostavnu zadaću historičarima koji će morati istražiti fenomen Bužima , mjesta ko je prije rata brojalo 18.000 stanovnika ,mjesta kojeg svi slobodari opravdano nazivaju izvorištem nadahnuća,oazom u kojoj se najbolje čuvala i sačuvala nepomućena slika Bosne i Hercegovine kao jedinoj domovini ,našoj potrebi , kao idealu i kao temelju naše budućnosti.Moraće istražiti fenomen bužimskog borca –viteza i njihovog Komadanta –idejnog tvorca i vodje.


  ------------------------


  lesen lohnt sich!


  Zapis o legendi


  IGMANE*, CRNI JE... (*igman= izet nanic)

  Želim da ovo ostane kao autentičan zapis. Zapis o legendi bošnjačkog naroda za sva buduća pokoljenja. Zapis o pogibiji čovjeka – heroja Bosne – Komandanta 505. viteške brigade, brigadira Izeta Nanića.


  O velikim ljudima teško je pisati. Neka nam ovaj dokument ostane kao jedna u nizu lekcija kako se brani Bosna.

  O brigadiru Izetu Naniću bilo šta da se napiše malo je, nikakve riječi ne mogu dočarati njegovu veličinu, ostaju njegova djela.  Ćorkovača (k-603), rano jutro 5. augusta 1995. godine. Vitezovi su krenuli na borbeni zadatak , zadatak spajanja sa vojskom R Hrvatske. I pred samo kretanje, najveći Vitez bošnjačkog naroda obraća se svojim borcima: „ Znate svi zadatak, cilj nam je spojiti se sa hrvatskom vojskom u Dvoru, ali ako Hrvata ne bude u Dvoru mi idemo u Kostajnicu, uglavnom, spojit ćemo se – SRETNO." Još je zora. „Hamze" kreću. Dobili su zadatak da izvrše proboj četničke linije. Idemo za njima. Nakon nekoliko minuta ispred nas čuje se jaka vatra, sve gori, začuli su se tekbiri, odzvanja „ALLAHU EKBER" – uspjeli su!
  - Igmane, proboj izvršen, šalji i ostale jedinice! – javljaju „Hamze".
  Upućuju se i ostale jedinice na zadatak. I dok ovo sve traje, četnička artiljerija bukvalno sasipa Ćorkovaču najrazornijim projektilima. Takvi su očajnici kad gube. Mi zaliježemo, sklonjamo se u bunkere.
  - Igmane ima dosta mrtvih četnika, ubrzaj naše.
  - Dobro, samo polako krenite dalje.
  Stižemo do mjesta planiranog za komandovanje ovom operacijom. Sve teče po planu. Uspostavljene su sve vrste veza. Igman traži Generala, predlaže da mu se jedinice 511. slavne brdske brigade uvedu na ovom pravcu. General odobrava. Razgovara se sa 511. slavnom brdskom brigadom, prijedlog je isti. 511. slavna brigada će se uvezati na našem pravcu.
  - Igmane – Oganj (Ago). Imamo zarobljenih četnika!
  Saopštava Igmanu podatke o neprijatelju. Bitka traje, intenzitet četničkog granatiranja se pojačava...
  Ponovo zaliježemo...
  - Igmane – Oganj. I ovaj zadatak u potpunosti izvršen.
  - Ago, izvrši konsolidaciju, dobićeš dalje upute.
  Pravog „Hamzu", Lovca i Galeba, Igman je uputio prema Agi sa detaljnim uputama za daljni tok.
  - Uredu, čuvaj ljude.
  Ostajemo u KM-u On, vidik i ja. I dalje četnički projektili razaraju sve oko nas. Sve teče po planu, uvodimo novu jedinicu. Borci prolaze pored nas.

  - „Momci čuvajte se, razmak, razmak veći, čuvajte se granata." – govori Igman.
  Stiže Šeki. Igman mu daje zadatak kuda da uputi jedinice 511. slavne. Javlja se Sultan:
  - Igmane, ovdje je sve uredu, stigli smo do Age i sve je po planu.
  - Sultan, treba li šta?
  - Ne, sve je uredu. Da li da krenemo dalje?
  - Ne, sačekajte, javit ću ja.
  - Kod Metala ide sve po planu. Izašao je na granicu. I kod Občaka će uskoro biti uredu.
  - Dobro. Ja moram to da vidim tamo. Crni, ti i ja idemo. Ponesi uređaje. Vidik, i ti ideš s nama. Povedi i tu jedinicu.
  - Uredu.


  Krećemo. Uskom stazom kroz sječu i uz put preskačemo oborena stabla. Sječa prestaje. Izlazimo na put. Na putu je puno izvađenih tenkovskih i pješadijskih mina. S obje strane puta je izuzetno gusta šuma. Dok idemo Igman mi pokazuje gdje se otprilike nalazi spomenik kralju Petru i objašnjava da je tu izvršena smotra prvih četničkih jedinica Dvorske brigade.
  Ispred nas putem ide grupa izviđača, pazimo na mine. Igman me upozorava da pazim lijevi dio šume do puta, on će pratiti desni dio.
  Iza nas ide Vidik na čelu jedne od svojih četa. Dok idemo vlada mukla tišina, sva je pucnjava utihnula.


  Nailazimo na tek osvojeni četnički bunker. Okolo razbacane četničke stvari. Idemo dalje. Čitav put prelazimo izuzetno brzo. Prešli smo oko 2,5 km.
  Čuju se jedinačni pucnji iz pušaka. Zastajemo. Rukom Igmana vučem u šumu s lijeve strane puta. Okrećem se u pravcu iz kojeg se čuju pucnji. Čujem dovikivanja naše prethodnice. Jednim korakom izlazim na put. Okrećem se u pravcu Igmana. Nema ga. Već je na putu s moje desne strane. Vatra. Igman puca. Iz stojećeg stava rafalima zasipa četnike. Zaliježem i vidim kako se Igman panterski baca na desnu stranu puta. Mijenja okvir. Ponovo otvara vatru. Vodi se žestoka borba.

  Vatra je sve žešća i žešća. Četnici su na dvadesetak metara ispred nas. Gledam u pravcu Igmana. Pogođen je. Pada na leđa. S desne strane puta najbliži Igmanu je bio Makić. Dozivam ga i rukom pokazujem na Igmana. On pretrčava i vuče ga u zaklon. Traje žestoka vatra. Pretrčavam put. Makić i još jedan borac pokušavaju da ga previju. Kleknuo sam pored Igmana.  Rekao je: „Crni..."
  „Reci Igmane, Crni je."
  Moje riječi ovaj put nije čuo.
  ....................

 7. #7

 8. #8
  Avatar von meko

  Registriert seit
  15.05.2007
  Beiträge
  10.778
  erst jetzt sehe ich das der thread im falschen bereich ist,..

  bitte verschieben

  geschichte und kultur.

Ähnliche Themen

 1. Izet Nanic - einer der größten Helden BiHs
  Von hamza m3 g-power im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 149
  Letzter Beitrag: 09.08.2017, 11:53
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 09.09.2009, 10:00
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.09.2009, 19:30